Kotvení
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 419
Kotvení
Kotvení (zdroj: http://www.skysailtraining.co.uk/anchoring.htm)
Co je třeba vzít v úvahu před kotvením
1) Hloubka vody: 3 až 4 metry jsou obvyklé minimum, kromě situací naprostého bezvětří. Také hraje roli, kotvíte-li v bahně, písku nebo na skále.
2) Stav přílivu a výšky vysoké a nízké vody v blízké budoucnosti.
3) Druh dna: bahno a písek jsou v pořádku; vyhýbejte se oblázkům, skalám, mořským rostlinám, jemnému písku, místům se znečištěným dnem a místům, kde kotva nedrží – označeným foul ground. V jílu kotva dobře drží, ale špatně se vytahuje.
4) Potřebná délka lana/řetězu: čtyřnásobek maximální hloubky pro řetěz, šestinásobek pro lano. Používejte nylonové lano (pletené nebo kroucené) – má dobrou pružnost. V mělké vodě a silném větru použijte desetinásobek hloubky. Ačkoli je řetěz výborný vzhledem ke svojí váze a tedy křivce, kterou vytváří při kotvení, nepruží, a tedy může ve vlnách škubat za loď i kotvu.
5) Úkryt před větrem a vlnami; předpověď počasí – budoucí síla a směr větru; v případě nutnosti zvažte použití dvou kotev.
6) Snadnost úniku v případě změny směru větru.
7) Ostatní lodi a jejich způsob otáčení; na motorové lodi má větší vliv vítr, lodi s dlouhým kýlem více ovlivní příliv či proud.
8 ) Použití kotevní bóje pro snadné vytažení kotvy.
Proces kotvení (může probíhat pod plachtami nebo na motor – pod plachtami přetlačte ráhno na druhou stranu kvůli couvání)
1) Ustanovte systém signalizace mezi kormidelníkem a posádkou, abyste se vyhnuli nevhodnému křiku.
2) Ověřte současnou a budoucí hloubku na vybraném místě.
3) Rozložte potřebnou délku lana/řetězu na palubě a uvolněte kotvu tak, aby visela z přídě připravena ke spuštění. Zkontrolujte, že šekl je zajištěný.
4) Zastavte loď v proudu a/nebo ve větru. Ostatní lodi vám ukáží správný směr. Mějte na paměti, že motorové lodi mohou být otočené jinak, než plachetnice.
5) Za mírného couvání začněte odvíjet řetěz. V žádném případě neházejte řetěz v jednom balíku na dno.
6) Ověřte, že se kotva zachytila: řetěz nebo lano budou klást odpor. Přidejte v couvání, abyste vyzkoušeli, že kotva drží. Použijte tranzit na traverzu lodi (na boční straně) ke kontrole, že loď se zastavila.
7) Ověřte tranzit znovu nebo použijte náměr na vhodný bod. Zkontrolujte to po nějaké době, abyste se ujistili, že netáhnete kotvu.
8 ) Vytáhněte kotevní znak (kouli) nebo rozsviťte kotevní světlo.
9) Občas zkontrolujte otáčení sousedních lodí.
10) V GPS nastavte kotevní alarm. Pozor! Signalizace je někdy velice tichá, nemusí vás vzbudit.
11) Zkontrolujte vše znovu, pokud vítr zesílí.
12) Pečlivý skipper vše zkontroluje zase, když se otočí příliv.
Vytažení kotvy
1) Během vytahování řetězu/lana plujte pomalu vpřed. Z přídi kormidelníkovi ukazujte směr ke kotvě a potřebnou rychlost. Neplujte až nad kotvu (nebo přes ni).
2) Signalizujte kormidelníkovi, když je kotva těsně pod hladinou.
3) Pokud je kotva pokrytá bahnem nebo rostlinami, plujte pomalu vpřed, abyste ji očistili.
4) Předem připravte kbelík s mořskou vodou k umytí řetězu a kotvy.
5) Pokud má řetěz tendenci hromadit se ve studánce nestejnoměrně, může být potřeba jej podávat a rovnat.
6) Kotvu ve studánce bezpečně upevněte.
Co je třeba vzít v úvahu před kotvením
1) Hloubka vody: 3 až 4 metry jsou obvyklé minimum, kromě situací naprostého bezvětří. Také hraje roli, kotvíte-li v bahně, písku nebo na skále.
2) Stav přílivu a výšky vysoké a nízké vody v blízké budoucnosti.
3) Druh dna: bahno a písek jsou v pořádku; vyhýbejte se oblázkům, skalám, mořským rostlinám, jemnému písku, místům se znečištěným dnem a místům, kde kotva nedrží – označeným foul ground. V jílu kotva dobře drží, ale špatně se vytahuje.
4) Potřebná délka lana/řetězu: čtyřnásobek maximální hloubky pro řetěz, šestinásobek pro lano. Používejte nylonové lano (pletené nebo kroucené) – má dobrou pružnost. V mělké vodě a silném větru použijte desetinásobek hloubky. Ačkoli je řetěz výborný vzhledem ke svojí váze a tedy křivce, kterou vytváří při kotvení, nepruží, a tedy může ve vlnách škubat za loď i kotvu.
5) Úkryt před větrem a vlnami; předpověď počasí – budoucí síla a směr větru; v případě nutnosti zvažte použití dvou kotev.
6) Snadnost úniku v případě změny směru větru.
7) Ostatní lodi a jejich způsob otáčení; na motorové lodi má větší vliv vítr, lodi s dlouhým kýlem více ovlivní příliv či proud.
8 ) Použití kotevní bóje pro snadné vytažení kotvy.
Proces kotvení (může probíhat pod plachtami nebo na motor – pod plachtami přetlačte ráhno na druhou stranu kvůli couvání)
1) Ustanovte systém signalizace mezi kormidelníkem a posádkou, abyste se vyhnuli nevhodnému křiku.
2) Ověřte současnou a budoucí hloubku na vybraném místě.
3) Rozložte potřebnou délku lana/řetězu na palubě a uvolněte kotvu tak, aby visela z přídě připravena ke spuštění. Zkontrolujte, že šekl je zajištěný.
4) Zastavte loď v proudu a/nebo ve větru. Ostatní lodi vám ukáží správný směr. Mějte na paměti, že motorové lodi mohou být otočené jinak, než plachetnice.
5) Za mírného couvání začněte odvíjet řetěz. V žádném případě neházejte řetěz v jednom balíku na dno.
6) Ověřte, že se kotva zachytila: řetěz nebo lano budou klást odpor. Přidejte v couvání, abyste vyzkoušeli, že kotva drží. Použijte tranzit na traverzu lodi (na boční straně) ke kontrole, že loď se zastavila.
7) Ověřte tranzit znovu nebo použijte náměr na vhodný bod. Zkontrolujte to po nějaké době, abyste se ujistili, že netáhnete kotvu.
8 ) Vytáhněte kotevní znak (kouli) nebo rozsviťte kotevní světlo.
9) Občas zkontrolujte otáčení sousedních lodí.
10) V GPS nastavte kotevní alarm. Pozor! Signalizace je někdy velice tichá, nemusí vás vzbudit.
11) Zkontrolujte vše znovu, pokud vítr zesílí.
12) Pečlivý skipper vše zkontroluje zase, když se otočí příliv.
Vytažení kotvy
1) Během vytahování řetězu/lana plujte pomalu vpřed. Z přídi kormidelníkovi ukazujte směr ke kotvě a potřebnou rychlost. Neplujte až nad kotvu (nebo přes ni).
2) Signalizujte kormidelníkovi, když je kotva těsně pod hladinou.
3) Pokud je kotva pokrytá bahnem nebo rostlinami, plujte pomalu vpřed, abyste ji očistili.
4) Předem připravte kbelík s mořskou vodou k umytí řetězu a kotvy.
5) Pokud má řetěz tendenci hromadit se ve studánce nestejnoměrně, může být potřeba jej podávat a rovnat.
6) Kotvu ve studánce bezpečně upevněte.
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Re: Kotvení
Super návod, zopakování, připomenutí.(dle stádia vývoje
) Jen bych si dovolil podotknout, źe na soudobých lodích s kolmou až negativní přídí při čištění kotvy od bláta couvu.
) Jen bych si dovolil podotknout, źe na soudobých lodích s kolmou až negativní přídí při čištění kotvy od bláta couvu.Re: Kotvení
Ještě jsem slyšel dvě doporučení. Mají smysl?
Spuštění:
Kotevní řetěz zajistit na přední vazáky.
Vytažení:
- Nastartujte motor
a teprve potom něco dělejte s kotvou.
- Kotva by se měla vytahovat postupně s přestávkami, ať se ochladí motor/ dobije baterka.
A co kotevní hlídky?
Spuštění:
Kotevní řetěz zajistit na přední vazáky.
Vytažení:
- Nastartujte motor
a teprve potom něco dělejte s kotvou.- Kotva by se měla vytahovat postupně s přestávkami, ať se ochladí motor/ dobije baterka.
A co kotevní hlídky?
- bedrich
- aktívní jachtař

Zajistit lanem na přední vazák(y): Ano - nemorduje se vrátek, alespoň trochu tlumí rázy.
Vytažení: bez nastartovanýho motoru většinou el. vrátek "neradi" ( na stanartně zapojený elektrice). To chlazení je diskutabilní, dobíjení až nesmysl. Tato poučka platí pro jiné zařízhení - bowthruster. Tam je potřeba po několika sekundách dělat pauzy, chladit, příp. dát baterkám šanci na vzpamatování ze šoku.
Vytažení: bez nastartovanýho motoru většinou el. vrátek "neradi" ( na stanartně zapojený elektrice). To chlazení je diskutabilní, dobíjení až nesmysl. Tato poučka platí pro jiné zařízhení - bowthruster. Tam je potřeba po několika sekundách dělat pauzy, chladit, příp. dát baterkám šanci na vzpamatování ze šoku.
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že odlehčení vrátku má jistě smysl. Buď na přední vazáky do V lanem nebo na vodiči řetězu softšeklem nebo lanem. Na chartrových lodích se to moc nepraktikuje, ale myslím, že by mělo.
K tomu přerušování - mám zkušenosti s vyprošťováním off roadů - v podstatě taky kotevní vrátek
Přerušení odlehčí uhlíkům, takže to dělám a doporučuje se to dělat. Pár let zpátky na katamaranu Lagoon 440 jsme vytahovali kotvu vždy skoro 10 minut. 30 sec záběr, minutu počkat.... jinak vrátek přestal fungovat.
Ono lze kotvu docela v pohodě vytáhnout i rukama, ale nesmíš se s tím prát. Vždycky uvolnit nadplutím nad řetěz, vytáhnout volný konec a pořád dokola. Chce to komunikovat s kormidlem. Tak taháš jenom váhu řetězu, ne celou loď.
K tomu přerušování - mám zkušenosti s vyprošťováním off roadů - v podstatě taky kotevní vrátek
Přerušení odlehčí uhlíkům, takže to dělám a doporučuje se to dělat. Pár let zpátky na katamaranu Lagoon 440 jsme vytahovali kotvu vždy skoro 10 minut. 30 sec záběr, minutu počkat.... jinak vrátek přestal fungovat. Ono lze kotvu docela v pohodě vytáhnout i rukama, ale nesmíš se s tím prát. Vždycky uvolnit nadplutím nad řetěz, vytáhnout volný konec a pořád dokola. Chce to komunikovat s kormidlem. Tak taháš jenom váhu řetězu, ne celou loď.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník

Přerušování při vytahování určitě! Mám 8mm řetěz a při kotvení na 8 metrech to zařízení dostává zabrat. Tahám totiž ručně. Při prvním loupnutí kdekoli okamžitě přeruším a padnu/samozřejmě zajistím proti sesuvu řetězu/. Pivo na přídi mi dodá potřebné jonty a vše tak probíhá nekřečovitě tedy harmonicky. Vytahujte chytře, rozložte síly! 

- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
Z piva dostanes malo jointu musíš nasat pravého pak to jde samo
jinak já když taham zadni kotvu tak teda tahnu celou loď ma 20tun a problém mi to nedělá ani nemusím vyvinout velkou sílu.
jinak já když taham zadni kotvu tak teda tahnu celou loď ma 20tun a problém mi to nedělá ani nemusím vyvinout velkou sílu.- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 419
bedrich píše: na soudobých lodích s kolmou až negativní přídí při čištění kotvy od bláta couvu.
Dobrá připomínka - nárazy kotvy do trupu zní hrozně, i když třeba nedojde k poškození.
Michal123 píše: Kotevní řetěz zajistit na přední vazáky.
Určitě, ale ne přímo řetěz, nýbrž lanem, jak píše JaOCZ.
Ke kotevnímu vrátku se nevyjadřuji, protože na lodích, které si půjčuji, většinou není. Pak následuje postup popsaný Lachtanem, jen to pivo si dávám až v kokpitu po skončení práce.
Jediné, co bych dodal je, že loď se (obzvlášť pokud více fouká nebo stojíme v proudu) nemá ke kotvě přitahovat vrátkem. Přijíždí se na motor nebo se přitahuje rukama, vrátkem se jen navíjí řetěz.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník

Až to nevytáhnu, přejdu na krmení holubů. Zrovna jsem šel šuplérou přeměřit řetěz je to desítka. Příruční kotvu někomu daruji má 24 kg. Říkali, že mi zachrání život. Spíše si myslím, že půjdu rychleji ke dnu, pokud mi při jejím vrhu v dvoumetrových vlnách mezi skalisky nestihne srdeční či mozková příhoda.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník

Používám ještě nějaké ty vychytávky: Snubbing line na gumovém válci, péru. Dost to tlumí trhání a snad to ve vlnách znesnadní i vytržení kotvy. Na zimu jsem to samé používal na vyvazování. Tripping line na vytažení kotvy při zaseknutí. Na vodě plave značkovací bojka.
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
lynx píše:bedrich píše: ....Michal123 píše: Kotevní řetěz zajistit na přední vazáky.
Určitě, ale ne přímo řetěz, nýbrž lanem, jak píše JaOCZ.
...
na softšekl to dělám většinou takto.
H.
- Darek
- návštěvník fóra

- Reputace: 12
JaOCZ píše:na softšekl to dělám většinou takto.
H.
To se mi nějak nezdá... V tomto případě drží celou loď příďový kování (držák kotvy). To asi nebude to pravý.
Ve Skotsku jsme jednou měli na lodi k tomuto účelu kus upraveného vyvazovacílo lana. Oba jeho konce měly zapletené smyčky (oka) pro přehození na přední vazáky. Uprostřed byla malá smyčka s kovovým hákem, který se zahákl ještě před lodí do jednoho článku řetězu. Pak stačilo povolit řetěz na vrátku a vše bylo na vazácích. Jednoduché, funkční a v případě problému se to celé dalo rychle zrušit.
Na běžných charterových lodích to řeším kusem lana které uvážu loďákem kolem řetězu (někde před studánkou) a oba konce dotáhnu na vazáky do V. Taky to funguje, jen to zrušit trvá o něco dýl.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Ano, to lano patří na vazák(y).
A k zaháknutí za řetěz se používá k tomu určený samosvorný hák, háček na řetěz:

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=578
A k zaháknutí za řetěz se používá k tomu určený samosvorný hák, háček na řetěz:

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=578
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
To Darek:
nevím, jestli to je zcela ideální, ale jde hlavně o odlehčení navijáku. Přední vodíci lišta (říkám to správně?) - kování je podle mého dost pevná, aby to udržela. Pokud ne, budu rád za info a praxi změní. Od toho forum je
Toto zrušíš taky okamžitě. V nejhorším případě přeřežeš. O pevnost softšeklu strach nemám, konkrétně tento má trhací sílu asi 5 tun. Softšekly si dělám sám, stojí mě asi 10 Kč jeden kus (cena materiálu Dyneema), mám je pořád někde po kapsách v bundě apod.
Když o tom ale přěmýšlím, tak pokud bych očekával nějaký sajrajt, tak bych to dal raději do toho V, vazáky jsou přece jenom mnohem pevnější. Většinou jsem měl štěstí na kotvení v poklidné vodě, kdy ty tlaky nejsou moc velké.
Skip Novak tady popisuje jak to dělá: http://www.yachtingworld.com/features/s ... horing-159
Pretty secure for a night and gonna have a cup of tea
H.
nevím, jestli to je zcela ideální, ale jde hlavně o odlehčení navijáku. Přední vodíci lišta (říkám to správně?) - kování je podle mého dost pevná, aby to udržela. Pokud ne, budu rád za info a praxi změní. Od toho forum je

Toto zrušíš taky okamžitě. V nejhorším případě přeřežeš. O pevnost softšeklu strach nemám, konkrétně tento má trhací sílu asi 5 tun. Softšekly si dělám sám, stojí mě asi 10 Kč jeden kus (cena materiálu Dyneema), mám je pořád někde po kapsách v bundě apod.
Když o tom ale přěmýšlím, tak pokud bych očekával nějaký sajrajt, tak bych to dal raději do toho V, vazáky jsou přece jenom mnohem pevnější. Většinou jsem měl štěstí na kotvení v poklidné vodě, kdy ty tlaky nejsou moc velké.
Skip Novak tady popisuje jak to dělá: http://www.yachtingworld.com/features/s ... horing-159
Pretty secure for a night and gonna have a cup of tea

H.
- bedrich
- aktívní jachtař

"Přední vodicí lišta" (čelen?) je sice dost pevná ve směru svislém - v podélné ose lodi, ale do stran nic moc. Viděl jsem jich dost vyhnutych do boku. Ale po jedny takový divocine jsem dotahoval zevnitř i matice vazáků.
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
díky za info. Budu se dle toho řídit 

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
bedrich píše:"Přední vodicí lišta" (čelen?) je sice dost pevná ve směru svislém - v podélné ose lodi, ale do stran nic moc. Viděl jsem jich dost vyhnutych do boku. Ale po jedny takový divocine jsem dotahoval zevnitř i matice vazáků.
No to nesmíš mít na lodi sracky z Číny, ale samodomo z 6 mm plechu na čtyřech desítkách šroubech.
Spousta moudrého zde byla napsána co jsem nebyl doma. Velká většina se dá i podepsat. Ale...
Já bych se chtěl pouze vyznat z mé praxe, přičemž nikomu neupírám právo na vlastní názor a provozovanou praxi. Na kotvě trávím kolem poloviny svých nocí na moři (300-350 ???) a myslím že je dobré říci, že je vhodné postupovat podle aktuálních a očekávaných podmínek. A tu na ta dobře míněná moudra narážím. Z devadesáti procent jsou noci klidné, téměř bez větru a i když fouká v závětrné zátoce bez vln cca 20 knt, nepovažuji to za alarmující, abych "blbnul" s nadstandardním opatřením.
Bavím se o Středomoří, Karibik, Seychely. Atlantik a Balt mě nějak nezajímá, ale možná to tam bude jiné a nepopírám že za ztížených podmínek je spousta výše napsaného celkem nezbytností.
Takže především, jak jsem psal do 20 uzlů v závětrné zátoce, více mě v noci nefoukalo ani nepamatuju, nezajišťuji řetěz. Nepovažuji při takovém větru tah na vrátek nepřiměřený.
Při vytahování kotvy nepomáhám motorem, spíše mírně couvám a řetěz šponuju. Nepotřebuji dát lodi impulz aby se rozjela nad kotvu, případně za ni, nedejbože do lodi před námi. Někdy se kotví natěsno, obzvlášť v Itálii a tam se kotva spouští do šachovnice mezi zádě lodí před námi.
A promiňte, ukazování kormidelníkovi kterým směrem je kotva je blbost a když to vidím, vždy si říkám co asi ten kormidelník dělá. Že by se skoro stojící lodí k ní zabočil je přeci nesmysl. Naopak obsluha vrátku musí konat, protože natahovat řetěz zboku je opravdu škodlivé. Stačí jenom na chvíli přerušit navíjení, aby se loď srovnala po větru.
Na spuštění kotvy hledám světlá místa písečných polí, nejraději 5 - 10 metrů hloubky. Kde je málo místa a jsou chráněné boky, vážu kotva - břeh. Používal jsem metodu vypuštění celé délky řetězu do studánky a až pak vyhození kotvy. Některým kolegům se to nelíbilo a časem jsem sám od tohoto systému upustil.
Nutností je používání kotevního alarmu. Postupoval jsem přes alarm v GPS přes bezplatnou appku na mobilu až jsem skončil na placené (pár korun). Je stoprocentní a nikdy mě nezklamala. Když tak uvažuju tak možná i proto, že těch ujetí na kotvě nemám na prsty jedné ruky. Nejvíce si pamatuji v mých počátcích Řecko, jednou na Elbě a pak loni na kotvě u Primoštenu se to otočilo a pluhovka to nedala. Jiná příhoda mě v hlavě neutkvěla.
Kotevní hlídky samozřejmě nestavím. V noci se má spát a né babůzňat na palubě.
Nemám je rád, ale charterovky ano...
Já bych se chtěl pouze vyznat z mé praxe, přičemž nikomu neupírám právo na vlastní názor a provozovanou praxi. Na kotvě trávím kolem poloviny svých nocí na moři (300-350 ???) a myslím že je dobré říci, že je vhodné postupovat podle aktuálních a očekávaných podmínek. A tu na ta dobře míněná moudra narážím. Z devadesáti procent jsou noci klidné, téměř bez větru a i když fouká v závětrné zátoce bez vln cca 20 knt, nepovažuji to za alarmující, abych "blbnul" s nadstandardním opatřením.
Bavím se o Středomoří, Karibik, Seychely. Atlantik a Balt mě nějak nezajímá, ale možná to tam bude jiné a nepopírám že za ztížených podmínek je spousta výše napsaného celkem nezbytností.
Takže především, jak jsem psal do 20 uzlů v závětrné zátoce, více mě v noci nefoukalo ani nepamatuju, nezajišťuji řetěz. Nepovažuji při takovém větru tah na vrátek nepřiměřený.
Při vytahování kotvy nepomáhám motorem, spíše mírně couvám a řetěz šponuju. Nepotřebuji dát lodi impulz aby se rozjela nad kotvu, případně za ni, nedejbože do lodi před námi. Někdy se kotví natěsno, obzvlášť v Itálii a tam se kotva spouští do šachovnice mezi zádě lodí před námi.
A promiňte, ukazování kormidelníkovi kterým směrem je kotva je blbost a když to vidím, vždy si říkám co asi ten kormidelník dělá. Že by se skoro stojící lodí k ní zabočil je přeci nesmysl. Naopak obsluha vrátku musí konat, protože natahovat řetěz zboku je opravdu škodlivé. Stačí jenom na chvíli přerušit navíjení, aby se loď srovnala po větru.
Na spuštění kotvy hledám světlá místa písečných polí, nejraději 5 - 10 metrů hloubky. Kde je málo místa a jsou chráněné boky, vážu kotva - břeh. Používal jsem metodu vypuštění celé délky řetězu do studánky a až pak vyhození kotvy. Některým kolegům se to nelíbilo a časem jsem sám od tohoto systému upustil.
Nutností je používání kotevního alarmu. Postupoval jsem přes alarm v GPS přes bezplatnou appku na mobilu až jsem skončil na placené (pár korun). Je stoprocentní a nikdy mě nezklamala. Když tak uvažuju tak možná i proto, že těch ujetí na kotvě nemám na prsty jedné ruky. Nejvíce si pamatuji v mých počátcích Řecko, jednou na Elbě a pak loni na kotvě u Primoštenu se to otočilo a pluhovka to nedala. Jiná příhoda mě v hlavě neutkvěla.
Kotevní hlídky samozřejmě nestavím. V noci se má spát a né babůzňat na palubě.
Nemám je rád, ale charterovky ano...

- tosotoso
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 25
to: Baharis
Dáš mi prosím tip na apku čo sa Ti osvedčila?
Re: RE: Re: Kotvení
tosotoso píše:to: Baharis
Ahoj
Anchor Watch Pro / Alarm
Odkaz můžu až budu doma...
Ťapkám pomocí Galaxy S7
- kolovratek
- návštěvník fóra

- Reputace: 1
Ahoj. Mám tuto kotvu a nechce se chytit. Tahnu ji po dně na boku. Musel jsem se potopit a zaryt jí. Řetěz se točí na kotvě. Na písečném dnu na hloubce 8m ,40m řetězu a nechce se chytnou. Nenapadá někoho jak na to?
Odesláno z mého SM-G930F pomocí Tapatalk

Zalezi na dnu, ale pokud se kotva nezapousti, muze jit o nejakou samodomo vyrobu s nedodrzenim sire, sklonu, pridavnych casti jako oblouk nebo tyc, ktera kotvu spravne smeruje. Vymenil bych ji co nejdrive. Kotva, ktere alespon subjektivne neveris je uplne na nic.
Jo jo taky me chtěli vybavit nějakým fakem, trval jsem na originálu Lewmar CQR a spokojenost, drží 

- kolovratek
- návštěvník fóra

- Reputace: 1
Mám lod z chartru
A nevymeni ti ji? Nedavaji na lod nahradni? Skutecne se mi ten pluh zda hrozne uzky a ten uhel vuci telu kotvy je taky nejaky maly. Muze ti pluhovat a budes mit velky problem. Je ten kloub dostatecne pohyblivy - nezasekava se?