Nafukovací člun s motorem
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
- indianajones
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 7
To mas ako s autami. Kamarat ma nacipovane auto na 350 koni a v TP ma 270 koni. Kto a kedy mu to bude merat? Ako hovorim, je lepsie mat normalne papiere a ja by som si tiez takyto motor nekupil, ale chapem, ze to ludi laka a pochybujem, ze s tym budu mat niekedy realny problem. Mas papiere na 5 koni a oni ti budu musiet dokazat, ze mas tych koni viac. V praxi sa s tym nebude nikto zaoberat.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
Mě to stálo těch asi 450 komplet. plachty, motory bez omezení a moře. jen na praktickou jsem si musel půjčit loď. Výcvik nebyl potřeba. Pojištění tady potřeba neni. Papíry bych stejně doporučil si udělat. Dokud je to za tyhle peníze. Až bude povinnej výcvik, tak to bude ranec.
Stejně je zajímavý, jak se všechno furt harmonizuje, furt tu rozesíráme naší legislativu a normy pod nálepkou unie a pak jsou tu takový rozdíly v marine oblasti.

Stejně je zajímavý, jak se všechno furt harmonizuje, furt tu rozesíráme naší legislativu a normy pod nálepkou unie a pak jsou tu takový rozdíly v marine oblasti.

len na Slovensku je to s tým VMP horšie, drahšie a hlavne nie je k moru a keď si ho chcem urobiť u Vás, tak potrebujem prechodný pobyt (a na to zasa ďalšie papiere pre cudzineckú políciu) a následne po skúške mi za tých 450 CZK a výpisu z registra trestov (českého
) dajú na 5 rokov preukaz
takže pre začiatočníka, ktorý nevie či ho to chytí alebo to zachvíľu opadne, sú selvy 5xs ideálne, keď nechce byť sklamaný hneď po prvej jazde ak mu čln nič nejde pri klasickej 5hp
) dajú na 5 rokov preukaz
takže pre začiatočníka, ktorý nevie či ho to chytí alebo to zachvíľu opadne, sú selvy 5xs ideálne, keď nechce byť sklamaný hneď po prvej jazde ak mu čln nič nejde pri klasickej 5hp
MiroR píše:Keby to bolo len 20 min. Na sps a par stovak, je to v poho
Ale dalej kazdorocna zakonna poistka za par tisic czk a robenie vodicaku, ktory na slovensku stoji par tisic czk
Napr. nemecko do 15hp bez vmp
Omlouvám se, že neznám Slovenskou legislativu, ale na Slovensku musí mít registrovaný člun povinné pojištění? Za několik tisíc?
Prihlasovanie som este nneabsolvoval ale podľa tohoto sadzobníka na sps:
Sps
Stoji prihlasenie 95,50 €, napr. zmena motora 69 € alebo zmena adresy majitela 49,5€.
Plus kazdorocne poistenie za najmensi cln do 5 hp 55 € rocne, 15 hp za 75 € podľa stránky Allianz.
A to ešte tie ceny vmp pre tuzemske vody, myslím že od 250 € vyššie.
Ak sa mýlim, budem rád ak ma niekto opraví. Takže o podmienkach v CZ sa nám môže snívať.
Sps
Stoji prihlasenie 95,50 €, napr. zmena motora 69 € alebo zmena adresy majitela 49,5€.
Plus kazdorocne poistenie za najmensi cln do 5 hp 55 € rocne, 15 hp za 75 € podľa stránky Allianz.
A to ešte tie ceny vmp pre tuzemske vody, myslím že od 250 € vyššie.
Ak sa mýlim, budem rád ak ma niekto opraví. Takže o podmienkach v CZ sa nám môže snívať.
- martin1980
- nováček na fóru

- Reputace: 0
Za prvé všem děkuju za rady
... nečekal jsem že se tu strhne hned taková diskuze, tak jen mám strach abych se v tom neztratil
když si to radši sesumíruju, tak jste se v podstatě všichni shodli na tom koupit něco jetýho, protože druhej rok koupim něco většího
... skoro mě z toho vychází si rovnou udělat papíry a koupit si něco většího hned, protože nejsem moc fanoušek bazarovejch věcí.
Jěšte se zeptám k těm papírům. Jsou mezinárodní, nebo si je musim udělat v ČR a nějak potvrzovat v Chorvatsku?
... a ještě k té poznámce o tom, že gumáky jsou celkově špatná investice, tak co by bylo lepšího? Laminátový, hliníkový, ... ?
... a ještě jeden dotaz k fóru. Dá se někde nastavit, že mi potom, co mi přijde odpověď přijde upozornění na mail, ať se nemusím každou hodinu koukat, jestli někdo odpověděl.
Ještě jednou díky za rady
... nečekal jsem že se tu strhne hned taková diskuze, tak jen mám strach abych se v tom neztratil
když si to radši sesumíruju, tak jste se v podstatě všichni shodli na tom koupit něco jetýho, protože druhej rok koupim něco většího
... skoro mě z toho vychází si rovnou udělat papíry a koupit si něco většího hned, protože nejsem moc fanoušek bazarovejch věcí.
Jěšte se zeptám k těm papírům. Jsou mezinárodní, nebo si je musim udělat v ČR a nějak potvrzovat v Chorvatsku?
... a ještě k té poznámce o tom, že gumáky jsou celkově špatná investice, tak co by bylo lepšího? Laminátový, hliníkový, ... ?
... a ještě jeden dotaz k fóru. Dá se někde nastavit, že mi potom, co mi přijde odpověď přijde upozornění na mail, ať se nemusím každou hodinu koukat, jestli někdo odpověděl.
Ještě jednou díky za rady

- lebon
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 1
Jestli máš zájem o můj názor,tak ten je takový: Papíry si udělat tak,nebo tak,pokud jsou u nás de facto za manipulační poplatek (jsou mezinárodní),proč se bránit přirozenému vývoji.Taky jsi nejdřív jezdil na tříkolce,než jsi sedl do auta a navíc s gumákem napácháš ze začátku míň škody sobě i okolí.S gumákem můžeš být u vody kdykoliv a kdekoliv.Hodíš ho do vody třeba z mostu.Na člun musíš mít " sjezd " a čas.Je třeba se vyjezdit,než přejdeš na vyšší level.Začínal jsem na šusťáku z el.motorem,přez zodiac s 8Hp,přez kajutovku a teď pošilhávám po říčním parníku co má Dedko a k tomu malý přemotorovaný gumák na kokotiny.Nelituju ničeho a každý ten vehilk má svoje kouzlo a my nějaké vzpomínky.Holt vývoj je vývoj.
- martin1980
- nováček na fóru

- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
indianjohnson jedil tusim i na oslovi a to asi k tobe sedi. co sem pletes auta a vykon tam je to jedno kdyz to je homologovane. jsou i auta s jakejma muzou jezdit mladasove s omezevym vykonem a rychlosti a nemaji ridicak na auto to tam asi vubec neznate. tady se jedna o to ze do 4kw nemusim mit papiry a pokud je ten motor otevreny a ma vykon 15hp tak neni o cem diskutovat. a dat to na zatezovou brzdu neni zadny problem. v nemecku treba male skutrz jsou opatreny restrikci a na technicke to kontroluji nekdy i kdyz se jim to nezda na silnici tak to odtahnou do servisu a pak palba. zatim to tu nikdo zas tak moc nehoni ale az se stane pruser bude vse jinak
- geus
- zkušený harcovník

indianjohnson jedil tusim i na oslovi a to asi k tobe sedi. co sem pletes auta a vykon tam je to jedno kdyz to je homologovane. jsou i auta s jakejma muzou jezdit mladasove s omezevym vykonem a rychlosti a nemaji ridicak na auto to tam asi vubec neznate. tady se jedna o to ze do 4kw nemusim mit papiry a pokud je ten motor otevreny a ma vykon 15hp tak neni o cem diskutovat. a dat to na zatezovou brzdu neni zadny problem. v nemecku treba male skutrz jsou opatreny restrikci a na technicke to kontroluji nekdy i kdyz se jim to nezda na silnici tak to odtahnou do servisu a pak palba. zatim to tu nikdo zas tak moc nehoni ale az se stane pruser bude vse jinak
- geus
- zkušený harcovník

- indianajones
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 7
Geus. hlavne sa ukludni. Ano jazdil som na vsetkom moznom. Mam sa ti za to ospravedlnit? Okolo vody sa motam viac ako 25 rokov a za ten cas sa mi este nestalo, zeby niekto niekomu bral motor na premeranie vykonu. p.s. ked uz chces niekoho urazat, tak si aspon poriadne precitaj a napis jeho nick, aby si nevyzeral ako osol sam. Tolko moja dobra rada na zaver.
- martin1980
- nováček na fóru

Tak buďto levnej gumák z druhý ruky, nebo ještě zvažuju tenhle: http://www.marine.cz/produkty-clun-hlinikovy-marine-450u-sc-dlx-s-vybavou-detail-29696. Není sice úplně novej, ale minimálně použitej. Ten bych rozhodně v dohledný době za silnější neměnil, akorát mám trochu strach, abych těch 40hp ukočíroval
Stojí sice dvakrát víc než ten gumovej Zodiac, ale počítám s tím, že mi vydrží několik let. Žádná zvláštní údržba tam nebude, ne? A jak s tím Chorvatskem, stačí mi českej VPM?
Stojí sice dvakrát víc než ten gumovej Zodiac, ale počítám s tím, že mi vydrží několik let. Žádná zvláštní údržba tam nebude, ne? A jak s tím Chorvatskem, stačí mi českej VPM?- Denis
- zkušený harcovník

- Reputace: 154
Martin1980, okrem tých čo píšu, sú aj takí čo ti nenapíšu svoj názor. Je aj iný vývoj ako stále večší a lepší čln, niektorí zostanú celý život pri 3 m gumáčku s 5 k motorom. Poznal som chlapíka ktorý z gumáku 430 cm/25 HP prešiel na 360cm/10 Hp skrz váhu a manipuláciu. Známy išiel z gumáku 400cm/20 Hp do obrovského RIB gumáku s motorom cca 150 k, dal za to asi 50 tis eur, po krátko čase sa mu zmenili životné priority a dvoj ročný čln predáva s obrovskou stratou. Poznám chlapa čo kúpil 6 m kajuťák a jeho manželka v ňom odmietla spať a tak ide do menšieho RIBu.
Gumák je v prvej rade otrava, vytiahnuť zo skladu a nanosiť do auta, potom vytiahnuť z auta, zložiť ho, naložiť výbavu, trochu sa povozíš a potom zasa všetko speť. Ak máš čas ísť na vodu 2 -3 x za sezonu a jedno Chorvatsko, tak je gumák dobrá volba. Ak by ťa to chytilo a budeš chodiť na vodu kedy sa dá, tak je to otrava. Na druhej strane si porobíš rôzne vychytávky, dostaneš grif a čln máš na vode za chvílu, to je asi 20- 30 minút. Ale je to aj tak otrava
.
Ak sa ti nezmenili priority, čo si zadefinoval na začiatku, tak podla mojich skúseností je dobrá volba gumák 360-380 cm a 5 Hp motor. Pri 5 koňoch, ak jazdíš vo výtlaku, je jedno či máš 3m, alebo 4 m a do večšieho člna dáš podstatne viac ako do malého a aj pocit bezpečnosti je iný, totiž 3,6 m gumák nie je len dlhší, ale má aj večšie válce. S 3,6m ak si sám, tak si zajazdíš aj v sklze, čo občas poteší. 5 k motorček dokáže naštartovať aj večšina žien, čo tiež občas poteší.
Rozumné je spraviť si papiere VMP s možnosťou príbrežnej plavby. A ak by sa ti nezmenili priority, tak v každom prípade kup 4m gumák, teda 3,9 -4,1m + motor 10 HP. Vela nabalíš a ešte aj dvaja jazdíte v sklze a rozhodne kupuj štvortakt, je neporovnatelne tichší ako dvojtakt. Ak by si STE si trúfli na trochu dobrodružstva, tak je lepší 20 HP, Suzuky, alebo Honda /skrz váhu/. S takýmto člnom sa už dajú robiť zaujímavé plavby.
Vážnou nevýhodou gumáku jazdiaceho v sklze sú vlny, vlnky. Pri 30 cm výške už gumák nadskakuje, trasie sa a jazda v sklze je nepohodlná až nemožná. Treba si však uvedomiť, že takýto nejaký limit majú všetky člny, ale čím večší čln, tým večšia môže byť vlna.
Ak máš kde skladovať pevný čln a máš peniaze čo ti nebudú chýbať, tak kúpiť si večší čln je dobrá volba. Len si treba zvážiť či otvorený, alebo už kajuťáčik. Ak máš manželku cestovatelskej povahy, tak kajuťáčik je lepší. Ale v každom prípade by som išiel do člnu, kde sa dá inštalovať plátená strecha, tzv kabrio. Taký čln však musí mať prednú palubu a veterný štít, teda predné "sklo". Kabrio ťa ochráni pred dažďom, ale aj pred slnkom, čo značne rozšíri možnosti použitia člnu. Navyše ak máš v člne vhodné sedáky, tak pod kabriom sa dá i prespať. Ten hliníkový čln čo si vybral je dobrý, ale chýba mu možnosť práve toho kabria. Cena je dobrá. Motorizácia 40 - 60 koní je velmi dobrá, lebo pomer cena/ výkon / spotreba je tu pri týchto motoroch najlepšia. Ak si myslíš že kabrio nepotrebuješ a stačí ti len nejaká slnečná strieška, tak ten čln je super, aj cena, len si treba uvedomiť tie limity. Komando je efektné, ale ochráni pred vodnou spŕškou len teba a tvoja žena bude mokrá a máš po chlebe
. Oproti gumáku bude jazdiť rýchlejšie, vo vlnkách pohodlnšie, ale zároveň má všetky nevýhody gumáku, či otvoreného člnu.
Gumák je v prvej rade otrava, vytiahnuť zo skladu a nanosiť do auta, potom vytiahnuť z auta, zložiť ho, naložiť výbavu, trochu sa povozíš a potom zasa všetko speť. Ak máš čas ísť na vodu 2 -3 x za sezonu a jedno Chorvatsko, tak je gumák dobrá volba. Ak by ťa to chytilo a budeš chodiť na vodu kedy sa dá, tak je to otrava. Na druhej strane si porobíš rôzne vychytávky, dostaneš grif a čln máš na vode za chvílu, to je asi 20- 30 minút. Ale je to aj tak otrava
.
Ak sa ti nezmenili priority, čo si zadefinoval na začiatku, tak podla mojich skúseností je dobrá volba gumák 360-380 cm a 5 Hp motor. Pri 5 koňoch, ak jazdíš vo výtlaku, je jedno či máš 3m, alebo 4 m a do večšieho člna dáš podstatne viac ako do malého a aj pocit bezpečnosti je iný, totiž 3,6 m gumák nie je len dlhší, ale má aj večšie válce. S 3,6m ak si sám, tak si zajazdíš aj v sklze, čo občas poteší. 5 k motorček dokáže naštartovať aj večšina žien, čo tiež občas poteší.
Rozumné je spraviť si papiere VMP s možnosťou príbrežnej plavby. A ak by sa ti nezmenili priority, tak v každom prípade kup 4m gumák, teda 3,9 -4,1m + motor 10 HP. Vela nabalíš a ešte aj dvaja jazdíte v sklze a rozhodne kupuj štvortakt, je neporovnatelne tichší ako dvojtakt. Ak by si STE si trúfli na trochu dobrodružstva, tak je lepší 20 HP, Suzuky, alebo Honda /skrz váhu/. S takýmto člnom sa už dajú robiť zaujímavé plavby.
Vážnou nevýhodou gumáku jazdiaceho v sklze sú vlny, vlnky. Pri 30 cm výške už gumák nadskakuje, trasie sa a jazda v sklze je nepohodlná až nemožná. Treba si však uvedomiť, že takýto nejaký limit majú všetky člny, ale čím večší čln, tým večšia môže byť vlna.
Ak máš kde skladovať pevný čln a máš peniaze čo ti nebudú chýbať, tak kúpiť si večší čln je dobrá volba. Len si treba zvážiť či otvorený, alebo už kajuťáčik. Ak máš manželku cestovatelskej povahy, tak kajuťáčik je lepší. Ale v každom prípade by som išiel do člnu, kde sa dá inštalovať plátená strecha, tzv kabrio. Taký čln však musí mať prednú palubu a veterný štít, teda predné "sklo". Kabrio ťa ochráni pred dažďom, ale aj pred slnkom, čo značne rozšíri možnosti použitia člnu. Navyše ak máš v člne vhodné sedáky, tak pod kabriom sa dá i prespať. Ten hliníkový čln čo si vybral je dobrý, ale chýba mu možnosť práve toho kabria. Cena je dobrá. Motorizácia 40 - 60 koní je velmi dobrá, lebo pomer cena/ výkon / spotreba je tu pri týchto motoroch najlepšia. Ak si myslíš že kabrio nepotrebuješ a stačí ti len nejaká slnečná strieška, tak ten čln je super, aj cena, len si treba uvedomiť tie limity. Komando je efektné, ale ochráni pred vodnou spŕškou len teba a tvoja žena bude mokrá a máš po chlebe
. Oproti gumáku bude jazdiť rýchlejšie, vo vlnkách pohodlnšie, ale zároveň má všetky nevýhody gumáku, či otvoreného člnu.Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host