Čeština v písemných projevech na J.I. aneb co s gramatikou..

Cizojazyčné slovníky, názvosloví cizí i tuzemské, jazykovědné či překladatelské problémy

Moderátor: vilma

TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 8

Příspěvekod TashonkaWitko » ned lis 07, 2010 10:18 pm

Papito píše:jistě mi nepřijde nevhodné sedět v hospodě s čepicí na hlavě, chodit nakupovat nebo po úřadech v teplácích, plivat a smrkat na chodník, vyhazovat obaly od čehokoliv z okna auta atd., zkrátka dělat všechno tak, čemu já v duchu říkám "balkanizace národa". Takové chování je projevem neúcty k sobě samému, tím také ke svojí obci a následně ke svému národu. Přitom to začíná zcela nenápadně. Když si ohřeju jídlo a nepřendám si ho na talíř s příborem , ale sním ho z kastrolu lžící (teď nemluvím o situaci na lodi za plavby), nebo jdu z práce v montérkách do hospody aniž bych se osprchoval a převlékl atd. atd.

???? Ač s Tebou většinou souhlasím, zde jsem naprosto zmaten .... : Proč bych nemohl sedět v hospodě v klobouku ?
v čem mám jít, prosím pěkně, na úřad ? Snad v obleku ? Kravata nutná ?
proč si nemohu sníst svoje jídlo lžící ?
Ty, když přijdes z práce a jdeš do hospody tak se sprchuješ ?
janosik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod janosik » ned lis 07, 2010 10:23 pm

asi bychom tady měli složit zkoušky z ČJ, kdo má certifikát na to, aby mohl vstupovat do diskuzí... a kdo by to nedal... Tak se buď nevměšoval, nebo by někomu řekl, aby to sem napsal... Lidi probuďte se prosím Vás, tady jde o jachting... a ne o maturitu z Čj...
janosik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod janosik » ned lis 07, 2010 10:42 pm

Tashonka witko, doufam, ze si spolu vykourime dymku miru neosprchovany a v monterkach se lzici v ruce:D, Crazy horse bojoval za svodobu a tenkrat jim bylo jedno jestli nekdo umel psat nebo ne.... proste bud byl dobry nebo ne... A to neslo o zadnoou prkotinu....
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » ned lis 07, 2010 10:49 pm

Přátelé yachtaři, dovolim si Vám navrhnout přesun této diskuse na forum, které se tohoto tématu týká.
např: http://www.cesky-jazyk.cz/forum/ :?
To co zde čtu nemá s jachtingem nic společného.

A teď do mně. :shock:
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » ned lis 07, 2010 10:54 pm

Tashonko, ad 1) protože mít v místnosti pokrývku na hlavě je neslušné, pokud nejsi žid. Pak ji naopak mít musíš. Tenhle zlozvyk, dřepět v hospodě s kšiltovkou na řepě se u nás masově rozšířil a mě to opravdu vadí. Zkraje jsem si myslel, že je to záležitost mladých pitomců, kteří to viděli v amerických filmech a tak to slepě napodobují. Jenže čím dál tím víc je i starých pitomců, kteří se nejspíš domnívají jací jsou světáci, když při lemtání piva mají svůj řídnoucí mozek zakrytý reklamní čepicí nebo jinou hrůzou.
ad 2) jít na úřad v teplákách ? jistě, když jsem buran, tak mi to ani nepřijde divný.
ad 3) z kastrůlku ? Samozřejmě můžeš, já si ho dám na talíř a jím příborem.
ad 4) ano, protože se v práci zpotím a tak cítím potřebu nesmrdět.
Nikoho nepřesvědčuji, aby mě následoval. Jenom podle takových a podobných signálů hned vím, s kým mám tu čest.

Jánošíku, vůbec jsi nepochopil, o čem se tu mluví.
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » ned lis 07, 2010 10:55 pm

bezva názor a výrok, tohlecto ... až na pár překlepů a asi 2-4 docela hrubé chyby

Nějak ty hrubky nevidím, asi taky nejsu na úrovni. Maximálně jedna čarka mezi souvětími na jiném místě. Ale vážně: zcela jednoznačně upřednostňuji obsah sdělení před formou. Na druhou stranu mě ale ono "by jsme" velmi tahá za uši, tedy tady spíš za oči. Proč by jinak velmi fundované a žádoucí příspěvky neměly mít také v rámci možností jazykovou kulturu (viz tvé, TW) Sorry J
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned lis 07, 2010 11:01 pm

Ahoj skipper .. to téma sem ale patří ... ostatně podobně šílená témata se teď začnou objevovat na všech diskuzních fórech ... podzim je svině a blížící se zima je ještě horší ... snad jenom diskuzní fóra o sjezdových lyžích a patřičném příslušenství právě teď konečně ožívají a začíná se diskutovat k věci .. my ostatní .. jachtaři, motorkáři, cyklisti, koňáci, zahradníci jánevímkdoještě právě teď upadneme do šílených diskuzí o ničem - ale čím míň k věci o to to vše bude vášnivější 8) Avšak je třeba zachovat mír v duši ... přijde únor, max. březen a vše se změní .. ze starých nenávistí se náhle stanou nová přátelství -- Internet je úžasná věc, pokud jej nebereme příliš vážně :mad:
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » ned lis 07, 2010 11:21 pm

Papito píše:Nikoho nepřesvědčuji, aby mě následoval. Jenom podle takových a podobných signálů hned vím, s kým mám tu čest.

Měl jsem nachystáno mnoho argumentů .. měl jsem také připraveno pár historek ze svého života. To vše jen proto, abych Tě přesvědčil o chybnosti Tvého vnímání reality. Sepsal jsem také velmi dlouhý příspěvek .... pak jsem ho smazal a napsal znovu .. a lépe ... a pak ještě jednou a ještě lépe .. a tak asi 5x ... až jsem nakonec měl příspěvěk, který byl naprosto bezchybný ... už bys asi nenašel odpověď , ... definitivně bych nad Tebou zvítězil .. jen ..... ten dokonalý příspěvek už ale nějak nebyl k věci .. 8)

No a tak jsem přemýšlel co s tím a pak jsem se rozhodl, že na to se... no nechám to jaksi být. Alespoň pro teď. Až se potkáme někde osobně, budeme pokračovat v plamenné diskuzi ... Určitě zvítězím ... a když ne, tak Ti koupím panáka nějakýho dobrýho pití ... Anebo Ty mně .... ale v každém pádě pokračování bude muset počkat na osobní "match" 8) Takhle to vážně nemá cenu :-)

TW
janosik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod janosik » ned lis 07, 2010 11:30 pm

Papito píše:Tashonko, ad 1) protože mít v místnosti pokrývku na hlavě je neslušné, pokud nejsi žid. Pak ji naopak mít musíš. Tenhle zlozvyk, dřepět v hospodě s kšiltovkou na řepě se u nás masově rozšířil a mě to opravdu vadí. Zkraje jsem si myslel, že je to záležitost mladých pitomců, kteří to viděli v amerických filmech a tak to slepě napodobují. Jenže čím dál tím víc je i starých pitomců, kteří se nejspíš domnívají jací jsou světáci, když při lemtání piva mají svůj řídnoucí mozek zakrytý reklamní čepicí nebo jinou hrůzou.
ad 2) jít na úřad v teplákách ? jistě, když jsem buran, tak mi to ani nepřijde divný.
ad 3) z kastrůlku ? Samozřejmě můžeš, já si ho dám na talíř a jím příborem.
ad 4) ano, protože se v práci zpotím a tak cítím potřebu nesmrdět.
Nikoho nepřesvědčuji, aby mě následoval. Jenom podle takových a podobných signálů hned vím, s kým mám tu čest.

Jánošíku, vůbec jsi nepochopil, o čem se tu mluví.

bohuzel pochopil... ale tam co to bylo toto tema se resilo, ze je ve skriptech by jsme a ne bychom... to tak pro uplnost... A kdyz jsme u toho tak podle Gutha Jarkovskeho pokryvka hlavy neni na miste pouze pokud je v uzavrene mistosti zena... Chtel jsem rici, ze toto je verejne forum o jachtingu a kazdy zaregistrovany sem muze napsat svuj nazor na probirane tema... a nejde o formu, ale o obsah... pokud tady nekdo chce moralizovat ma na to narok pokud neporusuje pravidla fora... ale nema cenu asi dal psat a presvedcovat te... me to je jedno treba jsem jeden z tech mladych pitomcu o kterych pises a nebo se taky sakra pletes... Prijemny zbytek zivota H.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » pon lis 08, 2010 12:12 am

jen male osobni intermezzo ;-)
... osobne si myslim, ze je to mnohem slozitejsi problem, je strasne tezky psat na netu ... je to napul hovorove a obcas proste nejde psat spisovne ;-)
ja sam mam problem cist chybnou cestinu ... ALE sam nejsem bez viny :P ... sam obcas pisu schvalne necesky ... a jeste k tomu pisu bez hacku a carku (ps: je mi te lito papito, ze uz nectes muj prispevek :P) - nicmene i proto mam duvody, ktere by byly opet na dlouho ...
ALE toho, co stvoril jakub si moc vazim - mel bych k tomu sve vyhrady - vecne, ALE zase je to strasne tezky, kdyz neni ani moje pravda uplna, protoze sam jsem jiz doporucil jeho sbirku sebraneho mnoha lidem ;-) (takze diky jakube :good:) - proste nejde sepsat presne, jak by vse melo byt, zalezi na okolnostech ... a taky na pristupu ;-)
nerozumim moc vasi polemice, teda uprimne prispevku (tusim, ze sarji - nebudu vyhledavat), rozeznavam jen cestinu spisovnou a nespisovnou ... a spravne je bychom ... nicmene zrovna me ve skole ucili by jsme - to je ta premira cestiny ... nicmene opet ALE, myslim, ze stacilo napsat pouze PM autorovi pro opravu a bylo by to v poho ;-) ... jsou tady mnohem horsi projevy cestiny, mnohem horsi ... a nemuselo se to takhle slozite probirat :hmm:

ps: i kdyz mi obcas vadi, kdyz ctu neco absolutne spatne cesky, tak kdyz je to obsahove dobre, tak to prectu ... znam spoustu lidi, kteri cesky neumi (doslova na zvraceni), a presto jsou kapacity ve svem oboru ;-) a jeste k tomu moc moudri lide, kterych si vazim .... TAK JAK Z TOHO VEN ? :whist:
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon lis 08, 2010 1:12 am

Papito píše:Národy se definují především společným jazykem, pak teprve jakýmisi imaginárními hranicemi, ostatně v průběhu času zhusta se měnícími. Úcta k jazyku = úcta k národu a naopak.

Milý Papito,
je zajímavé, že připouštíš změnu hranic a jazyk považuješ za mrtvolku. Vždyť přeci i jazyk se vyvíjí. Vyvíjí se všechno a ne se vším můžeme souhlasit. Mladí dnes sedí téměř neustále u počítače či televize nebo nějákého toho X-Boxu. My jsme lítali celý dny po venku a byli jsme šťastní, dnešní generaci v tomhle moc nerozumím, ale protože to je záležitost majoritní části populace, tak je to zřejmě vývoj a nic s tím dělat nelze. Nečtou - neumějí česky. Neboj se, až dorostou a budou v aktivním věku, tak oni ty pravidla češtiny změní, bude jedno i/y, zjednoduší mě/mně/mne a tak dál, necháme to na nich. My si budeme dále psát po staru a stejně jako dinosauři, jednou vymřeme a oni se budou učit, že kdysi se psala dvě i a děti budou vrtět hlavičkama s IQ 220 (protože už to budou skoro jenom hlavičky bez nožiček a s ručičkama sice titěrnýma ale velkým vratiprstem, to aby se jim dobře psaly SMS) jaký to kdysi bylo složitý. Synovcovi je patnáct, je postižený a tak od mala holt vysedával s dospělými a poslouchal ty "moudra". Už v osmi letech měl takové názory, že z toho jeden padal chvíli záchvaty smíchu a chvíli jenom zíral. Povídá se s ním super, ale jak se pustí do psaného projevu, je to strašné. Kromě gramatiky je to podobné i se slohem. píše zásadně věty holé a pokud odpovídá, tak pouze jo či ne.

To vše, co jsi psal, nemá s IQ nic, ale nic společného. Byl jsem jeden ze zakládajících členů Mensy ČR, ale maturoval jsem za 13, z ČJ, RJ a AJ jsem měl standardně tak kolem čtyřky, později na ČVUT matika v předtermínu za jedna. IQ dříve zcela výhradně měřilo kombinační schopnosti.
To o čem píšeš je tak možná sociální inteligence.
Občas píšu bez háčků a čárek - zlozvyk z bývalé práce, kdy většina zákazníků mailovala z různých unixu a později linuxu, kde podpora obskurtní češtiny byla mizerná.
Když jsem sám a spěchám, ohřeju si jídlo v kastrůlku a spapám bagrem (pro nevojáky lžící), pokud potřebuji tak si i krknu. Občas vylížu i talíř, ale to jenom u maminky... protože vaří vážně skvěle.
Na úřady raději nechodím, pokud ano, tak jako civilní občan, ani jako řepa v montérkách, ani jako šašek v kravatě. Ale chápu, že instalatér si tam odskočí v montérkách, stejně jako manager v kravatě. Štvě mně buran v montérkách, který si zaprasený sedne v hospodě na čalouněnou židli bez podprdelníku nebo v tramvaji.
Sprchuji se pravidelně.
Pokud čtu blábol, na který jsem přispěl třeba formou daní, nebo kupní cenou, jsem naštvanej a reaguji. Pokud vezmu někde nějaký tisk zdarma a je to blábol, tak ho odložím. Nebyl určen mně.
Myšák
P.S. tak co, kolik tam mám hrubek?
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař

ukázka novinářské gramatiky

Příspěvekod pecho » pon lis 08, 2010 8:16 am

Zrovna před chvílí jsem najel na tento web a opět jsem se zděsil, jak novináři neznají gramatiku.
http://www.denik.cz/regiony/vyzkum-pard ... kojen.html
......děti...... spokojeni a ne ty děti spokojeny, nebo se gramatika změnila? :? Zdraví Pecho
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 08, 2010 8:18 am

Nemyslím si, že jde o problém bychom/bysme. Jak napsal Jerryx, potíž diskuzí na netu je v tom, že jde o diskuze a psaný projev v jednom. A nejde vždy dodržet dokonalý projev, protože u vyprávění příběhů to někdy ani nejde. Málokdo z nás je tak dokonalý stylista, aby jeho příspěvek byl čtivý a zároveň gramaticky dokonalý.
Někdo na pravopis rezignuje, někdo ho neumí...co naděláme. Některé příspěvky se čtou hůře než jiné...Některé jsou požitkem,jiné utrpením.
Mě zarazilo to, že pokud se někdo ozve s připomínkou ke kvalitě psaného projevu, je mu vyhrožováno okamžitým smazáním v zájmu "svobody projevu". To je pro mě naprosto nepochopitelné - někdo tu svobodu projevu mít může a jinému je upřena.
TashonkaWitko
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod TashonkaWitko » pon lis 08, 2010 8:33 am

designer píše:Mě zarazilo to, že pokud se někdo ozve s připomínkou ke kvalitě psaného projevu, je mu vyhrožováno okamžitým smazáním v zájmu "svobody projevu". To je pro mě naprosto nepochopitelné - někdo tu svobodu projevu mít může a jinému je upřena.

To je ovšem otázka téměř filosofická : Platí svoboda projevu i pro příspěvky potlačující svobodu projevu ? :mad:

Odpoved pro Designera - odlozime - jojo, filosoficke otazky, to by nam slo :-) (pisu to sem, bo se mi na to nechce plytvat dalsim prispevkem}
Naposledy upravil(a) TashonkaWitko dne pon lis 08, 2010 12:14 pm, celkem upraveno 2 x.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 08, 2010 8:37 am

co to, TW, odložit o 10 dnů? :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 420

Příspěvekod lynx » pon lis 08, 2010 10:38 am

Ale pánové ...
Každý jen trochu delší autorský text obsahuje nepřesnosti, překlepy a chyby. K jejich odstranění slouží připomínkování a jazyková korektura.
Připomínky se dají podat (a mají být podány) nekonfliktně, abychom autora nena... iritovali a následně neodradili od dalšího psaní.
Jakubova skripta jednoznačně přínosná jsou i s některými chybymi. Mně například velmi potěšily konkrétní příklady radiové komunikace. Takové jsem dosud v žádné jiné učebnici nenašel.

A co se týká svobody projevu:
Každý může do svého textu svobodně nasekat hrubek tolik, kolik jen chce.
Já mám právo si o něm svobodně myslet, že je blb.

Ano, přemíra chyb mě odradí a přivede k otázce, je-li tak nekvalitní forma, jak je to s kvalitou obsahu – spolehlivostí informací?

Světu mír!

Petr
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Papito » pon lis 08, 2010 10:32 pm

Jejda chlapci, to se nám to rozjelo. Omlouvám se, že reaguji až teď, ale musím chodit na brigádu, abychom přežili zimu. Mám totiž po 44 letech nepřetržité práce (řidič náklaďáku, studnař) důchod 7800 kč, takže když skončí sezóna víkendové živnosti, není čas na hrdinství.
Tashonko, nemyslím, že moje vnímání reality je chybné, ale připouštím, že není obvyklé - ve smyslu stádním. Raději si nechám přerazit nohu, než abych napsal či vyslovil renezance namísto renesance apod. Nějak mi uniká, v čem nade mnou chceš zvítězit, jelikož mi zcela chybí potřeba soutěžit - jakkoliv a s kýmkoliv. Živého mě nedostanou tretry ani tepláky (J. Dědeček) a smysl regat nikdy nepochopím. Takže jsi vítěz už teď. Nicméně poklábosení nad sklenkou dobrého moku nikdy neodmítnu.

Jánošíku - znovu a znovu dokazuješ, že nevíš o čem je řeč. Ale nebudˇz toho smutný, nejsi v tom sám. V sobotní příloze LN Orientace prohlásil ředitel CERMAT Pavel Zelený, že 60 % národa je čtenářsky negramotných. Do této kategorie spadají i vysokoškolsky vzdělaní lidé. Potvrdil tím to, co jsem si soukromě nazval "druhotná negramotnost". Setkávám se s tím při mé sezónní živnosti velmi často. Lidé samozřejmě umějí číst, ale uniká jim smysl napsaného nebo nedokáží z textu vytáhnout podstatné informace.

Myšáku, jazyky se dost zabývám a vím, že to nejsou "mrtvolky". Zejména angličtina, jak sám nejlíp víš a pod jejím vlivem se mění téměř všechny ostatní jazyky. O tom, co dokážou z češtiny udělat mladí mám trochu páru, mám čtyři syny. S první polovinou Tvého příspěvku vesměs souhlasím, v té druhé osvědčuješ výše zmíněnou úvahu o čtenářské negramotnosti - sorry.
Ad. P.S. - Nikomu nepočítám pravopisné chyby. Sám se jich dopouštím. V ostatním odkazuji na Lynxe, řekl vše za mě.

Pecho, musím Ti dát za pravdu. Vydavatelé šetří a tak korekturu dneska nikdo nedělá a úroveň jazyka upadá dokonce i v mých oblíbených Lidovkách či Respektu. O rozhlasu a TV platí totéž s dvojkovým exponentem.

Dovoluji si upozornit, že jsem se ve svém příspěvku, který vyvolal takovou lavinu komentářů zastal Jakuba Sklenáře, jemuž někteří z vás vytýkali nepatrný jazykový prohřešek v jeho skriptech. Tudíž jsem podpořil obsah nad formou - což mnozí z vás považují za svaté a jediné správné. Zmínil jsem pouze mnohem horší prznění jazyka a v dalším příspěvku balkanizaci Česka.
Na tom si stojím. Měl jsem ale obsah toho pojmu přiblížit. Týká se to tedy lhostejnosti k problémům ostatních, hnusného chování, rostoucí agresivity, přibývající špíny, nekonečné zlodějny, korupce, neúcty k zákonům a společenským pravidlům, lhostejnosti k ekologii, neuvěřitelně nízké úrovně vkusu v kultuře, oblékání, architektuře, záliby v bulváru a kýči, nedodržování dohod a daného slova, tupé namachrovanosti, nadřazeného a přezíravého chování k jiným národům, absence empatie - doplňte každý podle svých zkušeností. A teď šutráky do rukou a hrr a mě!
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pon lis 08, 2010 10:44 pm

žádnej šutr a kamenování, jen souhlas
Technika řádově předběhla kuturu a kulturnost. Stádo se s tím neumí srovnat. Není to v historii poprvé, ale poprvé tak markantně - si takmyslím.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » pon lis 08, 2010 10:54 pm

Papito, čítajúc tvoje závererčné slová :"Milý Denisi, totalita je v nás hlouběji, než jsme ochotni přiznat. " si musím len vzdychnúť, svatá prostoto.
Papito, Designér, Host60 a asi aj ďalší pravopisci, vám asi nedochádza o čo tu ide. Myslím že pre tento web nie je vhodné aby tu písali len ludia výhradne ovládajúci spisovnú češtinu /slovenčinu/. Naopak, pre tento web by to bola pomalá a istá smrť. Vy svojim mravokárnym poučovaním a posmievaním sa jednoznačne odpudzujete značnú časť ludí od písania. A tým, isto nechtiac , škodíte tomuto webu. Preto považujem korektúru za nutnú.

Namiesto toho aby sa kritizujúci ponúkol, že spraví jazykovú korektúru, tak radšej napíše "dobromyselnú" kritiku. Úžasné.

Rozmýšlam prečo asi Národná knihovna ČR sa rozhodla archivovať tieto stránky? Čo ty na to Host60? Žeby preto že sa tu píše bezchybnou a brilantnou češtinou? Alebo skôr preto že tento nebývalý písomný prejav časti Českého národa je svedectvom dnešnej doby. Ďalej by som len opakoval to, čo s takou lahkosťou a oduševnením napísal Mišák.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon lis 08, 2010 11:02 pm

Papito, čítajúc tvoj posledný príspevok, posledný odstavec, tak si hovorím že myslíme na to isté, ale každý z nás ktomu pristupuje odlišným spôsobom. Ak by do teba niekto kameňom, tak budem prvý čo ťa bude brániť :).
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » pon lis 08, 2010 11:35 pm

Denisi,nikomu se neposmívám ani mravokárně nepoučuji. Jen jsem si dovolil jedno - pozastavit se nad tvým stanoviskem. A promiň, ale nějak tu mravokárnost spíš cítím z tebe.
Domnívám se ostatně, že téma nestojí za další úsilí.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon lis 08, 2010 11:48 pm

Moja mravokárnosť vyplýva s toho že som moderátor, inak je mi debata o spisovnej češtine úplne volná. A nie len preto že to nie je môj rodný jazyk.
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » úte lis 09, 2010 12:06 am

Ano, to je hezky řečeno (napsáno).
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte lis 09, 2010 1:19 am

Papito píše:.... Týká se to tedy lhostejnosti k problémům ostatních, hnusného chování, rostoucí agresivity, přibývající špíny, nekonečné zlodějny, korupce, neúcty k zákonům a společenským pravidlům, lhostejnosti k ekologii, neuvěřitelně nízké úrovně vkusu v kultuře, oblékání, architektuře, záliby v bulváru a kýči, nedodržování dohod a daného slova, tupé namachrovanosti, nadřazeného a přezíravého chování k jiným národům, absence empatie - doplňte každý podle svých zkušeností. A teď šutráky do rukou a hrr a mě!

... a zeptá-li se mně někdo, zda chci žít věčně, odpovím. Ne, děkuji pěkně, tento život prožiji na plno a to mi stači.
Myšák
klubko
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod klubko » stř lis 10, 2010 12:17 am

Bohemisté se také smiřují s tím, že je velice těžké škatulkovat, co je a není přípustné...

"Programový ústup od spisovnosti -- definice jazykového standardu ...
O tom, co je standardní, si rozhoduje uživatel sám (hodnocení „ne/standardní jev“ se v mluvnici nevyskytuje) na základě informací o poměrech variant, MSČ nabízí pouze vodítko."

Prezentace z přednášky: Mluvnice soušasné čestiny

Zpět na