Příspěvekod Milos » úte zář 04, 2012 10:36 am
Na jarnej Regatke JI sme si na skúšku zobrali katoš Lavezzi 40.
Preberanie je v podstate rovnaké ako u monohull, akurát máš dva motory - s tým súvisí trochu komplikovanejšia elektrika, každý má svôj štartovací accu.
Bol tam navyše prepínač núdzovo umožňujúci prepojiť oba accu, plus bežný prepínač ktorý mohol k nim pripojiť aj servisné batérie.
Pri preberaní som si všimol že medzimotorový prepínač je prepnutý v núdzovej paralelnej polohe - následné merania ale ukázali že sa asi niekto s ním hral a všetky accu sú OK.
Ako sa to s technikmi často stáva, mali nachystanú pascu, tentokrát v podobe samozapchávajúceho sa hajzíka (jedného z dvoch na katoši).
Záchody mali pevne napojenú pár desiatok litrovú fekálnu nádrž, z ktorej bol výpust cez guľový ventil. Dlhodobo nečistená nádrž bola ako-tak prietočná iba pár hodín po tom ako sa zvonku hadicou a prúdom vody prepláchla výpustná hadica.
Technik nám pri odovzdávaní predviedol že pri pumpovaní z výpustu "voda" prúdi (v záchode bolo otvoriteľné okienko vedľa ktorého bol tesne pod hladinou výpust) práve a iba na problémovom záchode a o týždeň pri preberaní sa taktiež hneď k nemu ako prvému hrnul ... samozrejme aj keď sme záchod pri každej príležitosti prepláchli hadicou zvonku, bol zase pripchatý. Po informácii že na čistenie fekálu (100€) sa poistenie kaucie (údajne) nevzťahuje, som vyhlásil že hneď ako potápač ukončí obhliadky v okolí, mu ten hajzlík vyčistíme sami. Tak sa aj stalo, a dôkladne... výnosnú pascu sme im definitívne zrušili. Také kŕdle rýb, aké sa nám zgrupili pod katošom, som ešte nevidel.
Dodatok pre ekológov - v maríne žiadne odsávacie zariadenie na vyprázdňovanie fekálov nemali , ani o žiadnom nevedeli.
A ešte k okienkam tesne nad hladinou v záchode - ich účel je bezpečtnostný - v prípade prevrátenia umožnia únik posádky z trupov.
Za normálneho stavu MUSIA byť zatvorené! U sesterského LAVEZZI vo flotile sa stalo, že niekto na zakotvenom kate "vetral" záchod. Zafúkalo, zdvihli sa drobné vlnky ... a plavák sa po chvíli začal potápať. Našťastie boli zakotvení na plytčine a kat sa neprevrátil lebo polopotopený plavák nasadol na dno.