Gumák s nafukovací podlahou - problém

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

dreska
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Gumák s nafukovací podlahou - problém

Příspěvekod dreska » úte zář 13, 2016 1:53 pm

Ahoj,
Jsem tu nový, zakoupil jsem člun Viamare , mám ale problém a potřeboval bych prosím poradit.
Člun je tento: http://www.ebay.com/itm/VIAMARE-380-Air ... Swc0FUq-IL

Už ho mám déle cena byla 15400 kč, zdálo se mě to dobré. Motor jsem pořídil novou 5HP Yamahu. Ale jelo to pomalu, přesto že jsem tu našel informace , že někdo jezdí v jenom s 5HP ve skluzu já ne :-(
Tak jsem pořídil další motor 20HP , starší ale funkční Hondu z druhé ruky.
Sice je těžká, ale šla přihlásit, chtěl jsem mít vše v pořádku.
Kromě problémů s přihlášením člunu, protože jsem neměl potřebnou bumážku s prohlášením o shodě či co se objevil další problém na vodě. Tu bumášku - kopii jsem sehnal a vyřešil, s problémem na vodě si nevím rady.
Po přidání plynu se člun jakoby nechce dostat z vody ven , mírně se zlomí zhruba v jedné třetině ve předu a hrne před sebou vodu. Musím trochu povyskočit, nebo najet na vlnku, pak se to trochu srovná.
Ale jízda je poté poměrně nestabilní. Jízda na plný plyn je nemyslitelná - předek je nestabilní a mám pocit, že se člun roztrhne. Když na předku někdo sedí, je to zas lepší, ale člun se zase celý podélně poměrně dost vlní.
Zadní přepážka - zrcadlo se po přidání dost hýbe - pruží. Člun je nafouknutý podle návodu, koupil jsem kvůli tomu i tlakoměr. Když ho přefouknu tak o 20 procent, zdá se to o něco lepší.
Hledal jsem na webu, problém se stabilitou bude mít asi na svědomí nafukovací podlaha. Je pravda, že jsem člun pořídil více méně z nerozvážnosti a o člunech nic nevěděl. A pak zjistil, že se s nafukovací podlahou skoro neprodávají a mezi lidmi je jich málo.
Bude mít nějaký smysl do dna udělat pevnou podlahu? Vyříznout obrys dna , vyfouknout buřty, položit podlahu a nafouknout? Že by to ta podlaha zpevnila?

Mě to kopíruje hladinu. když jsou dvě hlubší vlny třeba po velké lodi hned za sebou, je to velmi nepříjemné a člun na vlně neskočí ale lepí se na ni. Je cítit, že člun má ve vodě odpor, je jakoby přisátý
k vodě. Jakoby před sebou tlačil něco těžkého, nevím jak to popsat. Trim na to nemá vliv, zkoušel jsem i zvednout motor na zrcadle, to mělo ale za následek prokluzování šroubu ve vodě.
Ve čtyřech to z vody nevyjede do skluzu a jede to jen v ponoru, ve třech jakžtakž skluz nastane, ale jízda je divná.
Jsem z toho nešťastný, viděl jsem okolo čluny, které jezdí bez problému, krásně na vlnce skočí a noří se do vody jenom zadní částí. A drží tvar i při najetí do vlnky.
A vloni jsem jezdil na půjčeném Zodiacu Zoom 340, který jezdil s motorem 10HP perfektně, takže srovnání mám.
Poraďte prosím, čím to může být? Bojím se , že jediné řešení je člun prodat a koupit jiný - Zodiac, Bush.
Ozzie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 42

Re: Gumák s nafukovací podlahou - problém

Příspěvekod Ozzie » stř zář 14, 2016 8:35 am

Kúpil si pravdepodobne nevhodný čln. Tá nafukovacia podlaha je riadne nafúknutá? S čím?
Videl som dosť gumákov s nafukovacímí podlahami a nemali problém. Jazdia trošku horšie ako s pevnou podlahou, ale s takým
silným motorom by to malo jazdiť bez problémov.
Ak sa dá tak to predaj nejakému rybárovi čo používa malý motor a kúp si niečo značkové. Gumáky (myslím tie ozajstné :D ) s nafukovacím dnom sú ale dosť drahé.
Prečo nechceš so skladacou podlahou?
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » čtv zář 15, 2016 8:52 pm

Pokud se člun vlní nebo láme tak bych tipoval že není řádně nafoukaný,to samý podlaha.Jaký to má kýl nebo tvar dna?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » sob zář 17, 2016 12:09 pm

Zásadná otázka: fúkaš kompresorom?
wattermen
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod wattermen » sob říj 01, 2016 1:05 pm

Poraďte prosím, čím to může být? Bojím se , že jediné řešení je člun prodat a koupit jiný - Zodiac, Bush.[/quote]

Ahoj, ten člun vlastníme asi 2 roky. Kromě dalších 3 člunů co máme jako podporu při potápění je tohle ten nejhorší, co jsme si pořídili. Koupě také na E-bay, stál asi 12000kč. Se silnějším motorem je to opravdu špatné, nebezpečné, vo hubu. Celé se to kroutí, při zátahu pracuje i zrcadlo. Má tendenci se otáčet v buřtech. Ta nafukovací podlaha je ve spojení s nepevnou a kroutící se konstrukcí člunu neštěstí. Natlakování na přesně předepsané tlaky na vodě je to stejné, nepomohlo ani vyztužení části podlahy delším fošinkou. A taky ta bílá barva je taky blbá, hned špinavá, nejde to vyčistit. Lepené spoje už máme na dvou místech opravované, materiál je jak silnější igelit. Je mi jasné, že asi nepotěším, ale ani my jsme nebyli nadšeni, člun používáme bez motoru. Jako vlečený za dalším člunem. Vozíme na tom harampádí pro potápění, flašky jídlo, pití. Kdyby nějaký rybář měl zájem, náš člun s airdeck je za cenu okolo 5000kč k mání. S 5 HP motorem to je použitelné na popojíždění po rybníku třeba pro rybáře. Stejný výrobce Viamare má i člun s podlážkovým pevným dnem, ten už je dobrý a nekroutí se i jízdní vlastnosti o třídu lepší. A také jsou mnohem rozšířenější např. v Německu a Maďarsku. Takže moje doporučení je prodat a koupit nějakou značku, Suzumar, Zodiac, Bush , zejména ten Bush je vynikající. Máme ho v provedení 3,6m a je nejrychlejší z těch co máme a subjektivně i nejlépe zvládá vlny.
Lemon
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Lemon » sob říj 01, 2016 2:30 pm

[quote="dreska"]Ahoj,
Jsem tu nový, zakoupil jsem člun Viamare , mám ale problém a potřeboval bych prosím poradit.
Člun je tento: http://www.ebay.com/itm/VIAMARE-380-Air ... Swc0FUq-IL

Myslím, že tenhle člun snad má můj kamarád tady z Klatov. Ale nevím to jistě. Zkusím se ho zeptat. Jenomže on s tím nebyl ještě na vodě. Furt nemá čas. A letos už to asi nestihne.

Zpět na