jak na kotvení na bojce

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

polen
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

jak na kotvení na bojce

Příspěvekod polen » úte kvě 30, 2017 12:29 pm

Zdravím, nejprve se predstavím, jiz dlouho se zajimam o vse okolo lodí, mam nafukovací clun 330cm a 5hp motor,, jezdím s ním hracholusky a orlik, ale pokoukávám spíše po plachetnicích. zkusenosti s nimi moc zatím nemám, vmp také ne ale planuji si ho v brzké době udělat. líbí se mi kajutové lode, nejlepe se zasouvacím kylem,spise starsí, jako sportina 595,sasanka , rad bych co nejblíze ke brehu abych mohl s detmi v pohode vylest na breh a snadneji transportovat lod na vodu a na zimu domu. koukal sem na ceny v marinach na orliku a to jsou castky ktere se mi moc nechteji davat za kotvení,nepotrebuji luxus mariny, spise mi jde o to co nejlevneji mit lod zakotvenou na vode a nemuset ji pokazde k vode vozit a spoustet a zas vytahovat. tak bych si rad vyridil bojku ke kotvení, a ted k me hlavní otázce, je to slozite vyridit veci okolo ní? jaka je cena?, jaka jsou uskalí stani na bojce a bezpecnosti o lod? jezdil bych na lod asi jednou za dva tydny na vikend nekdy i casteji,o dovolene tak na tyden.jake je ryziko vykradení a nebo ukradení cele lodi kdyz nebude pod stalym dohledem jako v marine?moc dekuji za odpovedi, a pokud se tu uz o tom nekde pise tak se moc omlouvam , hledal jsem ale nic nenasel.díky Milan
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: jak na kotvení na bojce

Příspěvekod Charlie » úte kvě 30, 2017 1:33 pm

Ahoj, já kotvím na orlíku u bójky, vyřizoval jsem jí v roce 2008. Podal jsem žádost na Povodí Vltavy s.p. závod dolní Vltava, uvedl kde chci bójku mít, co u ní budu kotvit, přiložil kopii lodního osvědčení a za čas mi přišel předběžný souhlas s mapkou přesného umístění bójky. S tím jsem musel na obecní úřad pod který spadá ono místo, tam mi dali razítko a napsali že nemají námitek a zas jsem to odeslal na povodí. Pak z povodí přišla smlouva tu jsem podepsal a bylo hotovo. Platba cca 4tis za sezonu. Ale.pak jsem vyřizoval druhou bójku a dostal jsem se jen k předběžnému souhlasu a potvrzení z obecního úřadu, povodí už pak moc nekomunikovalo a jen jsem slyšel že mají problémy s vydáváním nových smluv. Jak je to teď aktuálně nevím, ale poptej se. Řeknou ti co a jak.

Jinak kotvení na bójce, zatím bez větších problémů, nezvané hosty jsme zatím neměli i když riziko tam samozřejmě je. O vykradených lodích jsem slyšel, že by ale zmizela komplet o tom nevím. Ale šrámů od rybářů co v noci jedou na pramici a trefí se do lodě už pár máme a každý rok přibývají.

Pak je ještě potřeba promyslet parkování, povodí nezajišťuje přístup k bójce, takže musíš mít kde nechat auto. Já třeba platil 55kč za den, pak 400 za sezonu a letos 2000 za sezonu.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Naposledy upravil(a) Charlie dne úte kvě 30, 2017 1:33 pm, celkem upraveno 1 x.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte kvě 30, 2017 1:41 pm

Vítej na fóru,
není jasné, zda chceš zřídit bóji na Hracholuskách, nebo na Orlíku, nebo obojí.... na Hracholuskách povolilo povodí asi 10 bójí v zátoce Lučního potoka, zátoka je hezky chráněná, ale dost opuštěná s přístupem jen pěšky. Navíc jak jsme se dozvěděli, chataři se teď už nemůžou díky tomu koupat, protože tam kotví tři lodě a pro děti je to nebezpečné !!! :shock: :shock: :shock:
Na Orlíku bude situace asi lepší. Obrať se na správce toku, tedy Povodí Vltavy
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » úte kvě 30, 2017 3:55 pm

4 tis za sezónu za vlastní bójku plus 2 tis. Za parkování je docela dost. Když za 8 tis. je bójka v marině s parkovánim, sociálkami, vodou, možností nechat tam člun a použít betonový skluz. Problém ale bude spíš aby bylo volno (a to asi taky určuje tu cenu).
Jinak na přehradě je asi potřeba vyřešit kolísání hladiny. Na to tady návody jsou.

Sent from my iPhone using Tapatalk
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » úte kvě 30, 2017 4:02 pm

Ano, návod na výrobu kotevní bóje najdeš tady :D
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte kvě 30, 2017 4:33 pm

Podle návodu mám vyrobeno a max. spokojenost. Mám tam 8mm nerez lano a funguje to bezvadně.

LadaM záleží jestli tam mají ještě místo a jestli se tam normální smrtelník za ty peníze dostane. Já když to vyřizoval, tak jsem místo jinde nesehnal.

A nelituju, to co píšeš že je tam za 8 v ceně mám taky, sociálka kousek, voda taky, člunek v pohodě na břehu akorát ten skluz, ale ten je mi stejně k ničemu, jeřábuju.

polen
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod polen » stř kvě 31, 2017 7:55 am

moc dekuji za odpovedi. z toho vykradení , nebo poskození nejakym vandalem mam nejvetsí obavu.. a jak s motorem nechavate ho na lodi a nebo pokazde sundavate a vozite domu? tu bojku bych nejradeji na orliku. hracholusky mam sice kousek ale ty uz mam najezdeny dost na clunu. a jak s dopravou k bojce? jezdite na clunu a ten pak privazete k lodi, nebo jak to delate?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř kvě 31, 2017 8:11 am

Motor mám teď zabudovaný, ale když jsem měl ještě přívěsný, tak jsem ho sundaval a uklízel dovnitř do kajuty. K lodi když je hezky tak si zaplavu a pak dopluju s lodí ke břehu pro zbytek posádky a jinak tam mám loďku a s tou si dojedu k lodi a pak ji přivážu k bójce.

Zpět na