Výběr okruhovky

Rady pro začínající jachtaře

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod Finn » stř led 07, 2015 9:55 pm

Dle tvých požadavků a když si něco již naplul bych volil FD. Tam je místa relativně dost a dá se na něm užít dost adrenalinu. Potom pirát, ten je víc na pohodu a pohodlí, ale když pěkně foukne, taky se na něm dá užít.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř led 07, 2015 11:28 pm

No, on i takový Pirát umí být svižnější, je to hlavně o větru :) https://www.youtube.com/watch?v=DULfHSY ... ure=relmfu
Naposledy upravil(a) maxik1958 dne stř led 07, 2015 11:29 pm, celkem upraveno 1 x.
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod JIRA76 » stř led 07, 2015 11:29 pm

Copy ,to koukám Tvé vlákno mi dost protřelo oči. Takže 470 je asi pěkná mrška!!! Dost mi to dalo. Fakt zajímavá náhoda... Zatím začínám přihlížet k FD jak píše Finn. Přijde mi že je tam vše.
Jakube Vaurien je pěkný ale asi bych něco maloučko většího a koncepčně novějšího. Toho jsem měl mít od teď.
Jinak RS je pěkná ale asi na mne moc :-). Jinak kajutové katamarány staví kluk kousek ode mne.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » čtv led 08, 2015 12:03 am

aká je 470 mrška, si videl na videu. a to má plachty dokopy 12,8 m2 plus 13 m2 spinaker.

No a bacha na to - FD vôbec nie je loď pre začiatočníkov! Plocha plachiet 18,6 m2 (to máš takmer o polovicu viac než 470!) + spinaker 21 m2.
K tomu samotný trup má viac ako 6 metrov (prevoz, manévrovanie)
Ešte by som to na tvojom mieste prehodnotil.
vravíš, že RS800 by bola na teba si moc - ale tá má spinaker rovnako veľký ako FD, a plachty dokonca o 2m2 menšie (16,5m2). A to si pozri videá k nej!

JIRA76 píše:Copy ,to koukám Tvé vlákno mi dost protřelo oči. Takže 470 je asi pěkná mrška!!! Dost mi to dalo. Fakt zajímavá náhoda... Zatím začínám přihlížet k FD jak píše Finn. Přijde mi že je tam vše.
Jakube Vaurien je pěkný ale asi bych něco maloučko většího a koncepčně novějšího. Toho jsem měl mít od teď.
Jinak RS je pěkná ale asi na mne moc :-). Jinak kajutové katamarány staví kluk kousek ode mne.
RACEK
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 98

Příspěvekod RACEK » čtv led 08, 2015 9:36 am

Podívej se na RS Vision, řekl bych že je to co hledáš.
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 7

Příspěvekod indianajones » čtv led 08, 2015 9:44 am

Mozno by nebolo zle napisat, kolko chces do toho investovat. Je rozdiel kupit stareho, dreveneho Pirata alebo skoro nove RS. Popripade aj kolko kg vazis. Pre 110 kg chlapa je ina lod ako pre 70kg.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 08, 2015 10:04 am

Ano to je pravda, ale píše, že potřebuje rodinou loď, takž sportovní výkony budou asi druhotný, a na takové lodi by neměl hrát 50 kilo rozdíl :?
Tagy je hezký Pirátí video : https://www.youtube.com/watch?v=yLzDiivJP1Y Tohle je totiž přesně typ rodinné lodi ( myslím typově) a pak je to loď na který se nemusíš bát postupem času pustit děti samotný :roll:
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » čtv led 08, 2015 10:27 am

JIRA76 píše:Chlapi,díky za rady, pěkně to asi pro mne řekl "copy" o tom jak se jezdilo dřív a tak ... Tak asi přerovnám priority abych Vás nemátl. Mám Kleppera ( něco mezi Evropou a 420 ) ale je mi malá . Máme ještě olaminovaného dřevěného Finna kterého si jednou až nebdu chtít žihadlo udělám . Děti mají optimista. To co bych chtěl já je nějaké brko které občas sveze děti. Manželka se ptá zda bych ji mohl občas svézt. Je pravda že děti by se asi vylekali ale tak trochu nevím abych se nevylekal i já :lol: . Já bych si přál prostě něco většího,rychlejšího ale zase ne raketoplán :-) ! Prostě chtěl bych trochu výš !!!!!! :whist:

Z tohoto som trochu zmateny. Pise, ze si urobi Finna, az ked nebude chciet Zihadlo. Dalej pise, ze hlada Brko ( neviem co si pod tym predstavit ). No a na koniec zase nechce raketoplan. :) Do toho lod na ktorej moze jazdit sam, s detmi, alebo manzelkou a este si aj uzit adrenalinu. Poziadavky sa mi zdaju velmi protichodne.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » čtv led 08, 2015 10:50 am

maxiku, ten Pirat je pekny, ale ked ti decka nanosia blato dovnutra, tak umyvat to asi nebude zalezitost 5 minut.

Jiri: ten FD ti bude moc.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Fphjp0DJ2mk[/youtube]
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 08, 2015 11:19 am

:) My se do lodí zouváme, ale samozřejmě se i tak dá loď umazat, tak vyndám podlážky a hodím je do vody, je to čisté za těch 5 minut :roll: Ale nechci to nikomu vnucovat, když chce někdo plastovou vaničku, je to jeho volba, tak jako moje je dřevo, nebo železo, ani s jedním nemusím pak do sběrného dvora ;)
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » čtv led 08, 2015 5:40 pm

indianajones píše:
JIRA76 píše:Chlapi,díky za rady, pěkně to asi pro mne řekl "copy" o tom jak se jezdilo dřív a tak ... Tak asi přerovnám priority abych Vás nemátl. Mám Kleppera ( něco mezi Evropou a 420 ) ale je mi malá . Máme ještě olaminovaného dřevěného Finna kterého si jednou až nebdu chtít žihadlo udělám . Děti mají optimista. To co bych chtěl já je nějaké brko které občas sveze děti. Manželka se ptá zda bych ji mohl občas svézt. Je pravda že děti by se asi vylekali ale tak trochu nevím abych se nevylekal i já :lol: . Já bych si přál prostě něco většího,rychlejšího ale zase ne raketoplán :-) ! Prostě chtěl bych trochu výš !!!!!! :whist:

Z tohoto som trochu zmateny. Pise, ze si urobi Finna, az ked nebude chciet Zihadlo. Dalej pise, ze hlada Brko ( neviem co si pod tym predstavit ). No a na koniec zase nechce raketoplan. :) Do toho lod na ktorej moze jazdit sam, s detmi, alebo manzelkou a este si aj uzit adrenalinu. Poziadavky sa mi zdaju velmi protichodne.

Chápu že jsi zmatený... Tak zkusím to napsat takhle. Je mi skoro čtyřicet. Mám 75 Kg . :crazy: (tady bavím se když se popisuju ) ! :cry:
Začínal jsem jako dítě na opíkovi. Pak ten Klepper ale ten je mi dnes malý. Chtěl bych něco většího, rychlejšího a hezkého. Starý finn čeká na opravu ale až bude čas ... A to vidím až děti odrostou a bude čas si s ním hrát... To že chci svézt děti a manželku to bylo myšleno aby se mi do lodě prostě vešli :whist: . A chci rychlou loď,jen ty RSa mi přijdou takové futuristické něco jak zalehávačky v motorkách :-). Snad jsem se trochu vypodbnil lépe :type:
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » čtv led 08, 2015 5:45 pm

Ještě bych možná mohl říct že se mi líbí lodi které mají trup jako FD a 420,470. Proto se asi točím okolo těhle lodí ;)
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » čtv led 08, 2015 6:17 pm

len som chcel ešte dodať, aby sa maxik neurazil: nemám proti dreveným lodiam absolútne nič, často ich sám obdivujem - napríklad taký Jollenkreuzer 15er, ako kotví vedľa mojej, komplet v mahagóne, to je panečku krásna loď. Alebo tie staré motoráky, kde vzadu splýva paluba až do vody, a motor je za prednými sedačkami. alebo sú len dvojmiestne pri 6-7 metroch dĺžky.

Ale ono je to ako s autoveteránmi. Tiež ich každý obdivuje, keď za krásneho slnečného víkendu zastaví niekde na benzínke, alebo na nejakej vyhliadke. A je to dokonalý relax pre majiteľa, taká "vyjížďka" alebo výlet na zraz - ako odmena za všetku tú prácu vo zvyšku roka, okolo renovácie a údržby toho auta. To už nikto nevidí, tie hodiny v dielni.

V nečase je človeku ľuto to ničiť, nejaké požičanie neprichádza do úvahy, na dlhú cestu na to nie je spoľahnutie , a ani na denné používanie to nie je. A viem o čom hovorím (2CV a DS).
indianajones
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod indianajones » čtv led 08, 2015 6:31 pm

Copy, presne si vystihol aj moj postoj. Stare lode aj auta su uzasne. Mam ich velmi rad, ale mam tiez rad, ked mi veci spolahlivo sluzia s minimom udrzby. Cim menej starosti, tym viac casu na veci a ludi ktorych mam rad. Preto som aj ja skor za laminat, alebo plast. Teda pokial nie je tvoj konicek praca s drevom. V tom pripade hura do niecoho starsieho. To, ze mas 75 kg je uplne v pohode. Ked vezmem do uvahy vsetko co si napisal, tak mi z toho asi najlepsie vychadza ta 470, ale idealne s manzelkou. Samozrejme s kompromisami. Alebo pozriet radu RS. Maju vela modelov. Urcite by si si tam vybral. Skus si to prebehnut.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 08, 2015 8:45 pm

Hele kluci, nesmíte to tak prožívat, my se svýma dřevěnýma loděma plujeme úplně normálně, a nějaký ten šrám holt patří k věci ( viz letošní srátek na Orlíku) a ono se to na té dřevěné lodi opraví v podstatě snáz, něž rejha v laminátu, a já se fakt neurážím Copy, nemusíš se nijak omlouvat, beru to prostě tak jak to je, každý podle svého, je to jeho radost :good: Já to beru jen tak, že až budou tyhle nový laminátky do šrotu, ty starý dřevěný lodě budou ještě stále použitelný ;)
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » sob led 10, 2015 12:36 pm

A nemáte nějaké osvědčené místa kde hledat lodě na prodej? Já zkusil toho tolik a rok nic pěkného neviděl..
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » sob led 10, 2015 4:38 pm

Jednu 420 mám ale musel by si si ísť pre ňu na Rujanu.
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » ned led 11, 2015 8:23 am

Trošinku pro mne z ruky :cry:
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » ned led 11, 2015 12:38 pm

dám ti vedieť ked ju budem mať v Bratislave, ak dovtedy nekúpiš nič iné.
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » ned led 11, 2015 12:49 pm

díky :-)
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Vicky7 » ned led 11, 2015 12:51 pm

POkud si přihodím své:
1) RSka jsou sice pěkný, ale asi bych do nich nešel.. sice jsou i kolem 30 tisícza ojetou, ale tam se asi 3 lidi moc nenaskládají... a ty větší kousky už jsou zase dražší...

2) 420 nebo 470 - jsou super, svezeš v nich čas od času rodinu, můžeš jezdit rychle, ale budeš potřebovat parťáka

3) Kde koupit - já bych se koukl co mají venku, nic ve zlém, ale u nás není ta nabída moc velká a cenově to venku může vyjít také zajímavěji. kus se kouknout na německý E-bay (www.ebay.de) neb třeba polský allegro.pl - což je polská verze českého Aukra.cz . Podle mě si tam vybereš.

4) Kdyby jsem si já vybíral - pokud chceš jedit jen inshore, chceš rychlost a občas svézt najednou děti, zkus se podívat i po katamaránu. Takový tornádo, DART 18, NACRA, Hobbie Cat -jsou suprové lodě, lehce se dají rozmontovat a odvést a jízda na nich je suprová...
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » úte led 13, 2015 10:41 am

Vicky7 díky za info,projedu servery co jsi mi o nich psal. Tady opravdu toho moc není. Katamarán je moc fajn ale nějak spíš tíhnu zatím k té plachetnici :) .
Našel jsem kousek od sebe plachetku třídy 505, co vy na to? Moc známá třída to asi není,že jo?
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » úte led 13, 2015 1:08 pm

JIRA76 píše:Našel jsem kousek od sebe plachetku třídy 505, co vy na to? Moc známá třída to asi není,že jo?

505 je ďaľší stupeň po 420 a 470.
Segelfläche am Wind 16,3 m² (Großsegel: 11,7 m² und Fock 4,51 m²), Spinnaker 22,4 m²

http://en.wikipedia.org/wiki/505_%28dinghy%29
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod Finn » úte led 13, 2015 5:41 pm

Co tato: http://sport.bazos.cz/inzerat/41819386/ ... landan.php
Třeba ještě není prodaná.
JIRA76
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod JIRA76 » úte led 13, 2015 6:40 pm

Finne, díky prodaná není ! S pánem komunikuji. Ještě jsem našel tuhle,co vy na to?

http://hobby-army.hyperinzerce.cz/model ... LVDkyuG-EU

Tuhle mám za barákem,pokud ještě je...

Zpět na