Kajuta na gumáku

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Kajuta na gumáku

Příspěvekod Renda » čtv srp 14, 2008 8:54 am

Ve vláknu "Dno gumáku"
http://jachting.info/modules.php?name=F ... torder=asc
a paradoxně i ve vláknu "Tahadlo za clun"
http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=277
se vlastně začala popisovat kajuta na gumáku.

Všimli jste si, jak málo firem nabízí něco takového a jak hodně uživatelů si kajutu bastlí svépomocí, chtějí-li na gumáku cestovat nebo i spát? Ono moknout v otevřeném člunu nebo si tam nechat cákat vodu nemusí být vždy to pravé potěšení. ;)
[hr]Náběh na kajutu popsal tataS. Sám o ní píše:
"Bouda je velmi dobrá při protivětru a cákající vodě. Má přesně takový objem, jaký potřebuji na všechny věci, co s sebou vozíme. Ještě nějakou bimini střechu a mohu jet po Dunaji.".
Obrázek
http://img297.imageshack.us/my.php?imag ... 31bnj1.jpg
Obrázek
http://img513.imageshack.us/my.php?imag ... 29bzb3.jpg
Obrázek
http://img294.imageshack.us/my.php?imag ... 33bvl0.jpg
Obrázek
http://img124.imageshack.us/my.php?image=img2601bd2.jpg
[hr]Ještě dál dovedl tento projekt Karel Dohnal. Viz jeho stránky. Poslední verzi popisuje v časopisu Yacht:
http://www.kareldohnal.wz.cz/Yacht_4-2008.pdf
http://www.kareldohnal.wz.cz/Yacht_5-2008.pdf

Víte někdo o profi řešení? Já na Jadranu zahlédl i gumák s pevnou kajutou, ale nestačil jsem identifikovat výrobce.
Naposledy upravil(a) Renda dne čtv srp 14, 2008 11:29 am, celkem upraveno 4 x.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » čtv srp 14, 2008 9:50 am

Rendo díky.
Stokrát zajímavější byla reportáž z plavby po francouzských vodách,než nesmyslná kapotáž gumáku.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

kabriogumák

Příspěvekod Milos » čtv srp 14, 2008 10:00 am

A čo poviete na Denisov kabriogumák?
[align=center]Obrázek
Obrázek[/align]
Budúci týždeň je naspäť z delty, určite rád poreferuje ako sa mu kabrio osvedčilo na dlhej plavbe.
vovsky
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 15

Příspěvekod vovsky » čtv srp 14, 2008 10:06 am

Denis má normální bimini.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

stanové nástavby na pevné loďky

Příspěvekod Renda » čtv srp 14, 2008 10:31 am

Stanové nástavby se ovšem dělají i na pevné lodě. Inspirace např. na str.26-27 tohoto hezkého elektronického prospektu:
http://terhi.fi/esite_en.html
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » čtv srp 14, 2008 10:43 am

vovsky píše:Denis má normální bimini.
Omyl. nejde jen o bimini. Denis má kapotáž celé přídě vč. protivětrného štítku.
Vlastně elegantnější varianta tataSovy "Boudy". To si dělal sám?

Miloši, Denisův gumák je hezký. Njn, Suzumar... Jak je dlouhý? ... ovšem ta krásná modrá jachta v pozadí = nádhera :P
Naposledy upravil(a) Renda dne čtv srp 14, 2008 11:11 am, celkem upraveno 1 x.
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

to Renda

Příspěvekod Ferdinand » čtv srp 14, 2008 11:06 am

Miloši, Denisův gumák je hezký. Njn, Suzumar... Jak je dlouhý? ... ovšem ta krásná modrá jachta v pozadí = nádhera

To je totiž asi nejlepší řešení bimini a boudy na gumáku - nenafukovací kajutovka. :good:
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: to Renda

Příspěvekod Milos » čtv srp 14, 2008 11:29 am

Ferdinand píše:To je totiž asi nejlepší řešení bimini a boudy na gumáku - nenafukovací kajutovka. :good:

Máš svätú pravdu ... s menšími gumákmi som experimentoval desaťročia, ich výhodou je práve ich gumenosť, ľahkosť a skladnosť. ALE než ísť do veľkého gumáku, to je už kajutovka pre našinca (aj podľa mňa) lepším riešením.
Ľahko transportovateľný powersailer umožní pre suchozemca všetky možnosti využitia; rieky (aj rýchle ako Dunaj), kanály (do Francúzska/Holandska sa určite vyberiem), priehrady, jazerá ale samozrejme aj okolité moria. A nie som viazaný na zabezpečenie ubytovania, ani na prvotne vybranú predplatenú lokalitu.
Ešte tento rok by som rád otestoval aj Balaton - motoráky tam nesmú, iba plachetnice s pomocným motorom a do takejto definície sa MacGregor26 tiež zmestí .... :)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: to Renda

Příspěvekod Renda » čtv srp 14, 2008 11:47 am

Ferdinand píše:... To je totiž asi nejlepší řešení bimini a boudy na gumáku - nenafukovací kajutovka. :good:
Akorát, že Denisovi ten gumák spotřebuje při srovnatelné rychlosti ve skluzu tak 1,5 litru/hod a Milošovi Mekouš 12 litrů/hod.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » čtv srp 14, 2008 1:32 pm

Mekouš vypadá fakt moc dobře. Asi nějaká funglovka ne? Já jich objel taky pár, ale byli to již dost opotřebovaní stařešinové a peněz za to chtěli jak za ...
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » čtv srp 14, 2008 4:21 pm

bobes píše:Mekouš vypadá fakt moc dobře. Asi nějaká funglovka ne? Já jich objel taky pár, ale byli to již dost opotřebovaní stařešinové a peněz za to chtěli jak za ...

Je to funglovka - demo loď z Boatshow Birmingham ...

Ale ak by niekto chcel (za cca 700 000 Sk bez DPH), dalsiu ešte nenamočenú funglovku MacGregor26 v bielom, mám teraz vo dvore ... ;) :sorry: :offtopic:
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » čtv srp 14, 2008 5:03 pm

Denisův Suzumar má 390 cm.... Vidím, že Denis to konstruoval docela vyčůraně - štítek nahoře na krytu přídě.
Velmi praktická věc. Být na delší cestě, a mít všechno mokré - není o co stát.

Funglovka za 700 000 bez DPH ? Asi bez kosatky , motoru, a fůry dalších věcí. A ten motor - 50 - HP stojí sám o sobě kolem 300 kilo...... :D
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bobes » čtv srp 14, 2008 5:50 pm

Milos píše:
bobes píše:Mekouš vypadá fakt moc dobře. Asi nějaká funglovka ne? Já jich objel taky pár, ale byli to již dost opotřebovaní stařešinové a peněz za to chtěli jak za ...

Je to funglovka - demo loď z Boatshow Birmingham ...

Ale ak by niekto chcel (za cca 700 000 Sk bez DPH), dalsiu ešte nenamočenú funglovku MacGregor26 v bielom, mám teraz vo dvore ... ;) :sorry: :offtopic:

To mě zajímá píšu ti email.
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Milos » čtv srp 14, 2008 7:20 pm

halladin píše:Funglovka za 700 000 bez DPH ? Asi bez kosatky , motoru, a fůry dalších věcí. A ten motor - 50 - HP stojí sám o sobě kolem 300 kilo...... :D

Kosatka štandardná na rollfocku je v cene, taktiež zopár daľších vecí ... motor ale nie, ten si aj tak každý vyberie podľa svôjho gusta.
Ja mám Yamahu FT50HP, tá je z tých drahších ... a cenovo je nová okolo 200 000 Sk (ešte lepšie ceny sú v zahraničí, napr. aj v maďarsku). Ja som si vybrať nemohol, Yamaha bola už namontovaná.

Obrázek
Obrázek
Ceny sú prepočítané aktuálnym kurzom USD z US cien, pozri
http://www.macgregor26.com/

Napr základná cena lode bez doplnkov je 21 500 USD = 443 400 Sk (Dnešný kurz predaj TABA 20,623 Sk/USD).

---------------------------------------
Sme tu ale OFF topic! :hmm:

... asi by bol vhodný presun napríklad sem:
J A CH T I N G - I N F O » Různé typy lodí. Vybírám loď. Zajímavá loď » MacGregor 26

Takže k tomuto off topics, prehadzujem výhybku - moje posledné dva príspevky týkajúce sa lode MacGregor26 som prekopíroval do vyššie uvedeného vlákna, takže ich odtiaľto po pár dňoch vymažem. Reakcie týkajúce sa motorsailera MG26, smerujte prosím, už do uvedeného vlákna.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

reakce z vlákna "Dno u gumáku"

Příspěvekod Renda » pát srp 15, 2008 8:03 am

tataS píše:Motor je s krátkou nohou ale Suzumar má zrcadlo uprostřed vybrané, více skloněné a u válců má nahoře trojuhelníky s plátna.
Ty antikavitační plastové díly na noze mám o dost zúžené na celkem 25cm aby se vešly mezi ty ploutve. Na fotce je pěkně vidět
oblouček, kterým se dělá vějíš za vyšší rychlostí a ten cáká asi 1m za člunem ve výšce cca 20cm. Ty uši fungují jako u tebe.
Na straně odkud je vítr a jdou vlny, při větším zatížení zádě to občas šplouchne. Proto mám tu lavičku co nejširší, abychom se tam vešli 3 a potom není záď tak nízko. A k tomu mám tu pínu abych nemusel sedět vzadu na dně a nechával se oplachovat.

Za ta léta jsem se snažil takovéto problémy trochu eliminovat. Musel jsem začít hned po příjezdu, protože i přes fotky a náčrty to
potom nebylo vždy ono. Nejhorší je, že na potvrzení správnosti musím čekat rok, protože většina těch problémů je na moři
postatně jiná a horší než na řece. Naštěstí již není problém koupit vhodný materiál a nerezové šrouby.
Nad tím větrným štítkem, co má Denis, jsem také uvažoval ale těch případů kdy bych jej využil zase tolik není. On má tu celkovou výšku asi tak jako já a větší by byla již dost brzda. A taky tam toho tolik nevozí. Hlavně má silnější motor a já nemám ambice s tín svým prdítkem jezdit po Dunaji sem a tam. Pokud bych bydlel u takové řeky, tak bych si pořídil nějaký kajutový laminát a dal tam diesel cca 15HP.
A potom bych klidně platil i vinětu ale na těch pár dní u moře se mi nechce. Ty střechy co máš jinde jsem taky uvažoval udělat si
oblouky ze stanových laminátových tyček
ale déšť v létě u vody tolik nevadí a přespávat tam nechci. Zkoušel jsem kousek plexi
nad boudou sklopné ale před cákanci to moc nechrání. Nemáš sice vodu na brýlích ale na zádech určitě. Takže i ta inovace má
svoje meze.
Reaguji zde na příspěvek, který napsal tataS v rubrice "Dno u gumáku", protože jeho valná část se vztahuje ke kajutové nástavbě.
[hr]Myslím, že ten Denisův štítek fajn chrání proti větru, ale odvádí do stran i vodu, která šplouchá na příďovou kapotáž. To se mi líbí.
O obloucích ze stanových tyček jsem také uvažoval. Je to lehké a skladné řešení. Akorát mi vadí, že při bočním větru nemá konstrukce diagonální pevnost a "kajuta" se kymácí ze strany na stranu...
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pát srp 15, 2008 8:31 am

Já jsem myslel to udělat jako u stanů křížem, nebo napříč do oblouku aby to bylo lepší na boční vítr. Ty oblouky by se mohli skládat
jeko u bimini. U malého člunu je problém kam to složit aby to nepřekáželo při častém nastupování. Inspirovali mne asijské dlouhé
čluny se střechou do oblouku. To jenom aby řeč nestála a někdo mohl (neříkám že jenom vovský) hájit krásu holého člunu obloženého
ranci, taškami a lehátky zalévaného vodou ze všech stran a mokrou remcající posádkou. U toho člunu na kanále ve Francii bych asi
udělal střechu pevnou lehce do oblouku z kouřového polykarbonátu a boky rolovací nahoru. Jinak je to rozhodně zajímavá věc pro
tak dlouhou cestu.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pát srp 15, 2008 8:54 am

tataS píše:... U toho člunu na kanále ve Francii bych asi udělal střechu pevnou lehce do oblouku z kouřového polykarbonátu a boky rolovací nahoru. ...
Nj, Dohnal ovšem jako kontrukci využívá klasické bimini, které mu zajišťuje diagonální pevnost prostě tuhostí kovových trubek. Dobře je to vidět v jeho starších článcích - kupříkladu z Benátek (Veneto 2006). (To měli ještě ten modrej opelichanej gumák.)
http://www.kareldohnal.wz.cz/clanky.htm
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kzeman » pát srp 15, 2008 10:09 am

Složitelnost obloukové střechy na gumáku není takový problém pokud se dělá ze sklolaminátových tyčí, duralových skládacích stanových tyček, popř. 4kusů AL kolen ze starého skládacího lehátka. (Sklolaminátové tyče průměr 9mm lze pořídit za 360 Kč, duralové tyče a kolena ve sběrných surovinách).
Takovou střechu šíře 120 cm jsem si taky udělal, měla sloužit proti slunci a možnému plutí za děště.
Nyní mám udělanou sluneční střechu ze stanových tyček a čtyř kolen (jako bimini) a nasazeno místo vesel (držáky jsem si nechal vytočit) a má to mnohé přednosti.
Sluneční střecha je rovná, není problém používat i při jízdě ve skluzu, nebo při větru z různých stran. Střechu lze složit položením na buřty (dopředu nebo dozadu) a nezavazí.
Při dešti postačí přehodit plachtu 2x3m a lze plout i za deště a větru.
Sklápěním jednoho "oblouku" dopředu a druhého dozadu, lze měnit rozpětí střechy a výšku střechy, tím i boční výkyvy a úplným spuštěním zakrýt celý člun při opuštění.
Názory některých na (kajutování gumáku) mne ponechávají zcela v klidu, hlavně že mi to slouží k mé plné spokojenosti.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pát srp 15, 2008 10:45 am

kzeman píše:... Takovou střechu šíře 120 cm jsem si taky udělal, ...
Prima! Byly by nějaké fotky?? :whist:
[hr]Původně jsem chtěl "kajutu" hlavně proti dešti a cákající vodě, případně na spaní.
Už je ale jasné, že je potřeba i proti slunci a třeba i větru = "na ryby". 8)
BRUT
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod BRUT » pát srp 15, 2008 12:31 pm

a co poviete na takyto kompromis pre menej narocnych? :)
http://mm-boote.de/files/mm_family_gr_5.html
mne sa to celkom pozdava, dlzka 4,2 m, vaha 170 kg, motor do 30 HP...zaujimalo by ma, ci mate s niecim takym skusenosti.
kzeman
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kzeman » sob srp 16, 2008 6:58 pm

To Renda: Momentálně fotky nemám, ale předpokládám, že se ještě v září na vodu dostanu, tak nějaké pořídím a dodám.
Pokud spěcháš, mohl bych pořídit rozbalené střechy na zahradě bez člunu, abych nemusel sundávat člun ze stropu
garáže.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

re: fotky skládací střechy

Příspěvekod Renda » sob srp 16, 2008 8:45 pm

kzeman píše:To Renda: ... Pokud spěcháš, mohl bych pořídit rozbalené střechy na zahradě bez člunu, ...
No nehoří - až se Ti to bude hodit. Bylo by fajn pak také detaily - kolínka, kloby, upevnění a tak. :)
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » ned srp 17, 2008 10:28 pm

BRUT píše:a co poviete na takyto kompromis pre menej narocnych?
http://mm-boote.de/files/mm_family_gr_5.html
mne sa to celkom pozdava, dlzka 4,2 m, vaha 170 kg, motor do 30 HP...zaujimalo by ma, ci mate s niecim takym skusenosti.
A tobě se ty TERHI lodě se střešní nástavbou, co jsem na ně dal odkaz výše (čt 14. srpen, 2008 10:31) nelíbí?
Naposledy upravil(a) Renda dne pon srp 18, 2008 9:00 am, celkem upraveno 1 x.
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Renda » pon srp 18, 2008 8:56 am

tataS píše:... To jenom aby řeč nestála a někdo mohl hájit krásu holého člunu obloženého ranci, taškami a lehátky zalévaného vodou ze všech stran a mokrou remcající posádkou. ...
:lol: Tak to jsem se málem posmál... :D [hr]Koukám, pokud jde o uchycení boudy k plastové "bortlajsně" - Tys ji nekompromisně provrtal a nacpal do ní šroubovací "karabinky"? (není to z fotky úplně přesně vidět).
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod tataS » pon srp 18, 2008 9:33 am

V jednoduchosti je krása a drží to dobře. Měl jsem to ještě utěsněné suchým zipem. Ale protože jsem použil ten co se prodává
normálně ve švadlenkách, tak mi z něj vyteklo na slunci lepidlo a celý člun byl ulepený. Naštěstí to šlo umýt Perchlorem. Problém je
taky v tom, že válce se nafouknutím zvětší a když to lepíš na ně v tomto stavu (a jak taky jinak), potom po vypuštění se zip
zvarhánkovatěl a zvedal. Chce to nadělat asi 5cm dlouhé kousky, které budou mít mezi sebou mezery cca 0,5cm a použít ten zip od
Allroundmarin s páskou 3M, nebo ji sehnat zde. Potom by to mohlo odolat i většímu zalití při nabrání větší vlny. Letos jsem takovou
situaci nezažil, tak mi do člunu nenateklo.

Zpět na