Alarm na kotvu

Vše o "parkování" lodě.
Problematika kotvení lodě, vyvazování na bóji, na molo, v maríně.

Moderátoři: vilma, Pepa

AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Alarm na kotvu

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 8:01 pm

dobrý večer,
řekněte mi prosím, jak se dává "alarm na kotvu" aby se člověk mohl při kotvení v zátoce v klidu vyspat. někde jsem tady o tom četl, ale už to hledám týden a nic. :(
děkuji předem.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Re: Alarm na kotvu

Příspěvekod Bilardos » úte čer 23, 2009 8:08 pm

AteLEriX píše:dobrý večer,
řekněte mi prosím, jak se dává "alarm na kotvu" aby se člověk mohl při kotvení v zátoce v klidu vyspat. někde jsem tady o tom četl, ale už to hledám týden a nic. :(
děkuji předem.

Je to funkce GPS, kdy zadáš místo, kde jsi shodil kotvu a okruh, který chceš hlídat.
windward
moderátor
Reputace: 62

Re: Alarm na kotvu

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 8:17 pm

Jen nenapadne poznamenam, ze napad

AteLEriX píše:aby se člověk mohl při kotvení v zátoce v klidu vyspat

bych nebral asi uplne stoprocentne vazne. :lol:

Vitej na foru a at se ti tu libi. Radi ti vzdy pomuzeme. :)
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 8:32 pm

děkuji za rady i za přivítání.
ten spánek nebude stejně nijak klidný, spíše jen tak na půl oka. ono jak to vypadá...tak v Chorvatsku zatím není nijak zvláštní počasí na "pohodovou rodinnou plavbu
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 8:35 pm

Kotevni alarm je mozne si zridit take pomoci hloubkomeru. Pokud mas Raymarin, tak to nebude slozite. Ja to z hlavy nereknu, ale muzes se podivat v lodi po manualu. Pouzij pro to dva alarmy - jeden na hlaseni prirustku hloubky, druhy pro hlaseni ubytku hloubky. Dohromady ti vyjde "kotevni alarm" a piska to docela dost. Nejsem si jist, ze vse rikam spravne, ale ty se urcite zorientujes. Dva alarmy (GPS a hloubkomer) jsou lepsi, nez jeden.
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 9:04 pm

to rozhodně. bohužel nevím co budu mít na lodi za hloubkoměr. mám pronajmutou bav37/2009. má tám být plotter GPS. víc nevím...jestli tam bude třeba navtex?? vloni na bav47/2002 byl
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 9:08 pm

Jestli je to bavaria, tak nejspise bude mit instalovany Raymarin. Ostatne muzes si na carterovce overit, co maji za pristroje.
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 9:17 pm

beru loď od yacht groupe a když jsem je požádal, aby mi zjistili alespoň jméno lodi...nebyli schopní... a oslovit přímo charterovku SAY si netroufám...nemám tolik jazykové obratnosti.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 10:08 pm

A kdo je tvuj agent v CR? Nebo to beres naprimo? Mas uz boarding-pass (nalodovaci list = potvrzeni pronajmu)?
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 10:16 pm

beru loď přes firmu YachtGroupe.cz
momentálně mám v ruce smlouvu, doklady o zaplacení faktur, crew list jsem jim poslal. loď je od SAY Murter Jezera
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 10:31 pm

Zkusime to zitra nejak vyresit. :)
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » úte čer 23, 2009 10:40 pm

pro pána krále, co vyřešit ?? ten alarm nebo ten naloďovací pass ?
takhle tě přece nemůžu zneužívat!!!

před chvilkou jsem charterovce poslal maila s dotazem, kdy mi chtějí ten pass poslat, když mám 27.6. nástup
zkusím jim ještě zítra dopoledne zavolat.
každopádně budu taky na foru.
díky za pomoc.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř čer 24, 2009 5:28 am

Jinak alarm hloubky umí i jiné hloubkoměry, já mám na lodi Navmana a taky píská fest.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » stř čer 24, 2009 8:51 am

Každopádně, pokud se na lodi chystáš použít alarm kotvy v praxi. tak si před samotným kotvením vyzkoušej danou GPS, abys vědět co a jak a zároveň to naučil někoho, kdo v momentě kotvení nebude na palubě, ale bude sedět u GPS, aby označil místo shození kotvy. Zpětně by se ti hůře zadávala pozice kotvy (tedy střed kružnice, kterou GPS pak hlídá).
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř čer 24, 2009 10:21 am

Je jeste jiny zpusob nastaveni alarmu. Spociva v tom, ze se alarm zapne az po ukonceni manevru. Tj. hodime kotvu, vyvalime ven pozadovane mnozstvi retezu a teprve pak zapiname kotevni alarm na pozadovany co nejmensi okruh.

Smysl popsaneho zpusobu spociva v tom, ze kotva ma normalni zadrznou silu v rozsahu smeru +/- 30 stupnu od smeru, ve kterem lehl jeji drik pri zaboreni. Plus k tomu, dulezite je hlidat nejen ze kotva neore, ale i zmenu smeru vetru, aby se kotva nevyvratila. Pokud se alarm nastavi, jak bylo receno, pak bude schopen oznamit i zmenu smeru vetru.

Pristroje Raymarin jsou vyhodnejsi, protoze umoznuji nastavit alarm na 0.01 NM = 18m. Ostatni pristroje to maji do 0.1Nm, coz je cca 200m, a to je zbytecne moc. (Ja vsak vsechny pristroje dobre neznam.)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř čer 24, 2009 10:32 am

No já nevím, já mám na hloubkoměru nastavení alarmu hloubky, mám ho nastaven v metrech a zadám si požadovanou hloubku od které má hlídat. Ještě jsem ho tak úplně nezkoušel, ale když jsem si s tím trochu hrál, tak mi hlásil překročení hloubky o 0,1m, což si myslím, že je dost dobré. Jiné hloubkoměry ovšem neznám.
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » stř čer 24, 2009 10:38 am

to Bilardbos, to Winward...
děkuji za pomoc a rady, všechny informace jsem si zkopíroval a povezu s sebou. na místě se pak ukáže, jak se mi to povede realizovat. rozhodně mám alespoň obecnou představu, co od přístrojů chtít.
ještě jednou díky a po návratu napíšu, jak to proběhlo.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř čer 24, 2009 10:38 am

měl jsem teď na lodi gps garmin a tam jsem si nastavil kotevní alarm taky na 0,01nm. jenže fičela bora ... na 7m dně bahno s trávou a celou noc mě to táhlo ven z hluboké a široké zátoky. Na gps cikcak čáry jak jsem postupně táhl kotvu. Přenastavil jsem na 0,02 - pípala moc často :whist: Moc jsem toho nenaspal :) Ve 4 ráno skok o 50 m a pak už držela fest ;) A ve 4:30 jsem odkotvil a zachraňoval unášený dingy vedle stojícím chorvatům, kteří v klidu spali v popdpalubí ...
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř čer 24, 2009 11:33 am

Charlie píše:No já nevím, já mám na hloubkoměru nastavení alarmu hloubky, mám ho nastaven v metrech a zadám si požadovanou hloubku od které má hlídat. Ještě jsem ho tak úplně nezkoušel, ale když jsem si s tím trochu hrál, tak mi hlásil překročení hloubky o 0,1m, což si myslím, že je dost dobré. Jiné hloubkoměry ovšem neznám.

Panove,

ja se musim omluvit, ale ve spechu jsem smichal dve veci pohromade. Ja, pitomec... :lol:

Tech 0.01 Nm = 18m jsem myslel, ze je nutne nastavit na GPS. vim, ze to umi plottery od Raymarin. Nemel jsem na mysli hloubkomer od stejneho vyrobce.

Omlouvam se jeste jednou.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř čer 24, 2009 11:35 am

AteLEriXi,

volal jsi na charterovku? Jak to dopadlo?
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » stř čer 24, 2009 1:24 pm

omlouvám se, dřív jsem se nedostal na net...

hned v noci, jak jsme spolu mluvili, jsem napsal charterovce. dopoledne mi mailem poslali VOUCHER-CHARTER CONTRACT s dovětkem, že i kdybych voucher neměl nebo ztratil, prý to nevadí, bude mi stačit pas...loď je na jméno. tak snad to bude fungovat.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř čer 24, 2009 1:32 pm

Hodne uspechu. Doufame, ze podas pak o tom alarmu zpravu.
AteLEriX
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod AteLEriX » stř čer 24, 2009 1:36 pm

díky za pomoc, za přání, a jak jsem už napsal výše....po návratu rozhodně napíšu, jak to dopadlo.
Skippy
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod Skippy » stř čer 24, 2009 7:18 pm

No chlapi kazdopadne by som sa na alarm na GPS nespoliahal - hlavne na tie stacionarne v charter lodiach. niekedy sa moze stat v dakej zatoke, ze vam poloha bude skakat 100m hore dole.. Napr sa mi stalo 2 krat s roznymi lodami na Vise, ked som kotvil pred mestskym molom, ze moja poloha bola asi 50m na susi. Co mne pomaha najlepsie je zapnuty hlbkomer s nastavenym alarmom a spanie pod hviezdami a obcas pootvorit jedno oko pre zistenie polohy. pokial prifukne alebo vas zacne splavovat tak to ucitite:)) GPS len informace..
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Bilardos » stř čer 24, 2009 7:28 pm

Osobně vždy maturuju s tím hloubkoměrem. Kdyby někdo potkal návod, nebo byl z hlavy schopen popsat nastavení, určitě by to nebylo na škodu.

Zpět na