Baharis v tématu o lovení bóje bez použití háčku jen tak mimochodem popsal způsob, jak se na bóji vyvazuje. Podotýkám, že nemám na mysli do kterého oka (to už zde bylo snad dostatečně probráno = "staré" bóje spodní oko a nové horní), ale způsob vedení lan/a.
Cituji: vázací lano už je nachystané navázané v jednom vazáku. Ten kdo drží bóji ji pozdvihne stejně jako háčkem a druhý člen posádky provleče vázací lano spodním okem, "obejde" s ním přední stěh a uváže na druhý vazák.
V dalším textu se ještě zmínil, že to dělá proto, aby loď "stála" symetricky, přídí přesně proti větru. Já to z totožných důvodů dělám naprosto stejně. Jen, protože jsem přeopatrnej, tak pokud nocuji, váži stejným způsobem ještě jedno volnější lano jako pojistku.
S velkým překvapením jsem proto nedávno, tuším, že ve Velké knize umění jachtingu (bez záruky, nemám ji momentálně po ruce) vyčetl, že je to špatně, protože díky stranovému pohybu lodě hrozí předření vázacího lana a jednoznačně doporučují vyvázaní na jednom vazáku.
Každý asi máme návyky odpovídající době kdy jsne začínali. Já jezdím už docela dlouho, tehdy se většina bójí vázala spodem a u ok dlouhodobě vystavených korozivnímu prostředí jsem se toho předření taky trochu bál, proto (stále) dávám dvě lana, i když u dnešních bójí vázaných horem bývá oko dokonale hladké, takže je to snad už spíš opatrnost na druhou.
Doporučované vázaní na jeden vazák se mi kvůli "křivému" postavení lodě hrubě nelíbí a jako jedinou možnost pro zamezení odírání lana bych tedy viděl vyvázání dvěma lany, každé z jedné strany a loď na nich "vystředit".
Vaše názory, rady a zejména zkušenosti z bouřlivých nocí...?
Díky.
Wlady
Správný způsob vedení lan/a při vyvázání na bóji.
- meny
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Nedávno jsem absolvoval kurz a tam zdůraňovali uvázání lana na stejnou přední rohatku, ze které je lano vedené k bójce. Důvod byl aby se lano nepředřelo.... Takhle se to učí dnes...
Zažil jsem, ale i vyvazování na obě rohatky, tak jak popisoval Baharis... v tom případě, ale kapitán dával 2 lana... Podle mě je to celkem jedno, záleží na kapitánovi jak je zvyklý a co se mu zdá bezpečnější
Zažil jsem, ale i vyvazování na obě rohatky, tak jak popisoval Baharis... v tom případě, ale kapitán dával 2 lana... Podle mě je to celkem jedno, záleží na kapitánovi jak je zvyklý a co se mu zdá bezpečnější
Jedna věc je že onen problém s prodřítím lana opravdu může nastat. Má to svou logiku a když se člověk na to oko zadívá, opravdu jím lano projíždí tam a zpět.
Druhá věc je, že jsem se opravdu vyjmečně setkal se stavem, kdy lano neprocházelo hladce. A už nikdy s nějakým byť jenom načatým lanem, po jakkoliv bouřlivé noci.
Takže jak? Co si z toho vezmu?
Vázání se na dva vazáky se asi nevzdám. Malého odporu lodi proti větru si celkem cením. Dobré ale určitě bude si ten průvlak průběžně kontrolovat a druhý - rezervní úvaz jak jej popisuje Wlady je také vynikající jistota. V extrému jsem jej několikrát také použil.
No a tím se s vámi naše společnost nejméně na tři dny loučí. Přestává pršet a budeme činit přípravy k vyplutí. Mějte se.
Druhá věc je, že jsem se opravdu vyjmečně setkal se stavem, kdy lano neprocházelo hladce. A už nikdy s nějakým byť jenom načatým lanem, po jakkoliv bouřlivé noci.
Takže jak? Co si z toho vezmu?
Vázání se na dva vazáky se asi nevzdám. Malého odporu lodi proti větru si celkem cením. Dobré ale určitě bude si ten průvlak průběžně kontrolovat a druhý - rezervní úvaz jak jej popisuje Wlady je také vynikající jistota. V extrému jsem jej několikrát také použil.
No a tím se s vámi naše společnost nejméně na tři dny loučí. Přestává pršet a budeme činit přípravy k vyplutí. Mějte se.

- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Cenného je na tom úplně všechno.
Minimalizace sil působících na kotvu (bojku), lano, vazák atd.
Já nevim, jestli to dělam správně (nejspíš ne), ale napíšu, jak to dělam.
Mam dva průvlaky a jeden vazák v ose lodě. Průvlaky používám jen pro krátkodobý stání, když je klid. Na noc protahuji lano skrz přední zábradlí. Prochází tak v ose lodě.
No ale když hlásili, že se na nás žene bouřka, která ve vnitrozemí bere střechy a vysílače, tak jsem do vody naházel všechny kotvy, přivázal se ke všem betonům, který se na dně válely a lana uvázal ke "všemu" na lodi.
Jsem byl pos... až za ušima. V noci jsem pozoroval onu přicházející bouřku. Kousek od nás se stočila a jakoby obloukem se nám vyhnula.

Já nevim, jestli to dělam správně (nejspíš ne), ale napíšu, jak to dělam.
Mam dva průvlaky a jeden vazák v ose lodě. Průvlaky používám jen pro krátkodobý stání, když je klid. Na noc protahuji lano skrz přední zábradlí. Prochází tak v ose lodě.
No ale když hlásili, že se na nás žene bouřka, která ve vnitrozemí bere střechy a vysílače, tak jsem do vody naházel všechny kotvy, přivázal se ke všem betonům, který se na dně válely a lana uvázal ke "všemu" na lodi.

- Wlady
- aktívní jachtař
- Reputace: 4
Možnost vedení lana přes příď mě taky celkem zajímá. Ne, že by se charterovej jachtař jako já, často potkal s lodí, která má vepředu dvě rolny (s vedením lana přes tu kotevní neuvažuju, protože nehodlám svůj hexenšus pokoušet manipulací s kotvou na větší lodi, na které obvykle jezdím). Navíc pokud tam druhá rolna je, určitě za ní není na středu lodě vazák. Nicméně teoreticky kdyby byl, resp. kdyby šlo lano uvázat třeba k vrátku, či omotat okolo něj a uvázat na jeden z příďových (to by některých lodích i šlo), lze tento způsob použít? Není nebezpečí, že na vlnách lano "vyskočí" z rolny a bude se odírat o hranu toho "žlábku" ve kterém je upavněna rolna? (sorry za ten výraz)
Wlady
Wlady
Re:
Ahoj, i nás na kurzu učili, protáhnout lano skrze spodní oko na bóji, resp. pokud je na bóji na spodním oku navázané další lano se smyčkou na konci, tak skrze toto oko.
Praktikoval jsem to běžně, ale při ponocování jsem často koukal na to, že při změně postavení lodi se lano z vazáku dřelo o kotvu a další segmenty.
Od té doby vážu lano na oba přední vazáky, jak popisuje Baharis, a pro jistotu opravdu vážu lana dvě. "Sichr je sichr"
Praktikujeme to ještě takto, já i děti rádi koukáme na věci pod vodou, takže pokud dorazíme na místo a je ještě vidět pod vodou , tak vždycky kontrolujeme vizuálně betonový blok na dně a stav lana od něj k bójce.
Sice asi budu za blba, předpis je předpis, betonový blok má mít svou ji hmotnost, ale .....
Praktikoval jsem to běžně, ale při ponocování jsem často koukal na to, že při změně postavení lodi se lano z vazáku dřelo o kotvu a další segmenty.
Od té doby vážu lano na oba přední vazáky, jak popisuje Baharis, a pro jistotu opravdu vážu lana dvě. "Sichr je sichr"
Praktikujeme to ještě takto, já i děti rádi koukáme na věci pod vodou, takže pokud dorazíme na místo a je ještě vidět pod vodou , tak vždycky kontrolujeme vizuálně betonový blok na dně a stav lana od něj k bójce.
Sice asi budu za blba, předpis je předpis, betonový blok má mít svou ji hmotnost, ale .....
kontrolujem ak sa da tiez, neviem aky predpis je na to v chorvatsku, ale uz som bol na boji ktora bola na dne uchytena ku kopa zeleza, inokedy dokonca nejake zvysky po buracke a kusy kovoveho odpadu. Zalezi na cloveku ktoremu to patri. Beton ak je, tiez nie je rovnaky, zjavne si s tym chorvati nerobia hlavu. Takze nejaka ta kontrola ak sa da nezaskodi. Obcas sa stane aj to, ze niektore boje su na betonove bloky a zopar na nejaky srot, tak ak je na vyber .....