Zatím sem nenarazil na překážku, má :
All USA, Canadian, and international marine channels
Selectable 1 or 5-watt RF power
Triple Watch¿ monitors instant channels 16/9, and one pre-selected channel all at once
10 NOAA weather channels with alerts
Memory channel scan
Ty mezinárodní kan. zdá se odpovídají evropě, takže už jen nevím jestli je třeba ručku registrovat. Není nijak vázaná na konkrétní loď, budu ji přenášet, vlastní loď, charter atd.
Neví někdo jak to aktuálně je, případně nějakej jinej technickej zádrhel kterej mě nenapadl ?
Díky
ještě odkaz na manuál, jsou tam i tabulky kanálů a frekvencí http://www.uniden.com/content/ebiz/uniden/...H120om.pdf
Díky, zatím sem na to v rychlosti kouknul a rozdíl tam je ve výkonu, asi není vodotěsná a je třeba ladit frekvenci. Cena zhruba stejná. Ještě to pořádně prostuduju jak bude čas, ale asi dám na Davidovu radu. Ještě jednou díky
registrovat se dá POUZE na loď a navíc musí být tady homologovaná
mimochodem, tady se prodává něco podobného za cca1600, naladěné na Evropu, ale taky bez homologace
Takže i ručka musí být registrována na loď (stejně jako pevná). Ve vedlejším vláknu se mluví o ručce s DSC a ta na loď registrovat nejde. Mám možnost si půjčit Motorolu, už ji mám přeladěnou na labský i vltavský frekvence, bral bych jí jen na spojení s komorama, popř. poslech ostatních plavidel. Ale pokud bych ji musel registrovat a pak platit s tím spojené poplatky, určitěi by se mi to u nás nemohlo vyplatit, vzhledem k ceně tel. hovoru s komorou.
Zdravím, Jirka
Registrace: 13.10. 2011 Příspěvky: 102 Bydliště: Bratislava
Zasláno dne: út leden 31, 2012 5:03 pm Předmět:
Myslim, ze by to malo byt tak (ak nie opravte ma), ze zariadenia do vykonu 1W (babysiterky) nepodliehaju registracii a teda vsetky radiostanice s vykonom nad podliehaju registracnemu konaniu na TU. Navyse, kazda nova stanica, ktora sa registruje v EU musi mat tlacivo od vyrobcu "Vyhlasenie o zhode" alebo inak povedane "Certificate of conformity". ...ziadne ine pomenovanie
Stanice se tridi, podle zpusobu pouziti a ne podle vykonu. Stanice potom maji limitovany max. vykon dany povolenim, podle pouziti. Povoleni zna jen maximalni, mozny vykon. Takze 1W do toho take spada. Zatim se to registrovani moc neresi, to by tady uz nekdo napsal ze s tim mel potize.
Nekdo tady drive napsal ze ma lod registrovanou na firmu a ze musel stanici VHF mit a musel ji registrovat.
jsou ruzne stanice PMR, CB, Baby chuvicky a na povolena pasma podle generalniho povoleni, kde zadny prukaz atd. neni potreba. Tady se ten provoz, kmitocty a vykony ridi predpisama pro jednotliva skupiny vysilacek
Já si chtěl koupit VHF a prodejce taky loďař mi řekl měla by být registrovaná,ale 90% lidí na našich vodách to nemá .Zatím to nikdo moc neřeší,ALE ALE pokud tě třeba uvidí bengo na vodě jak jí prý jen vezmeš do ruky a buděš jí mít zaplou tak je tam pokuta 100000kč Sám ten bengo si musel dělat zkoušky. Tak jí nemám moc mi to teda nevadí na komoru si zavolám. Aspoň na Smíchově neslyším jak mi tramvajáci nadávaj,že se jim cpu do komory.
Registrace: 2.1. 2006 Příspěvky: 3218 Bydliště: loď
Zasláno dne: út leden 31, 2012 8:21 pm Předmět:
a co takhle: mít papíry operátora (to je předpoklad), stanici zapsanou v průkazu plavidla, jen neplatit ČTÚ za vlez do pásma, protože ji mám jen na ozdobu a aby ostatní záviděli ?
Registrace: 12.9. 2007 Příspěvky: 308 Bydliště: soutok Labe s Vltavou
Zasláno dne: út leden 31, 2012 9:17 pm Předmět:
david napsal(a):
a co takhle: mít papíry operátora (to je předpoklad), stanici zapsanou v průkazu plavidla, jen neplatit ČTÚ za vlez do pásma, protože ji mám jen na ozdobu a aby ostatní záviděli ?
Při zápisu stanice do TP, chce SPS vidět licenci, udělá si kopii a zapíše do kolonky v TP číslo licence.
Jakmile Ti CTU vydá licenci na pět let, tak už si pohlídá, abys řádně platil v přesně uvedené termíny popsané na druhé straně licence.
K pokutam od CTU pro radioamatery. CTU si hlida platnost HAM koncese a zatim asi dali pokutu jen kolektivnim stanicim kdyz se vysilalo po platnosti. Kdo to mel na firmu tak byla pokuta pres 100000,- a kdo to mel jako obcanske sdruzeni, tak 5000,- . Kolega ma prukaz na operatora na letadlo a kdyz si neposlal prodlouzeni, tak musel znova na zkousky.
Jestli se za registrovanou stanici musi platit a nezaplatis, muze to byt problem.... V TV to resi porad, zaklepe na dvere exekutor.
Registrace: 12.9. 2007 Příspěvky: 308 Bydliště: soutok Labe s Vltavou
Zasláno dne: st únor 01, 2012 8:42 am Předmět:
13. fyzická osoba vykonávající obsluhu vysílacího rádiového zařízení bez platného průkazu odborné způsobilosti se dopustila
- přestupku
14. za obsluhu vysílacího rádiového zařízení bez platného průkazu odborné způsobilosti uloží Úřad fyzické osobě pokutu do výše
- 100 000 Kč
- U právnické osoby 1000000 Kč
Loď/revír: Adventure M330 & Tohatsu 9.8 / Střední Labe [bejvávalo: Catalina 25, Corsaire JOG, Sport 25]
Zasláno dne: pá říjen 12, 2012 10:17 pm Předmět:
Ted se celou VHF problematiku na lodich ucim a vcera jsem udelal omezeny prukaz radiotelefonisty.
Dnes jsem zjistil bohuzel to o te registraci za 3000,- poplatek + 1200,- za rok pouzivani
Nezkousel nekdo pozadat o odpusteni alespon toho administrativniho poplatku 3000,-? Jako duvod me napada treba klubova nekomercni komunikace atp.
Rad bych to u nas pouzival legalne.
Chtel jsem si koupit rucku bez DCS, ale stve me ta registrace na dane plavidlo (u me plachetnice). Mam jeste gumak a chtel jsem si rucku brat i do HR na more, ale jakmile to tam asi pouziju, tak bude problem??
Dalsi otazka, bratr si koupil pevnou stanici do lode, ktera ma to proklete tlacitko DISTRESS ale bez klavesnice, tedy asi ma nektere funkce DCS. Je nutno na tuto stanici mit to SRL opravneni, i kdyz to nechces pouzivat/nastavit?
A posledni, jak je to se stanicnim denikem, je u nas povinnost ho vest na vnitrozemskych cestach nebo na mori? Jak ma vypadat a co se tam ma vubec psat?
Registrace: 8.11. 2005 Příspěvky: 5913 Bydliště: Bratislava
Zasláno dne: pá říjen 12, 2012 10:43 pm Předmět:
tkruska napsal(a):
Chtel jsem si koupit rucku bez DCS, ale stve me ta registrace na dane plavidlo (u me plachetnice). Mam jeste gumak a chtel jsem si rucku brat i do HR na more, ale jakmile to tam asi pouziju, tak bude problem??
Diky
A ako budeš tu ručku v gumaku používať? Predpokladám, že asi len keď bude problém. A to potom istotne žiadny problém nebude, že si ju použil. Čo myslíš že ak do toho kvákneš len tak a ešte k tomu nie na kanále 16, že ťa niekto vypátra?
Klubove stanice maji asi jen radioamateri. Tam je povoleno vysilani clenum radioklubu i bez papiru, ne na vsech pasmech a za dohledu amatera s povolenim.
Na lodi by mel byt lodni denik a tam by se mela zapsat komunikace s pobrezni stanici, s pobrezni strazi a s jinou lodi.
Denisi CTU ma v kazdem kraji na kopci bezobsluzne prijimaci stredisko, dalkove ovladane i s otocnyma antenama ( narizeni EU a tak to je jiste i u vas ) a tak maji prostredky stanici zamerit. Ale je to o penezich....
tak hledaji hlavne kdyz si nekdo stezuje na ruseni a take kontroluji FM VKV rozhlas, tam je ted moda ze si lidi delaji vlastni rozhlasove stanice.... Pokud je tady nekdo vlastni letadlo, tak vi ze CTU delalo kontrolu u letist, poslouchali provoz, kazde letadlo ma svuj volaci znak podle imatrikulace a jen kontrolovali jestli jestli je to prihlasena stanice a nahravali si to. Tak kdyz na vas budou chtit vyrazit, tak si pockaji u nejake komory, nebo u pristavu. Kazda lod s prihlasenou stanici ma volaci znak, ne podle jmena lode ( i kdyz se to pouziva ), kazdy stat ma prideleny prefix, u nas je to OL a ctyri cisla, na slovensku to bude OM a cisla a to jiste bude v dbf do kterych budou mit pristup. Ledaskde v cizine je vlastnictvi stanice bez papiru vetsi problem, jak mit Kalasnikova.
Bez licence a poplatku se muzou pouzivat PMR a CB stanice.
To jak si predstavujete ze muzete k odvraceni nebezpeci bez problemu pouzit radiostanici bez papiru nemusi byt pravda. Pokud zjisti ze jsi ji mel na lodi vedome bez papiru a zjisti to, tak Te pokuta nemine. Ale asi to nekontroluji. vyjimka bude kdyz clovek s papirama bude zamestnanej jinym problemem. Pokud dojde k nejake mimoradne udalosti, tak muzou papiry kontrolovat.
Uz tady nekdo psal ze komornik po nem chtel videt doklady. Jestli to kontroluji v pristavech, nevim, ale jedna nase jachta mela problem v Karibiku, meli propadlou technickou a nedovolili jim odplout. tak asi kdo pluje v cizine by mel mit vse v poradku.
Stanice s DCS nebude bez prideleneho cisla fungovat a dat si tam nejake smyslene, je jako si sam udelat znacku na auto.
Tak si teda zaregistruju lod i stanici ve state kde se za to neplati. Moje penize nebudou
putovat do kapes skorumpovanym politikum.
No to je super. Jsem zvědavý, z čeho budou nepřizpůsobiví žít
Davejte sem prispevky ktere jsou k tematu. Ze si prihlaseni udelas jinde je OK, ale spis by se sem hodilo kde, jak a za kolik. Platit se bude jiste vsude, jen to nekde bude za hubicku, bez nutnosti prodluzovat.
Je potreba napsat jak na to, co je k tomu potreba. Jake prukazy jsou k tomu potreba, ktere v te zemi neuznaji. Take to muze byt jen docasne, casem se to v cele EU srovna, jen ty poplatky a prihlasovani nejsou tak dulezite, aby se to resilo hned.
Do ted jsem si mohl kratkodobe na mesic zazadat o specielni znacku na mesic zadarmo, ted bude za 3000 kc na 15 dni....... My mame prukaz Harec ( osvedceni o vykonane zkousce ) ktery je uznavan skoro po celem svete a tak si tam muzu zazadat o znacku, ale dela se to jen kdyz se tam jede vysilat na delsi dobu. Znam jen jeden pripad ze nase povoloeni nechal propadnout a ma znacku slovenskou, i kdyz je cech a zije tady.
Uz tady bylo psano ze CTU zapise i stanici ktera neni certifikovana jako marine. Dnes se necha do 2000 kc poridit rucka ktera umi vysilat na marine kmitoctech, PMR, na kmitoctech podle generalniho povoleni, na MAM kmitoctech. Tak byste se spis meli zkusit domluvit na kmitoctech PMR a tu stanici VHF si registrovat jen kdyz je potreba na komikaci po vetsinu roku. take se tady psalo ze na komorach jsou cisla telefonu a tak je to asi vhodnejsi a levnejsi.
Urcite uz nekde to PMR k domluve lod-lod-hospoda, auto-auto atd pouzivate. Tak si zvolte kmitocty a jiste to poslouzi. Uz to nosi lidi v lese na houbach, tak se toho nebojte. Jedina nevyhoda je mensi dosah. Je na to uz vlakno
http://www.jachting.info/modules.php?name=...&t=513
Loď/revír: Adventure M330 & Tohatsu 9.8 / Střední Labe [bejvávalo: Catalina 25, Corsaire JOG, Sport 25]
Zasláno dne: ne říjen 14, 2012 1:31 pm Předmět:
Ja vim, ze se lze domluvit s komorou telefonicky, ale je to vzdy komunikace jen "jednosmerna". Pozadas o propluti a pak cekas. S visilackou je to lepsi a muze ti pripadne zavolat zpet. Hlavne v Praze je dobry slyset i jiny komercni lode co te zarucene predbehnout a prizpusobit tomu rychlost plavby k dalsi komore. Nebo na Horinskym kanale je povinnost tlacaku se ohlasit na zacatku kanalu, takze mas cas se dusevne pripravit na mijeni
Dale ty ricni informace na kanalu 80 jsou fajn. Navic domluvis se na delsi vzdalenost nes CB nebo PMR.
Blby je, ze tyto VHF frekvence jsou zrejmne urceny asi jen pro komercni lode a letadla a proto jsou ty poplatky takhle hovadsky. Misto toho, aby tu ricni rekreacni dopravu trochu kultivovali a podporovali, tak sama obstrukce a poplatky. Pritom tu frekvenci pouzijes jen cast z roku a naco platit pouzivani za mesic prosinec nebo leden, kdyz je na rekach led??
Amaterske stanice plati podstatne mene, takze vsechno lze, kdyz se chce.
Registrace: 2.1. 2011 Příspěvky: 936 Bydliště: Tynec n/L Loď/revír: Romana 430 / kam se odveze
Zasláno dne: ne říjen 14, 2012 2:58 pm Předmět:
tkruska napsal(a):
Hlavne v Praze je dobry slyset i jiny komercni lode co te zarucene predbehnout a prizpusobit tomu rychlost plavby k dalsi komore. Nebo na Horinskym kanale je povinnost tlacaku se ohlasit na zacatku kanalu, takze mas cas se dusevne pripravit na mijeni
Dale ty ricni informace na kanalu 80 jsou fajn.
Zkousky 400,-, povoleni 500,- a po peti letech 200,- za prodlouzeni. Muzu mit znacek vic, za kazdou musim platit. Stanice se neregistruji. Muzu to nechat propadnout a zaplatim znova jen 500,- za vydani noveho povoleni.
Kdyz se to neprodlouzi u vas, tak se to asi musi znova vse zaplatit, vcetne novych zkousek, registrace stanice. U nas kdyz neprodlouzi kolektivka, tak se CTU zajima jak se nalozilo s vysilackama. To mozna budou chtit, kdyz skoncite s provozem stanice, s placenim rocniho polatku. Tak registrovat marine stanici, to si chce rozmyslet, neni to jen na par sezon. Na more bych se bez stanice nevydal. Tam ten poplatek vzhledem k platbam za marine zase tak hrozny neni.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Přejít na stránku 1, 2, 3, 4Další[vše]
Strana 1 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.