Obracím se na vám pro radu, jedu za týden coby skipper se skupinou mladých lidí na jadran (střed+kornaty). Celkem vypadají jako dobrá parta, jen mne zarazil požadavek, kdy se dva mladí studenti (cca 26 let) zeptrali, jestli by bylo možné zastavovat u různých skalisek, srázů a podobných útvarů, že prý jsou profi freeclimbing instruktoři a chtěli by si během plavby polézt a případně udělat nějaké fotky. (oba mají nonstop pro-alpine insurance)
Přemýšlel sem o tom a upřímně nevím, do jaké míry padá zodpovědnost kapitána/skippera na případy, kdy osoba sama z vlastní vůle opustí loď z důvodu provádění rizikových sportů. Řekl jsem jim, že nevím a že to zjistím, nicméně mě napadlo nechat jim podepsat takový disclaimer o tom, že pokud dobrovolně opustí plavidlo za účelem provádění extrémních a rizikových sportů, berou na sebe odpovědnost za sebe a za majetek.
Co radíte? Zatrhnout to úplně? Nebo podle situace (vlny/vítr/lokalita/předpověď...)? Bylo by to na moje triko, kdyby někde spadli ze skály a rozbili se o směs vln a ostrých skalisek nad hladinou? Kde až vlastně končí odpovědnost skippera? Na druhou stranu je to stejné, jako když si jde někdo v zátoce zaplavat, vlna ho hodí na kámen a utopí se (a koupání v zátokách nehlídám neustále, jen dávám pozor aby se někdo nedostal např. do slapu nebo hodně do úžiny na volné moře)
Jak je to vlastně se zodpovědností obecně? Kde začíná a kde končí?
Díky předem,
Vláďa