Průměr kotevního řetězu
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Průměr kotevního řetězu
U kotevních řetězů jsem narazil na údaj uvedený v kg a nazvaný "mezní zatížení". Mám si tento termín vykládat tak, že mezní zatížení je maximální váha lodě, kterou udrží řetěz v tahu bez poškození?
Když to vezmu konkrétně z místního e-shopu:
řetěz, průměř 6mm, mezní zatížení 1800 kg, <- měl by tedy udržet plavidlo do 1800 kg váhy?
Díky předem za upřesnění.
Když to vezmu konkrétně z místního e-shopu:
řetěz, průměř 6mm, mezní zatížení 1800 kg, <- měl by tedy udržet plavidlo do 1800 kg váhy?
Díky předem za upřesnění.
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
1) není důležité, kolik váží loď, nýbrž jaká je přídržná síla kotvy
2) mělo by tam být napsáno, zda jde o mezní zatížení při statickém nebo dynamickém namáhání, pokud není uvedeno, je třeba vždy předpokládat, že se údaj o pevnosti/nosnosti atd. vztahuje ke statickému zatížení, takže dynamické bude menší (někdy dost dramaticky menší)
2) mělo by tam být napsáno, zda jde o mezní zatížení při statickém nebo dynamickém namáhání, pokud není uvedeno, je třeba vždy předpokládat, že se údaj o pevnosti/nosnosti atd. vztahuje ke statickému zatížení, takže dynamické bude menší (někdy dost dramaticky menší)
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Díky za reakce. Když tedy Libore píšeš o bezpečném pracovním zatížení - je na to nějaký vzorec, aby se člověk mohl dopočítat jak silný potřebuje řetěz, když má loď těžkou (dejme tomu 1700kg, ať jsme blízko u té hraniční hodnoty pro 6 mm řetěz)? Předpokládám, že 6 mm s hraniční hodnotou 1800kg tu nejspíš stačit nebude. Bude stačit dvojnásobek, nebo je nutností dokonce ještě víc?
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Ak je plavidlo na vode kotvené reťazou, tak k dynamickému namáhaniu reťaze neprichádza, leda že by boli sakramentské vlny. Aj vtedy to váha reťaze účinne tlmí.
Pokud je plavidlo zakotveno korektně, s vypuštěním dostatku řetězu - a to nemůžeš nikdy zaručit. Navíc u řetězu se dynamické namáhání počítá/zkouší i se vzpříčeným článkem, pokud si dobře pamatuji z jeřábnických zkušek, a ta nosnost se snižuje dost dramaticky.
-
- aktívní jachtař
- Reputace: 0
Taky si najdi pravidlo země, kde budeš registrovat loď. S tím jsem letos narazil v Chorvatsku, kdy podle "Pravila za statutarnu certifikacju brodica i jahti" tablica 5.3.1-1 musí být hlavní
a pomocná kotva celkem brutální. Zajímavé bylo, že první registrace lodi do chor. rejstříku v roce 2003 proběhla s výrobcem dodanou kotvou v pohodě, letošní registrace (mezitím jsem měl v rejstříku ČR) už díky tomu málem neproběhla
.
M.
a pomocná kotva celkem brutální. Zajímavé bylo, že první registrace lodi do chor. rejstříku v roce 2003 proběhla s výrobcem dodanou kotvou v pohodě, letošní registrace (mezitím jsem měl v rejstříku ČR) už díky tomu málem neproběhla

M.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Bezpečné kotvení záleží na desítkách parametrů, myslím teď technické: rozteč oka, snubbing line, materiál nylonu, šeklů, obrtlíků/ nerez nevhodný/atd.... ouřada si vybere jeden - průměr, velikost drátu. Měření provádí certifikovaná firma se šuplérou, která vyžaduje navrácení vkladu za certifikát zpět. Vše je harmonicky sladěno ve vaší platbě. Upřímnou soustrast Macku. Zmizel jsem s mou lodí z chorvatských vod, kde technický rozvoj nevede ke zpříjemňování a zlevňování života, ba naopak. Tabulkové hodnoty samozřejmě doporučuji pro námořní jachting. US doporučení je přísnější. je to logické - drsnější podmínky. Na Slapy stačí lano.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Davidova tabulka dává sílu 3/8 tedy 1 cm minimálně, větší rozměr díry oka 1 palec. Mám na 30ti stopé 20m řetězu a pružné lano 30 m, ale při menších hloubkách stejně nenechám řetěz trhat lodí ve vlnách a dávám tam tlumící člen - pružné lano s vyvěšeným řetězem, aby se dalo i spát. Silné lano nemá dobrý tlumící účinek, slabé zase nevydrží. Takže kompromis. Používají se i různá péra.
- ficzech
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
re:
Ahoj,
po nejake dobe se vracim k tematu, protoze to je ted aktualnejsi. Nemate tip, kde retez koupit?
Podle vypoctu teda budu potrebovat tloustku 3/8 palce coz je cca 1cm a delku budu brat 30m
Zkousel sem pohledat na internetu,ale materialy i ceny se lisi, tak bych potreboval konkretni zkusenost s koupi kotevniho retezu na more.
DIKY!
po nejake dobe se vracim k tematu, protoze to je ted aktualnejsi. Nemate tip, kde retez koupit?
Podle vypoctu teda budu potrebovat tloustku 3/8 palce coz je cca 1cm a delku budu brat 30m
Zkousel sem pohledat na internetu,ale materialy i ceny se lisi, tak bych potreboval konkretni zkusenost s koupi kotevniho retezu na more.
DIKY!
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
ja muzu doporucit marinesport.cz, kupoval jsem tam retez 10 mm a sice to nemaji skladem, ale sehnali mi retez podle pozadovanyhch parametru a za cenu srovnatelnou cenama na zahranicnich shopech.
JInak jak psal err_ s tou vahou - vim koho myslis, taky jsem to cetl, ale moc se mi to nezda protoze 8mm vazi cca 1.3 kg/m a 10mm cca 2.2 kg/m.
Takze kdyby mel rekneme 60m retezu tak rozdil ve vaze by byl cca 50kg. A ze by 50kg (byt na pridi) tolik zmenilo zanoreni pride na 47 stope lodi co v hliniku vazi skoro 15 tun ?
Dodo
ja muzu doporucit marinesport.cz, kupoval jsem tam retez 10 mm a sice to nemaji skladem, ale sehnali mi retez podle pozadovanyhch parametru a za cenu srovnatelnou cenama na zahranicnich shopech.
JInak jak psal err_ s tou vahou - vim koho myslis, taky jsem to cetl, ale moc se mi to nezda protoze 8mm vazi cca 1.3 kg/m a 10mm cca 2.2 kg/m.
Takze kdyby mel rekneme 60m retezu tak rozdil ve vaze by byl cca 50kg. A ze by 50kg (byt na pridi) tolik zmenilo zanoreni pride na 47 stope lodi co v hliniku vazi skoro 15 tun ?
Dodo
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
dodo píše:JInak jak psal err_ s tou vahou - vim koho myslis, taky jsem to cetl, ale moc se mi to nezda protoze 8mm vazi cca 1.3 kg/m a 10mm cca 2.2 kg/m.
Dodo
Taky jsem to četl a taky jsem nevěřícně kroutil hlavou. Přesně z důvodů, který píšeš ty. Prostě 50kg nemůže tak zásadně změnit vlastnosti lodě. Sice tam psal o nějakých krámech v přídi, ale jestli tam neměl pytle zlata, tak ani to nepohne s takovou lodí.
- ficzech
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Re:
Jeste bych se zeptal zkusenejsich na doporucenou delku retezu?
Puvodne sem myslel,ze by 30 mohlo stacit, ale ctu tady delky i kolem 60.
lod je 37 stop, ocel, 7,5 tuny
Nemam vratek, takze to budu tahat rucne, tak sem myslel prave kolem tech 30+provaz.
Puvodne sem myslel,ze by 30 mohlo stacit, ale ctu tady delky i kolem 60.
lod je 37 stop, ocel, 7,5 tuny
Nemam vratek, takze to budu tahat rucne, tak sem myslel prave kolem tech 30+provaz.
- dodo
- aktívní jachtař
- Reputace: 8
- Kontaktovat uživatele:
Nechci ti do toho kecat, jiste i bez kotevniho vratku to jde. Ale my na lodi podobne velikosti jsme take nemeli vratek kdyz jsme ji koupili, ale po precteni ruznych nazoru jsme se nakonec rozhodli nainstalovat elektricky vratek. Zalezi taky jak casto planujete kotvit. Pokud nekdo pluje vicemene od mariny k marine (a kotvi treba jen na obed ci koupani) tak je to o necem jinym nez kdyz nekdo prevazne kotvi.
V bezproblemovych podminkach to pry jeste celkem jde, ale pokud pocasi neni uplne idealni, kotva se nechce chytnout ani na nekolikaty, ty musis nekolikrat prekotvovat, jsi unaveny po plavbe a nebo prekotvovat v noci tak to jsou ty situace kdy je elektricky vratek k nezaplaceni.
Ale samozrejmen to neni jen ten vratek - ten si zada pomerne silnou baterii (tak 150-180Ah) blizko vratku coz je klidne dalsich 40 kg na pridi atd. Takze treba my mame 50m 10mm retezu, vratek a baterii coz je celkem cca 110+20+40 = 170 kg na pridi
...ale zatim zadny problemy nepozoruju
Dodo
V bezproblemovych podminkach to pry jeste celkem jde, ale pokud pocasi neni uplne idealni, kotva se nechce chytnout ani na nekolikaty, ty musis nekolikrat prekotvovat, jsi unaveny po plavbe a nebo prekotvovat v noci tak to jsou ty situace kdy je elektricky vratek k nezaplaceni.

Dodo
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Retez najdes tady
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... x&cPath=16
Nepsal jsi jakou kotvu.
Ja taham rucne 10kg a 3-4 pokus kratce po sobe kdyz kotva nedrzi je pekny opruz.
Pokud tam mas misto doporucuji vratek.
Pri vybite baterii muzes tocit u nekterych typu klikou od vinsny a to pomuze.
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... x&cPath=16
Nepsal jsi jakou kotvu.
Ja taham rucne 10kg a 3-4 pokus kratce po sobe kdyz kotva nedrzi je pekny opruz.
Pokud tam mas misto doporucuji vratek.
Pri vybite baterii muzes tocit u nekterych typu klikou od vinsny a to pomuze.
- ficzech
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Re
jj - samozrejme sem si vedom vyhod vratku, ale je to docela velka rana do rozpoctu, takze to jeste musime hodne rozmyslet.
Zase si rikam,ze nebudem cimprlich a proste si zaposiluju no, ale zas vim, ze v nekterych pripadech to muze byt peknej opruz a v nekterych dokonce bezpecnostni rizik, ale 50k navic na nejaky komplet ted proste neni.
Zase si rikam,ze nebudem cimprlich a proste si zaposiluju no, ale zas vim, ze v nekterych pripadech to muze byt peknej opruz a v nekterych dokonce bezpecnostni rizik, ale 50k navic na nejaky komplet ted proste neni.
Pripadne zapremyslet o hlinikove kotve: http://fortressanchors.com/
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73