Zdravím,
kam vyrazit na konci sezóny?
- rekreační plavbu mezi ostrovy, tak jako v Chorvatsku.
- Aspoň trochu tepla.
- Slušné stání u mola nebo aspoň na bóji
- Stání na kotvě raději ne
Existuje někde porovnání cen jednotlivých zemí? Pronájem lodi, pojištění, poplatky za přístavy.
Konec října - Chorvatsko, Turecko nebo Španělsko
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- Lachtan
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 22
Ahoj Michale- kocábka, rybník - zajímavě jadranská atmosféra číší z Tvých iniciálů. Na kotvě se není čeho se bát! Člověk je svým pánem, bere na sebe zodpovědnost a konečně žije jako drtivá většina savců. Kotva je bezpečí! Bojky mohou zkolabovat, víš jak jsou připevněné? V Chorvatsku se bojky koncem října většinou vyndávají. Pravda, kde ještě jsou, tak kvůli jedné lodi v týdnu ani nikdo nepřijde většinou vybírat, jak kde. Výběrčí si nechává lisovat olivový olej, nebo již chodí do školy. Možná, že dnes již se toto vše posouvá do listopadu. Hledáš srovnání. Dnes se ty rozdíly v průměru zmenšují. Přesto je velký rozdíl např. mezi Korzikou a Sardinii. Pro mě jsou zajímavá místa zdarma, ty se vždy někde najdou. Místní v tuto dobu odpočívají, hrají např. karty v jediné otevřené restauraci z deseti. /leden v Chorvatsku/. To byly časy za Jamese Cooka, kotvili zdarma a neplatili lázeňské poplatky/ ani DPH a spotřební daně, nikdo je nebuzeroval/. Tahiťanky a perly - tomu říkám pravý Jachting !!!
- Monty
- zkušený harcovník

- Reputace: 6
Já vím...to byl tak trochu sarkazmus na antifrankofonní neopodstatněné nálady... Námořní tradici nezapřeš,nehledě na to,že nafta je tam o 50 centů levnější,mariny jsou cca stejné,jídlo je na Korsice trochu dražší,ale jde o to,kde kdo nakoupí,bary a restaurace jsou dražší na Korsice,zato na Sardinii nekoupíš normální pečivo a to nejlepší,co tam pořídíš je asi toustovej chleba. Ale na Elbě je to to stejné. O úrovni gastronomie a kuliny asi netřeba se bavit. Nezatracuji Sardínii,trochu ji znám a je tam na některých místech jako v ráji,hlavně mimo sezony,ale je přelidněná v sezoně daleko více,jak Korsika.Nicméně...v globálu je Francie a její ostrovy s pořád ještě (ale už jenom relativně) nejliberálnější a nejcivilizovanější krajina pro....asi jachting,ale nikdy jsem netušil,že ho provozoval i J.Cook
. Infrastruktura,ceny a klid dělá z Francie takovou posledni oázu v Mediteránu,jenom asi nutno vědět kde a jak. O nautic second-hand trhu se ani bavit netřeba.
Pokud Michale hledáš místo,kde je klid,dobré plavby a infrastruktura tak asi Mallorca. Sice jsou místa hezčí a lepší,Mallorka je lehce dostupná a asi ze všech zmíněných destinací nejlevnější. Staní na bójích v téhle době zadara všude( mimo jistých výjimek,jako třeba Porto Colom), ceny jídla lepší jak v čechách a to někdy docela podstatně,kotvení v dobrých a krytých zátokách a přeplavba na Mennorcu a nebo Ibizu jde taky,dle toho,kde budeš brát loď. Koncem října teplo a voda na koupání v pohodě,rybaření a lov hlavonožců taky.Mluví se tam hlavně Německy a Anglicky. Pravděpodobně(hraničící s jistotou,pokud se něco nevyvrbí) tam budu v té době taky,tak jde se srazit a dát točené,které mimochodem je tam podstatně levnější jako na Korsice,Sardinii a o třeba Elbě raději ani nemluvě. Nicméně,po sezoně je klid všude a v jižnějších destinacích i ještě dost dlouho teplo. Je ale pravdou i to,že východní Mediterán začíná být poněkud dost drahej,začínají platit pravidla,které nemají na moři co dělat a začíná to Itálii. I když na jihu Itálie je pořád blaze,levně(hodně relativně) a z Jaderské strany ale i z tyrhénské je povětšinou stání u městských mol zadara i v sezoně.To je mimochodem tradice i na Sardinii. Na výběr toho máš ale daleko více,třeba v Řecku v Egeji už meltemi v té době slábnou,jinde začne foukat...koncem října někdy až dost,ale letošní léto je celkově poněkud chladnější a ufoukané..... těžko si vybereš
howk
Monty
. Infrastruktura,ceny a klid dělá z Francie takovou posledni oázu v Mediteránu,jenom asi nutno vědět kde a jak. O nautic second-hand trhu se ani bavit netřeba.
Pokud Michale hledáš místo,kde je klid,dobré plavby a infrastruktura tak asi Mallorca. Sice jsou místa hezčí a lepší,Mallorka je lehce dostupná a asi ze všech zmíněných destinací nejlevnější. Staní na bójích v téhle době zadara všude( mimo jistých výjimek,jako třeba Porto Colom), ceny jídla lepší jak v čechách a to někdy docela podstatně,kotvení v dobrých a krytých zátokách a přeplavba na Mennorcu a nebo Ibizu jde taky,dle toho,kde budeš brát loď. Koncem října teplo a voda na koupání v pohodě,rybaření a lov hlavonožců taky.Mluví se tam hlavně Německy a Anglicky. Pravděpodobně(hraničící s jistotou,pokud se něco nevyvrbí) tam budu v té době taky,tak jde se srazit a dát točené,které mimochodem je tam podstatně levnější jako na Korsice,Sardinii a o třeba Elbě raději ani nemluvě. Nicméně,po sezoně je klid všude a v jižnějších destinacích i ještě dost dlouho teplo. Je ale pravdou i to,že východní Mediterán začíná být poněkud dost drahej,začínají platit pravidla,které nemají na moři co dělat a začíná to Itálii. I když na jihu Itálie je pořád blaze,levně(hodně relativně) a z Jaderské strany ale i z tyrhénské je povětšinou stání u městských mol zadara i v sezoně.To je mimochodem tradice i na Sardinii. Na výběr toho máš ale daleko více,třeba v Řecku v Egeji už meltemi v té době slábnou,jinde začne foukat...koncem října někdy až dost,ale letošní léto je celkově poněkud chladnější a ufoukané..... těžko si vybereš
howk
Monty
Pánové děkuju, protože tohle je pro mne nádherná debata, byť do ní bohužel nemůžu vůbec zasahovat, nemaje čím. Tiše a bez závisti čtu vaše povídání a mám radost z těch poznámek, kde je levnější pivo a kam plout, to jsou řádky , které by psal novodobý Ransome. Kdyby mne přepadla štěstěna, jsem mezi vámi. A pište pořád kam a proč, jak, které místo vnímáte, kolik, co stojí a co vám to dělá s duší. Díky
V říjnu bývá poměrně stabilní počasí na Baltu
Jediné co to nesplňuje je ta trocha tepla - to už tam moc nebývá. Ale jinak - lodě extra levné, poplatky v přístavech minimální, všude spousta místa a lidi více jak super ( hlavně proto, že tam skoro žádné touhle dobou nepotkáš:))
A při troše plánování můžeš plout i krátké úseky.
Byl jsem tam v říjnu už několikrát a vážně je to super.
Nicméně poslední dva roky si konec léta nechávám na Řecko - taky už tam je méně lidí, fouká a draze tam také není.
Jediné co to nesplňuje je ta trocha tepla - to už tam moc nebývá. Ale jinak - lodě extra levné, poplatky v přístavech minimální, všude spousta místa a lidi více jak super ( hlavně proto, že tam skoro žádné touhle dobou nepotkáš:))
A při troše plánování můžeš plout i krátké úseky.
Byl jsem tam v říjnu už několikrát a vážně je to super.
Nicméně poslední dva roky si konec léta nechávám na Řecko - taky už tam je méně lidí, fouká a draze tam také není.