Jak nejlépe poprvé na moře?

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Re: Jak nejlépe poprvé na moře?

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 11:32 am

Oznacovat tu ludi za vrahov, lebo povedali svoj nazor, podlozeny rokmi skusenosti je teda fakt mimo. Kedysi neboli ani GPS a podobne vymozenosti a ludia zili. Pride mi to, ze dnes su ludia 10x viac priposr.ti. A ti co nie su, su oznacovani za vrahov. To nam ten svet ide pekne dopredu.

Odoslané z LG-D722 pomocou Tapatalku
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát úno 19, 2016 12:35 pm

Kdo si myslí, že začínající jachtaři ze Skandinávie, Anglie, Francie atd. jezdí do Chorvatska sbírat zkušenosti a až po mnoha naplutých mílích se vrací do domácích nebezpečných vod? A kolik jich je v porovnání s námi vnitrozemci?
Přestaňte cítit zodpovědnost za názor nebo rozhodnutí někoho jiného. Stačí že se o to snaží politici, doktoři a podobní. Každý dal radu podle svých zkušeností, to je normální. Ale naco tolik velkých písmen a vykřičníků?
Nepodporujme současné obracení se světa v zadel. Dá se tomu zabránit především laskavostí a vstřícností. Jak krásně se čte vlákno o tom, jak někdo s láskou staví svojí loď a ostatní ho podporují. Proč to nemůže fungovat i jinde? (řečnická otázka :) )
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » pát úno 19, 2016 12:39 pm

indianajones píše:Pride mi to, ze dnes su ludia 10x viac priposr.ti. A ti co nie su, su oznacovani za vrahov.

Loni v září jsme při plavbě na start v závodě našli v jižním Baltu mrtvého chlapa. Jeho kamaráda našli už o týden dřív kdesi na pláži – taky mrtvého. Asi nebyli priposr.tý.
Jen by mě zajímalo, kdo jim řekl, aby na vše kašlali a pluli, že navigaci (meteorologii, Colreg atd. – nehodící se škrtněte) se doučí pak.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 102

Příspěvekod Jarda885 » pát úno 19, 2016 12:51 pm

LadaM píše:Kdo si myslí, že začínající jachtaři ze Skandinávie, Anglie, Francie atd. jezdí do Chorvatska sbírat zkušenosti a až po mnoha naplutých mílích se vrací do domácích nebezpečných vod? A kolik jich je v porovnání s námi vnitrozemci?
........

Je dobré si připomenout, že v přímořských státech patří k všeobecnému povědomí spousta informací o moři, jakožto živlu. Ve vnitrozemí se tyto informace musíme učit. Proto je dobré postupovat od více značených oblastí k méně značeným.
Skutečnost, že v Chorvatsku označeno znakem, majákem mnohem více nebezpečí než kdekoliv jinde, je zjevná.
S nadsázkou řečeno, v Chorvatsku je označen každý kámen.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Re: RE: Re: Jak nejlépe poprvé na moře?

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 1:01 pm

lynx píše:
indianajones píše:Pride mi to, ze dnes su ludia 10x viac priposr.ti. A ti co nie su, su oznacovani za vrahov.

Loni v září jsme při plavbě na start v závodě našli v jižním Baltu mrtvého chlapa. Jeho kamaráda našli už o týden dřív kdesi na pláži – taky mrtvého. Asi nebyli priposr.tý.
Jen by mě zajímalo, kdo jim řekl, aby na vše kašlali a pluli, že navigaci (meteorologii, Colreg atd. – nehodící se škrtněte) se doučí pak.

Cakal som presne takuto reakciu. Ja niekde pisem, ze clovek ma byt blby a nezodpovedny? ZAKLAD JE MAT ZDRAVY SEDLIACKY ROZUM A AJ HO POUZIVAT. To vsak neznamena byt pripos.aty. Mozete mat vsetky mozne kurzy a papiere, mozete byt v akejkolvek bezpecnej lokalite a nemusi Vam to byt platne.

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 19, 2016 1:08 pm

Jarda885 píše:Je dobré si připomenout, že v přímořských státech patří k všeobecnému povědomí spousta informací o moři, jakožto živlu. Ve vnitrozemí se tyto informace musíme učit.

Přesně tak.
Například v labyrintu ostrovů, ostrůvků, skalisek a mělčin na JZ Finska (směrem na Alandské ostrovy) jsou perfektně vyznačeny doporučené trasy. V mapách a pilotech je varování, že je nebezpečné plavit se mimo tyto trasy, protože údaje o hloubce nejsou spolehlivé nebo vůbec neexistují. Místní tohle vědí.
Zase si tam představte člověka, který do té doby byl na třeba na Orlíku a na moři nikdy.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát úno 19, 2016 1:10 pm

indianajones píše:........... Mozete mat vsetky mozne kurzy a papiere, mozete byt v akejkolvek bezpecnej lokalite a nemusi Vam to byt platne.

........

Kurzy a papíry nejsou démonické.

Na silnici přece nikdo nepochybuje o tom, že čerstvý absolvent autoškoly není zkušený řidič.
Je to začátečník, který se může začít učit v praktickém provozu.

Na cestě potkáš spoustu kamionů řízených nebezpečně. Nepochybuji, že ti kluci mají potřebné papíry C+E.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 19, 2016 1:14 pm

indianajones píše: Ja niekde pisem, ze clovek ma byt blby a nezodpovedny? ZAKLAD JE MAT ZDRAVY SEDLIACKY ROZUM A AJ HO POUZIVAT.

Můžeš definovat hranici mezi blbostí a zdravým selským rozumem?
Není to, čistě náhodou, znalost základů navigace, meteorologie atd. ještě před vyplutím (!) a schponost tyhle znalosti uplatnit v praxi? A taky ochota to udělat - nevys.at se na to.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » pát úno 19, 2016 1:15 pm

Jarda885 píše:
LadaM píše:Kdo si myslí, že začínající jachtaři ze Skandinávie, Anglie, Francie atd. jezdí do Chorvatska sbírat zkušenosti a až po mnoha naplutých mílích se vrací do domácích nebezpečných vod? A kolik jich je v porovnání s námi vnitrozemci?
........

Je dobré si připomenout, že v přímořských státech patří k všeobecnému povědomí spousta informací o moři, jakožto živlu. Ve vnitrozemí se tyto informace musíme učit. Proto je dobré postupovat od více značených oblastí k méně značeným.
Skutečnost, že v Chorvatsku označeno znakem, majákem mnohem více nebezpečí než kdekoliv jinde, je zjevná.
S nadsázkou řečeno, v Chorvatsku je označen každý kámen.

To je pravda, i když povědomí o živlu s mírou námořního značení podle mě tolik nesouvisí. Dokonce si myslím, že do Chorvatska nejezdí začátečníci kvůli značení, ale to značení je tam proto, že tam jezdí začátečníci :)

Také si myslím, že to Chorvatsko je jednodušší, to ale ještě neznamená, že to nejde jinak, resp. že to jinak je špatně, nebo dokonce úplně špatně. Pražák po autoškole taky může jezdit první rok jenom po vesnicích, nebo se opatrně a s pokorou rozjezdit po Praze.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 1:16 pm

Znalost sama o sebe ti je na nic, ak sa nevies rozumne rozhodnut. Preto nechapem preco by zaciatocnik s respektom k oblasti a s urcitym nastudovanymi znalostami nemohol ist plachtit do Svedska? O tom to tu predsa je. Teraz maju vsetci zaciatocnici zacinat povinne v Chorvatsku (alebo inde) lebo mu na fore tvrdia, ze to je najlepsie. Ludia predsa dokazali ovela zlozitejsie veci a v zlozitejsich podmienkach ako je pkachtenie vo Svedsku.

Naposledy upravil(a) indianajones dne pát úno 19, 2016 1:16 pm, celkem upraveno 1 x.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát úno 19, 2016 1:20 pm

indianajones píše:Znalost sama o sebe ti je na nic,

Aha, takže je lepší se nic neučit?
A kdyby sis přečetl celý příspěvek, věděl bys, že zdaleka nemluvím jen o znalosti.

Ale jak vidím, tahle diskuze nemá smysl.

P.S. Když jsem reagoval, vypadal příspěvek tak, jak je vidět v citaci. Dál už reagovat nehodlám.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 1:23 pm

lynx píše:
indianajones píše:Znalost sama o sebe ti je na nic,

Aha, takže je lepší se nic neučit?
A kdyby sis přečetl celý příspěvek, věděl bys, že zdaleka nemluvím jen o znalosti.

Ale jak vidím, tahle diskuze nemá smysl.

Ak si si vsimol, tak na konci je ciarka. Pisem to z mobilu a odoslanie je hned vedla mazania. Preto sa to odoslalo pred dopisanim. Opravene to bolo v milisekunde

err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » pát úno 19, 2016 1:32 pm

Každý den, co jsem na lodi a jsem náhodou v přístavu vidím, jak děcka na loďkách a gumácích vyjíždějí a zajíždějí z přístavu až k vlnolamům a zpět. Vidím, jak si mlaďoši zkouší na malých plachetnicích kolem přístavu ovládat loď. Tak takhle se ty národy učí. Dlouhodobě, od mala. Tam asi průkaz ani kurz nemá smysl.

Ale jak jsem psal, je to to pravé pro dovolenou? Nebo si skutečně někdo může myslet, že poprvé vleze na loď a pluje, kam se mu zlíbí?
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 1:44 pm

Ja som bol tiez na mori na Optimiste ked som mal asi osem rokov. Urcite je to fajn priprava, ale kazdy nema tu moznost. Hlavne je aby si kazdy zvazil svoje schopnosti (fyzicke aj vedomostne) a podla toho sa ROZUMNE rozhodol. Ak to nedokaze, tak by nemal ist ani na rybnik. Ziadne forum mu neda odpoved.

Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát úno 19, 2016 2:12 pm

Indianajones, nic ve zlém, ale mám pocit, že ses zacyklil. Sám sobě dáváš odpověď tady:

indianajones píše:... nechapem preco by zaciatocnik s respektom k oblasti a s urcitym nastudovanymi znalostami nemohol ist plachtit do Svedska? ...

A těm ostatním (protitečkám) diskutujícím, myslím, nejde o nic jiného než o ty znalosti.
Nemusí to nutně být znalosti ověnčené průkazem, ale z těch znalostí samotných by se (selskorozumně) slevovat nemělo. Jinak je to nerozum, riziko, hazard, ...
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát úno 19, 2016 2:16 pm

indianajones píše:Hlavne je aby si kazdy zvazil svoje schopnosti (fyzicke aj vedomostne) a podla toho sa ROZUMNE rozhodol.

To je teda zevšeobecnělý blábol typu hesel na první máj. Co to je za nesmysl, že když nemá možnost zamlada, tak nemusí vůbec?
Když tu možnost nemá, tak se stejně musí naučit základy a až ty základy umí, tak teprve může někam plout.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 2:34 pm

Omen píše:Indianajones, nic ve zlém, ale mám pocit, že ses zacyklil. Sám sobě dáváš odpověď tady:

indianajones píše:... nechapem preco by zaciatocnik s respektom k oblasti a s urcitym nastudovanymi znalostami nemohol ist plachtit do Svedska? ...

A těm ostatním (protitečkám) diskutujícím, myslím, nejde o nic jiného než o ty znalosti.
Nemusí to nutně být znalosti ověnčené průkazem, ale z těch znalostí samotných by se (selskorozumně) slevovat nemělo. Jinak je to nerozum, riziko, hazard, ...

Omen mas pravdu. Odpoved je tam. Sam tazatel predsa pisal, ze precital niekolko knih alebo skor ucebnic jachtingu. Preto vychadzam z toho, ze nie je ani lenivy, ani hlupy aby si nezistil fakty o lokalite a technike. Dalsie moze este nastudivat. Tym padom si kladiem otazku (preto som aj reagoval) preco by mal byt clovek, ktory mu odporuci Svedsko vrah?

indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » pát úno 19, 2016 2:37 pm

err_ píše:
indianajones píše:Hlavne je aby si kazdy zvazil svoje schopnosti (fyzicke aj vedomostne) a podla toho sa ROZUMNE rozhodol.

To je teda zevšeobecnělý blábol typu hesel na první máj. Co to je za nesmysl, že když nemá možnost zamlada, tak nemusí vůbec?
Když tu možnost nemá, tak se stejně musí naučit základy a až ty základy umí, tak teprve může někam plout.

A preco by sa tie zaklady nemohol ucit vo Svedsku? Ci Svedi sa ich chodia ucit do Ciech alebo Chorvatska?

tkruska
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 20

Příspěvekod tkruska » pát úno 19, 2016 2:43 pm

No ty voe, to je zase pekny flame... jeste jsem do toho prihodte uprchliky nebo vrahy z volstrytu a budete tu mit snad uplne vse :-)

Moje prvni zkusenost s morem byla po cca 10letech jachtani u nas. Odvezl jsem si loni do HR svoji plachetnicku i s rodinou. Priposranej jsem byl vic nez dost a tak jsem se cca 1/2 roku pripravoval teoreticky a doplnoval lod o nezbytne vybaveni (VHF, kompas, GPS a mapy).
Nemel jsem za sebou zadne prakticke kurzy z jachty na mori, ale pokud clovek neprecenuje svoje sily a pouziva rozum v dostatecne mire tak je to myslim bezpecne.
Samozrejmne jsem neplanoval zadne dlouhe nebo nocni preplavby daleko od brehu, uz jen kvuli detem a za spatneho pocasi (proste uz moc foukalo a na male lodi je to beztak na blinkani) jsem proste zustal na kotve.
Byla to zatim moje nejlepsi dovolena, ale take jsem zjistil, ze spoustu veci je na mori proste jinak.

Kdysi jsem slysel rceni, podle ktereho se stale ridim: "more neni tvuj kamarad, more te chce zabit".
Myslim, ze to chce jen proste zdravou odvahu a nesnazit se delat machra, za kazdou cenu.

Zkusenost je bohuzel neprenosna. Stastnou plavbu a snad tu letosni zimu nejak ve zdravi preckame.
jajarin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 25

Příspěvekod jajarin » pát úno 19, 2016 2:45 pm

Admine!!!! Všechno to tady smaž a vypiš nové téma: "Jak nejlépe poprvé na moře" Tady se někdo na něco ptá a vy se tady dohadujete, kdo je chytřejší a kdo má největší pravdu! Ostatní, když s vámi nesouhlasí a nebo mají jinej názor, tak je oheň na střeše.
Napište mu, já poprvé vyjel na moře takhle...... Ať on sám si vybere! Vžijte se do jeho kůže, CO VY by jste si tady s toho vybrali. Já tady z toho mám dojem, že jachtaři jsou rozhádaná a nesnášenlivá cháska, kde každý sám má pravdu. :)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 19, 2016 2:52 pm

tkruska píše:Moje prvni zkusenost s morem byla po cca 10letech jachtani u nas. Odvezl jsem si loni do HR svoji plachetnicku i s rodinou. Priposranej jsem byl vic nez dost a tak jsem se cca 1/2 roku pripravoval teoreticky a doplnoval lod o nezbytne vybaveni (VHF, kompas, GPS a mapy).

No dobře, to je přeci naprosto v pořádku. Proti tomu se nedá nic namítnout. Pro tebe byla plachetnice jako druhý domov.

Já jsem vnitro závodně jachtal jenom tři roky a byl jsem na kurzu king. Při našem první réčku v Pašmanském kanále byl instruktor (Aleš Morávek) zrovna na záchodě a sr*al, já to dirigoval.
Ale lze to srovnávat s tím co má za sebou Kalfar? ;)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » pát úno 19, 2016 2:54 pm

Vyzývám všechny zůčastněné, nechť svou kompetenci k radám doloží správnou odpovědí v navigačním příkladu, který bude zveřejněn příští neděli ve vlákně Kvíz.

.
Jarda885
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Jarda885 » pát úno 19, 2016 2:56 pm

jajarin píše:Admine!!!! Všechno to tady smaž a vypiš nové téma: "Jak nejlépe poprvé na moře" .....

Nové téma nemá smysl zakládat.
Dopadne to stejně.
Podobných názorových výměn na téma jak začínat je na JI spousta.
Zde oceňuji věcnou argumentaci, minimum invektiv.
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 160

Příspěvekod Omen » pát úno 19, 2016 2:58 pm

Jajarine, hezky jsi to tady v předchozím příspěvku (rádoby nestranně) rozhrnul.

Mě by ve tvém případě třeba zajímalo, jak jsi myslel tuto větu???
jajarin píše:... Synovi jsem říkal když se bojíš, běž a šáhni si na to a když nemáš svůj rozum na cizí se vy ..r.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » pát úno 19, 2016 3:27 pm

Mne by zajímalo, zda páni kapitáni na tomhle fóru umíte číst. Protože Kalfar ve svém představení píše, cituji:

"Peníze už konečně jsou, s tím problém není, jen nechci zůstat s padesáti stopou kráskou a kapitánem na svých bedrech. Nebylo by to ekonomické a ani praktické.
Zkušenosti, přečetl jsem několik knížek, spíše učebnic jachtingu, kdysi jsem sledoval jak VOR tak Vendée Globe. S praxí je to horší, před pár lety jsme měli s kamarády půjčenou motorovou loď na Slapech, jinak nic jiého. :(
Lokace určitě středomoří, jinak se spíše přizpůsobíme ostatním. Evropu máme oba slušně procestovanou, takže hledáme spíše plavbu než poznávání přístavů a souše."

Po jen velmi zběžném přečtení, bez hlubšího studia :lol: , mi z toho plyne, že vědom si svých možností nechce pokoušet osud pokusem o vlastní záhubu za každou cenu, ale chce loď s kapitánem. Dále se v tom dozvídám, že chce určitě Středomoří. Vy tu, místo dodání odkazů a rad stran nájmu lodě s kapitánem ve Středomoří, řešíte Švédsko bez kapitána. To mu jistě velmi pomohlo. :crazy:

Zpět na