Na začátku května jsem byl něco jako zkušenější dozor na majitelské plachetnici (Elan Impression 40) v Chorvatsku. Začalo to nastrojováním biminy a podobných součástí, které se na zimu sundávají, přičemž mi spadla přes palubu švýcarská kudla. Takže brýle, ploutve a do vody (cca 15 - 16°C), nůž vyloven na první ponor.
po nastrojení lodě jsme po poledni vyplouvali a kapitán se nějak nedomluvil se členem posádky, který na přídi pouštěl muring a skončilo to namotáním muringu na vrtuli. Tak 4 závity muringu, dalších snad 12 závitů vytahovacího asi 10 mm lana. Nádech, potopit, zabrat za lano a odmotat 1 - 2 závity a honem na hladinu se zase rozdýchat. Anabáze asi na 20 - 25 minut ještě navíc díky tomu, že tenké lano se namačkalo mezi hřídel a domeček a tam bylo překřížené a ani na jednu stranu nešlo uvolnit, musel jsem ho říznout a pak teprve jsem dostal poslední závity ven.
Bylo to v přístavu, klidná hladina, viditelnost za poledne naprosto bez problémů, voda teplotně ne sice na koupání, ale šlo to. Nedovedu si představit, že bych měl někde na moři ve vlnách se opakovaně potápět pod loď s nějakou deskou, kterou bych přivazoval k nějakému torzu z kormidla, aby mi to vydrželo 3 dny plavby do nejbližšího přístavu, s tím že v případě, že se to uvolní, tak mám neřiditelnou loď a to kdo ví, za jaké situace. Pak je rozhodování opravdu trochu jinde, než z tepla domova u PC ...
Pavel.
Nehoda v Atlantiku
- RACEK
- zkušený harcovník
- Reputace: 100
Re: Nehoda v Atlantiku
No vidíš Pavle, na klidné vodě to máš vyzkoušené a vidíš že to jde
Příště až namotáš něco na propeler za plavby ve vlnách, tak to taky zkus vyndat, a věřím že to zvládneš
Vyřezávat lano zarvané silou motoru je dost náročné, jak na čas, tak na sílu a musíš na to koukat hodně z blízka.

Příště až namotáš něco na propeler za plavby ve vlnách, tak to taky zkus vyndat, a věřím že to zvládneš

Vyřezávat lano zarvané silou motoru je dost náročné, jak na čas, tak na sílu a musíš na to koukat hodně z blízka.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Zpočátku jsem nemohl ani otočit hřídelí, jak to bylo kouslé, nechal jsem si cuknout motorem na zpátečku a pak to jakš-takš šlo. Ale jak to zpočátku vypadalo, že to je pár závitů a za 5 minut není co řešit, tak to jsem se škaredě zmýlil v odhadu.
Pavel.
Pavel.
- mirko
- návštěvník fóra
- Reputace: 6
Námořníka našli po dvou dnech na moři. Visel na přídi potápějící se lodi
Moře je krásné, když po něm plujete, ale děsivé, když ztroskotáte. Vyprávět by o tom mohl americký námořník, kterého objevili, jak visí na přídi vlastní potápějící se lodi. Zachránila ho nákladní loď, která plula okolo.
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/n ... i-40344093
10 m loď, to by mohl být kdokoliv z nás ... vydrželi byste viset?
Moře je krásné, když po něm plujete, ale děsivé, když ztroskotáte. Vyprávět by o tom mohl americký námořník, kterého objevili, jak visí na přídi vlastní potápějící se lodi. Zachránila ho nákladní loď, která plula okolo.
https://www.novinky.cz/koktejl/clanek/n ... i-40344093
10 m loď, to by mohl být kdokoliv z nás ... vydrželi byste viset?
- Stanislav
- aktívní jachtař
- Reputace: 50
No tak taky přidám jeden aktuální. Anglická posádka (3dospělí + 1 dítě) vypluli 15.12.2020 z Las Palmas na Gran Canaria. Pluli na Van de Stadt Caribbean 40. Směřovali na St. Lucia. 4.1.2021 začali shánět pomoc, docházela voda, jídlo, palivo. Pomohl jim tanker který tam řídící záchranné středisko odklonilo. https://boatwatch.org/news/oil-tanker-s ... el-at-sea/
Co takto "schopní" lidé dělají na oceánu, nevím, možná je na čase se začít bát.
Co takto "schopní" lidé dělají na oceánu, nevím, možná je na čase se začít bát.

- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 418
Pane jo! Za necelé tři týdny mít ve čtyřech lidech na 12metrové lodi nedostatek vody a paliva, to už chce mít fakt „talent“. 

-
- moderátor
- Reputace: 234
Ono těch osm zachráněnejch z otravy CO, co jsou v odkazu o kousek dole, je taky síla. Co dělali?
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Vypada ze meli pustenou centralu nekde uvnitr, ktera mela spatne odvetrani...
-
- moderátor
- Reputace: 234
I kdyby, tak kromě bezzápachového CO tam ještě musel být smrad spalin. Ten snad cítí každej.