Rodiče začátečníci: Jak se připravit na bezpečnou plavbu s dětmi?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

x15th
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 8

Re: Rodiče začátečníci: Jak se připravit na bezpečnou plavbu s dětmi?

Příspěvekod x15th » úte lis 29, 2016 3:44 pm

Myslím, že je to velmi individuální, pro někoho je 5 let brzo, pro někoho pozdě. Nezbývá než to zkusit a zařídit se podle výsledku. Případně si vzít ponaučení.
Taky se podělím o vlastní zkušenost.
Mám napluto pár tisíc NM, nicméně ženu a děti jsem marinizoval loňský rok. Dcera měla v té době 3,5, syn 5. Jeli jsme s rodinou kamarádů, děti 7,12,14 let. Moje žena a naše děti se do jachtingu zamilovaly. Rodina kamarádů to měla složitější. Tam to byl hlavně tatínek, který jachtingu fandil, udělal si i RYA DS certifikát, ale maminka byla velmi rezervovaná. Myslím, že tento přístup se promítnul i do přístupu dětí. Jejich děti se z lodi nevrátily zklamané, plavbu jsme maximálně přizpůsobili dětem a ty si užily spoustu legrace a zábavy. Nicméně asi to není dovolená jejich snů.
Naše děti po návratu do maríny odmítaly vystoupit a chtěly si pobyt prodloužit :-)
Letos jsme dovolenou na jachtě opakovali, na loď jsme s sebou vzali jinou rodinu kamarádů a našeho nejstaršího syna (20) a kamarádi vzali 2 dcery (9 a 20let). Tady se marinizace naprosto povedla a po návratu odmítali opustit loď všichni :-) Už máme objednanou loď na další rok ve stejné sestavě.
Je potřeba říct, že plavba byla maximálně zaměřena na děti. Krátké přejezdy, hodně koupání, maximálně omezené riziko, ... To co naplujeme na jarní plavbě s pánskou posádkou se nedá srovnat s tím, jak málo jsme napluli s dětmi. Velký dík patří mé ženě, která si na loď chystá hromadu aktivit pro děti a každý den je něco, čím dokáže děti hodně zabavit. Takto jsme schopni zvládnout přejezdy, které by jim mohly připadat jinak dlouhé.
Co se týče bezpečnosti, máme zavedeno, že během plavby mohou děti na palubu pouze s vestou, pokud jdou mimo kokpit, tak pouze pod přímým dohledem dospělého. Harnesy jsme nikdy nepoužili, většinou jsme jezdili v klidných podmínkách a na zaďák. Několik přejezdů na stoupačku a s větším náklonem děti strávily většinou v podpalubí hraním her apod.
Moje závěry jsou:
-plánovat trasu s ohledem na děti
-mít na palubě více dětí, rodina kamarádů s dětmi je super
-věk dětí nemusí být nutně stejný, naše děti se výborně baví i s dětmi o pár let staršími
-připravit si dopředu aktivity pro děti, včetně nezbytných pomůcek (barvy na obličej, tričko na které malují námořnické motivy, ...)
-předem si určit a během plavby respektovat dohodnutá pravidla ohledně bezpečnosti (vesty pro děti, doprovod mimo kokpit, ...)

Zpět na