Ztroskotání plachetnice - odkaz na dokument
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Ztroskotání plachetnice - odkaz na dokument
Dokument o ztroskotání plachetnice u Velikonočního ostrova. Smutná realita.
http://www.youtube.com/watch?annotation ... Be8Is3H69Y
Myslím, že se to stalo v místech, kde měla problém i s/y Lavinia.
http://www.youtube.com/watch?annotation ... Be8Is3H69Y
Myslím, že se to stalo v místech, kde měla problém i s/y Lavinia.
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Škoda jedné krásky.
Měla by to být hliníková loď co o ní mluvil minulý víkend na setkání ČANY Pavel Jeřábek (Lavinia).
Je to i v detailech vidět.
Dnes už je na břehu rozebraná na použitelné části. I Pavel má na své lodi hliníkovou výztuhu na skegu.
Ten vjezd tam je podle slov Pavla velmi úzký (myslím říkal do 5 metrů a dostatečná hloubka jen uprostřed. Dostatečná je relativní pojem, myslím říkal tak akorát...2,5m.
K tomu vysoké vlnění a na problém je zaděláno.
Vplul tam taky jen tak tak a to mu pomáhal další člun, protože měl ulomené kormidlo.
Měla by to být hliníková loď co o ní mluvil minulý víkend na setkání ČANY Pavel Jeřábek (Lavinia).
Je to i v detailech vidět.
Dnes už je na břehu rozebraná na použitelné části. I Pavel má na své lodi hliníkovou výztuhu na skegu.
Ten vjezd tam je podle slov Pavla velmi úzký (myslím říkal do 5 metrů a dostatečná hloubka jen uprostřed. Dostatečná je relativní pojem, myslím říkal tak akorát...2,5m.
K tomu vysoké vlnění a na problém je zaděláno.
Vplul tam taky jen tak tak a to mu pomáhal další člun, protože měl ulomené kormidlo.
- mipe
- návštěvník fóra
- Reputace: 12
Strašné, ešte mi sťahuje žalúdok. V texte videa je, že mu pilot - čln utiekol. Pilot ale správne zamieril vpravo do príboja kde vizuálne zmizol a kormidelník s/y sa tým vlnám asi podvedome chcel vyhnúť a držal kurz. V úvode videa (1:33) však vidieť, že správny námer do prístavu je práve cez ten príboj. Takže nebáť sa.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 21
Smutné. Každej má milion map, GPS. Má jet vedle toho mola ze kterýho to točili a přitom jede úplně jinam. Snad se vysílačkou ptal jak se tam jede. Jet za nějakým člunem je kapitální békovina. Může pomoct ale že bych se na něj spolehnul v tak těžkých podmínkách, to teda ne. Po bitvě je každej generál. Určitě už teď taky ví co měl udělat jinak. Pilot měl mít na gumáku v ruce vysílačku a musel jim říkat, že jedou špatně. Velká škoda krásný lodi. Já bych do 5m širokýcho průplavu jet nechtěl. Nikde žádná bojka. hruza
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Stáli na kotvě a rozhodli se že přejedou do přístavu, který je víceméně vojenský. Plavební kanál je značen bójí a náměrníky na břehu. Hloubka v kanálu je 2,2 metru.
Pravděpodobně chtěli plout pomalu a opatrně za tím místním "pilot člunem", který jel ideální stopu. Nepředpokládali takovou velikost a sílu příboje u břehu a málo přidali plyn, i když na ně ten místní borec řval "plnej" a sneslo je to mimo plavební kanál.
Stalo se to asi tři týdny před návštěvou s/y Lavinia, takže ta loď možná byla rozebraná v těch kontejnerech, o které byla Lavinia opřená.
Zajímalo by mě, jak to skončilo pro majitele té lodě.
Kdo hradil náklady na její rozebrání a likvidaci?
Ono rozebrat takovou loď pár hodin zabere a když se to vynásobí symbolickými 50 USD za hodinu . . .
Kdo hradil náklady Chilské armádě za neúspěšný pokus o vyproštění, a za odčerpání nafty?
Pravděpodobně chtěli plout pomalu a opatrně za tím místním "pilot člunem", který jel ideální stopu. Nepředpokládali takovou velikost a sílu příboje u břehu a málo přidali plyn, i když na ně ten místní borec řval "plnej" a sneslo je to mimo plavební kanál.
Stalo se to asi tři týdny před návštěvou s/y Lavinia, takže ta loď možná byla rozebraná v těch kontejnerech, o které byla Lavinia opřená.
Zajímalo by mě, jak to skončilo pro majitele té lodě.
Kdo hradil náklady na její rozebrání a likvidaci?
Ono rozebrat takovou loď pár hodin zabere a když se to vynásobí symbolickými 50 USD za hodinu . . .
Kdo hradil náklady Chilské armádě za neúspěšný pokus o vyproštění, a za odčerpání nafty?
-
- moderátor
- Reputace: 234
Je to mrňavej ostrůvek v Pacifiku, kterej by většina z nás ani nedokázala trefit. Přístav tam je jen tenhle, pokud jsem dobře hledal. Nejbližší břeh je Jižní Amerika, od oka tak 2000 sm. Tak kam jinam.
Asi byl utahanej a zvoral to. Jen s tou kritikou bych bylo patrnější. Ono stačí koukat na to, co dělaj lidi v komorách, nebo když se mají trefit do ježka v loděnici.
https://maps.google.cz/maps?q=isla+de+p ... CAoQ_AUoAg
Asi byl utahanej a zvoral to. Jen s tou kritikou bych bylo patrnější. Ono stačí koukat na to, co dělaj lidi v komorách, nebo když se mají trefit do ježka v loděnici.
https://maps.google.cz/maps?q=isla+de+p ... CAoQ_AUoAg
- Karlos2
- návštěvník fóra
- Reputace: 62
- Kontaktovat uživatele:
Dobré ráno, shlédnul jsem video až včera. Podle mně únava a stres si vybraly daň. Pluli sem 2000 NM, takže pár dní a nocí. Toho staršího muže, jak seděl v bědném stavu na břehu je mi moc líto. Komentáře už zazněly, asi to opravdu chtělo "plnej knedlik" a následovat toho chlapíka na člunu. A nakopnout posádku do zadku, ať se nebaví natáčením okolního příboje, ale ať aspoň uhne z výhledu. To mu nepřidalo na klidu. Jarda