rad by som sa opytal (nakolko neviem ze by to bolo nejak zakonne riesene) kto je vinny ked sa zrazka lodi uskutocni pocas "krutenia" lodi na kotve.
Aby to bolo jasnejsie popisem moj minulorocny zazitok. Zakotvil som v zatoke kde boli uz okolo mna lode a dal som sa tak aby som bol v dostatocnej vzdialenosti od kazdej mne blyzkej. Vsetko to boli plachetnice a ukotvene klasicky 1 kotvou (vpredu) dlzka lana sa davala koli vetru a hlbke skoro full (ja som mal 40 metrov). Vsetky plachetnice sa pocas zmeny vetra a prudu tocili v priblizne podobnom smere (okontrolovane pocas celeho vecera). Doteraz vsetko v poriadku. Ake bolo ale moje nemile prekvapenie ked som sa rano zobudil cca 1 meter od katamaranu (ktory tam vecer ani nebol) z ktoreho na mna kricali ze mam nieco so svojou lodou robit lebo ako sa moja lod krutila tak sa k nim priblizovala.
Katamaran musel zakotvit neskoro v noci a este k tomu na kratku retaz lebo sa skor vobec netocil (mozno aj na 2 kotvy).
takze kto je vinny pri zrazke 2 lodi pocas noci
- ten co zakotvil neskor?
- ten co nedal rovnaku dlzku retaze ako ostatni?
- ten co videl ze sa chysta zrazka (na druhej lodi ludia spia) a on nic nespravil?
- alebo je na to nejake specialne pravidlo?
kazda relevantna informacia pomoze v dalsom kotveni