Slaná a sladká voda v kuchynke jachty

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon led 16, 2012 6:53 pm

vilma píše:No a co si mám myslet o tom, že denně dlouze něco vařím v hrncích a je v nich dost slanno, na teflonovou pánev taky dávám na dlouho slané jídlo a nerezne mi nic ?
Utěrky mě netankujou, od té doby co mi kolegyně řekla "Vilma, já neutieram, lebo tým sa riad iba kontaminuje" :mad: .

Ty brďo tak tohle řekni Raďomile s těma utěrkama. mám jednu otázku ty vaříš v hrncích na vnější obšívce :D
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 16, 2012 7:06 pm

Já tancuju doma v kuchyni a zajímá mě ten princip, proč některý hrnce rezavěj a jiný ne, když všechny evidentně přiházejí do kontaktu se slanou vodou. ("Že by skladování nádobí se slaným povrchem ve vlhkém prostředí ??")

O.K. Kdyby to nebylo O.T. ještě bych vám mohla prozradit, jak jsem načapala jinou moji kolegyni žehlit dětem mikiny, to by se vám taky mohlo hodit, funguje to :lol: , tak někdy někde.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon led 16, 2012 8:04 pm

vysvětlovat babě :D :D proč antikorovej hrnec rezne když je z nerezu je momentálně nad moje síly. prostě rezne a přes to nejede vlak, jako ostatně rezne všechno z nerezu na lodích. ale rez z antikora se dá při trochu trpělivosti dostat dolu. to je ten okamžik když je na palubě pochválen muž ženou před rozvinutou zástavou.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » pon led 16, 2012 8:10 pm

Já vím, že potravinářskej nerez rezne, heč. Jenom nevím, proč mi nerez nerezne doma, když je to taky skoro pořád ve styku se slanou vodou. A píšeš, že oplachování slanou vodou za to může. No nic, tak jindy. :)
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon led 16, 2012 9:09 pm

dobrá. jedna podstatná věc že není hrnec jako hrnec a není nerez jako nerez. fakt je ten že mytí nerezovejch hrnců ve slané vodě vede k tomu že oreznou. to mám fakt vyzkoušený. další věc co napomáhá k reznutí nerezovejch hrnců je voda v PB lahvi ta je také dost agresivní na antikoro. možná že to je právě ta reakce soli na hrnci a plynu. nad tím jsem nikdy nepřemýšlel, ale fakt je ten že hrnce nereznou ze vnitř. to možná bude asi tím že se uvnitř vaří. to je fakt zajímavé :roll: :roll:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 153

Příspěvekod Denis » pon led 16, 2012 10:09 pm

Rezavý hrnec to dodá sílu železa.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte led 17, 2012 7:42 am

bozakafka píše:dobrá. jedna podstatná věc že není hrnec jako hrnec a není nerez jako nerez.
No konečně Bóžo, že z tebe vypadlo něco rozumného. :)
Sleduji tvůj slovní souboj s Vilmou, i to celkem zbytečné "vysvětlovat babě "[sup]*)[/sup]. Takže po několika příspěvcích jsme v rovině, na které se dá stavět. Že je nerez a nerez je asi všem jasné, že jsou nerezové hrnce z Lídla a kvalitní značkové asi také. Je to o složení materiálu a kvalitě (vyleštění) povrchu.
Protože při plavbách preferuji volné kotvení v zátokách a vody je stále nedostatek, myjeme ve slané vodě také. Přitom myslím, že nejsme sami a rez, dokonce ani korozi jsem na hrncích nezaznamenal. Takže tvé původně deklamované "nerezové hrnce reznou", není tak úplně přesné. Vždy záleží co a v jakém prostředí.
Na ne/korozi huvnitř hrnců mám své vysvětlení, snad trochu logické. Huvnitř se málokdy vaří něco nemastné. Takže mastnota dělá jemný film, který brání prostupování agresivní slané vody do mikropórů.

[sup]*)[/sup]Jinde nazýváš členy fóra hlupáky. Nenech cloumat svým majestátem, není to hezké a nelíbí se mě to. Přičemž je irelevantní, zda to je pravda nebo ne.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte led 17, 2012 9:40 am

Baharisi asi fakt záleží na kvalitě antikora a nebo na jiných věcech o kterých netušíme. ale fakt je ten že mám opravdu hrnce s ikei. po loňské tříměsíční plavbě jsen je cídil snad den. ještě když se vrátím ke kombinaci sladká a slaná voda tak jsem se díval do lodního deníku.
z tankem 200l jsme v pohodě vyšli i čtrnáct dní. když kotvíme v marině, kde slanou nepoužíváme je voda za týden v háji.

Dobře opravuji. Vysvětlovat krásnému a něžnému pohlaví, které ladně pokrucuje kormidlem za rozbřesku slunce, jak je to s antikorem nemůžu, protože nejsem metalurg. jenom vím ze školy že jeden druh antikora obsahuje trochu železa a dá se poznat přiložením magnetu.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 17, 2012 9:47 am

Ja si myslím Božo, že v kuchyni budeš ťahať asi vždy za kratší koniec. Myslím že akákolvek nerez ala Ikea je lepšia ako hliník.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » úte led 17, 2012 9:57 am

Baharisi všechno na moři ve styku se slanou vodou rezne, neznám co z antikora na lodi bez údržby nerezne. prostě to tak je pokud se antikoro neudržuje tak strašně propadne v podstatě ze chvilku. myslím si že při spoustu výhod při používání slané je reznutí hrnců nepodstatná věc. cídění je celkem fufu práce.
vilma
moderátor

Příspěvekod vilma » úte led 17, 2012 10:02 am

Právě jsem se vrátila se psem a nemůžu už napsat, co jsem chtěla, páč už to nemá kouzlo. Měla jsem si pohnout :cry:

to bóža : to je v poho, mě baba nevadí, páč jsem už stará baba a už mě ani nebaví kroutit a snažit se jak mladá.

Ty hrnce co nereagují i reagují na magnet mám, budu je pozorovat. Jezdí se mnou i na dovču, i v moři se myly, tak uvidím. :)

edit : koukám - jsi se dostal k myšlence, která zajímá zakladatele topiku - že užívání slaný vody je výhodný, tak děkujeme :)
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod MontySail » úte led 17, 2012 12:02 pm

Nezer rezne,ale jak jakej..Teflon drží v klidu i tři roky a to je používanej denně.Ale ne ten od Vietnamce.Palačinkovou pánev používám už 6 let,teflonka a není lepší pánve na světě.Sporák myju normálně slanou a nijaká rez(taky stál 800,-€),jenom hořáky dostávají do rypáku,ale to spíše tím,že mně vyteče na ně z hrnce,při mytí je dávám dolu.Brambory přesolit nejdou ani v Mrtvém moři,těstoviny třetina slané a rýže čtvrtina.Já míň,bo solím velice málo.Hliník v kuchyni nesnesu a ani plasty,všechno se denně myje ve slané a mám tady nerezové misky ještě od předchozího majitele a jsou jako nové(brát s rezervou).Utěrky vlhnou,tak jak všechno co je zasolené.Vody mořská a říční je velkej rozdíl,hlavně co se týče rozpuštěných minerálů,hlavně NaCl,jenž plní částečně funkci dezinfekce.No z mořské vody úplavici nedostanete.Znám lidi,a je jich mnoho,co si zuby čistí výhradně vodou mořskou...Ale to je na mně trochu moc.Zavěrem,bez přívodu slané vody do lodě je život komplikovanější.Podstatně.

howk
Monty
FordPerfect
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod FordPerfect » úte led 17, 2012 6:14 pm

Tak. Nie je nerez ako nerez. Rozne fazy ocele a iny podiel legovacich prvkov dava roznu odolnost. Najvyssiu korozivnu odolnost maju austeniticke ocele ktore su nemagneticke alebo velmi slabo magneticke. Na povrchu nerezoveho materialu vznika pri dostatocnom obsahu chromu posobenim kyslika tenky filmu z oxidu chromiteho (Cr2O3) ktory chrani material pred dalsou koroziou. Pri poskodeni ochranneho filmu a za nedostatku kyslika zacne nerez korodovat. Koroduje najma v miestach strukturalnych nerovnomernosti a mikrosopickych poskodeni a rovnako aj zvyskoveho napatia (pnutia), napriklad v dosledku technologie vyroby. Korozia sa obvykle prejavuje ako bodova (pitting) alebo prasklinova. Cim menej povrchovych vad tym vyssia odolnost. Preto sa nerezove povrchy lestia. Nerez moze byt mechanicky 'kontaminovana' casticami ktore znizuju jej odolnost voci korozii. Nemala by sa obrabat rovnakymi nastrojmi ako bezna ocel.

Je dobre ak su hrnce 18/10 (304). Lenze to co je napisane na krabici alebo nalepke, ma casto daleko k skutocnosti. Ak aj plus/minus sedi obsah chromu a niklu, tak su pritomne necistoty ktore vyrazne znizuju korozivnu odolnost. Z mojej skusenosti najcastejsie koroduju dna hrncov z vonkajsej strany. Je to najmahanejsia cast hrnca (tepelne aj mechanicky) a obvykle aj najmenej udrziavana (umyvana). Mechanicke (pripadne chemicke) odstranenie pripadnej hrdze je jednoduche. Druha najnamahanejsia cast je vnutorna strana dna. Na hrncoch ktore boli pouzivane casto a dlho a obcas v nich zostane nanos soli alebo kyselin su hmatatelne a niekedy aj viditelne nerovnosti. Mozno tomu mozete predist oplachovanim sladkou vodou utieranim. Ja by som sa tym netrapil. Berte to tak, ze v hlinnikovom hrnci su viditelne aj po par pouzitiach a staci slana voda pri vareni. Kvalitnych nerezovych hrncov za zivot vela nespotrebujete. Ak koroduju rychlo tak bol shit. Vyhodte a kupte nove. :-D

A slana voda v kuchynke? O com tu diskutovat? Same vyhody a jedina nevyhoda. Dalsia diera do trupu pod ciarou ponoru ale to sa da riesit.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 17, 2012 6:49 pm

Kurňa MontySail, píšeš, citujem :"Nezer rezne". To prečo nemá žrať rezne?
soki
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod soki » úte led 17, 2012 9:02 pm

Denis: presne, musel som si to viac krat precitat, lebo som nechapal preco nemam "zrat rezne" :good: :-)
Az potom som pochopil ze ide o nerez
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte led 17, 2012 9:56 pm

Neviem či "nežer rezne" je vtipné aj v Češtine, lebo po Česky je rezeň asi řízek. Ale MontyS to pochopí, vládne Češtinou aj Slovenčinou rovnako dobre a istotne sa neurazí že nám spravil náladu.
DB2
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod DB2 » stř led 18, 2012 8:06 am

Z mojej skusenosti najcastejsie koroduju dna hrncov z vonkajsej strany. Je to najmahanejsia cast hrnca (tepelne aj mechanicky) a obvykle aj najmenej udrziavana (umyvana). Mechanicke (pripadne chemicke) odstranenie pripadnej hrdze je jednoduche.
Výrobca nerez hrncov (a nie len jeden) uvádza v návode na použitie - pokiaľ chcete zachovať dokonalý vzhľad vášho nerezového riadu dlhodobo, odporúčame soliť až do vriacej vody a obmedziť umývanie v umývačke. Pre zachovanie dokonalého vzhľadu odporúčame podľa potreby ošetriť nerezové riady špeciálnym čistiacim prostriedkom .
MontySail
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod MontySail » stř led 18, 2012 12:22 pm

Ufff....Chybička se vloudila :D

howk
Monty

Zpět na