Stání v balíku
- lynx
- zkušený harcovník

- Reputace: 420
Stání v balíku
Čas od času se stane, že nemáme v marině jinou možnost, než se bokem vyvázat k jiné lodi. Následující body popisují jachtařskou etiketu v takové situaci.
(Zase jde o překlad z http://www.skysailtraining.co.uk/moorin ... yachts.htm.)
1) Pokud je to možné, požádejte o souhlas posádky lodi, ke které se chcete vyvázat.
2) Použijte spoustu fendrů, vyvazovací lana k sousední lodi (breast line), springy a lana k vyvázání ke břehu (shore line); viz obrázek níže.
3) Vyvažte se tak, že stěžně nejsou v jedné linii – ve vlnách by do sebe mohly narážet.
4) Netechávejte volné konce lan na palubě sousední lodi, stáhněte je na vlastí loď.
5) Nechytejte a neodtlačujte se za sloupky ani lana relinku, abyste přidrželi svoji loď bokem k druhé. Relink není dostatečně pevný.
6) Vždy se vyvažte i ke břehu a udržujte lana přiměřeně napnutá; upravujte délku podle přílivu, pokud to připadá v úvahu.
7) Vždy ze slušnosti požádejte o svolení, než budete poprvé přecházet přes druhou loď na břeh, pokud je někdo z její posádky v dosahu.
8 ) Vždy přecházejte přes příď lodi – nikoli přes kokpit. Pokud z nějakého důvodu musíte přejít kokpitem sousední lodi a její posádka je přítomna, nejdříve požádejte o svolení a nezírejte do jejich salonu.
9) Noste takové boty, které palubu nepoškodí ani neznečistí.
10) Nedupejte! Obzvlášť vracíte-li se z restaurace – na druhé lodi mohou spát děti.
11) Pokud stojíte uvnitř a hodláte odplout, předem na to ostatní upozorněte. Oznamte jim čas odplutí a ten pak dodržte.
(Zase jde o překlad z http://www.skysailtraining.co.uk/moorin ... yachts.htm.)
1) Pokud je to možné, požádejte o souhlas posádky lodi, ke které se chcete vyvázat.
2) Použijte spoustu fendrů, vyvazovací lana k sousední lodi (breast line), springy a lana k vyvázání ke břehu (shore line); viz obrázek níže.
3) Vyvažte se tak, že stěžně nejsou v jedné linii – ve vlnách by do sebe mohly narážet.
4) Netechávejte volné konce lan na palubě sousední lodi, stáhněte je na vlastí loď.
5) Nechytejte a neodtlačujte se za sloupky ani lana relinku, abyste přidrželi svoji loď bokem k druhé. Relink není dostatečně pevný.
6) Vždy se vyvažte i ke břehu a udržujte lana přiměřeně napnutá; upravujte délku podle přílivu, pokud to připadá v úvahu.
7) Vždy ze slušnosti požádejte o svolení, než budete poprvé přecházet přes druhou loď na břeh, pokud je někdo z její posádky v dosahu.
8 ) Vždy přecházejte přes příď lodi – nikoli přes kokpit. Pokud z nějakého důvodu musíte přejít kokpitem sousední lodi a její posádka je přítomna, nejdříve požádejte o svolení a nezírejte do jejich salonu.
9) Noste takové boty, které palubu nepoškodí ani neznečistí.
10) Nedupejte! Obzvlášť vracíte-li se z restaurace – na druhé lodi mohou spát děti.
11) Pokud stojíte uvnitř a hodláte odplout, předem na to ostatní upozorněte. Oznamte jim čas odplutí a ten pak dodržte.
Re: Stání v balíku
- vyvazujte se k stejne velke nebo vetsi lodi
- pres teakovou palubu je nejprve lepe chodit naboso a az vam posadka druhe lodi rekne, ze se zouvat nemusite, muzete si nechat boty
- zkuste zjistit, kdy posadka lode (lodi) na kterych jste vyvazani bude chtit odplouvat. To je dulezite.
A z tech lan na obrazku jsem zmateny.
- pres teakovou palubu je nejprve lepe chodit naboso a az vam posadka druhe lodi rekne, ze se zouvat nemusite, muzete si nechat boty
- zkuste zjistit, kdy posadka lode (lodi) na kterych jste vyvazani bude chtit odplouvat. To je dulezite.
A z tech lan na obrazku jsem zmateny.
Lepší bych viděl vázat se obráceně, abychom nerušili hostitele a přecházet přes jejich špici a ne kokpit.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Souhlas se stáním obráceně a i jinak je tam pár dalších volovin.
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Reputace: 110
- Kontaktovat uživatele:
david píše:Souhlas se stáním obráceně a i jinak je tam pár dalších voloviny.
Ktere?
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Obráceně??? JaK??
V Klinholmu jsme byli dvacátá osmá loď vedle.
Náčrtek je správný.
Po vlastní lodi jdeš před stěžeň a pak po všech lodích před stěžněm a držíš se vantů.
I když jsi jen druhá loď pokud není nutné necourej sem a tam.
Pokud není nezbytné neodstrkuj se od lodí háčkem, poškodíš kování nebo lakované dřevo. Ruce fungují dobře.
Než přistáváš připrav vše, fendry, lana, lana s okem (oko dáš sousední lodi a trimuješ úvazy na své lodi)
Některé lodě mají vazák uprostřed lodě na který se váže spring, aby nešel až na příď a záď
V Klinholmu jsme byli dvacátá osmá loď vedle.
Náčrtek je správný.
Po vlastní lodi jdeš před stěžeň a pak po všech lodích před stěžněm a držíš se vantů.
I když jsi jen druhá loď pokud není nutné necourej sem a tam.
Pokud není nezbytné neodstrkuj se od lodí háčkem, poškodíš kování nebo lakované dřevo. Ruce fungují dobře.
Než přistáváš připrav vše, fendry, lana, lana s okem (oko dáš sousední lodi a trimuješ úvazy na své lodi)
Některé lodě mají vazák uprostřed lodě na který se váže spring, aby nešel až na příď a záď
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 160
Obráceně znamená cikcak. Střídání přídí a zádí lodí vedle sebe.
Je to nejen kvůli soukromí sousedů, ale i kvůli stěžňům, aby nebyly v řadě při vlnobití.
Dvacátí osmí v řadě - to sis musel Pavle právě vymyslet
takové těleso nemůže být kompaktní, ovladatelné.
Je to nejen kvůli soukromí sousedů, ale i kvůli stěžňům, aby nebyly v řadě při vlnobití.
Dvacátí osmí v řadě - to sis musel Pavle právě vymyslet
takové těleso nemůže být kompaktní, ovladatelné.- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Obráceně špicemi, neboli zig-zag, jak říkají v Germánii. Pak se při sezení v kokpitu vzájemně neruší a nekoukaj si do polívky. I stěžně se pak nedostávají do vzájemné blízkosti, kdyby to houplo. Únosné je dle mne tak 2 až 3 lodě. Při větším počtu lodí a ne zcela klidné vodní hladině (vlny, vítr) je namáhání boků první lodě i vázacích lan zbytečně vysoké. Asi je rozdíl odpoledního stání menších lodí na naprosto rovné vodě a vyvázání na noc. Pak jsou i ta lana z obrázku na místě, včetně springů.
Edit: tak to jsme si Přemku paralelně četli myšlenky,l ale byl jsi o fous rychlejší
Edit: tak to jsme si Přemku paralelně četli myšlenky,l ale byl jsi o fous rychlejší

Naposledy upravil(a) bedrich dne čtv čer 08, 2017 9:48 am, celkem upraveno 1 x.
- RACEK
- zkušený harcovník

- Reputace: 100
Cikcak je blbost. Příděma všichni na jednu stranu, tak jak je na obrázku. Jsme jachtaří, přátelé kamarádi. Rádi si popovídáme s ostatními.
Když očekáváte, že vedle vás bude muset ještě někdo další stát, tak dejte fendry i na svůj volný bok, jako znamení, že je vítán.
Když očekáváte, že vedle vás bude muset ještě někdo další stát, tak dejte fendry i na svůj volný bok, jako znamení, že je vítán.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Racku souhlas, ještě jsem zic-zac neležel. A vyvěsit fendry, samozřejmě.
Máme mnoho přátek, se kterými jsme se seznámili cocpit - cocpit. A i panáčci putují přes reling, třeba takový Anleger.
Tento způsob vázání se používá v krytých přístavech.
Omen nevymyslel jsem to, v Klintholm jsme tak leželi v 1977, tedy než byl postaven vedle nový větší přístav. Tenkrát byl zcela přeplněn loděmi, je to první přenocování Němců na cestě na sever nebo domů. Vše bylo v klidu a pohodě.
I tady, když ležíme v zálivu a ke skále se rozjede skvělá komunikace přes reling.
Máme mnoho přátek, se kterými jsme se seznámili cocpit - cocpit. A i panáčci putují přes reling, třeba takový Anleger.
Tento způsob vázání se používá v krytých přístavech.
Omen nevymyslel jsem to, v Klintholm jsme tak leželi v 1977, tedy než byl postaven vedle nový větší přístav. Tenkrát byl zcela přeplněn loděmi, je to první přenocování Němců na cestě na sever nebo domů. Vše bylo v klidu a pohodě.
I tady, když ležíme v zálivu a ke skále se rozjede skvělá komunikace přes reling.
- bedrich
- aktívní jachtař

- Reputace: 22
Ani já netvrdím, že to necikcak je špatně, byla to jen reakce a otázku "Jak obráceně" Jde jen o očekávanou míru družnosti či soukromí. Taky si rád povídám s kolegy. Soudobé lodě se širokou zádí ale při větším počtu v balíku vytvářejí zatáčku. Při rovnoběžném vyvázání zase jsou zádě dost nakrátko, mezi špicemi je pak klidně i 4 metry. V Řecku jsem viděl v městském přístavu na sebe bočně navázaných víc jak deset vodních taxíků, ale když pak trochu přifouklo, tak se celá sestava notně sešrekovala.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Pavel-Sulc píše:Omen nevymyslel jsem to, v Klintholm jsme tak leželi v 1977, tedy než byl postaven vedle nový větší přístav.
Pavle jen mi prosím dovol, abych tomu nevěřil. Až uvidím fotku, rád se omluvím.
Říkáš, že přístav byl malý a přitom umožnil, aby se v něm bočně svázalo 28 lodí?!?
A co na to říkala posádka nebo vlastník té první lodě u mola?
Zažil jsem takový balík nějakých snad 8 lodí ale na volné hladině, kde působící síly pouze drží lodě pohromadě k sobě, ale je to volné těleso.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Omen, tenkrát jsme fotili na dia a najít něco je děsněj výkon. Stačí třeba tohle???
- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Takový masakr co píše Pavel jsem nezažil, ale před lety jsme končili jednu regatu na Prvič Luka a u toho malého mola stálo cca 35 lodí.
Pět řad po sedmi vyvázaných lodích. Všechno Bavaria 37 nebo Salona 37.
Bylo to vtipné
H.
Pět řad po sedmi vyvázaných lodích. Všechno Bavaria 37 nebo Salona 37.
Bylo to vtipné

H.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
Jééé Pavle děkuji za pohotovou snahu
Fotka není dost zřetelná ..... 28 stěžňů se tam možná napočítat dá, ale že by všechny lodě byly bočně svázané v jednom balíku, jedna na druhé, to tam nevidím. Spíše se mi zdá, že se lodě pel-mel natlačily do volného prostoru vymezeného molem a vlnolamem nebo dvěma moly.
Asi jde o nedorozumění v tom, čemu říkáme boční svázání lodí, jako je na obrázku výše - ale ne v počtu dvou, ale 28
Fotka není dost zřetelná ..... 28 stěžňů se tam možná napočítat dá, ale že by všechny lodě byly bočně svázané v jednom balíku, jedna na druhé, to tam nevidím. Spíše se mi zdá, že se lodě pel-mel natlačily do volného prostoru vymezeného molem a vlnolamem nebo dvěma moly.
Asi jde o nedorozumění v tom, čemu říkáme boční svázání lodí, jako je na obrázku výše - ale ne v počtu dvou, ale 28

Naposledy upravil(a) Omen dne čtv čer 08, 2017 12:13 pm, celkem upraveno 1 x.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
JaOCZ píše: Pět řad po sedmi vyvázaných lodích. Všechno Bavaria 37 nebo Salona 37.
OK

- JaOCZ
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
Zkusim taky nekde vyhrabat foto, ale od dob efotek v tom mam takovy bordel, ze to bude asi marne 

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Chápu že nechápete. Tenkrát byla většina přístavů staré malé rybářské přístavy, kde nebyly, mola ježci ani kůly. Prostě se leželo bokem, protože přídí k molu se nevešlo tolik lodí a vázat se zasebou jde hodně blbě. Byla zásada, že žádný přístav není tak malý a plný aby se tam ještě jena loď nevešla. A vešla se vždy a čím víc bylo lodí byla nálada a komunikace lepší. Tenkrát byl jen východní, tedy pravý bazén.
- lynx
- zkušený harcovník

Připadá mi, že si pořád nerozumíte.
Pavle, to, co píšeš, zní jako 28 lodí bočně svázaných v jedné řadě. Takže kdyby byla půměrná šíře lodi 3 metry, byla by taková řada dlouhá 84 metrů.
Nestáli jste spíš v několika kratších řadách? Podle fotky věřím, že vás v přístavu bylo 28 (nebo i víc).
Pavle, to, co píšeš, zní jako 28 lodí bočně svázaných v jedné řadě. Takže kdyby byla půměrná šíře lodi 3 metry, byla by taková řada dlouhá 84 metrů.
Nestáli jste spíš v několika kratších řadách? Podle fotky věřím, že vás v přístavu bylo 28 (nebo i víc).
- lynx
- zkušený harcovník

JaOCZ píše:david píše:Souhlas se stáním obráceně a i jinak je tam pár dalších voloviny.
Ktere?
Taky by mě zajímala konkrétní odpověď.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že je moje čeština srozumitelná. Kdo nevěří, nevadí. Jdu na kávičku na loď..
Méně vhodné uvázání bokem
Méně vhodné uvázání bokem
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Před lety jsem stál v Christanso - myslím, že devátý v balíku. Nemůžu najít fotku. Ale jestli si dobře vzpomínám, tak na nás se pak navázaly ještě další tři lodě. Samozřejmě pak už lana na břeh nestačí, ale jinak to bylo úplně v pohodě. Ono se nemáš kam pohnout, protože většinou jsou stejné balíky před tebou i za tebou:) A ranní odjezd všech lodí byl krásný zážitek
Jinak je pravda, že většinou stojí 2-4 lodě na sobě. A taky je pravda, že tě občas někdo k sobě nepustí
Jinak je pravda, že většinou stojí 2-4 lodě na sobě. A taky je pravda, že tě občas někdo k sobě nepustí

-
david
- moderátor
- Reputace: 234
lynx píše:JaOCZ píše:david píše:Souhlas se stáním obráceně a i jinak je tam pár dalších voloviny.
Ktere?
Já zatím tiše čekám, zda někoho něco napadne. Pro zjednodušení uberu z volovin na řekněme nepraktičnosti.
david píše:lynx píše:JaOCZ píše:Ktere?
Já zatím tiše čekám, zda někoho něco napadne. Pro zjednodušení uberu z volovin na řekněme nepraktičnosti.
Jsem proti ostatním fousatým námořníkům věčný zelenáč, ale jediné co mě napadlo že bys mohl proti výše uvedeným zásadám namítat je vyvázání na sousední loď a ještě přímo na břeh. Ale na druhou stranu pokud má být balík stabilní i pro další lodě, nepovažuju to za zbytečné. Jedině pokud se chci zastavit jen na oběd a je klidné moře, pak by se dalo vyvázání na břeh vynechat.
Všechny ostatní zásady mi přijdou logické a slušné.
A jak už psal jirkaM, občas narazíš na někoho kdo tě nepustí. Nám se stalo v Řecku v Idře, že u mola stály 3 katamarány a sice nám dovolili se vyvázat ve druhé řadě (ale proti jejich špičce, stáli kolmo k molu), ale přes palubu nás už nepustili
( Tak jsme si tam mávli taxíka na 100m :-/Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti