Papito píše:Národy se definují především společným jazykem, pak teprve jakýmisi imaginárními hranicemi, ostatně v průběhu času zhusta se měnícími. Úcta k jazyku = úcta k národu a naopak.
Milý Papito,
je zajímavé, že připouštíš změnu hranic a jazyk považuješ za mrtvolku. Vždyť přeci i jazyk se vyvíjí. Vyvíjí se všechno a ne se vším můžeme souhlasit. Mladí dnes sedí téměř neustále u počítače či televize nebo nějákého toho X-Boxu. My jsme lítali celý dny po venku a byli jsme šťastní, dnešní generaci v tomhle moc nerozumím, ale protože to je záležitost majoritní části populace, tak je to zřejmě vývoj a nic s tím dělat nelze. Nečtou - neumějí česky. Neboj se, až dorostou a budou v aktivním věku, tak oni ty pravidla češtiny změní, bude jedno i/y, zjednoduší mě/mně/mne a tak dál, necháme to na nich. My si budeme dále psát po staru a stejně jako dinosauři, jednou vymřeme a oni se budou učit, že kdysi se psala dvě i a děti budou vrtět hlavičkama s IQ 220 (protože už to budou skoro jenom hlavičky bez nožiček a s ručičkama sice titěrnýma ale velkým vratiprstem, to aby se jim dobře psaly SMS) jaký to kdysi bylo složitý. Synovcovi je patnáct, je postižený a tak od mala holt vysedával s dospělými a poslouchal ty "moudra". Už v osmi letech měl takové názory, že z toho jeden padal chvíli záchvaty smíchu a chvíli jenom zíral. Povídá se s ním super, ale jak se pustí do psaného projevu, je to strašné. Kromě gramatiky je to podobné i se slohem. píše zásadně věty holé a pokud odpovídá, tak pouze jo či ne.
To vše, co jsi psal, nemá s IQ nic, ale nic společného. Byl jsem jeden ze zakládajících členů Mensy ČR, ale maturoval jsem za 13, z ČJ, RJ a AJ jsem měl standardně tak kolem čtyřky, později na ČVUT matika v předtermínu za jedna. IQ dříve zcela výhradně měřilo kombinační schopnosti.
To o čem píšeš je tak možná sociální inteligence.
Občas píšu bez háčků a čárek - zlozvyk z bývalé práce, kdy většina zákazníků mailovala z různých unixu a později linuxu, kde podpora obskurtní češtiny byla mizerná.
Když jsem sám a spěchám, ohřeju si jídlo v kastrůlku a spapám bagrem (pro nevojáky lžící), pokud potřebuji tak si i krknu. Občas vylížu i talíř, ale to jenom u maminky... protože vaří vážně skvěle.
Na úřady raději nechodím, pokud ano, tak jako civilní občan, ani jako řepa v montérkách, ani jako šašek v kravatě. Ale chápu, že instalatér si tam odskočí v montérkách, stejně jako manager v kravatě. Štvě mně buran v montérkách, který si zaprasený sedne v hospodě na čalouněnou židli bez podprdelníku nebo v tramvaji.
Sprchuji se pravidelně.
Pokud čtu blábol, na který jsem přispěl třeba formou daní, nebo kupní cenou, jsem naštvanej a reaguji. Pokud vezmu někde nějaký tisk zdarma a je to blábol, tak ho odložím. Nebyl určen mně.
Myšák
P.S. tak co, kolik tam mám hrubek?