Stavba S-230"Perkoz"-stavba. Projekt zrušen 3/12
Moderátoři: vilma, Pepa, david
- Corwin
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 9
Stavba S-230"Perkoz"-stavba. Projekt zrušen 3/12
Zdravím.
Nevíte o někom kdo postavil "lodičku" ze stránek http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/s230/s230.html ? Mám docela chuť se do ní pusti. Je to takový špičatý "Optimist".
Je mi jasné, že pro dospělého je loď téhle velikost malá, ale jako zkušební stavba (jasně že metodou Stich and glue) by to mohlo být dobré ne? Než se pustit do něčeho většího a nedodělat či podělat to....
Má někdo zkušenost, jak by to plulo se zátěží 75kg a dospělákem 186cm?
Dík
EDIT 15.8. - změna názvu vlákna
EDIT 13.3. - změna názvu vlákna - projek zrušen
Nevíte o někom kdo postavil "lodičku" ze stránek http://www.zeglarstwo.sail-ho.pl/s230/s230.html ? Mám docela chuť se do ní pusti. Je to takový špičatý "Optimist".
Je mi jasné, že pro dospělého je loď téhle velikost malá, ale jako zkušební stavba (jasně že metodou Stich and glue) by to mohlo být dobré ne? Než se pustit do něčeho většího a nedodělat či podělat to....
Má někdo zkušenost, jak by to plulo se zátěží 75kg a dospělákem 186cm?
Dík
EDIT 15.8. - změna názvu vlákna
EDIT 13.3. - změna názvu vlákna - projek zrušen
Naposledy upravil(a) Corwin dne úte bře 13, 2012 11:49 am, celkem upraveno 5 x.
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Plachetnička "Perlička" z knihy: Zdeněk Oppl Jak si postavím plachetnice a motorové čluny - ale je to klasická stavba.
Co se S-230 týče, asi by taky šla přizpůsobit.
K předchozím komentářům:
Do stavby se asi pustím - kdyžtak nafotím a napíšu. Já bych ji nejraději naopak trochu zvětšil, ale to bych už musel napojovat překližkové desky a už by vzrůstala složitost....
Při plánovaných 8cm má výtlak 80kg (prohnutí trupu), dále jsem spočítal výtlak na 13,5kg/cm ponoru, což by mělo být taky OK.
Borty mám v plánu zvednout o 5-7cm (na nástřihovém plánu je na to místa víc než dost)
Materiál - nakonec po boji asi smrková vodovzdorná překližka + laminát.... Požadavek na životnost mám ca 3roky při občasném spuštění na vodu (jinak skladování v suchu)... Je to skutečně cvičná loď a dávat trojnásobek za gabonovo-olšovou překližku se mi nechce....
Překližka 6mm a 9,5mm (dle projektu 8mm, ale ta ve smrku není...).
Co se S-230 týče, asi by taky šla přizpůsobit.
K předchozím komentářům:
Do stavby se asi pustím - kdyžtak nafotím a napíšu. Já bych ji nejraději naopak trochu zvětšil, ale to bych už musel napojovat překližkové desky a už by vzrůstala složitost....
Při plánovaných 8cm má výtlak 80kg (prohnutí trupu), dále jsem spočítal výtlak na 13,5kg/cm ponoru, což by mělo být taky OK.
Borty mám v plánu zvednout o 5-7cm (na nástřihovém plánu je na to místa víc než dost)
Materiál - nakonec po boji asi smrková vodovzdorná překližka + laminát.... Požadavek na životnost mám ca 3roky při občasném spuštění na vodu (jinak skladování v suchu)... Je to skutečně cvičná loď a dávat trojnásobek za gabonovo-olšovou překližku se mi nechce....
Překližka 6mm a 9,5mm (dle projektu 8mm, ale ta ve smrku není...).
- bahno
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 6
2 alffa: do plany lodi(ruzne odkazy) sem daval odkaz na nejakyho fina, ten tam takovyhle maly lode ma. Az dodelam ten dutchpram, tak se do neceho takovyhleho vrhnu jen tak pro srandu.
Kdyby nevadilo, ze je to petideskovka, mam jeste jeden odkaz:
expedition mouse
Plany sou dogooglitelny a zdarma.
Kdyby nevadilo, ze je to petideskovka, mam jeste jeden odkaz:
expedition mouse
Plany sou dogooglitelny a zdarma.
- packa
- zkušený harcovník

- Reputace: 12
cluny o delce 180-200 cm jsou v nabidce ryb.prodejen ale jizda na nich je docela adrenalin-mimo trochy sikovnosti je potreba dost velka davka akrobacie-pri predvadeci akci se nas pulka vykoupala nez jsme do toho vudec vlezli-na druhou stranu integrovana rolna a vaha kolem 15kg!!!!!! cena zacinala kolem 8OOO kc
jmenovalo se to,,fun-jak,, a snad to bylo od f. aquazona ale je to bez zaruky
jmenovalo se to,,fun-jak,, a snad to bylo od f. aquazona ale je to bez zaruky
- packa
- zkušený harcovník

- Reputace: 12
treba- www.svensons.com/boat/........
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Tak mám nakoupenou překližku na stavbu
Mám ale dotaz spíš legislativní, pročetl jsem vlákno, ale odpověď jsem nenašel....
Pokud nebudu mít loď registrovanou (tzn. do 1000kg, plachty do 12m2 a motor do 4kW) - musím na SPS žádat o povolení stavby? Nebo si postavím co chci a už si jen užívám plavby? A jak pak dokladuju, že to nepodléhá registraci?
Ď.
Mám ale dotaz spíš legislativní, pročetl jsem vlákno, ale odpověď jsem nenašel....
Pokud nebudu mít loď registrovanou (tzn. do 1000kg, plachty do 12m2 a motor do 4kW) - musím na SPS žádat o povolení stavby? Nebo si postavím co chci a už si jen užívám plavby? A jak pak dokladuju, že to nepodléhá registraci?
Ď.
- Corwin
- pravidelný návštěvník

OK. Tohle by jinak měla být zkušební loď, pak mám cuky na nějakou Kapesní jachtu, která by splňovala parametry bez registrace (délka tak 4,2m, něco jako Pocket cruiser od http://www.stevproj.com .... (ten má ale nad 12m) nebo něco podobného. Asi bych použil existující plány, které bych (možná i postatně) modifikoval k obrazu svému. A nechce se mi dopočítávat a předkládat a řešit..... a tak....
Čili vracím se k otázce - musí se u lodi, která splňuje podmínky, že se nemusí registrovat, žádat o povolení stavby (a nechat si ji pak schválit)?
Čili vracím se k otázce - musí se u lodi, která splňuje podmínky, že se nemusí registrovat, žádat o povolení stavby (a nechat si ji pak schválit)?
Naposledy upravil(a) Corwin dne stř čer 22, 2011 10:39 am, celkem upraveno 1 x.
- bahno
- pravidelný návštěvník

Corwin píše: A jak pak dokladuju, že to nepodléhá registraci?
Nedokladujes - tvrdis ze to tak je. Je na pripadnym dozoru aby prokazal, ze je to jinak.
Nicmene u takovyhle lodicky, ktera nevypada ze by byla byt jen na hrane podminek, to nikdo resit nebude.
Edit: Taky nic neres, tuzku metr a metr do ruky a jedeeem. Zadny schvalovani.
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Tak jsem dnes poprvé "říznul" do materiálu.... Měl jsem na to 2hod. - tak se mi "povedlo" překreslit tvar dna a bočnic, rozřezat desky na menší díly (pro lepší stěhování) a uklidit - řežu to v podzemní (společné) garáži
Takže současný stav je:
2hod práce
1200Kč za překližku (smrk, voděvzdorná) 2ks tl. 6mm, 1ks. tl. 9mm
Změny projektu: rozšíření o 100mm, zvýšení bortů o 50mm
Takže současný stav je:
2hod práce
1200Kč za překližku (smrk, voděvzdorná) 2ks tl. 6mm, 1ks. tl. 9mm
Změny projektu: rozšíření o 100mm, zvýšení bortů o 50mm
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Tak už mám odpracovaných "úžasných" 8hod na výrobě téhle lodičky. Mám vyřízlé dno a boky a překreslené všechny díly trupu. Došel jsem k několika závěrům: 1) chce to řezat trochu vedle linie a pak to dobrousit. Ze začátku jsem zkoušel řezat napřesno, ale výsledek nebyl přesvědčivý
2) při řezání maflem v uzavřeném prostoru by bylo dobré mít špunty do uší - jsem teď nahluchlý
3) Skládám obrovskou poklonu všem, kdo jakoukoli loď či lodičku postavili - takže pánové Ficcusové, Denisové a spol - obrovský respekt
BTW: je to ještě hóóóóódně daleko, ale pokud by jste někdo věděl, kde sehnat starší plachtu na OPTIMISTa - za levno - ocenil bych 
2) při řezání maflem v uzavřeném prostoru by bylo dobré mít špunty do uší - jsem teď nahluchlý
3) Skládám obrovskou poklonu všem, kdo jakoukoli loď či lodičku postavili - takže pánové Ficcusové, Denisové a spol - obrovský respekt
BTW: je to ještě hóóóóódně daleko, ale pokud by jste někdo věděl, kde sehnat starší plachtu na OPTIMISTa - za levno - ocenil bych 
- bahno
- pravidelný návštěvník

Ted uz asi trochu pozde radit, ale u stitch and glue obecne je podle me lepsi to nekde o dva milimetry podriznout nez to mit o milimetr delsi. Kdyz to podriznes, tak tam padne o trosku vic zahustenyho epoxidu. Kdyz je tam milimetr navic, tak to nesedi a bude se to muset rozebrat a dobrousit. Tato poucka neplati pro zebra a hrany, jenz zustanou otevreny - ty chteji maximalni presnost.
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Ok - proto stavím tuhle loď, abych to otestovat. V principu by sesazení dílů a sdrátování mělo dát tvar lodi.... proto je přesnost a pečlivost asi na místě, ale je pravda, že případný podřez (v krátké části obrysuú se dá při montáži dohnat neutažením "sešívacích" pásek a dotmelením epoxidem..... Už se těším 

- Corwin
- pravidelný návštěvník

odpracováno 16hod - vyříznuté všechny díly + základní obroušení hran dílů + navrtání otvorů do dna a bočnic trupu na sešití. Nedalo mi to a jednotlivé díly jsem poskládal a provizorně seši k sobě (pouze tenkým drátem - bude se ještě rozebírat)
Výsledek vypadá nějak takhle:
(lavičky jsou jen položené, ta hrozná díra u předního dílu je z neutažení vázacího drátu - tenhle tenký mi praskal.
Díly celkově docela sedí.
Jen mám problém u tvarování dna v zadní části - pohled na dno ze spodu:
- prohnutí dna nekopíruje prohnutí spodní linie boků.
Co s tím?
Napadá mne:
1) Silnější drát který použiju "naostro" to zpevní tak, že to bude vycházet (?)
2) Je možnost navrtat pomocné otvory do ca 2mm od konce boků a skrze tyto otvory hřebíčky "přijistit" polohu dna - ale asi se bude štípat překližka (tl.6mm)
3) Nalepit na vnitřek boků hranolky ve vzdálenosti 6mm od spodního okraje - nepustily by dno výš - ale jak odstraňovat apod.....
4) navrtat sešívací otvory v této partii hustěji aby se snížil tlak na jednotlivé sešívací elementy
......
A teď babo raď
. Nebo kdokoli raď 
Výsledek vypadá nějak takhle:
(lavičky jsou jen položené, ta hrozná díra u předního dílu je z neutažení vázacího drátu - tenhle tenký mi praskal.
Díly celkově docela sedí.
Jen mám problém u tvarování dna v zadní části - pohled na dno ze spodu:
- prohnutí dna nekopíruje prohnutí spodní linie boků.
Co s tím?
Napadá mne:
1) Silnější drát který použiju "naostro" to zpevní tak, že to bude vycházet (?)
2) Je možnost navrtat pomocné otvory do ca 2mm od konce boků a skrze tyto otvory hřebíčky "přijistit" polohu dna - ale asi se bude štípat překližka (tl.6mm)
3) Nalepit na vnitřek boků hranolky ve vzdálenosti 6mm od spodního okraje - nepustily by dno výš - ale jak odstraňovat apod.....
4) navrtat sešívací otvory v této partii hustěji aby se snížil tlak na jednotlivé sešívací elementy
......
A teď babo raď
. Nebo kdokoli raď 
- Corwin
- pravidelný návštěvník

Překližka je z Jafholz - nejlevnější smrková voděvzdorná, tl. 6mm. Myslím, že pro zamýšlený účel bude OK.
Nechat se mi to takhle nechce. Ohybem se překližka zpevní - a tady to zpevnit teda potřebuje
Pokud bych to vytáhl nad úroveň boků, problém průbybu se ze dna asi přenese na boky (?). Každopádně takhle mi to vychází z plánu... Uvidím.....
Teď sehnat piliny do epoxidu
, ještě trochu přípravy a můžu jít na krok "glue"
M.
Nechat se mi to takhle nechce. Ohybem se překližka zpevní - a tady to zpevnit teda potřebuje
Pokud bych to vytáhl nad úroveň boků, problém průbybu se ze dna asi přenese na boky (?). Každopádně takhle mi to vychází z plánu... Uvidím.....
Teď sehnat piliny do epoxidu
, ještě trochu přípravy a můžu jít na krok "glue"
M.