Zachycení bóje bez použití háčku

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 5

Příspěvekod rb » čtv srp 21, 2014 1:10 pm

pardon za offtopic:

Jsi prevelice silny souper. Jasně, že jo. ;)
Fakt velka inteligence. Jak jinak, díky :mad:
Nandal jsi mi to. Nandal jsi si to sám. :hmm:
Utikam od debaty. :roll:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv srp 21, 2014 1:48 pm

K čemu se mám vyjádřit...??? K Jožinovi z Bažin...??...Nežertuj. :D Pořád ten stejnej,jenom s novým nickem...pořád annonymus a pořád stejnej blbeček. Pokud jsi si všiml,tak tady se už nevyjadřuji skoro k ničemu...je to k ničemu. Vypisovat si tady s námořníkem co si moře plete s Jadranem a s Aquaparkem,co se chodí učit k Chorvatům přitom proplul celej Mediterán... tak na to nemám čas. Musím sešít plachtu,vyndat čerpadlo z generátoru,vyměnit výtah bezanu a kopec jiných,nenámořníckých věcí,které za soudruha námořníka Jožina dělají soudruzi v Hrvatsku. Zítra odplout do Piombina pro lidi,co mají ještě odvahu a u toho srovnat za plavby 80 metrů 10mm řetězu,bo je pokroucenej,jak paragraf.´...a až jednou soudruh Jožin vyjde s anonymity,tak třeba srovnám i jeho...pokud bude mít odvahu. Jdu raději škrábnout něco z přeplavby ze Sardinie na Elbu a hodit pár fotek na FB a sem a nechám námořníky se bavit. ;)

howk
Monty
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » čtv srp 21, 2014 2:12 pm

No vidíš, Monty, něco takového jsem myslel. :)
Sidney
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod Sidney » čtv srp 21, 2014 3:38 pm

Nechte ho prosím vás být. Vždyť on čeká jenom na to, aby se mohl do někoho navézt. Podívejte se na jeho příspěvek "Přeplavba na Maltu" Už tady jsem si říkal, že tohle navážení se do lidí (Bilardos) musí být výron nízkého inteligenčního kvocientu. No a tady to jenom potvrdil. Žádné argumenty jen urážky a pomluvy. Jo kdyby se do něho někdo opřel tak proč takhle nereagovat, ale od bójek se dostat až k inteligenci? Jožine, kup si knihu "Lexikon slušného chování a forem společenského styku" nebo zajdi na středisko.
Na ostatních webech by za urážky dostal BAN.
vikigach
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vikigach » čtv srp 21, 2014 9:51 pm

ahoj, mohu se zeptat kdo je laguna? pouziva formulace jako ze nasi udrzbari prisli apod. je laguna zamestnancem chorvatske spolecnosti? potom jeho rozhorceni chapu.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » čtv srp 21, 2014 11:32 pm

Ja teda obcas na chorvatskych bojkach kotvim a nenapada me zpusob jak bych ji nohk znicit. Dyt jsou vsechny z tvrdyho plastu ze to musi vydrzet vsechno. Navic lano prece musi dycky zklouznout az dolu.

Jinak nelasuju, protoze jeden bojku vytahne, druhej provlikne a je par vterin po akci. Pak se z tech lan jeste par minut rozplitam, ale v tom by me lasovani nepomohlo.

Kdybych byl sam tak proc by ne.

Btw. Stojim u mola na rave, hloubka 1.8m a sine si to kolem me 50stop dlouha plachetnice, ze si to zaparkuje za mnou. Nikdo z nich nekouka do vody, ani na pristroje. Na palube lidi telefonuji a skoro si nevsimli ani me. Anglicky jim to vysvetluju a samozejme z 8 italu na palube nerozumi anglick ani jeden. Nakonec jsem zvladl pantomimu a dali si to jinam. Stejne to ve me zanechalo zazitek jak nekteri kaslou na zakladni veci jako je hloubka. Nakonec z nich vylezlo ze maji ponor 3m.
martinptacek
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 21

Příspěvekod martinptacek » čtv srp 21, 2014 11:32 pm

Ja teda obcas na chorvatskych bojkach kotvim a nenapada me zpusob jak bych ji nohk znicit. Dyt jsou vsechny z tvrdyho plastu ze to musi vydrzet vsechno. Navic lano prece musi dycky zklouznout az dolu.

Jinak nelasuju, protoze jeden bojku vytahne, druhej provlikne a je par vterin po akci. Pak se z tech lan jeste par minut rozplitam, ale v tom by me lasovani nepomohlo.

Kdybych byl sam tak proc by ne.

Btw. Stojim u mola na rave, hloubka 1.8m a sine si to kolem me 50stop dlouha plachetnice, ze si to zaparkuje za mnou. Nikdo z nich nekouka do vody, ani na pristroje. Na palube lidi telefonuji a skoro si nevsimli ani me. Anglicky jim to vysvetluju a samozejme z 8 italu na palube nerozumi anglick ani jeden. Nakonec jsem zvladl pantomimu a dali si to jinam. Stejne to ve me zanechalo zazitek jak nekteri kaslou na zakladni veci jako je hloubka. Nakonec z nich vylezlo ze maji ponor 3m.
Laguna
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Příspěvekod Laguna » pát srp 22, 2014 6:41 am

Dobrý den všem, ale pánové, rozhodně jsem nechtěl vyprovokovat vzájemné napadání, jen upozornit na to, co se děje. Bójky jsou nové, norské, zdá se, že nafukovací, jsou z měkkého, tenkého plastu, zjevně určené jen k nesení lana od betonového bloku. Zničení lasováním, pokud je lano v tahu, je skoro jisté. Nejsem Chorvat, jsem Čech, ale jsem v Chorvatsku jako host a myslím si, že k hostitelům bychom se měli chovat slušně. Byli byste rádi, kdyby k vám na návštěvu přijel někdo v těžkém autě až k domu, zničil nový zahradní chodník a tvrdil, že jste si měli udělat pořádný betonový? Kdyby vám ničil koberce okovanými botami a tvrdil, že máte mít pořádnou betonovou podlahu? Prostě si myslím, že bychom měli brát věci tak, jak jsou a respektovat je. Nevím, jestli existuje norma, jakou pevnost mají bójky mít a jestli ji Chorvaté porušují, ale nabádat k jejich záměrnému ničení mi připadá jako způsob hodně nešťastný. Vzájemná ohleduplnost a slušnost ještě nikomu neublížily a určitě každý bude rád, když při vjezdu do zátoky najde bójky nepoškozené. A lasování není jediný způsob, jak se uvázat. Takže prosím berte tento příspěvek jako informaci a děkuji všem slušným jachtařům za pochopení.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » pát srp 22, 2014 9:17 am

Já myslím, že ti rozumím. Je však vhodné se zamyslet nad věcí také z druhé strany a nad důsledky z toho plynoucími. Vezmu-li tvůj příklad se zahradní cestou, tak bych ho upravil následovně. Hostitelé vědí, že host přijede v těžkém autě až k domu (protože jinak to nejde), proto většina z nich má cestu zpevněnou tak aby jí těžkým autem neponičil. Hostitel si také za použití zpevněné cesty účtuje cenu v níž jsou kalkulovány náklady na pořízení a opravy. Hostitelé vědí, že host přijde v okovaných botech, proto většina z nich má betonové podlahy a nechá si za tu betonovou podlahu zaplatit. Tedy pokud si někdo z hostitelů udělá hliněnou podlahu s kobercem a host ji zničí je to skutečně chyba hosta? Je skutečně vhodné brát věci tak jak jsou? Zejména pokud si platíš za standard a ten nedostaneš? Skutečně se máme přizpůsobovat situaci my? Přijdeš do hospody, objednáš si guláš s pěti, dostaneš tři a řekneš to je dobrý? Stále je to přeci vztah host a hostitel a host se má přeci chovat slušně. Jiná situace by byla, kdyby se za bójku neplatilo, nebo kdyby ty bójky nebyly v téměř každé zátoce a měl si na výběr. Ch. pobřeží již připomíná svou obsazeností Slapy a někteří (=ne všichni) se toho snaží zneužít. Berte to tedy jako informaci a děkuji všem slušným pronajímatelům bójek, že instalují bójky co něco vydrží.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát srp 22, 2014 10:29 am

Dovolím si tvrdit že více jak kdo jiný se řídím tím co napsal Laguna v posledním příspěvku. Naprostý souhlas, o tom nelze diskutovat. Něco jsem možná naplul a nikdy jsem neměl s chorvaty (ni jinými národnostmi) jediný konflikt, jediné úmyslné nebo neúmyslné poškození cizího majetku.
Ovšem zde mé pochopení oponentům, místy reagujícím až hystericky, končí.

Nikdo nenapsal že by zalasoval bóji a na plný plyn vzad ji deformoval.
Nikdo nenapsal že by na ní zalasovaný zůstal třeba v 30 knt větru.
Zalasování slouží pouze a jen k tomu, aby se bóje zlehka vyzvedla a provléklo vázací lano.

A já se tedy ptám na tyto tři otázky:

- Použiji při vytahování zalasované bóje rukam jinou sílu, než když ji tahám háčkem?
- Dokáži rukama udržet takový tah, abych jakkoliv vhodnou či nevhodnou plastovou bóji roztrhnul?
- Jsem Herkules?

Za mě to jsou tři odpovědi "NE" a všechny kecy kolem jsou blbost, flame, dělání z komára velblouda a snaha se zviditelnit.
Nehledě na to že hejska co se zde přihlásí za účelem nabírání posádky a bezostyšně při tom napadá členy fóra kteří nám za ty roky již sakra něco dali, bych vypráskal bičem.
Danar
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Danar » pát srp 22, 2014 10:30 am

Oba máte pravdu. Jsou tři situace:
1) Pokud přijedu někam jako host na návštěvu v těžkém autě a okovaných botech, neplatím (jsem na návštěvě), tak je slušné přizpůsobit se místním podmínkám a hostiteli nemám právo ničit trávník nebo podlahu.
2) Přijedu v okovaných botech a těžkém autě, platím, ale cenu odpovídající běžné podlaze a běžnému trávníku určenému pro běžné zacházení, neměl bych se chovat, jako když si platím betonovou podlahu a silnou dlažbu..
3) Přijedu v okovaných botech a těžkém autě, platím plnou cenu za betonové podlahy a pevnou dlažbu, pak mám právo to požadovat a pokud to není splněno, riskuje tím hostitel poškození svého vybavení. Pokud nebudu mít jinou možnost, na ten trávník mu vjedu. Liberálnější řešení je odstoupit od smlouvy dřív, než něco poškodím, resp. začnu využívat služeb a příště pojedu jinam. Pokud jsou okované boty a těžké auto běžným standardem a hostitel se tváří, že je vše v pořádku, pak je to na něm. Každopádně není slušné vědět, že to trávník nevydrží, vědět, že si majitel nepřeje, abychom tam vjeli a přesto to udělat s vědomím, že na 99% dojde ke škodě. Rozumný člověk pojede jinam. Tak totiž funguje systém nabídky a poptávky - když mi někde nechutná, necpu se tam a nedožaduju se služeb dle svých představ, nebo nedejbože abych si diktoval ceny, ale jdu tam, kde mi to vyhovuje. Je naděje, že se majitel prvního podniku zamyslí, proč je vedle víc hostů..
Bohužel, jak tu všude čtu, je v HR přetlak hostů a oni mají trochu navrch. Pak je na každém, zda se přizpůsobí..
Fitor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Fitor » pát srp 22, 2014 10:47 am

Danar píše: Rozumný člověk pojede jinam. Tak totiž funguje systém nabídky a poptávky - když mi někde nechutná, necpu se tam a nedožaduju se služeb dle svých představ, nebo nedejbože abych si diktoval ceny, ale jdu tam, kde mi to vyhovuje. Je naděje, že se majitel prvního podniku zamyslí, proč je vedle víc hostů..
Bohužel, jak tu všude čtu, je v HR přetlak hostů a oni mají trochu navrch. Pak je na každém, zda se přizpůsobí..

To je přesně ono, Chorvati se chovají tak, jak jim to umožňuje situace, tržně. A je zbytečné tu nad tím hořekovat. Buďto podmínky přijmu, nebo pojedu jinam.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát srp 22, 2014 11:12 am

Baharis píše:- Jsem Herkules?
"NE"

Jirko!!! Jak je to možný??? :o
:lol: :mad: :crazy:

Já vím, že jsem kapku off topic, ale okovaný boty, příjezdová cesta a podobné perly s jachtingem taky moc nesouvisejí, že?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát srp 22, 2014 11:28 am

lynx píše:Jirko!!! Jak je to možný??? :o

Já jsem takový skromný už od přirození.... :P

Hezké fotky jsem včera viděl ;)
Obrázek
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát srp 22, 2014 11:52 am

Fešák!!! :good:

Tomuhle tématu už asi moc uškodit nemůžeme, snad to někdo časem pročistí. :)
Brubbel
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Brubbel » pát srp 22, 2014 12:56 pm

bob-bart
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod bob-bart » pát srp 22, 2014 1:13 pm

Pěkně to napsal Baharis.

Lasování je určený k zachycení bóje bez háčku v obtížnějších podmínkách (vlny, vítr, proud). A to je celý.
Po zachycení bóje lasem se navážu jako kdybych bóji tahal háčkem.

V Anglii, Skotsku a vůbec v této lokalitě se jedná o úplně běžný způsob zachycení bóje.
A jelikož zde jsou bóje festovní, zůstává lasovací lano po uvázání se primárním tažným lanem jako záložní.
rb
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod rb » pát srp 22, 2014 1:25 pm

lynx: Tomuhle tématu už asi moc uškodit nemůžeme, snad to někdo časem pročistí.
Ano, to to je kvalitní názor.

Baharis: Já jsem takový skromný už od přirození....

Já ty dvojsmysly prostě miluju. :lol:
bedrich
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 22

Příspěvekod bedrich » pát srp 22, 2014 1:58 pm

To Brubbelovo video:
No taková novinka to zas není. Probíralo se to tu už dvakrát, 2009 a naposled v březnu 2013.>Kotvení a vyvazování lodě>Finta na mooring bóji.
Mám doma, funguje. Bohužel ale ta křehčí plastová varianta, dá se koupit v Polsku za pár peněz.

Zpět na