Zkušenosti k výrobě kotevní bóje
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Mě se nepodařilo fotky zatím najít, takže bohužel, ale ažjde objevím, tak je sem dám. Mám defakto to samé co geronimo, jen v trošku jiném zpracování - neměl jsem možnost svařování nerezu tak mám vše šroubované.
Jen upozorňuju - matice používat jen nerez. Já dával pokovené samojistné a za 4roky ve vodě z nich zbyli jen ty plastové kroužky. Blatníček nad kladkou jsem měl přivařený COčkem - jediné svary co na bójce mám a ty taky totálně vyrezly. Takže nesnažit se to ošidit, nemusípse to vyplatit.
Teď budu dávat nové lano na zátěž a mám zatím vybráno (po konzultaci s geronimem a davidem - díky kluci za rady) nerez lano 7x7 průměr 8mm tak snad to bude v pohodě a ten můj tank to udrží.
Jen upozorňuju - matice používat jen nerez. Já dával pokovené samojistné a za 4roky ve vodě z nich zbyli jen ty plastové kroužky. Blatníček nad kladkou jsem měl přivařený COčkem - jediné svary co na bójce mám a ty taky totálně vyrezly. Takže nesnažit se to ošidit, nemusípse to vyplatit.
Teď budu dávat nové lano na zátěž a mám zatím vybráno (po konzultaci s geronimem a davidem - díky kluci za rady) nerez lano 7x7 průměr 8mm tak snad to bude v pohodě a ten můj tank to udrží.
No mel jsem to dva roky takhle ale neustale se zamotávala lana. Byla blizko u sebe na prumer kladky. Predelal jsem to, je to trluhelnik nahore uchyceny na bojku a v dolnih rozich kladky, osy kladek vzdaleny od sebe 40cm. Tim jdou lana dal od sebe a uz se to nemota. Uz to je na Orliku sestou sezonu a pohoda.
- Clouseau
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 34
Jaké lano použít
Mohu se ještě zeptat, jaké by jste doporučili lano mezi zátěž, kladky a protizávaží? Lze použít klasické horolezecké statické lano o průměru 10mm?
Neztvrdne při několikaletém pobytu pod hladinou? Jaké máte kdo zkušenosti? Děkuji.
Neztvrdne při několikaletém pobytu pod hladinou? Jaké máte kdo zkušenosti? Děkuji.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Já měl myslím pletené PE lano s jádrem z dyneemy, alespoň podle popisu, kupoval jsem tenkrát na aukru, průměr 11mm a po 5letech ve vodě pořád dobré, ohebné, bez viditelného poškození, ale jestli se to podepsalo na pevnosti, nevím. Stejné jsem měl i mezi lodí a bójkou a na sluníčku dost ztvrdlo, ale bylo stále použitelné.
Teď mám 8mm nerez lano průměr 8mm, konstrukce 7x7, v týdnu už snad konečně umístím bójku a vyzkouším.
edit - tak né PES lano, ale polyethylenové jsem měl.
Teď mám 8mm nerez lano průměr 8mm, konstrukce 7x7, v týdnu už snad konečně umístím bójku a vyzkouším.
edit - tak né PES lano, ale polyethylenové jsem měl.
- Boblbee
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Re: Zkušenosti k výrobě kotevní bóje
Ahoj,
vím, že se tu nákresy uchycení a provedení kladek na kotevní bójce v minulosti hojně řešili a vkládali, ale nyní řeším to stejné a ani jeden obrázek se mi nepodařilo načíst ( je to přeci jen dávno ).
Prosím, máte-li někdo schéma uložené, vložte jej znovu, moc by mi to pomohlo.
Aktuálně řeším kotevní bójku na Vltavě k vyvázání cca 400 kg motorového člunu.
Jakékoliv rady si vážím a předem za ně děkuju.
Petr
vím, že se tu nákresy uchycení a provedení kladek na kotevní bójce v minulosti hojně řešili a vkládali, ale nyní řeším to stejné a ani jeden obrázek se mi nepodařilo načíst ( je to přeci jen dávno ).
Prosím, máte-li někdo schéma uložené, vložte jej znovu, moc by mi to pomohlo.
Aktuálně řeším kotevní bójku na Vltavě k vyvázání cca 400 kg motorového člunu.
Jakékoliv rady si vážím a předem za ně děkuju.
Petr
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 201
- Kontaktovat uživatele:
Mám jen tenhle, pokud bys nerozuměl, ptej se...
fotky ještě možná najdu, nebo znovu nafotím...

fotky ještě možná najdu, nebo znovu nafotím...
- Boblbee
- nováček na fóru
Díky Geronimo,
tak trošku se v tom nákresu orientuju, ale foto by mi myslím-určitě prozradilo víc.
Prosím kdybys měl chvilku a našel nějaké fotky, dej se sem.
Šlo by ještě přiložit jednoduchý nákres - schéma celého uvázání bójky k závaží a náhled jak prochází lano jednotlivými kladkami s protizávažím?
moc díky
tak trošku se v tom nákresu orientuju, ale foto by mi myslím-určitě prozradilo víc.
Prosím kdybys měl chvilku a našel nějaké fotky, dej se sem.
Šlo by ještě přiložit jednoduchý nákres - schéma celého uvázání bójky k závaží a náhled jak prochází lano jednotlivými kladkami s protizávažím?
moc díky
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Od závaží na dně máme nerezové lano přes kladku a na druhém konci lana je protizávaží cca 12 kg.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Geronimo, kolik necháváš vůle na tom protizávaží vzhledem k pozici (vzdálenosti) ostatních bójek?
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Máme lodě dost na husto, protože není prostor. Záleží na kolísání hladiny. U náš spíše ubývá, takže se lano musí občas zkracovat. Důležité je, aby měly všechny lodě zhruba stejnou vůli protizávaží (cca 1m) a dodržujeme zásadu, že všechny lodě mají spuštěnou ploutev a kormidlo, aby se ve větru otáčely stejně rychle.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
geronimo píše:Máme lodě dost na husto, protože není prostor. Záleží na kolísání hladiny. U náš spíše ubývá, takže se lano musí občas zkracovat. Důležité je, aby měly všechny lodě zhruba stejnou vůli protizávaží (cca 1m) a dodržujeme zásadu, že všechny lodě mají spuštěnou ploutev a kormidlo, aby se ve větru otáčely stejně rychle.
Díky, no to je ono. Akurát u nás ta domluva tak dobře nenufguje. Já řetěz zkracuju podle potřeby, ale vzdycky musím koukat, jak jsou na tom ostatní.
A to nemluvím o rybářích, kteří si krátkodobě spustí bojku třeba i mezi nás, a to ještě na dlouhým plovoucím laně

- Boblbee
- nováček na fóru
geronimo píše:Od závaží na dně máme nerezové lano přes kladku a na druhém konci lana je protizávaží cca 12 kg.
díky Geronimo, to mi pomohlo.
Teď jen jak se to bude chovat na řece v létě s docela rušným provozem.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Těch 12 kg protizávaží je na plastovou bóji ∅ 520 mm, výška 1070 mm, objem 64 l, pak je potopená do půlky.
Máme (bohužel) naproti kotvišti vodní lyžaře, takže časté vlnobití, několikrát za den proplouvá parník, protizávaží tlumí rázy od vln i od větru.
Máme (bohužel) naproti kotvišti vodní lyžaře, takže časté vlnobití, několikrát za den proplouvá parník, protizávaží tlumí rázy od vln i od větru.
Ahoj všem přečetl jsem všech 7 stran zkušeností z výrobou kladky. Super informace ale obrázky fungují jenom poslední čtyři. Byla by možnost vyštrachat někde v archivu i starší foto a dát sem znovu?
Moc by to pomohlo všem. Bez těch fotek je to těžké si představit výsledek.
Díky JirkaN
Moc by to pomohlo všem. Bez těch fotek je to těžké si představit výsledek.
Díky JirkaN
- geronimo
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Možná bys měl napsat konkrétně které obrázky a kdo je vkládal, nebo co ti není jasné.... 

Ahoj
Tvojí kladku jsem Geronimo prostudoval, ale byli zde i jiné fotky a jiné kladky a ty jsem si chtěl také prohlédnout.
Např obr.
Příspěvekod dfogel » stř 20. kvě, 2009 9:50
http://img20.imageshack.us/gal.php?g=s5000319.jpg
Příspěvekod Charlie » sob 16. kvě, 2009 11:57
Tak přikládám slíbené fotky kladky:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
[b]Příspěvekod geronimo » ned 01. úno, 2009 13:11
Já mám na dně dva betonové panely asi 40 x 120 x 10 cm, řekl bych že 200 kg musí stačit .
Na velkou bóji od Imramovského (asi 107cm) máme vyzkoušeno protizávaží 12 kg.
PPL lano 12mm stačilo, jen mi ho nějakej kretén uřízl, když opadla voda a já ho nestačil uklidit .
Obrázek
Obrázek
[b]Příspěvekod miras » úte 18. kvě, 2010 15:10
Připojím se také se svou troškou o výrobě kotevní bóje. Veškeré informace jsem načerpal v tomto vlákně a všem vám za ně děkuju. Závaží na dno jsem udělal tak, že jsem provrtal 5 zbytků obrubníků, stáhnul je svorníkem průměr 20 mm, celé to váží 190 kg. Lano jsem použil polyamid, průměr 12 mm a rám kladky jsem posvařoval ze zbytků nerezu co se v práci našlo. Kolo kladky je plastový ze starého dětského kola, tzv furtošlapu. A protizávaží je 12,5 kg olovo zalité do trubky průměr 80 mm. Bóje je na hloubce 12 m a protizávaží je v hloubce 4 m. Bóje je originál, zakoupená u Imramovského a je potopená akorát do půlky. Nechci se chválit, ale jsem s tím dílkem spokojenej. Připojim fotku kladky a fotku naloženýho závaží na voru z plastových kanystrů když jsme ho stěhovali na místo.
Obrázek
Obrázek
Je škoda že se časem ty odkazy znefunkční.
Pokud máš nějaké další fota v záloze uvítal bych je.
Trochu nevím zda je na nutné dávat na střed pod bóji v podstatě ložisko. Když to bude jenom kluzné tak se to zasekne?
Dále nevím proč musí být rameno pod bójí. Nestačilo by mít dvě oka vedle sebe? Jedno oko na bóji a druhé na lano k lodi.
díky za jakékoliv info
JirkaN
Tvojí kladku jsem Geronimo prostudoval, ale byli zde i jiné fotky a jiné kladky a ty jsem si chtěl také prohlédnout.
Např obr.
Příspěvekod dfogel » stř 20. kvě, 2009 9:50
http://img20.imageshack.us/gal.php?g=s5000319.jpg
Příspěvekod Charlie » sob 16. kvě, 2009 11:57
Tak přikládám slíbené fotky kladky:
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
[b]Příspěvekod geronimo » ned 01. úno, 2009 13:11
Já mám na dně dva betonové panely asi 40 x 120 x 10 cm, řekl bych že 200 kg musí stačit .
Na velkou bóji od Imramovského (asi 107cm) máme vyzkoušeno protizávaží 12 kg.
PPL lano 12mm stačilo, jen mi ho nějakej kretén uřízl, když opadla voda a já ho nestačil uklidit .
Obrázek
Obrázek
[b]Příspěvekod miras » úte 18. kvě, 2010 15:10
Připojím se také se svou troškou o výrobě kotevní bóje. Veškeré informace jsem načerpal v tomto vlákně a všem vám za ně děkuju. Závaží na dno jsem udělal tak, že jsem provrtal 5 zbytků obrubníků, stáhnul je svorníkem průměr 20 mm, celé to váží 190 kg. Lano jsem použil polyamid, průměr 12 mm a rám kladky jsem posvařoval ze zbytků nerezu co se v práci našlo. Kolo kladky je plastový ze starého dětského kola, tzv furtošlapu. A protizávaží je 12,5 kg olovo zalité do trubky průměr 80 mm. Bóje je na hloubce 12 m a protizávaží je v hloubce 4 m. Bóje je originál, zakoupená u Imramovského a je potopená akorát do půlky. Nechci se chválit, ale jsem s tím dílkem spokojenej. Připojim fotku kladky a fotku naloženýho závaží na voru z plastových kanystrů když jsme ho stěhovali na místo.
Obrázek
Obrázek
Je škoda že se časem ty odkazy znefunkční.
Pokud máš nějaké další fota v záloze uvítal bych je.
Trochu nevím zda je na nutné dávat na střed pod bóji v podstatě ložisko. Když to bude jenom kluzné tak se to zasekne?
Dále nevím proč musí být rameno pod bójí. Nestačilo by mít dvě oka vedle sebe? Jedno oko na bóji a druhé na lano k lodi.
díky za jakékoliv info
JirkaN
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
To ložisko je tam udělané proto, aby se volně mohla otáčet bóje oproti kladce, když se ti loď otáčí podle větru a pak se i natáčí kladka podle toho na jakou stranu ji loď ve větru táhne. Pokud se to nebude točit volně na kuličkách, tak se ti zamotají lana do sebe. Díky těm kuličkám, se to volně otáčí i pod zátěží a ono když fouká, tak je to docela velký tah a kov na kov se pod tím tlakem nebude otáčet. A kluzné oproti kuličkám je při výrobě pouze rozdíl těch pár nerezových kuliček co mezi plochama budou. To rameno pod bójí je tam proto, aby bylo lano za které přivazuješ pak loď dále od kladky, když ho po odvázání hodíš do vody. Já to ale nedělám, omotávám ho po odvázání lodě na bójku.
Jinak doporučuju udělat vše z nerezu, dal jsem matice niklované, pak i zinkované, ale vždycky se mi po pár letech pod vodou ztratily, ze samojistných matic mi zbyli jen ty plastové kroužky, zbytek zreznul na prach. Takže už mám vše jen nerez. I lano od zátěže na dně k bójce jsem dal nerezové a zatím spokojenost, mám ho tam 3roky.
Na další sezonu ale musím vyměnit bóji, kupoval jsem před 10ti lety kotevní bóji u imramovského a letos jsem už koukal, že je popraskaná, udělali se v ní trhliny, tak ji pro jistotu vyměním za novou.
Fotky jsem našel jen tyto, když jsem kladku vyráběl, ještě tam chybí blatníček s dorazem protizávaží a to rameno pro uchycení lana k lodi.
https://sanru.rajce.idnes.cz/Kotevni_kladka/
Jinak doporučuju udělat vše z nerezu, dal jsem matice niklované, pak i zinkované, ale vždycky se mi po pár letech pod vodou ztratily, ze samojistných matic mi zbyli jen ty plastové kroužky, zbytek zreznul na prach. Takže už mám vše jen nerez. I lano od zátěže na dně k bójce jsem dal nerezové a zatím spokojenost, mám ho tam 3roky.
Na další sezonu ale musím vyměnit bóji, kupoval jsem před 10ti lety kotevní bóji u imramovského a letos jsem už koukal, že je popraskaná, udělali se v ní trhliny, tak ji pro jistotu vyměním za novou.
Fotky jsem našel jen tyto, když jsem kladku vyráběl, ještě tam chybí blatníček s dorazem protizávaží a to rameno pro uchycení lana k lodi.
https://sanru.rajce.idnes.cz/Kotevni_kladka/
- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Jenom pro upřesnění. Nenatáčí se kladka, ale boje včetně ramínka na úvaz lodi.
- Clouseau
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 34
Kladka může být spojená s bojkou přímo bez ložiska.
Na kulatinu mezi bojku a kladku se umístí kousek nerezové trubky s ramínkem a okem pro lano ke kterému se přivazuje loď.
Pod a nad trubku která nese ramínko se na kulatinu navléknou a přivaří dvě nerezová kolečka ( podložky) které vymezují polohu.
Ramínko se volně otáčí kolem dokola, tření je minimální.
Tak není třeba žádných složitých kuličkových ložisek z nerezu. Asi takto :

Spolehlivější proti zamotání je ale rameno s dvěma kladkami asi 60 cm od sebe.
Kladky jsou uleženy v nerezovém obdélníkovém profilu. Asi takto :

Na kulatinu mezi bojku a kladku se umístí kousek nerezové trubky s ramínkem a okem pro lano ke kterému se přivazuje loď.
Pod a nad trubku která nese ramínko se na kulatinu navléknou a přivaří dvě nerezová kolečka ( podložky) které vymezují polohu.
Ramínko se volně otáčí kolem dokola, tření je minimální.
Tak není třeba žádných složitých kuličkových ložisek z nerezu. Asi takto :

Spolehlivější proti zamotání je ale rameno s dvěma kladkami asi 60 cm od sebe.
Kladky jsou uleženy v nerezovém obdélníkovém profilu. Asi takto :

- Fulda
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Charlie píše: Pokud se to nebude točit volně na kuličkách, tak se ti zamotají lana do sebe. Díky těm kuličkám, se to volně otáčí i pod zátěží a ono když fouká, tak je to docela velký tah a kov na kov se pod tím tlakem nebude otáčet. A kluzné oproti kuličkám je při výrobě pouze rozdíl těch pár nerezových kuliček co mezi plochama budou.
Clouseau chválím, také pěkné řešení. Přesto si myslím, že ložisko je ložisko, už kvůli odporu v tahu, při zarůstání řasami a podobně.
Zdravím Petr