Windwarde,ve vší úctě k stařešinům vašeho kmene,je tvůj poslední příspěvek už na mně moc patetický,ba řekl bych přímo trochu až infantilní,nějak trochu v kontrastu s racionálností částí tvých příspěvků,kde popisuješ možnosti,jak bylo možné téhle tragedii(neštěstí jenom pro pojišťovnu) zabránit.Samo o částech,kde nadáváš chudákovi Dalajlámovi,bo jak je ten nick,do starých mořských vlků,opěvující chrabrost a rozvahu bojovníků Vašeho kmene se dá říct,že jdou v krásné lajně s tvým poslední příspěvkem.Hanit se dá,smát se dá,mudrovat se dá,ale plout se musí.Ono...Pokud nechápeš,co Kanic řekl,bude to nejspíš proto,že loď nevlastníš,jenom si ji půjčuješ.Nebo se pletu???Možná...nicméně bych připomenul základní pravidlo u potápění,jenž možno s jistou úpravou aplikovat i do záležitostí jachetních a to"Počet zanoření,musí být nachlup rovný s počtem vynoření".Aplikované na tuhle situaci by bylo asi nějak takto....počet vyplutí by měl být nachlup souhlasný s počtem přistátí,což se vlastně v tomhle případě uskutečnilo,takže vlastně o nic nejde....ač zástupce kompanie pojišťovnické asi se mnou můj názor sdílet nebude.Sice přistání neproběhlo dle platných norem,a zcela jistě ne na místě,kde velitel plavidla původně mínil,vyvázli s toho všichni se zdravou kůží a nějakej ten posttraumoš bude časem jenom historka k zasmání,nikoliv asi, znajíc povahu českou, k ponaučení.Něco v znění někde u piva"Ty vole a pamatuješ,jak jsme tu třicetdevítku vykotili a omlátili....ty vole,to byla sranda...A jak šla ke dnu...kuwa,jako šutr"...nebo tak nějak podobně.
Nicméně v případě,že loď je tvoje a ne charterova by tahle historka i časem zněla pravděpodobně poněkud jinak.Snad více melanchonicky,nostalgicky.....nevím,ale jistě ne humorně,jak to časem zcela jistě bude v tomto případě.Přijít o kauci, a hlavně ve spoluúčasti ostatních účastníků zájezdu je oproti tomu,přijít o majetek,a často i o celý svůj život docela švanda.To co si tady pan velitel plavidla dovolil si zcela jistě nemůžu dovolit já(tím chápej řešení a rozhodnost v situaci nastalé).Nicméně si nemůžu dovolit ani takhle přemýšlet.Vzato do hloubky si nemůžu dovolit ani takhle kotvit,samo že výjimkou bude líná anticyklona,jenž se nad oblastí válí už tři dny jenom proto aby mně udělala ještě víc naschvál,pak další tři dny se ani nepohne a nedovolí mi užívati plachtění,jinak to činnosti, na tomhle fóru trochu přeceňované.A ač,s trochou tolerance jest možno s tebou souhlasit,že v nastalé situaci plavidlový velíci nestratil hlavu,nejsu si jistej,jestli nestratil zdravej rozum,což ale mohlo býti dáno ne hloupostí velícího,ale jenom hloupostí velícího.Nebo abych nebyl hrubej,tak spíše nezkušeností,absolutní absencí znalostí a jinýma,pro plavbu(nikoliv pro podobné přistání) věcma tuze důležitýma.
Tady,myslím Racek napsal,že by měl být v posádce vždy někdo,kdo se umí postavit ke kormidlu a vůbec,nějak tomu trochu rozumí a s problematikou nautickou jest teoreticky i prakticky alespoň částečně seznámen.Pravda jesti ale taková,že v případě,že tohle není přímo velitel plavidla,což by měl být na lodi element,jenž zabrání vzniku takových situací a když už ne,tak je vyřeší,jesti to absolutní nutnost.Na druhou stranu je to hovadina do nebe volající,bo pokud já,jako velitel plavidla nejsu schopen loď v takovýchto situacích zvládnou levou zadní sám,nemůžu si dovolit brát sebou nijakou posádku,bo jinak se tohle vlákno by mělo jmenovat "Jak utopit doktora Mráčka,aneb pro všechny,co se nechtějí utopit sami."A návodů na to,jak možno tak učiniti, jesti tady dost.
Ne ne,kluci jedni ušatí,takhle to nefunguje.Nikdo,ani já ,nebo Kanic,nebo kdokoliv,kdo už na necky vleze není proti podobnýmu konci imunní,toď jest fakt,na druhou stranu si majitel těch necek takhle hloupě a zbytečně takový luxus v podobě stejného konce dovolit nemůže.Leda že by...třeba...Loď nejde prodat a má dobrou poistku....ale ne,tohle by nikdo nesežral a případné vyšetřování by bylo pravděpodobně ukončeno verdiktem"pojistnej podvod"...pokud by tedy nebylo lékařsky zdůvodněné náhlým pominutím smyslů a nesmyslů.Ono,tohle by asi těžko někdo sežral.
howk
Monty