Podarilo sa mi s plachetnicou nabehnúť asi v 4 uzloch na kamenité dno. Loď je znovu na vode, ale začala sa mi v nej objavovať voda - asi 5l/deň. Viete mi poradiť čo a ako skontrolovať a ako to opraviť? Prípadne čo dávať dole kýl alebo nie, a ak áno tak ako?
Ďakujem
Nasadnutie na dno
Re: Nasadnutie na dno
Ahoj, typ lodě? Materiál? Tvar a druh kylu? Uchycení kylu a kormidla? Nasedl jsi na kyl nebo na kyl a skeg nebo kyl, kormidlo? Nebo jsi i lehnul?
A kde ti to teče? Kylem nebo to prosakuje nějakou prasklinkou kolem kylu nebo kolem trubky kormidla?
Napiš více podrobností
A kde ti to teče? Kylem nebo to prosakuje nějakou prasklinkou kolem kylu nebo kolem trubky kormidla?
Napiš více podrobností
- tosotoso
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 25
Beneteau Oceanis 351, rok výroby 1998, ku kormidlu sa to nedostalo, kýl je dlhý kovový, so záťažou na konci, kade tečie neviem, iba sa tam objavuje voda. Budúci týždeň to idem hľadať. drcol som do plytčiny, loď sa ani nenahla.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Dotáhni si svorníky
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Pod podlážkama v salónu najdeš ve střední části veliké matice a zmiňované svorniky. Bývá to přetřené barvou, na které je pak vidět jestli se něco pohnulo. Pokud nepomůže dotažení matic, tak to je na jeřáb a kontrolu na suchu. Hlavně okolní laminát v místě napojení kovového kýlu, před a za kýlem.
Napiš, jak jsi dopadl.
- tosotoso
- pravidelný návštěvník

Dakujem, skusim
- tosotoso
- pravidelný návštěvník

Tak a mám to hotové. Kýl je k lodi pripevnený na 4 miestach veľkou štvorcovou podložkou, každá s 2 skrutkami. A z popod jednej tejto podložky (v poradí 2. od kormidla) mi presakovala voda. Keď sme loď vytiahli na sucho, ukázala sa po dôkladnom vybrúsení štrbinka medzi trupom a loďou. Vpredu mala asi nulovú šírku, ale smerom ku korme sa rozširovala na konečných asi 3 mm. Pôvodne bola zapatlaná tmelom, ktorý sa pri náraze poškodil a voda si našla cestu okolo skrutky uchytenia.
Takto to vyzeralo vo vnútri lode:

Tak že sme všetko dôkladne vyčistili a vybrúsili až na kov a laminát a to ako zvonku, tak okolo skrutky a podložky vo vnútri. Ako vidieť na obrázku, tými skrutkami sa nedá pohnúť. Tak sme to zvonka poriadne prešli sikaflexom, natlačili ho aj do priestoru medzi loďou a kýlom a zvnútra sme celú podložku po očistení natrelo aj s okolitým laminátom lepidlom Mamut.
Zatiaľ to drží, ak to v budúcnosti bude pretekať aj napriek údržbe, odstránenie kýlu a jeho spätná inštalácia stojí v Chorvátsku asi 3,000,- E
Takto to vyzeralo vo vnútri lode:

Tak že sme všetko dôkladne vyčistili a vybrúsili až na kov a laminát a to ako zvonku, tak okolo skrutky a podložky vo vnútri. Ako vidieť na obrázku, tými skrutkami sa nedá pohnúť. Tak sme to zvonka poriadne prešli sikaflexom, natlačili ho aj do priestoru medzi loďou a kýlom a zvnútra sme celú podložku po očistení natrelo aj s okolitým laminátom lepidlom Mamut.
Zatiaľ to drží, ak to v budúcnosti bude pretekať aj napriek údržbe, odstránenie kýlu a jeho spätná inštalácia stojí v Chorvátsku asi 3,000,- E
Udržuji podpalubí v čistotě, lehce se dá kontrolovat stav šroubů atd.
Žádný sajrajt
v podpalubí netrpím 
Žádný sajrajt
v podpalubí netrpím 
- tosotoso
- pravidelný návštěvník

To sa máš. Asi si nekupoval loď 20- ročnú po 15-tich rokoch v chartri. Ale postupne ten "plovny objekt" prerábame na "loď"