Vhodna lod pro zacatecnika do Egejskeho more?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

ZacatecnikDan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Vhodna lod pro zacatecnika do Egejskeho more?

Příspěvekod ZacatecnikDan » pon srp 13, 2018 9:54 am

Ahoj moc zdravim vsechny :)
Asi jako vetsina lidi jsem se nadchl pro moznost si poridit lodku a vyjed na more :D
Planuju si letos udelat ridicak B+E, a jeste papiry na vysilacku, pristi rok pak "kapitanske zkousky". Zatim resim ktere si udelam to je ale na jine vlakno.
Co tedy hledam, hledam vhodnou lod do zacatku, kam se vejdeme 2 dospely dve deti, a ktera je vhodna na Egejske more, proste milujeme recke ostrovy. (Jestli to je vubec dobry napad na zacatek, to se zeptam v jinem vlakne)
Jelikoz planujeme jezdit jen v lete, tak chci lod kterou si odvezu a privezu, at ji neplatim zbytecne misto v marine, navic si ji dam na zahradu, a muzu pak delat vetsinu roku udrzbu.
Co me ale hrozne mate jsou CE kategorie, tedy ne ze by byly napsany nesrozumitelne, ale vubec nechapu co to v praxi znamena. Dival jsem se na vlakno o koupi Macgregor 26 tady na foru a pry by to bylo Ccko. Dival jsem se na pravidla CE Kategorizace, a pokud to spravne chapu, tak je to teoreticky vypocet naklonu lode pri pusobeni urcite sily. Co to tedy v praxi znamena, kdyz by ste vzali treba toho Macgregora na otevrene more a nahodou budete mit kontrolu, to jako uvidi Kat. C a co pak?

Jasne ze nechci na zacatek na otvrene more :) navic zacneme s kamosem tak, ze si pujcime chartery.
Ale kdyz se tak divam jak dlouho si lidi opravuji starsi lode co si koupi, vydim ze to je na roky, tak bych se uz ted chtel zacit poohlizet po necem. (taky musim priznat, ze se celkem tesim si neco na lodi udelat sam :) )

Tedy hledam lod ktera, je "transportovatelna" s ridicakem B+E, velika natolik aby se do ni vesly ctyri lidi, tresnickou na dortu by bylo kdybych tam mohl vzprimene stat. Prioritou je ale bezpecnost, rychlost pro nas neni to nejdulezitejsi. Dival jsem se na neco jako Falmouth Cutter 22, je to ale de facto vzacnost sehnat, a je to safra vysoky a tezky. Zatim se mi jako alterativa jevy Albin Vega
Bylo jich vyrobeno dost, daj se sehnat v Evrope.
Ale co vubec nevim/neznam jsou lode s zasuvnym, nebo pohyblivym kylem, z hlediska transportu urcite vyhoda, z hlediska spusneni do vody asi taky, ale co na mori? Priznam to, mam strach ze me chytne treba horsi pocasi byt treba vyjedu v obdobi kdy obecne nebyva, a chci mit proste jistotu ze mam lod ktera "je na to stavena". Mate nekdo neco takoveho, muzete poradit?
Rumex
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Re: Vhodna lod pro zacatecnika do Egejskeho more?

Příspěvekod Rumex » úte srp 14, 2018 8:59 am

Zdravím,

udělám výtah:

1 Převozitelnost , šířka cca 2,5m, váha vleku s lodí max. 3t (záleží na autě, mám kouli na 3t, ale nedovedu si představit že tahám 3t do Řecka),
2 Bezpečnost i na moři za horšího počasí.
3 Pro rodinu.
4 Loď pro začátečníka.

Tohle bude těžké skloubit dohromady.
ZacatecnikDan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod ZacatecnikDan » úte srp 14, 2018 2:35 pm

No mozna to je dost neresitelny problem 8)
ale vsiml jsem si ze je presene po tomto celkem poptavka lod pro 4, na prives a na more.
Vim ze se tady na foru resil MacGregor 26, ta lod je necelych 8m dlouha, 2.36m siroka a vazi 1156kg prazdna, mozna tu nekdo je kdo tu lod ma.
Chtel bych se ale inspirovat s cim tu lidi jezdi na more.
tatinecek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod tatinecek » úte srp 14, 2018 3:11 pm

Nejlepší loď pro začátečníka, který se teprve chystá vyplout je charter. Vyzkoušet několik typů a pak koupit nebo taky nekoupit. je nesmysl nejdřív koupit a pak zjistit , že mi nevyhovuje. a do náročnějších podmínek obzvlášť.A pak dobře počítat kolik mě loď bude stát peněz na údržbu, pojistku...………..a kolik týdnů, měsíců na ní strávím.

Zpět na