Zacinam - Norsko

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 15

Zacinam - Norsko

Příspěvekod AlesNorway » úte srp 23, 2016 12:29 am

Ahoy :)

v prvni rade Vas chci pozdravit, jak tu brouzdam nekolik dni, koukam ze jste dobra parta a hodne se toho da od Vas naucit. Ano jsem suchozemec v Norsku a doufam, ze ne na dlouho. par let trvalo nez jsem zapustil koren a nejak se utabloval, vyzkousel par suchozemskych expedic s Land Roverem ale porad mi neco chybi az jsem zjistil ze vody nemam prozkoumane :clap: Kdyz uz ziju bliz k mori a mam tu moznost a nejake to misto, prisel cas to zmenit a doufam, ze jsem na spravnem miste a timto bych zkusene i nezkusene pozadal o nazor, radu, popripade navod na spravnou cestu. Zatim neresim zkousky, protoze v Norsku potreba nejsou do nejakych 36ft myslim... Naucit bych se to chtel u Pepy Dvorskeho na La Grace a ted jsem nakousl tema o co mi jde :

Mne nepritahuji ty pojizdne bary na vode... Ja bych chtel si dostavet starou drevenou lod ... Mam moznost tady koupit nekolik trupu rybarskych lodi, nebo lodi pod nazvem Colin Archer / znamy Norsky stavitel zachranych lodi/ a chtel bych to dostavet dle fotografii a materialu dotupnych na lod z 15 stoleti./ Nina, Pinta / a pod. Mam jeden veliky vzor, kdy australsky par pred duchodovym vekem behem 12 let postavili z vlastnich moznosti krasnou "repliku" Notorious, jsem s nimi v kontaktu a hodne mne inspiruji jejich projektem. OTAZKA :

pokusim se o nejake fotografie, kde je videt nejaka moznost koupe lode tady v Norsku a ten cerny korzar z Australie je vysledek cim bych tu rad brouzdal po Fjordech a s prichazejicim vekem se vic a vic presmerovaval do teplejsich vod... Jaky je nazor lidi znalych remesla ? Mam dost casu, nespecham par let praci se drevem bude jen radost myslim, jde mi o to zda lode tohoto typu jsou vubec vhodne temto upravam ? S Norama nema cenu se o tom bavit, protoze ti maji pouze tyto tradicni lode, navic Vikingske jsou asi jejich pycha, nicmene pro dlouhodobe pouziti dost nevhodne, ale to si nechame pro sebe 8) Mne se tato rekneme replika zda vyhodna tim, ze nepotrebuje tolik posadky, mam potvrzene od majitelu ze se da ovladat ve dvou i v pokrocilem veku pred penzi / ja jsem tedy mlady 40tnik/ ...Ta technicka vec je dulezita a jelikoz to nemam s kym probrat, obracim se s prosbou na vas .... Dekuji Vam Ales
Přílohy
l_642659336.jpg
l_163007724.jpg
l_128199100.jpg
l_128199100.jpg (8.77 KiB) Zobrazeno 15667 x
13920380_1249062145146417_3527320367607252101_o.jpg
12891618_1164771930242106_3018087709188273387_o.jpg
91_1359910959.jpg
87_1787213179.jpg
87_984867232.jpg
P1070608.JPG
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Re: Zacinam - Norsko

Příspěvekod olin » úte srp 23, 2016 5:54 am

Kup si knihu "Idioti na plavbě kolem světa". Tam se dočteš, co takováto přestavba a vše ostatní okolo obnáší. Raději bych se do začátku poohlídnul po nějaké menší laminátové plachetce, které jsou nevím jak u vás, ale u sousedů ve Švédsku jsou za hubičku. Na takové lodi se naučíš základy a pak uvidíš, co dál.
P.S. jsem taky úplnej zelenáč, ale takhle bych postupoval já.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 235
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte srp 23, 2016 7:26 am

Ahoj, restaurovat dřevěnou loď velikosti podle obrázků za dva roky... zapomeň. 10 až 20 let..
Colin Archer lodě jsou úžasný lodě původem záchranné lodě.
Nezapomeň na váhu a rozměry lodě. Jsou to těžké a stabilní lodě na moře a do vln.
Vytažení takové lodě o váze desítky tun Ti neudělá kde kdo. A na výtahu platíš z hodinu na suchu.
A repliky... noo nevím k čemu to je rozumnýho.
Kup vyzkoušenou laminátku a budeš mít dost práce tak jako tak.
A idioti kolem světa - to ani snad nečti.
Třeba takovou?
DSC00010.JPG
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » úte srp 23, 2016 8:44 am

Ty Idioty jsem nastínil, aby si dotyčný udělal představu o takvéto lodi a co to obnáší. Tam se taky dostavovalo na jiný trup "replika" o podobné velikosti.
Jinak ačkoli jsem po praktické stránce zelenáč, tak mám za několik let procházení různých stránek a literatury s touto tématikou určitou předsravu, co to obnáší a úplně mimo mísu si myslím nejsem.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » úte srp 23, 2016 12:36 pm

Dekuji vam za nazory... Ano ja jsem premyslel o necem mensim pro zacatek, nicmene nazor noru na toto je ze ano na male lodi se clovek nauci ale neni to navyjizdku moc z fjordu . Na mori to pry chce opravdu vetsi stabilni lod, diky castym zmenam pocasi. Pokud jde o jerab ci vytah z vody, tak jsem zjistil ze komunita lidi je bajecna a kazdy kdo toto zarizeni ma je ochotny to poskytnout pro potrebnou kontrolu, premalovani, nebavim se nyni o jerabech v marine, kde jsou jine podminky....tak velike lode jezdi spis na sanich z vody co jsem vyzjistil, ale toto je vec kterou myslim budu resit az za nekolik let. Kamarad ze slovenska zije primo v okoli jizniho norska kde jeho sef ma veliky nakladak s jerabem na 10tun. Jemu a mistnim tyto lode prevazi a vytahuje na zimu laminaty z vody....to fakt funguje..... o to strach nemam.... knizky uz jsem zkousel objednavat hlavne nejake studijni materialy ale bohuzel vydavatelstvi ani eshopy v cechcach neposilaji tak daleko, tak ze jsem odkazany na internet pouze. Svedsko je pro mne pase uz jen diky tomu ze nemuzu mit lod registrovanou ve svedsku tady a pokud ano musim ji importovat z eu. Tim cena lode pro mne prestava byt zajimava. Myslim ze ani nemuzu mit lod nekde jinde mimo norsko vice jak rok, pak bych se musel vyrovnavat s danemi a pod....a to jsou veci kterym se moc venovat nechci. Tak ze bych se fakt rad drzel puvodni myslenky a pekne pomalicku si to doma predelaval , nemyslel jsem delat repliku nebo kopii primo... vim ze lod z 15 stoleti nemela ani kormidlo ani zachod a kolumbus to ridil pouze pakove, tyhle veci dnes asi kvuli prakticnosti bych vypustil. Miluju stare lode a stare doby...rad bych drzel ruto stopu. Slo mi jen zda technicky to neni zbytecne, treba kvuli tomu ze se budou muset posouvat stezne, teziste a pod.... dekuji vam moc za reakce.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » stř srp 24, 2016 6:04 am

Já bych se prvně stal expertem na používání lodě. Jinak nevis co se ti bude hodit tam a co jinde. A i když už budeš expert na mořeplavbu, tak spoustu věci uděláš špatně a budeš to muset predelavat. Odhadována doba tvyho projektu je 10-20 let. Takže pocitej s tím, ze když zacness od spatnyho konce, tak můžeš některý věci vyhodit jako starý a nefunkční anizbys je použil.

Proto te od toho budou všichni zrazovat. Je to totiž spatnej nápad. Představ si, ze by sis nechal postavit dum od někoho kdo je krovak a nikdy v dome nebydlel. A ještě mu to bude trvat pres deset let.

A nakonec mala poznámka ze jeřáb do 10 tun ti bude stačit tak akorát na nasazeni stěžně. Když loď bude mít treba 50 tun.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř srp 24, 2016 8:58 am

Norsko má zvláštní pobřeží, fjordy ale nejbližší pevnina je Amerika. Podívej na:
http://www.sailingscuttlebutt.com/2015/ ... -navigate/
Tohle by bylo něco pro Tebe? Ale jeřáb zvedne 40 tun na krátkým vyložení ramene nebo 1 tunu na 40 m vyloženém rameni.
Filmovat syn Henry kamaráda Kjell co vlastní 4 jeřáby.
https://www.youtube.com/watch?v=1ngMogmrtXg
https://www.youtube.com/watch?v=XDIRQUYUrWA
Při Tvým projektu počítej že vystřídáš tak tři manželky.. Všechny Ti utečou pokud nenajdeš takovou jakou jsem našel já.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » stř srp 24, 2016 4:48 pm

To jsem presne cekal, takove nejake nazory, ktery mne nenapadnou diky moji trochu zaslepenosti a zabejcenosti diky nadseni :) Diky . Jak koukam, tak jsi ze Svedska /Pavel/ ? Jo tyhle krany jsou bezny, ja mel na mysli spis sane, ty jsou po celem zapadnim pobrezi na tak velike lode... Ano pravda je byt expertem nejdrive, hlavne v nasich vodach, naprosto souhlasim /Martin/ proto bych rad absolvoval nekolik plaveb jako Cadet a taky neni kdykoliv problem se kdykoliv svezt ,s tim spojit opravdu namorni vycvik se skiperskou zkouskou. Nori jezdi i v zime, kdy to more neni moc mile... To same i Svedi urcite.
Ono proc vlastne velikou lod? Privedl mne na to jeden kamarad, ktery taky jezdi suchozemske expedice a vlastne tim ze ziji na miste celkem blizko more, i kdyz to neni zadny duvod, protoze kdyz sednu na letadlo ktere stoji asi jako vlak z Prahy do Ostravy, tak jsem za hodinu kdekoliv po pobrezi, kde ta lod muze stat a mohl bych to vyuzit trochu i jako umoznit to lidem, kteri nemuzou mit lod a nebo ji nechteji z duvodu nakladu, transportu, jinych moznosti a radeji se s ni povozi jednou dvakrat v roce, treba jako spousta Cechu co si pujcuji lode v chorvatsku, kde je to nejbliz, nebo mne moc nadchl projekt La Grace, kde lidi travi dovcu.... Nechci to pojmout takto az daleko, mam svoji praci a zazemi a nechci to menit, ale spousta rybaru z Ceskoslovenska plati cestovkam za to ze si muzou prijet zachytat ryby na par dni dost veliky penize.... A pokud v mem pripade by to vydalo na naklady provozu, tak proc ne? Proto i ta velika lod, protoze 4-5 lidi na 30ft lodi asi neni uplne to prave myslim. No manzelku nemam, pritelka sice frfla, ale zase si rada ode mne odpocine na 14 dni v mesici a nam to tak vyhovuje... Tak ze to da, ja ji verim :D Nedrzim se nejakeho 15 stoleti, to ne, jen mne proste berou stale lode.... Mne nechybi ten moderni luxus lodi, libi se mi ta vune dreva, na festivalu drevenych lodi bych mohl byt cely vikend, nedavno jsem narazil na typ Colin Archer. Je tam prace, ale lod je na vode a da se uz v ni i bydlet.... I toto je cesta, kterou bych treba zvolil a treba bych nasel i nadsence tesare, ktery by na lodi rad pobyl a poplul v okoli za nejake ty hlavni konstrukcni upravy... Jinak Idioty jsem nasel porad naCT2 v nejakem archivu ... a koukalo se na to dobre... Nevim, jestli bych dnes takovou cestu podnikl, je spousta mist, kde se proste cestovat uz neda a o mori nemluve asi.. Jak je to vubec ted ve stredozemnim mori jachtari versus uprchlici a pod ? Mam cas, nespecham, rozmyslim se jak a co, jedno mi ale asi nevymluvite a to krasu drevene lode....Tak ze u tohoto neslevim ani na ukor vetsi, drazsi a castejsi udrzby. Pekny den a dekuji :clap:
Přílohy
25_524987593.jpg
l_1953239612.jpg
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » stř srp 24, 2016 5:30 pm

Lodě jsou to pěkný, chtěl bych na nich jezdit, ale nechtěl bych je vlastnit. :D Každej by měl jít za svým snem! I když to třeba nepůjde hned, tak časem se to poddá a člověk si třeba uvědomí, že už chce něco jinýho a tak. Taky by mě zajímalo kolik majitelů lodí by se do koupi nebo stavby vůbec nepustilo, kdyby věděli co je všechno čeká. No nakone loď mají a jsou za ní rádi.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » stř srp 24, 2016 8:42 pm

Tak takovy je zivot, ze sve sny upravujeme diky moznostem... Zatim co lidi znam si svuj sen splnili nebo na nich pracuji, nekdo je uspesny, nekomu to dele trva, je to o vytrvalosti myslim :) Vlastnit lod je nekonecna pokladna, asi jako dum, vidim sousedy jak tomu venuji dost casu, ale myslim ze to k tomu patri, neni to jen o plavbe samotne.... Ja vzdy zacinal expedici po Norsku uz kdyz jsem otevrel mapu a planoval cil, i kdyz cesta samotna je to prave, samotna priprava a pod... tak to trochu vidim i u tech lodi, stavba nebo oprava, zkousky, ziskani zkusenosti a pak vyrazit....
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř led 23, 2019 1:24 pm

A jak jsi Aleši pokročil v realizaci tvého snu?
Pavel1
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Pavel1 » pát čer 28, 2019 6:48 pm

Plány máš hezký, ale myslím dost nereálné. Mně je trochu přes 60 a začínal jsem s 6.5m laminátovou kýlovkou na Jadranu (kterou jsem stavěl 8let). Potom co jsem se dostal do bouřky a poryv větru odhodil naloženo 2tunovou loď o 5 metrů jsem začal uvažovat o něčem větším. V budoucnosti ti budou ubývat síly a tak raději přemýšlej o něčem menším. Já jsem si na důchod vyhlédnul 10.5m hliníkovou loď cutter s ráhnovou kosatkou s výtlakem 6tun. Myslím že pro jednoho na obsluhu je to až dost. Pokud jsi nezkoušel nést pytel s 30kilovou genou po hodně rozhoupané palubě tak si to někdy zkus. Sen máš ale hezký. Nepouštěj se ale do několikaleté rekonstrukce a raději plachti.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 29
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » ned črc 07, 2019 11:12 am

Ahoj Aleši,

nenapsal jsi klíčovou informaci. A to: jaké máš zkušenosti práce se dřevem a případně, stavbou lodí.

Zcela rozumím tomu, že nechceš laminátovou loď a rozumím i tvému snu.

Měl jsem podobný sen, postavit velký trimaran. K jachtingu jsem tak šel hodně dlouhou cestou. Hodně jsem se toho naučil a nelituji toho. Když se však ohlédnu zpět, dělal bych věci jinak. Ale i proto, že ceny lodí od té doby hodně klesly.

Má rada zní, kup si nějakou opravdu hodně malou dřevěnou plachetnici. Třeba do 20ti stop. Tím vyřešíš dvě věci. 1) získáš nějaké zkušenosti s rekonstrukcí dřevěné lodi a představu o časové náročnosti a za 2) až na ní budeš jezdit, získáš zkušenosti s ovládáním lodě.
Spoustu se toho naučíš. Kde kupovat materiály, získáš kontakty atd. Pokud budeš chtít svůj sen i nadále realizovat, budeš již daleko lépe připraven.

Já si teďka koupil loďku ve Švédsku. Poznal jsem, jak to ve Švédsku funguje. Získal kontakty. Vyzkoušel si vlastnictví lodě na dálku. Zjistil, že ne všechny informace nalezené online jsou validní. Naučil se hodně věcí o údržbě lodi i ovládání lodi atd. atd. atd.
Až budu kupovat větší loď, již budu vědět, do čeho jdu.
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » ned črc 07, 2019 11:21 am

Ups. teďka koukám, že to je 3 roky staré téma :D
No nic.

Jen bych doplnil, že bych si koupil takovou dřevěnou loď, která půjde olaminovat zvenku.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » stř kvě 04, 2022 9:22 pm

Ahoy,

Jo už je to nějaký čas, taky jsem tu zapoměl heslo Nicméně řídil jsem se radami, děkuji ještě jednou, bylo to fakt veliký sousto, tak jsem konečně poresil sen a už se to blíží ke startu.. Prodal jsem barák, přežil covid v lesích v busu co jsem si postavil na mezicas... Před týdnem jsem byl omrknout kopii Colin Archer 39ft, 18t /Randesund 39/ Krásná loď, 2 steznova, bude dost veliká na trvalé bydlení..Řešíme převod peněz, tak že finální stav. Tak že když vše klapne, v srpnu vyrazím do světa... Zimu asi vidím někde na jihu Evropy, nebo Tunis kde mají veliký jeřáb a levnější ceny co jsem koukal.
Sny se plní, to je pravda, tak že není čas ztrácet čas
Přílohy
IMG_20220423_154345.jpg
IMG_20220423_154412.jpg
IMG_20220423_154353.jpg
FB_IMG_1643650572461.jpg
FB_IMG_1643650582093.jpg
FB_IMG_1643650576773.jpg
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » čtv kvě 05, 2022 5:03 pm

Gratuluji, je to moc krásná loď, ale asi bych se bál údržby... nebude to snadné jí stále držet v takovém stavu, ale stojí to za to... :good: :good: :good:
vili69
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 28

Příspěvekod vili69 » čtv kvě 05, 2022 6:08 pm

Ukousnul sis velké, ale krásné sousto. Přeji neutuchající elán na mnoho let dopředu.
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » čtv kvě 05, 2022 7:25 pm

Ahoj spíš Tě lituji domnívám se že nevíš co Tě čeká. Údržba dřevěné lodě je velmi pracná a drahá. Dnes nseženeš dobrý prkno na opravu a výměna obšívky je děs a musí se umět. Potřebuješ hodně strojů a nářadí. Nejen koupit a kde ho v lodi skladovat. V Dřevěné lodi je stále vlhko a Jít do vlhkého lůžka nebo si oblékat vlhké oblečení není mým snem. Opravit laminát je hračka prori výměně žebra nebo obšívky. Dřevěná loď začne při plavbě ve vlnách téct. Ale Ty musíš plout dál. Samozřejmě je i mým snem dřevěná stará loď ale zdravý rozum mi to nedovoluje. Přeji Ti hodně zdaru.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » čtv kvě 05, 2022 10:23 pm

Hoj, jj tohle vše je mi známý, dost jsem se od starých noru priucil a pochytal, práce se dřevem je mi příjemná.. Randesund se nedělali z velikých fosen a kaulking, tak že materiálu je tu dost i sebou. .. Jo žádná dřevěná loď není vodotěsná, to je mi jasný.. Proto v ní jsou pernamentme kamna.
Pro někoho noční můra, pro někoho řekněme styl... Každému se líbí ale nikdo by ji nechtěl vlastnit, no já jsem zrovna ten druhý případ.

Díky :good:
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » úte kvě 10, 2022 7:40 pm

Aleši, za mě velký palec nahoru. Narozdíl od ostatních kecálků (včetně mě) jsi udělal životní krok, o kterém ostatní jenom sní. Že to není racionální?
To bychom mohli všicni plachtit na Mácháči a po večerech sledovat s manželkou Ordinaci. To by totiž bylo racionální ...

Už jen prodej domu a přesun bydliště do auta, by zasluhoval bližší popis. Stejně tak to, jak si nasbíral zkušenosti v Norsku. Ideálně by jsi se měl stát Youtuberem :D . Byl bych velmi rád, kdybys v popisu svého příběhu, alespoň zde pokračoval. Myslím, že nebudu sám.

Ať ti to plachtí :clap:
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » stř kvě 11, 2022 3:20 pm

hoj Petře kolik lodí jsi Ty vlastnručně postavil?? Já dvě plachtnice, 8,5m a 11m včetně laminování do forem a odlévání kýlu 2500kg. A vše se stejnou manželkou a 9x Göta Kanál napčíč Švédskem se stejnou lodí a stejnou manželkou. Tak že se kecálkúm tady usmívám nebo spíš utrousím slzičku.. Hodně zdaru. Loď připravujeme na spuštění na vodu a pak plachtění s přáteli
PodPetr
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PodPetr » čtv kvě 12, 2022 8:31 pm

Pavel-Sulc píše:hoj Petře kolik lodí jsi Ty vlastnručně postavil?? Já dvě plachtnice, 8,5m a 11m včetně laminování do forem a odlévání kýlu 2500kg. A vše se stejnou manželkou a 9x Göta Kanál napčíč Švédskem se stejnou lodí a stejnou manželkou. Tak že se kecálkúm tady usmívám nebo spíš utrousím slzičku.. Hodně zdaru. Loď připravujeme na spuštění na vodu a pak plachtění s přáteli

No, strávil jsem dva roky ve firmě, kde se stavěly kompozitové lodě. (karbonové díly, infuze atd.)Vedl jsem malý tým na stavbě 15m katamaranu. Prováděl jsem některé základní výpočty a návrhy konstrukčních řešení. Podílel jsem se i na dalších lodích. Před tím jsem postavil 9m trimaran. Ten jsem před lakováním prodal, protože jsem potřeboval peníze na RD. A vedle garáže mi stojí 8m katamaran, který stačí pouze okovat. Krom toho jsem postavil tři domy, z nichž jeden prakticky sám a jeden dům jsem kompletně zrekonstruoval. Takže si troufám říct, že vím, kolik je co práce, i kolik co stojí.

Doufám, že tě má odpověď uspokojila. Ale k věci.

Doporučil bych já někomu, aby prodal dům a koupil si loď? Kór v tomto období? V žádném případě. Doporučil vůbec někdo Alešovi, aby se vydal na cestu, na kterou se nakonec vydal? Ne.

Přesto tak Aleš učinil, protože je to JEHO životní cesta. JEHO životní zkušenost. A je to příběh, o kterém já, a určitě i další, chceme číst.
A to je něco, co TY, i přes svůj věk, stále nejsi schopný pochopit. Že NĚKDO činí jinak, než TY uznáváš za vhodné. Stačí si projít tvé příspěvky. Reakci na Covid-buzeraci atd. (Plus má osobní zkušenost s tebou) Abych to neprotahoval.

Jsem rád, že lidé tvých rad příliš nedbají (tím netvrdím, že jsou všechny špatné). A jsem rád, že existují lidé, jako Aleš a další. Protože oni se vydali po cestě, po které bychom my ostatní třeba rádi, ale z různých důvodů jsme si zvolili jinou …
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » sob čer 11, 2022 10:39 am

Zdravím...
No mám to trochu postavené vše jinak, jsem dobrodruh celý život a krom USA jsem vlastně navštívil každý kontinent ale teď o něčem jiném... Když se podíváte do historie poprvé jsem se tu zjevil před asi 5 lety kdy jsem přišel s dotazem... Chtěl jsem koupit veliký trup lodě a přestavět to...po reakcích a taky spíš po rozhovorech s nory jsem usoudil že by to bylo veliké sousto a hlavně bych možná ještě ani dnes nevyplul..
Potřeboval jsem trochu času uspořádat a vyřešit život tak jak jsem potřeboval abych se k tomuto cílu dostal a to byl ten barák včetně mé ex která byla konzerva a pecival... A nebyla schopna za 13let života v Norsku se mnou vyjet pod stan. Tak že toto je vše poučná historie, přišel covid, perfektně načasování, postavil jsem dodávku, potom autobus v kterém bydlím do teď... Pro autobus si přijede za 14 dní borec z čech a bude pokračovat v nomadskem životě..a já se postehuju na loď konečně..
Asi největším startovacem byla pro mne moje máma, která náhle a strašně rychle umřela loni v létě a když jsem jí ještě stihl, řekla mi at neváhám a dělám jen to co chci a co mne naplňuje, protože nikdy nevíš.... A to byl hlavní spouštěč myslím vydat se světem... Tak že jsem na pokraji veliké změny, do toho mi vesmír nadělil perfektní ženskou, která má úplně stejný cíl.... Není čas ztrácet čas.
Ano youtube kanál bude určitě a v češtině, já už mám malou základnu lidi ve skupině na fb, /busem v Norsku / kde se scházíme, zivaky a diskutujeme na různé témata... Moc bezva lidi a žádný chytří hejtri jak ve skupinách bývá často poslední dobou...
Ted k lodi : za těch posledních 5let jsem se napojil na lidi co mají dřevěné lodě a znají je do poslední třísky.. Všichni, ale úplně všichni se shodují na jedné věci... Dřevěná loď potřebuje více lásky než plastová, to je jasný, nicméně, pokud se lodi dostává pozornosti, a nenechá ji člověk stát, tak slouží úplně stejně jako každá jiná... Lidi pluli na dřevěných lodích 500let zpět a dodnes na nich plují v Tichomoří a po celým světě...
Kdo zná gaff lodě, vi že neumí proti větru moc, nicméně to vidím jako malou nevýhodu která mne absolutně netrápí.. Lodě stavěné v Randesund neměly fošny na trupu s caulking, je to dvojí obsivka laminovaná, nevím jak se to český řekne, nicméně v případě opravy se nevymenuje celá fosna ale pouze ta část se vyrizne.. Tak že žádné napařování velikých těžkých fosen, to je jedna z mnoha věci oproti starým lodím která je jednoduší opravit kdekoliv po světě.. Třeba stezen je na tom úplně nový z r2019. Teď mne určitě přežije a mizen? Ten jsem schopný koupit na pile za 2000eur připravený na vysazení do lodě.. Takelaz je něco co u moderních lodi je enormní finanční zátěž... Tady prostě zaprvé vydrží nesmysl, protože gaff mají menší plachty a tedy "rigging" nemá zátěž jako u plachetnic moderního typu.. Vše jede přes starý bloky, ano více dřiny, ale menší námaha všeho co lån týká... Soused od majitele co prodává loď má Colin Archer taky a lana må původní, protože se o ně stará, kdy je omotal provázem a zalil terem, lana nejsou napnuta jako u plachetnic, jsou pouze vždy dotszene tak aby stezen nevyskocil z kylu, prostě pracovní a záchranné lodě co fungovali a fungují po desetiletí některé po staletí... Kamarád má 114 let starou loď v Bergenu /Anna Av Tromsø / må tam práce ale loď pluje bez problémů s 50let starým motorem OM od mercedesu...tohle žádný dnešní motor neda, hlavně když vidím nory jak plakaji s motory od Volvo penta.
Když to shrnu, ano je pravda že plastovou umejes, naložís holky, pivo a plujes, nicmene tohle není můj cíl a styl, tak že rád budu po cestě natírat olejem a vnímat vůní oleje, dřeva a nafty jako styl a součást moji cesty...
Je to stará tradice a já i trochu tím že jsem prilnul k Norsku už cítím takovou trochu povinnost šířit tradici dal, protože jednak řemeslo zaniká, lodě chatraji, protože kdo má peníze si ji koupi první léto se na ni svěže a pak je to smrt v přístavu...
Ono někde ani tak úplně o opravy jako takové ale hlavně jak ten proces stárnutí předejít nebo respektive zpomalit, třeba málo lidí dnes vi že prostě déšť, sladká voda palubě vadí a urychluje proces stárnutí dřeva... Tak že jsem u mladších generaci nikdy neviděl třeba palubu držet vlhkou od slany vody... Prostě jí 2x denne zalejt soli...
Nevím co bych k tomu dal řekl, abych se ne opakoval... Prostě za mne je šarm a duše lodě dostatečná satisfakcece za ty údržby který vyžaduje. Nehledě na to treba v Norsku s takovou lodi v marinach moc neplatís, protože jsi všude vítám gratis. :clap:
Nikdy nebudu asi klasický jachtar, spíš nomad na vodě, který se sine světem a poznává, tam někde udělá nějaký charter, tam veme někoho na airnb, tam někde popracuje.... Jsem letecky mechanik, tak že když přijde potřeba, nevidím problém třeba v Palme zůstat sezónu å vypouštět ptáky na místním letišti, nebo opravovat důchodcum po světě přehrát motory :roll: Je to o tom překonat strach, možná stereotypní lenost, pohodlí a vyrazit... Jak noří říkají : kdo se bojí stojí v Marine, kdo chce cítit že žiješ vyplouvá. Za mne je blbost čekat na penzi že si povíš až budu mít odmakano, až bude důchod... Řekněme si upřímně, v penzi už nevytahnes ani graf nahoru... Natož se s lodí vydat do světa...
Ještě se vrátím k dřevěné lodi... Myslíte si někdo ze ocelovka má nějaké výhody? Když tu brouzdam po pobřeží, vidím jak některé mizí před očima, myslím že je to ještě větší peklo jak dřevo, o ferocementu ani psát nebudu...
To asi z mého pohledu... Není to o tom kdo kolik lodi postavil nebo plul, je to o tom aby si v tom každý našel to své co od tak krátkého života čeká.. A to přeji všem.
AlesNorway
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod AlesNorway » čtv zář 15, 2022 10:58 pm

Ahoj, zdravím ve spolek...

Tak musím říct, že po odpluti celého jižního Norska, Švédska po Göteborg, prepluti do Skagen/DK/ až k Hvide Sand, kde jsme momentálně zůstali viset na týden kvůli počasí a čekáme na lepsi okno. Je dost pozdě ale nějak se musíme dostat na zimu do Alicante.
Loď je přímo boží, je tu pořád co dělat ale tak jsem to chtěl...
Pomalu se s lodí seznamujeme, ale už nám to celkem jde, jen ten gaff stáhnout to je masakr... Jak foukne hodně je to mazec...V Dánsku jsme ji vyndali z vody a namalovali hlavně kvůli teplejší vodam ve středozemním moři, barva byla dost drahá, ale má vydržet 2 roky v teple vodě Uvidíme... Přišly nové anody a jsme zpět ve vodě na cestě do Gelgoland, kde je diesel bez daně.. Pak to podle počasí napalime na Brest a dolů kolem biscay, je dost pozdě jak jsem psal, uvažuji že to spíš vezmeme okolo pobřeží ve Francii, na druhou stranu jsem nastudoval že ze 3500m se to tam zvedá hodně na melko a more je tam přímo peklo... Ještě to mastudujeme, každopádně tahle loď zvládne i peklo na zemi, kde o nás si tak jistý ještě nejsem..
Jsem na tu loď bohužel sám, přítelkyně ji prostě neutahme na vlnách, což je pochopitelné, párkrát jsem musel sám dost zabrat na pine abych ji uklidnil na 3m vlnách.. Vyzkoušeno mám už že autopilot to táhne tak do 2m vln pak to vzdá a nastupuje svalstvo..
Poznatky: ... Dřevěné lodě se nebojím... Naopak... Údržba je jako na jiných lodích, musím říct že plují více v klidu jak bych asi plul s ocelovkou.. Na prkně vidím že něco není v pořádku, pod barvou železo prostě nevidíš...

Když jsme ji vytáhli z vody v Dánsku, nastoupil na ní lodní tesař a celou ji proklepal.. Nechal si za to pěkně zaplatit ale bezpečnost je přednější.. Když mne poklepal na zádech a řekl že tahle loď se dozije víc jak já, tak jsem byl zase klidnější.. Haha.
Colin Archer mnozí znají jako záchranné lodě, sami danove mi řekli že až se s ní naučím, můžu ji vzít kamkoliv si zmyslim, no proto jsme ji taky kupovali...

Plan je dorazit na vánoce do Alicante nebo okolí kde mám, nějaké vyřizování... Na jaře asi středozemní more, napodzim po cestě na kanary kontrola v Tunisu a popřípadě malování.. Tam jsou ještě normální barvy na dřevěné lodě, které se už v Evropě neprodávají.. A pokud se najdou 2 lidi co se nebojí, dáme to přes louži do Karibiku směr Roatan..
Tolik z update, život je krátký, je třeba plnit si sny.
Ahooy
Ales a Sylvie
#emiliekaroline
/kdo by nás chtěl sledovat na IG, je tam i nějaký ten YouTubekanál/
Přílohy
IMG_20220913_150724.jpg
IMG_20220906_145823.jpg
IMG_20220903_200442.jpg
IMG_20220829_085027.jpg
IMG_20220823_110414_097.jpg
IMG_20220822_211256.jpg
IMG_20220820_112516.jpg
IMG_20220818_123506.jpg
IMG_20220809_115109.jpg
IMG_20220813_130735.jpg
IMG_20220812_172502.jpg
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » sob zář 17, 2022 11:19 pm

Tohle vlákno a všechny poučky o dřevěných lodích mi připomínají klasické rčení "nikdy neříkejte, že něco nejde. Vždycky se najde nějaký iniciativní blb, který to neví a udělá to". Je to docela inspirativní... Ať se daří, dobrý vítr a dostatek vody pod kýlem!

Zpět na