Sajri,
tesim se, az se potkame na mori a budeme si to pitvat az na tu kost.

Uz to vidim, jak sedime v temnem podpalubi a hryzeme cisla.
To muselo dat prisernou praci. Tak jsem se na tvoje grafy zalibne dival, myslenka bezela...
Je znamo, ze vyska telesa je funkci sirky pozorovatele, azimutu telesa (presneji receno deklinace, ale nas to ted nezajima) a jeho hodinoveho uhlu, tj.
h = f(φ, A, t),
V souvislosti s grafy asi mas na mysli zmenu vysky telesa v dusledku rotace nebeske sfery. Proto uvazujme o prirustcich vysky v dusledku zmeny hodinoveho uhlu. Vezmeme cosinovou vetu v jejim obvyklem tvaru "sin h", ruzne ji "prevleceme" a nakonec dostaneme priblizne toto
Δh = - cosφ sinA Δt. (1)
Dle zadani sirka pozorovatele a prirustek hodinoveho uhlu (tj. prirustek casu) jsou konstantni. To znamena, ze v danem konkretnim pripade prirustek vysky je fuknci pouze azimutu, respektive jeho sinu. Jinymi slovy ve stejne zemepisne sirce prirustek vysky telesa postupujiciho po obloze bude ve dvou rozdilnych azimutech rozdilny, a to kvuli tomu, ze se lisi siny techto azimutu. Skutecne
sin 000 = 0.000
sin 030 = 0.500
sin 060 = 0.866
sin 090 = 1.000
sin 180 = 0.000
Cisla dokazuji tvrzeni (co jineho take

) ze zmena vysky telesa v duslekdu rotace nebeske sfery (tj. v dusledku zmeny casu) je v obecnem pripade nelinearni, protoze rozdily sinu pro ruzne azimuty (tj. rozdily prurustku vysky) jsou rozdilne:
(sin 030 - sin 000) > (sin 060 - sin 030), atd.
Dale cisla dokazuji, ze cim blize teleso je k prvnimu vertikalu ( A = 090 nebo 270), tim vice linearni je zmena vysky, pricemz v azimutu 090 je zcela linearni. Prave to vidime tvych grafech, ve kterych chyba v dusledku prumerovani tri vysek telesa kolem azimutu 090 nebo 270 je nulova.
Zatim to je z meho nevzdelaneho hlediska v souladu s matematikou.

Jdeme dale. Ze vzorce (1) vyplyva, ze prirustek vysky je vyhradne funkci azimutu. Jinak receno, dve telesa, umistena jedno nad druhym v ruznych vyskach, ale ve stejnem azimutu, musi v danem okamziku mit stejnou zmenu vysky. Napada mne, ze by i chyby vznikajici zprumerovanim vysek, mely by byt pro obe tato telesa stejne. Z grafu to ale nevyplyva.
Vezmeme graf pro interval 10 min, azimut 150:
pro vysku 15 oprava 1.1
pro vysku 60 oprava 1.8 (cca)
Tak mne zajima, kde delam chybu?
-----------------------------------
Vratim se za zem.

Pravidlem pro observaci na mori je, ze vysky by mely padat kazdych 45 s. Cviceny navigator s asistenci bere vysku kadzdych 10-20 s, bez asistence kzdych 20-45 s. Predepsanym standardem je kazdych 30-60s.
Nad umelym horizontem bez asistence to vetsinou zvladam kazdych 45 sekund; to je takove moje vypracovane tempo. Jak to ze se ti poti umely horizont? Zkousel jsi odsednout a nefunet do nej?
Sajri píše:Na doporuceni windwarda i ruznych astronavigacnich prirucek delam pri mereni vzdy 3 mereni a z nich prumery.
Dovolim si neosuhlasit, protoze s doporucenimi windwarda to nema nic spolecneho. Jedna se o "zakonny" metodicky postup.