Ahoj všem,
nevíte někdo, jestli existuje kurz nebo literatura pro výuku techniky jízdy na motorových člunech a jachtách? Kurz na plachetnici je po praktické stránce pro motoráky málo platný.
Mám na mysli něco o technice jízdy s odlišnostmi pro pohony shaft, Z-drive, IPS, varianty s jedním nebo dvěma motory, bowthrustery, jízda ve skluzu, ekonomika jízdy, doporučené triky pro kotvení a zajíždění do marin za větru apod. Přece jen motoráky se na vodě chovají odlišně než plachetnice. Znám dost motorákových kolegů, kteří by to velmi uvítali i formou speciálního kurzu.
Děkuji předem za odpověď.
Vladimír
Motorové čluny a jachty - školení a literatura
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
Re: Motorové čluny a jachty - školení a literatura
Ahoj, z SK strany:
Kurzy ason na sk byvaju vseobecne, motorak aj plachty. Pri VMP si pamatam ze sme malk zvlast prakticke jazdy aj skusku zvlast na motorak aj plachetnicu. Yachter.sk robi aj kondicne jazdy na co potrebujes a uz som to tu videl cez niekoho ineho aj na nejakom zlavovom portale. Este napr aj prenajom-lodi.sk.
Odlisnosti na pohony podla mna neskoli nikdo, zaklady jazdy su rovnake a ostatne si musis odskusat sam. Ved nepojdes hned na plny kotol ked nepoznas reakcie. To neurobis ani ked sadnes do neznameho auta.
Poznam skor slovensko ale som si isty ze v cz bude rovnaky stav. Skus oslovit firmy co robia kurzy. Urcite praxou ziskas najviac
.
Andrej
Kurzy ason na sk byvaju vseobecne, motorak aj plachty. Pri VMP si pamatam ze sme malk zvlast prakticke jazdy aj skusku zvlast na motorak aj plachetnicu. Yachter.sk robi aj kondicne jazdy na co potrebujes a uz som to tu videl cez niekoho ineho aj na nejakom zlavovom portale. Este napr aj prenajom-lodi.sk.
Odlisnosti na pohony podla mna neskoli nikdo, zaklady jazdy su rovnake a ostatne si musis odskusat sam. Ved nepojdes hned na plny kotol ked nepoznas reakcie. To neurobis ani ked sadnes do neznameho auta.
Poznam skor slovensko ale som si isty ze v cz bude rovnaky stav. Skus oslovit firmy co robia kurzy. Urcite praxou ziskas najviac

Andrej
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
Byl jsem před dvěma lety na cca půldenním kurzu na říční/kanálové motorové lodi na Vltavě. Pořádáno firmou, která zajištuje lodě na holandských kanálech holadskonalodi.cz. Cílem bylo seznámit se s řízením motorové lodi, zaměřeno na kanálovou plavbu. Proplavení komorou, přistávání levobok/pravobok atd. Nevím, jestli to nabízejí i externím klientům.
Pro Tuge22
Ahoj, díky za odpověď. Já už na motorácích jezdím 15 let, ale mám kolegy, kteří by se chtěli vyučit na motorák. Plachetnicové kurzy to neřeší a než získáš praxi, může být neveselo, zvlášť v marině.
Ahoj, díky za odpověď. Já už na motorácích jezdím 15 let, ale mám kolegy, kteří by se chtěli vyučit na motorák. Plachetnicové kurzy to neřeší a než získáš praxi, může být neveselo, zvlášť v marině.
- Jirka_TEC_Tce
- aktívní jachtař
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Vladimíre, co platí pro získání VMP s neomezeným výkonem motoru "Ověření praktických dovedností" najdeš na netu mnoho společností, které ověření provedou, ale i zajistí výcvik v potřebném rozsahu. Nechci tu zmiňovat konkrétní firmy. Dej do Google výraz v uvozovkách a uvidíš, co se tam objeví nabídek.
Pěkný podzim, Jirka
Pěkný podzim, Jirka
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Vladimir1 píše: Já už na motorácích jezdím 15 let, ale mám kolegy, kteří by se chtěli vyučit na motorák. .......než získáš praxi, může být neveselo, zvlášť v marině.
No a proč je to teda v základech (tak jako v kurzu) nenaučíš, když to jsou kolegové???
Praxi v žádneém kurzu nezískají, tu budou získávat sami a celý život.
Vladimir1 píše:Ahoj všem,
nevíte někdo, jestli existuje kurz nebo literatura pro výuku techniky jízdy na motorových člunech a jachtách? Kurz na plachetnici je po praktické stránce pro motoráky málo platný.
Mám na mysli něco o technice jízdy s odlišnostmi pro pohony shaft, Z-drive, IPS, varianty s jedním nebo dvěma motory, bowthrustery, jízda ve skluzu, ekonomika jízdy, doporučené triky pro kotvení a zajíždění do marin za větru apod. Přece jen motoráky se na vodě chovají odlišně než plachetnice. Znám dost motorákových kolegů, kteří by to velmi uvítali i formou speciálního kurzu.
Děkuji předem za odpověď.
Vladimír
ahoj Vladimíre, jsem v podobném stavu jako ty před rokem, předpokládám ač s papírama tak bez praxe, došel si nakonec k něčemu, co není řečeno v tomto vlákně? Děkuji