Z devítky březové vodovzdorné překližky jsem udělal základní tozo loďky, které je přišroubované na kostře z latí. Je to 3 metry dlouhý, metr třicet široký a hloubku v nejhlubší části to má šedesát čísel. Vzhled je zhruba podle obrázku, dělal jsem to z paměti jak mi to přišlo pod ruku. Spáry plánuju utěsnit pryskyřicí. Stěžeň a plachty plánuju rovněž zhruba podle nákresu. Kýl budu mít vysouvací a kormidlo sklápěcí abych s tím mohl najíždět až na břeh. Využití je pro odreagování na rybníce, který v nejhlubším místě má asi 3 metry, je dlouhý cca 800 x 400m je sice relativně velký ale je to "kachňák" a žádná mola, kde by se dalo kotvit tam není, proto řešení s možností najet na břeh. Nebude to ani klasická plachetnice, protože počítám i s pádly, vítr se tu často točí jako v bedně, tak abych mohl případně stáhnout plachty a dopádlovat.
Od Vás jako profíků potřebuju radu jak velký musí být kýl a kormidlo. Jako kýl i jako kormidlo použiju stejnou překližku jakou jsem použil na stavbu lodě. Potřebuju ale vědět jak širokou mám udělat díru ve dnu lodi pro kýl. Kýl půjde vysunout cca až 70 čísel, také potřebuju vědět do jakého zhruba místa jej mám umístit aby to reagovalo na kormidlo. Pochybuju, že to bude mít vlastnosti jako pravá plachetnice, ale rád bych dokázal jezdit alespoň slabě do protivětru.
Předem díky za rady