Ahoj, chystám se na svou první plavbu co by skiper. Loď jsem si vybral bavárku 46 z Murteru na začátku září (nebojte nezbláznil jsem se). Prvně jsem byl na jachtě zhruba před 8 lety, od té doby párkrát Chorvatsko, jednou karibik, vše jako člen posádky. Posledních pár let jezdím pravidelně na Orlík (VMP). V Chorvatsku jsem si udělal minulý rok průkaz a letos chci s vyrazit na první samostatnou plavbu.
Nejprve jsem chtěl menší loď 33-37, ale mojí podmínkou byl truster, neboť největší strach mám právě z parkování (a to si myslím, že cit pro to mám, ale jak to teď a tady natrénovat

). Malé lodě truster nemají a vím i z Orlíku, že když fouká, tak to není sranda, takže jsem pak volil něco většího, a nakonec jsem vybral až možná moc velkou 46. Na té lodi jsem ale před 2 lety jako člen posádky jel, takže jí celkem znám a hlavně je z dobré chartrovky a rok 09 v dobrém stavu.
Můj dotaz k vám zkušeným je na téma parkování v marinách. Němel byste někdo nějaké teoretické rady, publikace, které by se parkování věnovali? Když je pěkně, klidná hladinka, tak je vše ok, ale takové podmínky nejsou vždy a já chci být připraven. Setkali jste se někdy s tím, že byste loď přistavili k molu a personál mariny by jí zaparkoval? Někdy bych raději nedělal frajera a předal to zkušenějším. Loď samozřejmě nechám pojistit na kauci, takže to mě nechává trochu v klidu, přesto se chci věnovat prevenci

. Mám celkem dost času, tak bych si rád prostudoval nějakou teorii, protože vše vypadá v pohodě, ale když člověk na lodi znervózní, něco do toho přijde, tak chci být připraven.
Jinak budu rád za další typy a rady, které se do první plavby hodí. Četl jsem článek, který je zde na fóru a přesně tak dopadnout nechci. Přeci jenom nějaká ta zkušenost a nepříjemné situace jsem již zažil. Nejvíce se však bojím toho parkování s poměrně velkou lodí

, i když na druhou stranu vím, že parkování je malichernost oproti situacím které mohou na moři nastat.