Slaná a sladká voda v kuchynke jachty
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Bart_OBrian
- nováček na fóru

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Slaná a sladká voda v kuchynke jachty
zdravím páni,
rád by som sa opýtal vás profíkov na nasledovné ... často čítam na rôznych testoch plachetníc o prívode slanej vody do jachty. bohužiaľ ako nováčikovi mi uniká pointa tejto potreby v kuchyni plachetnice ...
Ďakujem za objasnenie
Martin
rád by som sa opýtal vás profíkov na nasledovné ... často čítam na rôznych testoch plachetníc o prívode slanej vody do jachty. bohužiaľ ako nováčikovi mi uniká pointa tejto potreby v kuchyni plachetnice ...
Ďakujem za objasnenie
Martin
- Jakub_Vaurien
- návštěvník fóra

- Bart_OBrian
- nováček na fóru

- Kontaktovat uživatele:
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Reputace: 2
- Kontaktovat uživatele:
Na dlouhé plavby není nic lepšího než mít sladký a slaný systém. ušetří se tím spoustu vody. slaná voda totiž meje nádobí naprosto skvěle. samozřejmě že nádobí je trochu slané a antikoro rezne a teflon jde do háje. jenže vše se dá očistit později a pánev s teflonem dva roky vydrží. bacha na jednu věc. nikdy nemejte nádobí slanou vodou v marinách protože bakterie jsou svině.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
bozakafka píše:Na dlouhé plavby není nic lepšího než mít sladký a slaný systém. ušetří se tím spoustu vody..
totéž platí na řece, i když by se nezdálo. ono totiž sehnat pitnej kohoutek podle vody je docela problém. na minulé lodi jsem si to udělal, nemělo chybu a baktériema taky nulproblém. stačilo opáchnout pitnou.
teď už se tak rok rozhoupávám, že to zas udělám, 500l tý mý kachně nestačí

- Pavel63
- aktívní jachtař

- Reputace: 44
geus píše:Přívod slaný vody je výhoda,třeba když budeš vařit těstoviny nebo brambory. Ušetříš dvakrá jak za sladkou vodu tak za sůl a z té sladké si můžeš uvařit čaj a zase nemusíš sladit.
Pozor na vaření v mořské vodě - např. brambory je nutné vařit ve vodě smíchané asi 1 : 1 s pitnou (mluvím o Chorvatsku, kde je voda dost slaná), jinak budou přesolené.
Pavel.
- selinak
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
řekl bych vám snad jen jednu věc:
zažil jsem českou rodinu, která ráno nastoupila ke klasické české přehradě a všichni si tam komplet vyčistili zuby(samozřejmě vodou z přehrady), rodina měla dvě děti okolo čtyř let...
nádobí je jedna věc...ale čistit si v tom zuby...z pohledu člověka, kterej se pohybuje v lékařství ...fakt děs!!
jsem zastánce utužování zdraví všelijak...ale tohle na mě bylo moc..
Někde jsem zaslechl o reverzních osmotických pumpách - vytváří sladkou vodu ze slané...
jen tak pro zajímavost: nemáte s tím někdo zkušenosti? ...jaká je energetická náročnost a výkon ?
zažil jsem českou rodinu, která ráno nastoupila ke klasické české přehradě a všichni si tam komplet vyčistili zuby(samozřejmě vodou z přehrady), rodina měla dvě děti okolo čtyř let...
nádobí je jedna věc...ale čistit si v tom zuby...z pohledu člověka, kterej se pohybuje v lékařství ...fakt děs!!
jsem zastánce utužování zdraví všelijak...ale tohle na mě bylo moc..
Někde jsem zaslechl o reverzních osmotických pumpách - vytváří sladkou vodu ze slané...
jen tak pro zajímavost: nemáte s tím někdo zkušenosti? ...jaká je energetická náročnost a výkon ?
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
selinak píše:nádobí je jedna věc...ale čistit si v tom zuby...z pohledu člověka, kterej se pohybuje v lékařství ...fakt děs!!
člověk pohybující se v lékařství ( teda nevím co to má znamenat, třeba patologie, nebo kotelna ??) by mohl vědět, že člověk má hubu plnou všelikejch sajrajtů, co bezpečně kdeco zahubí, tedy možnost lapení infekce = -+0. pokud tu vodu na zuby zrovna nelemtáš.
- Wlady
- aktívní jachtař

- Reputace: 4
Vzpoměl jsem si na mládí (bohužel už je to hodně dávno). Sjeli jsme kdejakou řeku a všichni si tak zuby čistili a přesto se požehnaného věku dožili...
Nicméně, tam kde ty kotvíš, už bych možná taky váhal... i když ... v Bangkoku nás před cestou po té jejich velešpinavé řece varovali, ať si nesmočíme ruce a držíme zavřenou pusu, aby nám tam ani kapka nezalétla a přitom jsme cestou viděli místňáky, kteří se v ní zcela samozřejmě dílem myli, i zuby čistili, opodál zase prali či myli nádobí ... a .... evidentně jim to nijak nevadilo...
Takže ona ta trocha tréningu imunitního systému zřejmě nezaškodí.
Wlady
Nicméně, tam kde ty kotvíš, už bych možná taky váhal... i když ... v Bangkoku nás před cestou po té jejich velešpinavé řece varovali, ať si nesmočíme ruce a držíme zavřenou pusu, aby nám tam ani kapka nezalétla a přitom jsme cestou viděli místňáky, kteří se v ní zcela samozřejmě dílem myli, i zuby čistili, opodál zase prali či myli nádobí ... a .... evidentně jim to nijak nevadilo...
Takže ona ta trocha tréningu imunitního systému zřejmě nezaškodí.
Wlady
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
bohužel voda jako křišťál v řekách a mořích už asi nikdy nebude. ekologické změny například v Med. jsou už zřejmě nezvratné a jižanský styl v zacházení s mořem taky. pít se dá spoustu věcí ale některé jen jednou. nicméně slaná voda je dobrý pomocník a šetřil sladké vody. odsolování má jeden malí háček, protože je náročné na energii a je drahé. využívat slanou vodu k mytí a vaření opravdu doporučuji v čistých místech a nebo pár mil od břehu. městské porty jsou bez vyjímky!!!!!!!!!!! vždy znečištěné kanalizací. například nám se nechce si mejt po snídaní pánev maltskými exkrementy. schválně kolik procent kotvících lodí využívá v portech kalové tanky.
K tomu šetření sladkou vodou. Tušil jsem to a nakonec jsem měl i možnost se na jedné lodi osobně přesvědčit, jak velké úspory sladké vody přinese taková věc, jako je zřeknutí se tlakového rozvodu a jeho nahrazení nožními pumpami u koždého kohutku se sladkou vodou. Tedy stejné pumpy, jako se používají pro pupování slané vody. Spotřeba klesá až o neuvěřitelných 50%. Sice na té lodi nebyla teplá voda, ale myslím, že by se to dalo vyřešit i s tou teplou.
Pepa
Pepa
- selinak
- návštěvník fóra

- Kontaktovat uživatele:
david píše:selinak píše:nádobí je jedna věc...ale čistit si v tom zuby...z pohledu člověka, kterej se pohybuje v lékařství ...fakt děs!!
člověk pohybující se v lékařství ( teda nevím co to má znamenat, třeba patologie, nebo kotelna ??) by mohl vědět, že člověk má hubu plnou všelikejch sajrajtů, co bezpečně kdeco zahubí, tedy možnost lapení infekce = -+0. pokud tu vodu na zuby zrovna nelemtáš.
Nebudem se hádat...asi by to bylo zbytečný...
nastudovat základy asertivity a nehádat se se studenty, kteří navrhují přístroje do nemocnic

- geus
- zkušený harcovník

- Reputace: 40
Nříká se těstoviny nejdou přesolit to jsi slyšel blbě ryba nelze pěsolit se říkáBullet píše:ivan píše:Potraviny, co nenasáknou se vaří ve slané dobře, třeba i brambory. Těstoviny pro méně slanomilné raději ne. Rýže je katastrofa, sežere tolik slané vody, že se nedá žrát.
Hmm, a to se říká, že těstoviny nejdou přesolit...
- bozakafka
- aktívní jachtař

- Kontaktovat uživatele:
musím ti Vilmo oponovat. pokud meješ dlouhou dobu antikorové hrnce slanou tak prostě reznou. další mizérije je že teflon se ze slanou nesnese.možná to byla chyba výrobku, ale pánev odešla do kopru za dva měsíce. další potíž jsou utěrky, protože táhnou vlhkost a spoustu jiných věcí které malinko znepříjemňujou výhodu slané vody. jinak to není opravdu potíž. hlavně nemejt slanou vodou sporák a troubu!!!! musím poznamenat že můj parťák je děsnej pes na sůl v plavidle.
- vilma
- moderátor
- Reputace: 46
No a co si mám myslet o tom, že denně (doma) dlouze něco vařím v hrncích a je v nich dost slanno, na teflonovou pánev taky dávám na dlouho slané jídlo a nerezne mi nic ? Navíc to jídlo může v tom kastrolu stát na mraze i pár dní.... Utěrky mě netankujou, od té doby co mi kolegyně řekla "Vilma, já neutieram, lebo tým sa riad iba kontaminuje"
.
.
Naposledy upravil(a) vilma dne pon led 16, 2012 6:53 pm, celkem upraveno 1 x.