Náradie, alebo lekárnička pre loď
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Náradie, alebo lekárnička pre loď
Myslel som, že keď napíšem svôj príspevok "pokazila sa mi loď" že sa zosype more príspevkov a my si prečítame hrôzostrašné príhody. A nič. Dokonca aj Bavária naraz nie je tak strašná loď. Takže nosiť zo sebou vercajg je asi zbytočnosť. Ale nechce sa mi veriť že by ste sa spolahli na na bezchybnosť lode, istotne ste presvedčený že zrovna teraz a VY to schytáte za všetkých. A spolahnúť sa na to čínske srandanáradie v lodi ? Istotne si vozíte svoje! Takže páni pochválte sa čo všetko je v brašne, čo sa vám osvedčilo, čo vám zrovna chýbalo....
- dumber
- 1. DONÁTOR
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
No, ja zasadne so sebou vzdy nosim:
- rucne gps
- obycajny kompas
- vlastne mapy, odpichovatko, trojuholnik
- skobu, jednu az dve kladky, zopar seklov - od tej doby co sa nam podarilo utrhnut kladku
- kus lana - sem tam treba nieco priviazat na co sa nedaju pouzit lana na lodi
- vlastnu lekarnicku (zopar ovazov, rychloobvazy, kinderil, panthenol, kulisek, septonex a zopar dalsich liekov s ktorymi ma vybavila kamaratka farmaceutka
- rozdvojku, kus elektrickeho kabla
- ked som bol naposledy, tak som mal aj olovnicu, ale pouzil som ju raz, takze nabuduce ju asi necham doma
- rucne gps
- obycajny kompas
- vlastne mapy, odpichovatko, trojuholnik
- skobu, jednu az dve kladky, zopar seklov - od tej doby co sa nam podarilo utrhnut kladku

- kus lana - sem tam treba nieco priviazat na co sa nedaju pouzit lana na lodi
- vlastnu lekarnicku (zopar ovazov, rychloobvazy, kinderil, panthenol, kulisek, septonex a zopar dalsich liekov s ktorymi ma vybavila kamaratka farmaceutka

- rozdvojku, kus elektrickeho kabla
- ked som bol naposledy, tak som mal aj olovnicu, ale pouzil som ju raz, takze nabuduce ju asi necham doma
vlastni naradi na charteru moc nemam, jedine co z neho vozim je :
- takovy univerzalni nuz+kleste+... (za boha nevim jak se tomu nadava)
- avomet - ten se mi moc osvedcil
- dobry je vozit i nejaky kontaktol, pripadne wd spray
- obcas se hodi i nejaky sroubek (ale na to mam kamarada
)
- dakronova samolepici paska + nejaky bavlnky
- ostatni asi jako dumber
- z elektroniky jeste windmetr (anemometr)
kdyz si vzpomenu jeste na neco, tak doplnim
- takovy univerzalni nuz+kleste+... (za boha nevim jak se tomu nadava)
- avomet - ten se mi moc osvedcil
- dobry je vozit i nejaky kontaktol, pripadne wd spray
- obcas se hodi i nejaky sroubek (ale na to mam kamarada

- dakronova samolepici paska + nejaky bavlnky
- ostatni asi jako dumber
- z elektroniky jeste windmetr (anemometr)
kdyz si vzpomenu jeste na neco, tak doplnim

- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 153
Na moju prvú samostatnú plavbu som sa vystrojil vercajgom ako udržbár bytového podniku, ale 250 g kladivo som vyložil, to sa mi zdalo moc. Ale nakoniec som ho zobral. Aj sa zišlo, pri vyťahovaní kotvy som skoro odtrhol šekel a ohol som kotvu. Tak som priplával do najbližšieho mesta kúpiť nerez šrouby a valil som na more. Z Biogradu na mori do zátoky Koširina na Murteri. Tam som za pomoci bliciek, kombinačiek a pilkového plátku na železo rozobral šekel, kotvu som naložil na bajbot a išiel som na ten malý ostrovček pri vjazde do zátoky. A tam som tu kotvu tým 250 g kladivom narovnával. Aj sa podarilo. Zmontovať to už bola hračka.
Někdy těsně po revoluci když se otevřely hranice tak jem vyrazil s Galaxií do Jugoslávie a jak říká Denis, údržbář bytového podniku hadra. Jedna basa nářadí druhá ND na generálku všeho. Akdyž říkám všeho tak všeho: motoru(těsnění pod hlavu, záložní klínové řemeny,trysky do karburátoru,impeler atd....atd.). Dodnes na to vzpomínám s úsmevem. Ikdyž si veškeré servisní práce dělám sám a vím před dovolenou na co jsem šáhl , stejně mám nutkání brát hromadu nářadí.
No a naposledy se mi stalo nečekané (Výrobce nápravy tvrdil že se to nemůže stát). Na vleku se kterým jsem vjel do moře a vyjel zarostl po 14 dnech oxidací brzdový klíč. Bylo potřeba 36 Golu Problém byl na světě a to tam mám spoustu přátel. Na Hvaru 36 nástrčák a o momentovém klíči 250Nm nemluvě ani vidu ani slechu. Ato měl služební auto doma kamarád, který jezdí jako žlutý anděl na dálnicích v HR.
Vyřešil to Internet ,VD Sprey a kladivo. Na internetu, tam jsem se podíval jak to funguje, nastříkal VD a jedním úderem na to správné místo jsem to opravil. Šlo to hladce, ale ty nervy
před tím.
Přijal jsem opatření a doufám že to bylo naposledy co jsem to řešil na dovolené.
Berty
No a naposledy se mi stalo nečekané (Výrobce nápravy tvrdil že se to nemůže stát). Na vleku se kterým jsem vjel do moře a vyjel zarostl po 14 dnech oxidací brzdový klíč. Bylo potřeba 36 Golu Problém byl na světě a to tam mám spoustu přátel. Na Hvaru 36 nástrčák a o momentovém klíči 250Nm nemluvě ani vidu ani slechu. Ato měl služební auto doma kamarád, který jezdí jako žlutý anděl na dálnicích v HR.
Vyřešil to Internet ,VD Sprey a kladivo. Na internetu, tam jsem se podíval jak to funguje, nastříkal VD a jedním úderem na to správné místo jsem to opravil. Šlo to hladce, ale ty nervy

Přijal jsem opatření a doufám že to bylo naposledy co jsem to řešil na dovolené.
Berty
Jo,jo naradi si vzdycky beru taky hodne. Horsi je to vsak s tou moji zrucnosti:( Davam si pozor, abych mel v posadce vzdy alespon jednohu kutila, protoze ja jsem vazne nemoznej. Takze az mi nekdo budete chtit dat prakticky kurz ze zakladnich oprav - klinovy remen, filtr a gumovy kolecko:) - jsem kdykoliv pripraven.

jirkaM píše:Jo,jo naradi si vzdycky beru taky hodne. Horsi je to vsak s tou moji zrucnosti:( Davam si pozor, abych mel v posadce vzdy alespon jednohu kutila, protoze ja jsem vazne nemoznej. Takze az mi nekdo budete chtit dat prakticky kurz ze zakladnich oprav - klinovy remen, filtr a gumovy kolecko:) - jsem kdykoliv pripraven.![]()
on ti ho nekdo da az o nej pozadas

je to dobry namet na dalsi temata - opravy vseho druhu aneb jak jsem se stal ferdou mravencem ...

takze mas-li zajem, tak ta temata muzes zacit

- Achlamarin
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
z toho, co tady uvedu už bylo něco zmíněno, v každém případě tyhle věci vezmu vždycky sebou jako nářadí a pomůcky:
Sprej WD-40 a střibrná lepenka (Duct Tape)
. . . . . Když se to hýbá a nemá: lepenka
. . . . . Když se to nehýbá a má: WD-40
Olovnice malá domácí s 15 m provázku, naznačený po 2 metrech lepenkou - velmi užitečné.
Hadice 3-4 m (jen na delší plavby)
Kleště či multitool plus pár klíčů (nevezmu sebou celé sady)
Baterka jednoduchá vodotěsná (např Peli) plus dvě sady baterie a jedna náhradní žárovka - velmi osvědčené
Jinak vždy u sebe v kapse mám jen tyto věci:
2-3 lanka asi 1,5 m délka
Nůž-pilka na přeřezání lana
Sprej WD-40 a střibrná lepenka (Duct Tape)
. . . . . Když se to hýbá a nemá: lepenka
. . . . . Když se to nehýbá a má: WD-40
Olovnice malá domácí s 15 m provázku, naznačený po 2 metrech lepenkou - velmi užitečné.
Hadice 3-4 m (jen na delší plavby)
Kleště či multitool plus pár klíčů (nevezmu sebou celé sady)
Baterka jednoduchá vodotěsná (např Peli) plus dvě sady baterie a jedna náhradní žárovka - velmi osvědčené
Jinak vždy u sebe v kapse mám jen tyto věci:
2-3 lanka asi 1,5 m délka
Nůž-pilka na přeřezání lana