Stalo se..
https://www.novinky.cz/koktejl/444597-k ... sadku.html
.. dobře, nehody se stávají. Vlny byly vysoké až 1,5m a vítr dosahoval rychlosti 27km/h (to jsem si přepočítal asi na 14 uzlů). Som volaký zmetený. Fakt je to tak nebezpečný?
Nehoda na Aljašce
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Re: Nehoda na Aljašce
Na to neexistuje jednoznačná odpověď ano – ne.
Obecně řečeno vítr o síle 4 Bft vlny o výšce 1,5 metru nevytvoří, i kdyby foukal jak chtěl dlouho.
Ale:
Obecně řečeno vítr o síle 4 Bft vlny o výšce 1,5 metru nevytvoří, i kdyby foukal jak chtěl dlouho.
Ale:
- obzvlášť na oceánu často přicházejí mrtvé vlny/swell z jiných oblastí, kde fouká/foukalo víc; ty mohou být i podstatně větší,
- pokud se i podstatně menší vlny dostanou nad mělčinu, vyrostou hodně do výšky; to známe všichni - surfaři v tom nadšeně řádí,
- pokud vítr fouká proti silnějšímu přílivovému/mořskému proudu, zkrátí se vlnová délka, takže vlny budou podstatně strmější,
- pokud se tohle stane nad mělčinou, tak i při relativně slabém větru (třeba při té čtyřce) je na průser zaděláno.
Ferdasi, zku s se v půlce listopadu vysypat v holinách,
podvlíkačkách , tlustým svetru a štormákách
bez vesty u Vás do přehrady
a k utopení nepotřebuješ ani vítr, ani vlny.
Nedá se v tom plavat.
Ani pokud plavat umíš, což neni pravidlem.
podvlíkačkách , tlustým svetru a štormákách
bez vesty u Vás do přehrady
a k utopení nepotřebuješ ani vítr, ani vlny.
Nedá se v tom plavat.
Ani pokud plavat umíš, což neni pravidlem.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Kdepak.. ani mě nenapadlo zlehčovat nedobrovolný pobyt rybářů v ledové vodě. O to vůbec nešlo. To jen malý postřeh ve stínu diskusí v jiných vláknech, na téma "foukalo 40, nebo 60 .. " Tady šlo o 14.. S výškou vln podobně..
hezký víkend všem.

hezký víkend všem.
Raz, pred cca 15 rokmi som mal cln explorer 200. V aprili som sa chystal na rybarske preteky- bolo asi 10° a zamracene- mal som gumaky a hrube oblecenie. Cln mi praskol asi 200m odbrehu... verte mi chlapci, ze plavec som dobry(volakedy som zavodne plaval) a bol som rad, ze som doplaval k brehu.. takze verim, ze to moze byt problem...
Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk
Odoslané z môjho iPhone cez Tapatalk