Plachta která stabilizuje loď při stání na kotvě a její použití...
video zde a ještě jedno je zde
Kotvicí plachta
- Sidney
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Re: Kotvicí plachta
Ušili jsme si podobnou plachtu ze silné sypkoviny, Viz foto, ne tedy do V jak je na obrázku, ale jen jednoduchou plachtu jako tady https://twoanchovies.com/2017/05/22/con ... rousel-678. Jak to jen napsat, neosvědčila se. Při 17kt větru jsme sledovali "výkyv" lodě na řetězu. Výkyv byl stejný jak s tak i bez plachty, s plachtou loď přebíhala o polovinu rychleji. Při 50kt jsme utrhli dvě karabiny. Možná to V bude lepší, chce to vyzkoušet?
- kapo
- aktívní jachtař
- Reputace: 39
Na prvním videu fouká málo -1-2 m/s
Na druhém vubec a navíc tady loď stojí u mola, když bude víc lodí na kotvišti, bude se chovat jinak, v silném větru zvětšuje plochu, má s tím ještě někdo praktickou zkušenost?

Zkusíte mi někdo vysvětlit jak by měla kotvící plachta v principu pracovat? Nějak mi uniká smysl a spíš mi teoreticky potvrzuje poznámku výš, že v balíku je nepoužitelná a na kotvě bude v určitém úhlu zvyšovat tak na kotvu.
Prave naopak. Nechava se ze stejneho duvodu i povytazeny bezan nebo i mirne povytazena hlavni plachta (rolovaci). Lod to pomaha postavit proti vetru a mirne (vemi mirne) to ostri, coz odlehcuje kotve. Tim, ze jsi stale na vitr take tlumis razy, ke kterym jinak bezne dochazi.