Jak je to s těmi vlnami v Chorvatsku? :-)
- FerenCS
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
JardaF píše:Tady je navod od Petra Scheiricha, jak dobre odhadnout vysku vln.
odhad vysky vln
Slovami klasika: nič nové pod slnkom. Toto potvrdzuje to, čo som už písal vo svojich príspevkoch

- Jarda885
- zkušený harcovník

- Reputace: 102
Stať od Sajriho (Petra Scheiricha) je hodně poučná a dobrá.
Většinu těch "čtyřmetrových" vln v Chorvatsku si člověk užívá v několika řadách za sebou. Takže podle Sajriho jsou kolem 2 metrů.
Většinu těch "čtyřmetrových" vln v Chorvatsku si člověk užívá v několika řadách za sebou. Takže podle Sajriho jsou kolem 2 metrů.
Naposledy upravil(a) Jarda885 dne pát črc 11, 2014 12:31 pm, celkem upraveno 1 x.
- mr_mirador
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- staffo
- návštěvník fóra

- Reputace: 4
- Kontaktovat uživatele:
No, mozno pre ilustráciu bude vhodné čumnúť nejaké to videjko.... a z Chorvátska...
Takže asi takto to bude s tými vlnami - viď. odpoveď na otázku v názve vlákna... Ako hovorí
jeden môj priateľ - len sa toho netreba báť
....
Búrkové vlnenie pri Komiži
Takže asi takto to bude s tými vlnami - viď. odpoveď na otázku v názve vlákna... Ako hovorí
jeden môj priateľ - len sa toho netreba báť
....
Búrkové vlnenie pri Komiži
- mr_mirador
- návštěvník fóra

- mr_mirador
- návštěvník fóra

Ahoj, tak se po čase vracím k tématu vln.
V souvislosti s tím videem, které ukazovalo houpající se velikou loď v Biševskim kanálu .....
Minulý týden jsem se byl podívat do Komiže a musím říci, že to místo je zvláštní.
Nezažil jsem žádné extrémní vlny, ale stejně jsem byl trošku překvapen jaké to bylo v zálivu před Komižou.
Foukal docela normální vítr 16-20 knt SE nebo SEE, což vzbuzuje dojem, že je to místo v závětří, ale nebylo.
Neumím si představit, jak to tam musí vypadat, když to fouká přímo na Komižu.
Už jsem nestihl "zaparkovat" u mola a tak jsem musel na bóji. Díky bohu za ni, protože na kotvě bych se tam hrozně bál. Vlastně bych tam nezůstal. Jel bych za roh do Visu.
Ten vítr se tam různě točil a z jižní části zálívu hnal na Komižu tak cca metrový vlny (možná asi menší
). A z jihovýchodního smeru až východního smeru foukalo v nárazech přes 20knt.
Loď se snažila vyrvat bóji, ale nevyrvala
. Kupodivu nikdo nezvracel a moje tříměsíční dcerka si libovala jak to krásně houpe.
Teď zpět k tématu a vlnám v Chorvatsku.
Mluvil jsem s několika správci marin a ptal se na jejich odhady. Schodovali se, že v zimě tak max 7 metrů a v létě maximum 4 metry, ale ne moc často.
Asi nelze vyloučit jarní extrémy, jako třeba to video v Komiže, ale jinak si myslím, že to odpovídá Vašim odhadům které jste uvedli.
Díky.
Roman
V souvislosti s tím videem, které ukazovalo houpající se velikou loď v Biševskim kanálu .....
Minulý týden jsem se byl podívat do Komiže a musím říci, že to místo je zvláštní.
Nezažil jsem žádné extrémní vlny, ale stejně jsem byl trošku překvapen jaké to bylo v zálivu před Komižou.
Foukal docela normální vítr 16-20 knt SE nebo SEE, což vzbuzuje dojem, že je to místo v závětří, ale nebylo.
Neumím si představit, jak to tam musí vypadat, když to fouká přímo na Komižu.
Už jsem nestihl "zaparkovat" u mola a tak jsem musel na bóji. Díky bohu za ni, protože na kotvě bych se tam hrozně bál. Vlastně bych tam nezůstal. Jel bych za roh do Visu.
Ten vítr se tam různě točil a z jižní části zálívu hnal na Komižu tak cca metrový vlny (možná asi menší
). A z jihovýchodního smeru až východního smeru foukalo v nárazech přes 20knt.
Loď se snažila vyrvat bóji, ale nevyrvala
. Kupodivu nikdo nezvracel a moje tříměsíční dcerka si libovala jak to krásně houpe.
Teď zpět k tématu a vlnám v Chorvatsku.
Mluvil jsem s několika správci marin a ptal se na jejich odhady. Schodovali se, že v zimě tak max 7 metrů a v létě maximum 4 metry, ale ne moc často.
Asi nelze vyloučit jarní extrémy, jako třeba to video v Komiže, ale jinak si myslím, že to odpovídá Vašim odhadům které jste uvedli.
Díky.
Roman
Několikrát jsem při silné boře viděl celý přístav v Komiži i bez jediné lodi a vždycky jsem si říkal, kam se všichni přesouvají. Je to evidentně zranitelné místo z několika stran. Nejbližší místo kam se vrtnout je Vis a pak z druhé strany je před Rukovacem pár mělkých zátok, jinak snad nic. To město má asi trochu smůlu...
- mr_mirador
- návštěvník fóra

Ano, pro mě z toho plyne poučení, že v Komiži a v přístavech, které jsou ve velkých zálivech je třeba počítat s vlněním i při "závětří", pokud nemají vysoké a dlouhé vlnolamy jako na Baltu nebo na Elbě (například Marciana Marina - je bezpečný přístav i když to fouká přímo na ni a dá se tam bezpečně vyvázat i v silném větru - loňská dobrá zkušenost).
- kolovratek
- návštěvník fóra

- Reputace: 1