Zkouska Vudce Maleho Plavidla - Mam spravnou literaturu?
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- afinko
- nováček na fóru

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Zkouska Vudce Maleho Plavidla - Mam spravnou literaturu?
Planuji si udelat zkousku z:
Vůdce malého plavidla - způsobilosti M (M100, MJ) a S (S80, SJ) a C
Kamos mi zapujcil literaturu:
Vůdce malého plavidla (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-13-3
Vůdce malého plavidla - plachty (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-10-9
Vůdce rekreačního plavidla – moře (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-11-7
Přílohy Řádu Plavební Bezpečnosti, 1997, ISBN 80-902112-4-0
Potrebuji jeste nejakou jinou literaturu na tudle zkousku?
Nemel bych zajit na Statni Plavebni Spravu a sehnat si novejsi vydani?
Vůdce malého plavidla - způsobilosti M (M100, MJ) a S (S80, SJ) a C
Kamos mi zapujcil literaturu:
Vůdce malého plavidla (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-13-3
Vůdce malého plavidla - plachty (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-10-9
Vůdce rekreačního plavidla – moře (Rozsah zkousky zpusobilosti, aktualizovany soubor testovych otazek), 2003, ISBN 80-86243-11-7
Přílohy Řádu Plavební Bezpečnosti, 1997, ISBN 80-902112-4-0
Potrebuji jeste nejakou jinou literaturu na tudle zkousku?
Nemel bych zajit na Statni Plavebni Spravu a sehnat si novejsi vydani?
- DonTragedy
- návštěvník fóra

- Reputace: 6
Urcite to tu niekde je :
Testy - odkaz
V zasade jedine co potrebujes - tie iste testy ti daju na SPS, takze ziadne prekvapenie sa nekona a len naklikas co si si nacvicil.
Testy - odkaz
V zasade jedine co potrebujes - tie iste testy ti daju na SPS, takze ziadne prekvapenie sa nekona a len naklikas co si si nacvicil.
- DonTragedy
- návštěvník fóra

Urcite to tu niekde je :
Testy - odkaz
Testy - odkaz
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Někde na stránkách SPS se dají stáhnout i kompletní testové otázky.
Jako příprava k testu je to ideální.
Jako přípravu na plavbu ....... to už je na tobě. Já jsem ten typ, co skočí do vody a učí se plavat. Někdo si zase zaplatí nějaký kurz.
Já jsem dělal i paktickou zkoušku na motory. Překvapilo by tě, kolik může stát 10 min. za kormidlem.
Holt není výcvik, jako výcvik.
Jako příprava k testu je to ideální.
Jako přípravu na plavbu ....... to už je na tobě. Já jsem ten typ, co skočí do vody a učí se plavat. Někdo si zase zaplatí nějaký kurz.
Já jsem dělal i paktickou zkoušku na motory. Překvapilo by tě, kolik může stát 10 min. za kormidlem.
Holt není výcvik, jako výcvik.- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Já už si to nepamatuju přesně. Výcvik - přirazil jsem k molu z prava, z leva, mezi tim jsem proplul mezi bojkama a zastavil u tonoucího. Celkem max. 10 min.
Pak zkouška přirazil jsem k molu a zastavil u tonoucího.... max. 5 min.
Stálo to 1500,-.
Jsem si říkal, že taky tak budu poskytovat svuj motorák. Jen já nemam ty známé na SPS, aby tam doporučovali kontakt na mě.
Vydělat si cca 30 tis. za 3 hodinky v neděli odpoledne neni zase tak špatný ne?
Ale jsem samozřejmě rád, že mam papíry.
Pak zkouška přirazil jsem k molu a zastavil u tonoucího.... max. 5 min.
Stálo to 1500,-.
Jsem si říkal, že taky tak budu poskytovat svuj motorák. Jen já nemam ty známé na SPS, aby tam doporučovali kontakt na mě.
Vydělat si cca 30 tis. za 3 hodinky v neděli odpoledne neni zase tak špatný ne?
Ale jsem samozřejmě rád, že mam papíry.

- Danar
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 14
Já se shodou okolností zrovna taky učím (ještě s přitulkou a kamarádem).
Máme tato tištěná vydání:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=966
K tomu jsme časem dokoupili i textovou část, plachty a moře. Něco jsem přečetl, něco proběhl podle potřeby. Také jsem přečetl tohle http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=964
- i k těm testům to některé věci osvětlí.
Občas procházím zkušební testy na webu SPS - http://www.spspraha.cz/zkousky/zkousky.aspx
Ve finále jsem si vyrobil kartičky s jednotlivýma otázkama a odpověďma na druhé straně (byla to šílenost
) a "testuju" se na tom. Co umím jistě, odhodím stranou, co nevím na beton s prstem v nose, vracím do hromádky.. Když si to vezmu, jsou určitě snazší a rychlejší způsoby, než dělat skoro 900 kartiček. Ale i při výrobě mi leccos utkvělo v hlavě (jako když si vyrábíte tahák, většinou se to díky tomu naučíte
).
Kompletní otázky na webu SPS jsou (pokud ti tedy stačí jen správné odpovědi, nejsou to testy): způsobilost M, způsobilost S, způsobilost C
Jak jsem tady ale pochopil, každý k tomu přistupuje jinak a učí se jiným způsobem. Přeju hodně štěstí!
PS: Koukám, ty praktické zkoušky jsou tak, jak jsem si to představoval. Pěkně drahé
. Naštěstí jsem se momentálně rozhodl udělat to bez nich. I tak se nebudu cítit omezený 80m2 plachet a 100kW výkonem motoru 
Máme tato tištěná vydání:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=966
K tomu jsme časem dokoupili i textovou část, plachty a moře. Něco jsem přečetl, něco proběhl podle potřeby. Také jsem přečetl tohle http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=964
- i k těm testům to některé věci osvětlí.
Občas procházím zkušební testy na webu SPS - http://www.spspraha.cz/zkousky/zkousky.aspx
Ve finále jsem si vyrobil kartičky s jednotlivýma otázkama a odpověďma na druhé straně (byla to šílenost
) a "testuju" se na tom. Co umím jistě, odhodím stranou, co nevím na beton s prstem v nose, vracím do hromádky.. Když si to vezmu, jsou určitě snazší a rychlejší způsoby, než dělat skoro 900 kartiček. Ale i při výrobě mi leccos utkvělo v hlavě (jako když si vyrábíte tahák, většinou se to díky tomu naučíte
).
Kompletní otázky na webu SPS jsou (pokud ti tedy stačí jen správné odpovědi, nejsou to testy): způsobilost M, způsobilost S, způsobilost C
Jak jsem tady ale pochopil, každý k tomu přistupuje jinak a učí se jiným způsobem. Přeju hodně štěstí!
PS: Koukám, ty praktické zkoušky jsou tak, jak jsem si to představoval. Pěkně drahé
. Naštěstí jsem se momentálně rozhodl udělat to bez nich. I tak se nebudu cítit omezený 80m2 plachet a 100kW výkonem motoru 
- afinko
- nováček na fóru

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Danar píše:Naštěstí jsem se momentálně rozhodl udělat to bez nich. I tak se nebudu cítit omezený 80m2 plachet a 100kW výkonem motoru
Taky jsem premyslel, ze kdyby jsem si ted udelal zkousky jenom pisemne do 100kW, tak by nekdy o rok stacilo uz jen udelat praktickou zkousku na lodi nad 100kW?
Nebo je potreba opet delat nejaky test a platit kolky?
- DonTragedy
- návštěvník fóra

Ak to rozdelite, tak pri novej ziadosti musite splnit opat vsetky papiere.
Teoreticku skusku teda netreba skladat znova, staci len prakticka cast, ale treba k tomu kolko, fotku, vypis z registru trestov, lekarsku prehliadku ...
Preto som to robil cele naraz, len teraz lutujem, ze som neurobil rovno aj plachty nad 80m2, ale tie sa tusim robia len raz za cas na Lipne
Teoreticku skusku teda netreba skladat znova, staci len prakticka cast, ale treba k tomu kolko, fotku, vypis z registru trestov, lekarsku prehliadku ...
Preto som to robil cele naraz, len teraz lutujem, ze som neurobil rovno aj plachty nad 80m2, ale tie sa tusim robia len raz za cas na Lipne
- Standa83
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
Tak na přehrady bohatě stačítěch 80 sqm. Nejvíc co jsem viděl tak v CZE jsou lodě tak kolem 7 sqm? Omezení to pak je pokud by sis chtěl na ty papíry půjčit loď u moře. 80 m[sup]2[/sup] mají lodě cca 36 stop dlouhé.. Ono je ale stejně nejvíc na houby to omezení jen pro příbřežní denní plavbu. Navíc je potřeba udělat zvlášť papíry na radio..
- DonTragedy
- návštěvník fóra

Ak to dobre chapem, tak nad 80m2 treba pre plavbu morskou plachetnicou po vnutrozemskych kanaloch. Vobec neviem kde zistit ci je to pravda, ale vzdy som si to predstavoval, ze ten papier potrebujem napriklad pre plavbu cez Skotsko (loch ness je zrejme vnutrozemie) a podobne pripady. Druhe na co sa to da pouzit je, ze v chorvatsku sa da potom na taky papier pozicat normalna velka plachetnica ak ma clovek aj medzinarodne vody.
Vyhoda tohto papieru bola v tom, ze ho netreba obnovovat, kdezto C je treba obnovovat a kym sa to teraz nezmenilo, tak som nevedel zarucit, ze posledne dva roky platnosti budem dostatocne vela u mora...
Vyhoda tohto papieru bola v tom, ze ho netreba obnovovat, kdezto C je treba obnovovat a kym sa to teraz nezmenilo, tak som nevedel zarucit, ze posledne dva roky platnosti budem dostatocne vela u mora...
- Standa83
- návštěvník fóra

- Reputace: 5
80 sqm má význam jen v tom, že ti nepůjčí větší loď než cca 36 stop. A je jedno jestli to je ve vnitrozemí nebo na moři...
Každopádně VMP má pro moře další dvě zásadní omezení - jen do 0,75 NM od pobřeží a pouze pro denní plavbu..
Na druhou stranu C od MD a třeba i Chorvatské papíry jsou pro vnitrozemské vody k ničemu..
Každopádně VMP má pro moře další dvě zásadní omezení - jen do 0,75 NM od pobřeží a pouze pro denní plavbu..
Na druhou stranu C od MD a třeba i Chorvatské papíry jsou pro vnitrozemské vody k ničemu..
Ahoj,já si myslím,že nejlepší je koupit si učebnici,přečíst o čem to všechno je,vědět co jaký který pojem znamená a potom trénovat testy na stránkách SPS.Testy i v autoškole obsahují třeba jen třetinu věcí a proto to i na těch silnicích tak vypadá.Kdo se snaží naučit jen testy,tak má sice řidičák,ale vůbec neví,kam se má postavit při odbočování v levo apod.Já mám tuto učebnici
myslím že je v ní vše potřebné a nic zbytečného navíc.
myslím že je v ní vše potřebné a nic zbytečného navíc.Danar píše:A ještě do 4° Beauforta..
Já si VMP-C stejně dělám víceméně zatím "do počtu" a "kdyby někdy někde náhodou". Plánuju pak rádio a MD C, až bude reálné, že se dostanem k tomu vyjet na moře..
Mať k MDČR C ešte VMP nie je na škodu. Každý preukaz je (bohužiaľ) na niečo iné a oboje som už využil. České VMP M + S80 + C bolo na dva dni učenia podľa zoznamu otázok a oklikávania testov + doobedný výlet do Roudnice nad Labem. Praktická skúška s motorákom bola prostá formalita za 500 Kč. Keď chcete na Orlík/Slapy, je lepšie si ho spraviť, než potom niekomu niečo vysvetľovať a byť popoťahovaný.
Tiež som ich využil v Chorvátsku ako záložné papiere, keď sme šli k moru a ešte som nemal MDČR C. Kapitán si mohol ísť zdriemnuť a aj keby nás kontrolujú (pri brehu – kde inde?), nemôže byť žiadny problém.
- MartinB
- zkušený harcovník

- Reputace: 106
Bohužel je stav u nás takový, že se člověk musí stát "sběračem" průkazů
mithril: Tiež som ich využil v Chorvátsku ako záložné papiere, keď sme šli k moru a ešte som nemal MDČR C. Kapitán si mohol ísť zdriemnuť a aj keby nás kontrolujú (pri brehu – kde inde?), nemôže byť žiadny problém.
Bych řekl Mithrile , že to bereš až moc vážně
:
Osoba vlastnící oprávnění k vedení lodě nemusí být stále přítomna za kormidlem.
Kdo by psal lodní deník, nahlížel do mapy, .....
Dokonce spíše naopak, "kapitán" by se měl starat věci související s vedením lodi, kdo zrovna něčím točí, za něco tahá, je nepodstatné.
Nikdo po Tobě nebude chtít, aby ten, kdo zrovna stojí za kormidlem měl nějaký průkaz.
Samozřejmě si to "kapitán" musí zorganizovat tak, aby vše fungovalo jak má a taky za veškeré dění nese patřičnou zodpovědnost.
mithril: Tiež som ich využil v Chorvátsku ako záložné papiere, keď sme šli k moru a ešte som nemal MDČR C. Kapitán si mohol ísť zdriemnuť a aj keby nás kontrolujú (pri brehu – kde inde?), nemôže byť žiadny problém.
Bych řekl Mithrile , že to bereš až moc vážně
:
Kdo by psal lodní deník, nahlížel do mapy, .....
Dokonce spíše naopak, "kapitán" by se měl starat věci související s vedením lodi, kdo zrovna něčím točí, za něco tahá, je nepodstatné.
Nikdo po Tobě nebude chtít, aby ten, kdo zrovna stojí za kormidlem měl nějaký průkaz.
Samozřejmě si to "kapitán" musí zorganizovat tak, aby vše fungovalo jak má a taky za veškeré dění nese patřičnou zodpovědnost.
MartinB píše:Bych řekl Mithrile , že to bereš až moc vážně ;) :
S tým súhlasím, ale je iné, keď kapitán 5 minút zakresľuje do mapy a keď spí po svojej 3hodinovej službe pri kormidle počas nočnej plavby.
To otvára otázku: predpokladám, že na komerčných plavidlách existuje nejaký oficiálny proces odovzdávania služby (kapitán nemôže byť hore 24 hodín a zároveň by nemal niesť plnú zodpovednosť, keď práve spí). Ako je to na viacdňových rekreačných preplavbách?