4.5kw motorovy cln na Dunaj
Moderátoři: vilma, windward, Pepa
4.5kw motorovy cln na Dunaj
Dobry, prosim Vas staci na Dunaj 4.5kw cln (rozmyslam nad 2az4miestnym nejakym laminatom) ? Neviem ci staci kvoly prudom na Dunaji. Dakujem za kazdu radu.
pekny den prajem
pekny den prajem
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Ahoj turret... a vytaj na tomto fóre.
Či bude stačiť 4.5kw na Dunaj, Ti nepovie nikdo ... kým nenapíšeš o aký čln sa jedná !
Kde sa chceš plaviť, koľko váži čln, chceš sa plaviť len dole prúdom, alebo aj hore prúdom.
O Dunaji a člnoch sa tuná píše dosť. Prečítaj všetko a dozvieš sa veľa. Ak nenájdeš čo potrebuješ tak sa pýtaj.
Určite Ti odpovedia na tvoje všetky otázky.
Či bude stačiť 4.5kw na Dunaj, Ti nepovie nikdo ... kým nenapíšeš o aký čln sa jedná !
Kde sa chceš plaviť, koľko váži čln, chceš sa plaviť len dole prúdom, alebo aj hore prúdom.

O Dunaji a člnoch sa tuná píše dosť. Prečítaj všetko a dozvieš sa veľa. Ak nenájdeš čo potrebuješ tak sa pýtaj.
Určite Ti odpovedia na tvoje všetky otázky.
Dakujem za Vasu odpoved.
Rad by som sa plavil aj hore prudom (samozrejme pomalsie a nevyzadujem velke rychlosti, len aby som sa dopravil z bodu A do bodu
rozmyslam nad nejakym laminatikom, napriklad takymto : http://pics2.autobazar.eu/1690/5633135_3.jpg (pise ze netreba papiere a motor Selva 5hp)
alebo ked laminatik by nebol dobry napad tak nad takymto rozmyslam : Nafukovacie člny Marine SF 250 ( Max. dovolený výkon motora 4,5 kW / 6 HP. Rozmery: dĺžka 250 cm, šírka 152 cm, priemer valca 42 cm , hmotnosť 35 kg, nosnosť 450 kg)
Momentalne nemam este lodicak, neskor to chcem pouzivat, ked dorobim papiere ako tender k väcsej yachte.
Dakujem za odpovede, pekny den prajem
Rad by som sa plavil aj hore prudom (samozrejme pomalsie a nevyzadujem velke rychlosti, len aby som sa dopravil z bodu A do bodu

rozmyslam nad nejakym laminatikom, napriklad takymto : http://pics2.autobazar.eu/1690/5633135_3.jpg (pise ze netreba papiere a motor Selva 5hp)
alebo ked laminatik by nebol dobry napad tak nad takymto rozmyslam : Nafukovacie člny Marine SF 250 ( Max. dovolený výkon motora 4,5 kW / 6 HP. Rozmery: dĺžka 250 cm, šírka 152 cm, priemer valca 42 cm , hmotnosť 35 kg, nosnosť 450 kg)
Momentalne nemam este lodicak, neskor to chcem pouzivat, ked dorobim papiere ako tender k väcsej yachte.
Dakujem za odpovede, pekny den prajem
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Ak si chceš kúpiť na Dunaj jachtu ku ktorej treba tender, tak kašli na pokusy a dorob si papiere, potom si kup tu jachtu a tender a je to. Ak je jachta len vytúžený sen, tak moc neexperimentuj, kup si laminaťak okolo 4m s motorom okolo 40 koní, nech môžeš jazdi z bodu A niekam. To za predpokladu že si robíš papiere. Ak papiere nerobíš a ani ich nechceš, tak si odkázaný na 5 koníkov, to je na Dunaj ako tak dosť ak jazdíš sám. Ak chceš niekoho brať zo sebou, tak je to trápenie a nie jazdenie. Ja som mal malý kajuťáčik, na ktorom som mal 20 k Hondu a proti prúdu Dunaja som v pohode išiel 30 km/hod pri dvoch luďoch, keď mi Hondu ukradli a dal som tam 5 k Mercury, tak som išiel proti prúdu 2 až 4 km/hod
.

-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Re: 4.5kw motorovy cln na Dunaj
Pekný deň prajem.
Som tu nový a chcem pozdraviť všetkých nadšencov plávajúcich na hladine
Moja otázka znie: Postačí mi motor 5hp na triedu Micro 550 aj s vnútorným vybavením o hmotnosti asi 700 kg + náklad asi aj ďaľších 300-400 kg
To znamená 1100 kg dole Dunajom. Hlavne pri pristávaní proti prúdu či stačí ten výkon na zakotvenie/ukotvenie
Zámer je jednoduchý pustiť sa dolu Dunajom a pokiaľ prídem odtiaľ šup na príves a mašírovať späť. Za každú odpoveď budem veľmi vďačný.
Som tu nový a chcem pozdraviť všetkých nadšencov plávajúcich na hladine

Moja otázka znie: Postačí mi motor 5hp na triedu Micro 550 aj s vnútorným vybavením o hmotnosti asi 700 kg + náklad asi aj ďaľších 300-400 kg
To znamená 1100 kg dole Dunajom. Hlavne pri pristávaní proti prúdu či stačí ten výkon na zakotvenie/ukotvenie

- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Nepatřím mezi znalce Dunaje, zkušenější se jistě taky vyjádří ......
Mám v podstatě stejnou loď a stejný motor (Micro Polo 550, Mercury 4T 5hp).
Na stojaté vodě za bezvětří jsem dal maximální rychlost 10 km/hod.
Dunajem jsem plul jen jednou ale myslím si, že to nestačí.
Když jsem si pohrával se stejnou myšlenkou jako ty, přemýšlel jsem o motoru 10hp.
Mám v podstatě stejnou loď a stejný motor (Micro Polo 550, Mercury 4T 5hp).
Na stojaté vodě za bezvětří jsem dal maximální rychlost 10 km/hod.
Dunajem jsem plul jen jednou ale myslím si, že to nestačí.
Když jsem si pohrával se stejnou myšlenkou jako ty, přemýšlel jsem o motoru 10hp.
- avalon
- aktívní jachtař
- Reputace: 10
Takze pani, 5 Hp je sice maly, ale pre vacsinu zacinajucich dostatocny vykon na mensiu lodku, cln alebo dokonca aj ako pomocny motor na vacsiu lodku ci jachtu. Ak budes mat gumak do 3m a budes sam budes jazdit kdekolvek na Dunaji v klze / cize viac ako 20km/ hod, ked uz budete dvaja alebo gumak bude vacsi = tazsi, uz sa ti to skor nepodari... Ak budes mat laminat cln tak to bude hlavne o hmotnosti, cize napr laminat cln Orava 3m + 5hp motor + 1 os = klz, ale dalsi clovek v clne = plaves vo vytlaku ale bez problemu zvladnes Dunaj kdekolvek. Co sa tyka plachetnice ci clna cca 1100kg + 5hp motor dole Dunajom = uplne v klude a zvladnes aj plavbu proti prudu, sice iba cca 2-5km/hod v zavislosti od rychlosti toku. Pre motivaciu si pozri napr 6m preglejkovu pramicu s 5 hp motorom na youtube / hladaj Ister 600, cau na Dunaji 

- Denis
- zkušený harcovník
Ale sú úseky kde s tým peťkoňákom neprejde, napr. pri Véneku a ak je vyšší stav, tak od Medveďova po Kližskú Nemú má problém skoro všade. Samozrejme na plavbu dolu prúdom na 5,5 m plachetnici je 5 k dostatočné, vrátane pristávacích manévrov s protiprúdnou jazdou pri brehu.
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
- Bydliště: http://pomocdrogowaszczecin.com.pl/nasz ... -i-cennik/
V tomto prípade je lepšie neriskovať?
- Denis
- zkušený harcovník
Je dobré si vyskúšať čo čln dokáže, ale treba sa zabezpečiť, ak by si nevyšiel. Ideálne je vyskúšať si úsek pod Komárnom, tam to tak netečie a treba vziať v úvahu, že hore prúdom to ide naozaj pomaly. Potom sa to snaží človek urýchliť a jazdí sa velmi blízko brehu, čo môže byť problém. Aj keď máš mapu s presne vyznačenými výhonmi, niekde je vysypaná kôpka kamenia vo vode len tak a zasa potom závisí od toho aká je hladina.