Nehoda v Rimini
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nehoda v Rimini
Že by onen skipper neznal zde probíraný trik - "hlavní je hlavní" a spoléhal jenom na motor..?
No je to poučné, mít podobné hrozby na očích a nepodceňovat je.
Skoro bych si ale trofnul tvrdit, že na videu je víc než 40knt, moje špička na moři je 30knt ale takový "tajfun" to teda ještě nebyl
No je to poučné, mít podobné hrozby na očích a nepodceňovat je.
Skoro bych si ale trofnul tvrdit, že na videu je víc než 40knt, moje špička na moři je 30knt ale takový "tajfun" to teda ještě nebyl
No plachtu nakonec vytahovat chteli, ale o tom to je, ze v nepriznivem kurzu na vitr uz pak nemuzes zvolit kterou. Ale spis si myslim, ze uz byli tak blizko, ze by jim nepomohlo asi ani to. Vlny a snos byly velke. A bojovat i s malou hlavni proti tak velkym zalamujicim se vlnam nemusi vyjit. Meli zustat na mori. Samozrejme i s plachtou. Obzvlast, kdyz to byla tak zkusena posadka, ktera se asi jen tak neceho nezalekla.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Pavle, vplouvali po větru tak ta hlavní je blbost. Navíc všude hloubka pod 6m! Tedy spíše příboj. Od určitého momentu již není cesty zpět. Nevíme, co se dělo, proto nehodnotím a v tomto případě bych si ani nedovolil. Když se něco podělá, tak většinou vše naráz a můžeš být i jachtařský génius. Moře má vždy pravdu. Platí, co již bylo napsáno v Lodních novinách.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Ano podrobnosti neznáme a ano nesoudím. Určitě měli dobrý důvod proč v těch podmínkách riskovali zajetím do maríny. V dnešním doplněním článku na LN opravdu uvedli, že po chcípnutí motoru vytahovali plachtu. Proč? No protože je to po chcípnutí motoru jediná šance jak ještě loď ovládat. Takže čistě teoreticky a obecně, nemá v podobných podmínkách opravdu být "kousek" plachty nachystaný už předem?
Mě překvapilo, kolik z toho bylo mrtvých. Tušíte proč? To byli v podpalubí a pomlátili se / utopili? Nebo naopak spadli do vody a jachta je přimáčkla / příboj omlátil o vlnolam?
- MalyBob
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 10
http://www.ilmessaggero.it/primopiano/c ... 89120.html
hrubý výtah.....Po převrácení jachty byli katapultováni do moře. První oběť našli hned po nárazu na pláži, kam byla zanesena proudem. Další tři po hodinách hledání, dva zaklíněni ve skalách, jeden unášen proudem......
Dávejme na sebe pozor, je to hned.
Na jiném serveru píšou il mare non perdona, moře nepromíjí.
R.I.P.
hrubý výtah.....Po převrácení jachty byli katapultováni do moře. První oběť našli hned po nárazu na pláži, kam byla zanesena proudem. Další tři po hodinách hledání, dva zaklíněni ve skalách, jeden unášen proudem......
Dávejme na sebe pozor, je to hned.
Na jiném serveru píšou il mare non perdona, moře nepromíjí.
R.I.P.
Díky!
Věci se stávají a mnohdy to člověk jen ztěžka dokáže ovlivnit. Je to jako na kamióně v zatáčce nad strží, chytnout šlusdefekt...
Jsem na lodi, nemám možnost velkého vyhledávání. Před časem jsme tu diskutovali na videem, kde plachetnice surfovala na vlně kolem skal do přístavního bazénu. Tak nějak si představuji tu situaci v Rimini.
Když se dám na golf, mohu si na greenu zvtnout kotník. Když na pinec, může mě celuloidový nesmysl trefí do oka.
Pokud se dám na skály, mohu vypadnout a skoba mě neudrží. Na divoké vodě mě vtáhne zrádný vracák a na moři mě může Poseidon povolat do své družiny. Tak to prostě je. Takové sporty si vybíráme protože nás uspokojují a i když uděláme vše co považujeme za nutné, stát se může.
V každém případě škoda že se to stalo a u mě úlitba Poseidonovi za za jejich životy.
Ťapkám z Galaxy S7
Jsem na lodi, nemám možnost velkého vyhledávání. Před časem jsme tu diskutovali na videem, kde plachetnice surfovala na vlně kolem skal do přístavního bazénu. Tak nějak si představuji tu situaci v Rimini.
Když se dám na golf, mohu si na greenu zvtnout kotník. Když na pinec, může mě celuloidový nesmysl trefí do oka.
Pokud se dám na skály, mohu vypadnout a skoba mě neudrží. Na divoké vodě mě vtáhne zrádný vracák a na moři mě může Poseidon povolat do své družiny. Tak to prostě je. Takové sporty si vybíráme protože nás uspokojují a i když uděláme vše co považujeme za nutné, stát se může.
V každém případě škoda že se to stalo a u mě úlitba Poseidonovi za za jejich životy.
Ťapkám z Galaxy S7
Prilej Poseidonovi jeden slaf trunk i za nas, prosim.
-
- bez hodnocení
- Reputace: 17
Moře se velmi bojím a mám před ním obrovský respekt,proto pořízení říčního a kanálového speciálu nebyla náhoda,naše řeky a pár přehrad nám na zážitky i koupání stačí a když se rozfouká,stojí to za prd i na jezeře za barákem...
Mořeplavců u Rimini je mi líto a všem ostatním na vodě přeji šťastné návraty.
Mořeplavců u Rimini je mi líto a všem ostatním na vodě přeji šťastné návraty.
- marekparek
- návštěvník fóra
- Reputace: 5
Nejlepsi na tom je to: "Kapitan nesmi opustit lod, pokud by byla bez dozoru ..."
Re: RE: Re: Nehoda v Rimini
Jardasu píše:Prilej Poseidonovi jeden slaf trunk i za nas, prosim.
Nechci být zbytečně patetický, ale stalo se.
Zátoka Vučigrade, Captain Morgan.

Ťapkám z Galaxy S7
Baharis píše:Před časem jsme tu diskutovali na videem, kde plachetnice surfovala na vlně kolem skal do přístavního bazénu.
Náhodou jsem na to narazil...
https://www.youtube.com/watch?v=Bm3dLCfrILI&app=desktop
- Sidney
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Škoda, tak málo chybělo a mohli být v bezpečí za vlnolamem. Ty vlny vypadají děsivě, letos nám foukalo na Jadranu 40 kt a zpoza kormidla to nevypadalo tak strašně. Ani letošní Jabuka mi nepřipadala tak hrozná a foukalo podobně.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
pavelmicek píše:… No protože je to po chcípnutí motoru jediná šance jak ještě loď ovládat. Takže čistě teoreticky a obecně, nemá v podobných podmínkách opravdu být "kousek" plachty nachystaný už předem?
Pár příkladů z praxe: http://tomassvoboda-jachting.blogspot.c ... ez-na.html
(Ze stránek Tomáše Svobody.)
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Chorvatsko, rok 2016, podzim, přeplouvání od Brače k Makarské. předoboční vítr, plavba na plné plachty k pobřeží asi 2 km od vjezdu do Makarské. Blížíme se ke břehu, posádka stahuje plachty, startujeme motor - a nic. Startér točí, ale motor nechytá. Opět - a opět nic. Nervozita stoupá, ke břehu snad 150, 200 m - a motor nejde (nová loď, motor snad 150 mth).
Posádka méně zkušená, tak jsem (byl jsem tam něco jako dozor) prostě vzal kormidlo, otočil loď na moře, nechal vytáhnout plachty a šel řešit problém. V nádrži asi 40%, po vyplutí z přístavu Sumartin kapitán nechal vytáhnout plachty a ve slušném bočním náklonu si to namířil na Makarskou, ale motor vypnul až po pár minutách na moje upozornění. Došlo mi tedy, že je asi zavzdušněný přívod, tak jsem prohlédl motor, našel ruční pumpu a dopumpoval palivo. Poté motor napoprvé naskočil a mohli jsme stáhnout plachty a dojet k pumpě v Makarské.
Vysvětlil jsem jim, že pokud fouká vítr a stane se něco s motorem, loď bez pohonu má pár minut, než ji to dovane ke břehu (podle směru a síly větru) a je problém. Pokud vytáhnu plachty a otočím na moře, mám hodiny na řešení problému.
Pavel.
Posádka méně zkušená, tak jsem (byl jsem tam něco jako dozor) prostě vzal kormidlo, otočil loď na moře, nechal vytáhnout plachty a šel řešit problém. V nádrži asi 40%, po vyplutí z přístavu Sumartin kapitán nechal vytáhnout plachty a ve slušném bočním náklonu si to namířil na Makarskou, ale motor vypnul až po pár minutách na moje upozornění. Došlo mi tedy, že je asi zavzdušněný přívod, tak jsem prohlédl motor, našel ruční pumpu a dopumpoval palivo. Poté motor napoprvé naskočil a mohli jsme stáhnout plachty a dojet k pumpě v Makarské.
Vysvětlil jsem jim, že pokud fouká vítr a stane se něco s motorem, loď bez pohonu má pár minut, než ji to dovane ke břehu (podle směru a síly větru) a je problém. Pokud vytáhnu plachty a otočím na moře, mám hodiny na řešení problému.
Pavel.
No tady se stala skolacka chyba. Napred je treba nastartovat motor a az pak mohou jit plachty dolu.
Dalsi zajimavost je, ze kdyz jste shodili plachty, jak jsi otacel lod?
Dalsi zajimavost je, ze kdyz jste shodili plachty, jak jsi otacel lod?
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
To err_:
Mám dojem, že ještě snad byla vytažená hlavní a tahali jsme honem kosatku, ale v každém případě jsem rychle využil ještě kormidelní rychlosti lodě.
Na loď jezdí parta 3 lidí, kteří mají asi 2 nebo 3 roky papíry a já jim tam jezdím dělat něco jako dohled. Každý den jeden dělá kapitána a já je občas něco naučím, nebo hlídám manévry při zaplouvání do stání a pod., aby nenabourali loď a nebo nedošlo k nějaké významnější chybě. Takže zasahuju, když je třeba.
Tolik jen na vysvětlenou. Ano, máš 100% pravdu, startovat prvně motor a pak sundavat plachty, obvykle to tak i děláme.
Pavel.
Mám dojem, že ještě snad byla vytažená hlavní a tahali jsme honem kosatku, ale v každém případě jsem rychle využil ještě kormidelní rychlosti lodě.
Na loď jezdí parta 3 lidí, kteří mají asi 2 nebo 3 roky papíry a já jim tam jezdím dělat něco jako dohled. Každý den jeden dělá kapitána a já je občas něco naučím, nebo hlídám manévry při zaplouvání do stání a pod., aby nenabourali loď a nebo nedošlo k nějaké významnější chybě. Takže zasahuju, když je třeba.
Tolik jen na vysvětlenou. Ano, máš 100% pravdu, startovat prvně motor a pak sundavat plachty, obvykle to tak i děláme.
Pavel.
- copy
- zkušený harcovník
- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
veľa z nej nezostalo
https://www.youtube.com/watch?v=cHjxBFiDQYw
https://www.youtube.com/watch?v=cHjxBFiDQYw