Začínám - první plavby v ČR (VMP)

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon črc 14, 2014 5:42 pm

Já mám na Orlíku 12kg CQR kotvu, dávám ze zádi, jak jsem psal tak cca na 9m hloubce (potápět se neumím takřka vůbec), 2-3délky lodi od břehu. Pokud člověk kotví s rozumem, tak kotvu v 99% vyndá, mě se ještě za 7let nikdy nesekla tak, aby nešla ven, 2x jsem tahal kotvu proti motorem a 1x jsem o kotvu přišel ale to bylo vlastní blbostí - rozvázal se úvaz na kotvě. Je to taky o tom vybrat si dobré místo ke kotvení.

Ono praxe že se kotva nedává je vidět jen a pouze u charterových lodí, u majitelských lodí jsem to nezažil, aspoň co se plachetnic týče. U motoráku je to závislé od velikosti a na jak dlouho kotví, na 4,5m otevřeným člunu kotvu taky nepoužívám.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pon črc 14, 2014 7:42 pm

To Veselyroman:

Ono je to právě o tom, jak píšeš - na vlastní lodi asi budeš mít kotvu a nebudeš odírat příď. . Mně je to taky proti srsti odírat příď lodě o břeh, jezdím spíš na moře a tam jsou zcela jiné podmínky, tam by to vůbec nešlo, navíc na moři je většina plachetnic s hlubokým kýlem se zátěží ve spodní části kýlu by to ani moc nešlo (nebo jak se to jmenuje, co je přišroubované pod lodí do dna a trčí třeba metr pod loď a ještě je to dole rozšířené jako by do bomby?). Proto si vozím to olovo, protože jako charterista vlastní kotvu nemám. Ono stačí, když tahám 15 kg olova. Ještě v poslední době čekám, že mi nějaký blbec někde dá flastr za to, že vozím přes hranice nebezpečný odpad ...

Pavel.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » úte črc 15, 2014 7:54 am

veselyroman píše:Nicméně nevím, jestli je úplně jednoduché si vozit (a používat) na chartrované lodi vlastní bojku s lanem. Ale když chci mít jistotu, tak proč ne. Nebo možná spíš mě udivuje, že tohle jednoduché zařízení nemá loď ve vybavení - náklady (bojka + lano) cca 300,- až 400,-.

Nepotřebuješ bojku, použiješ jeden z fendrů.
Tuto metodu používám u "pařezovitých" břehů.
polasek91
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Re: Začínám - první plavby v ČR (VMP)

Příspěvekod polasek91 » čtv kvě 19, 2016 12:56 am

Ja bych ti doporucil batak sice tam neni proud ale je uzky a pres sezonu je tam vetsi provoz nez vsude jinde, navic komor je tam pozehnane, sam se tam ucim a myslim si ze se tam naucis vic jak na labi nebo vltave, sem tam nejaky parez ve vode nebo padly strom. Mam par znamych co maji pujcovny a je obcas docela sranda sledovat nektery namyslene typky co prikedou s tim ze jsou kapitani z chorvatska a nepotrebuji zadne proskoleni a pak omlati lod o prvni komoru nebo most, ale uz to pak neni prdel kdyz ti napali do tve lodi
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Re: Začínám - první plavby v ČR (VMP)

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv kvě 19, 2016 6:09 am

Tady se používá také "talířová kotva". Známým jsem jí přivezl na Slapy a dobře drží a vždy šla vytahnout. Je to plechový talíř ze silného plechu a nalité olovo pro větší váhu.
Talrik.jpg
Talrik.jpg (17.3 KiB) Zobrazeno 3759 x

Zpět na