dovezl jsem Polska Phobose 24 po charteru,je tam samozřejmě rozvod 12V,ale chtěl bych tam dát -už jsem ji koupil-zásuvku origoš pro lodě a v lodi asi dvě zásuvky na 230V .Nic víc....hned za vstupem do lodě musí asi být jistič a proudový chránič.Současně by se po připojení na síť začaly dobíjet baterky.Bude mi to dělat firma a bude potřeba asi revize pro SPS. Máte s tím někdo zkušenosti. Dík Petrbřehová přípojka
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- kapo
- aktívní jachtař

- Reputace: 39
břehová přípojka
ahoj,nikde jsem tady nenašel ,jak je to s břehovou přípojkou na 230V
dovezl jsem Polska Phobose 24 po charteru,je tam samozřejmě rozvod 12V,ale chtěl bych tam dát -už jsem ji koupil-zásuvku origoš pro lodě a v lodi asi dvě zásuvky na 230V .Nic víc....hned za vstupem do lodě musí asi být jistič a proudový chránič.Současně by se po připojení na síť začaly dobíjet baterky.Bude mi to dělat firma a bude potřeba asi revize pro SPS. Máte s tím někdo zkušenosti. Dík Petr
dovezl jsem Polska Phobose 24 po charteru,je tam samozřejmě rozvod 12V,ale chtěl bych tam dát -už jsem ji koupil-zásuvku origoš pro lodě a v lodi asi dvě zásuvky na 230V .Nic víc....hned za vstupem do lodě musí asi být jistič a proudový chránič.Současně by se po připojení na síť začaly dobíjet baterky.Bude mi to dělat firma a bude potřeba asi revize pro SPS. Máte s tím někdo zkušenosti. Dík Petr- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Reputace: 235
- Kontaktovat uživatele:
Re: břehová přípojka
Jenomže to je mu Pavle prd platné, to jsou skříňky na břeh. Pokud by jsi pořádně četl, jde mu o instalaci na lodi.
Díval jsem už včera po nějakém schématu zapojení a nic jsem nenašel. Nicméně pokud by jsi měl na Vranově tyto standardizované přípojky, tvá věta: "....hned za vstupem do lodě musí asi být jistič a proudový chránič..." by byla bezpředmětná. Silová elektřina je chráněna tím proudovým chráničem na břehu. A tak by to mělo být kdekoliv se na síť, třeba v maríně, připojíš.
Asi budeš muset postupovat dle schémat jednotlivých segmentů.
EDIT: Ještě mě napadlo, nemáš to tak daleko do Veverské Bítýšky. Jsi teď doma, co tam tak v době vycházek zajet a zeptat se přímo ve výrobě. Kluci z Avaru jsou celkem ochotní.
Díval jsem už včera po nějakém schématu zapojení a nic jsem nenašel. Nicméně pokud by jsi měl na Vranově tyto standardizované přípojky, tvá věta: "....hned za vstupem do lodě musí asi být jistič a proudový chránič..." by byla bezpředmětná. Silová elektřina je chráněna tím proudovým chráničem na břehu. A tak by to mělo být kdekoliv se na síť, třeba v maríně, připojíš.
Asi budeš muset postupovat dle schémat jednotlivých segmentů.
EDIT: Ještě mě napadlo, nemáš to tak daleko do Veverské Bítýšky. Jsi teď doma, co tam tak v době vycházek zajet a zeptat se přímo ve výrobě. Kluci z Avaru jsou celkem ochotní.
Ahoj Baharisi.
Uplně tak na prd to není. Ve starších lodích a v samo-domo lodích je tohle běžné. Hlavní přívod právě končí v podobné krabičce, z jejíž dolní strany je pak prodlužka do rozvaděče v maríně. V krabičce (přesněji rozvaděči) je hlavní jistič a proudový chránič. Z ní je pak rozvod přes svorkovnici do 230V zasuvek v interiéru. Přes pojistku pak přívod do nabíječky (nabíječek) baterií. 230V rozvod je zcela samostatný a funguje jen v maríně. Takhle se to dělá, pokud loď nemá měnič z 12V na 230V a není to z něj vytažené do zásuvek. V tomto případě by bylo zapojení jiné.
Edit:
Jinak tvá úvaha o možnosti absence proudového chrániče je zcestná. Jsou redukce, kde si loď můžes právě tímhle způsobem připojit třeba na zásuvku v hale. Tam se na proudový chránič nemůžeš spoléhat. Proto se usazuje i do lodi. Správně je to tedy tak, že máš v krabičce hlavní jistič, jističe k zásuvkám (podle počtu a okruhů) a chránič.
Píšu dle praxe. Na lodi to tak mám, naši sousedi také, Němci na lodi na stojanu vedle to měli také. Jak píšu, jde o starší lodě, menší lodě.
Uplně tak na prd to není. Ve starších lodích a v samo-domo lodích je tohle běžné. Hlavní přívod právě končí v podobné krabičce, z jejíž dolní strany je pak prodlužka do rozvaděče v maríně. V krabičce (přesněji rozvaděči) je hlavní jistič a proudový chránič. Z ní je pak rozvod přes svorkovnici do 230V zasuvek v interiéru. Přes pojistku pak přívod do nabíječky (nabíječek) baterií. 230V rozvod je zcela samostatný a funguje jen v maríně. Takhle se to dělá, pokud loď nemá měnič z 12V na 230V a není to z něj vytažené do zásuvek. V tomto případě by bylo zapojení jiné.
Edit:
Jinak tvá úvaha o možnosti absence proudového chrániče je zcestná. Jsou redukce, kde si loď můžes právě tímhle způsobem připojit třeba na zásuvku v hale. Tam se na proudový chránič nemůžeš spoléhat. Proto se usazuje i do lodi. Správně je to tedy tak, že máš v krabičce hlavní jistič, jističe k zásuvkám (podle počtu a okruhů) a chránič.
Píšu dle praxe. Na lodi to tak mám, naši sousedi také, Němci na lodi na stojanu vedle to měli také. Jak píšu, jde o starší lodě, menší lodě.
Naposledy upravil(a) err_ dne sob úno 13, 2016 1:42 pm, celkem upraveno 2 x.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Baharisi, nevím jestli ten Pavel jsem já ale chápu že nerozumíš Švédsky ale je to do lodě a prodávájí to firmy s příslušenstvím na lodě.
Myslím že jsem otázku Kapo dobře pochopil a snad bych hovadinu neposílal.
V lodi musí být chránič, spoléhat že je někde na břehu je hazard i když třeba to předpisy dovolují, ale pochybuji o tom.
Na chránič musí být třívodičový rozvod a to starší instalace v Česku nemají. Jsou dvouvodičové s propojeným kolíkem na nulu v zásuvce a to je velmi nebezpečné. Při chybném zapojení zásuvky máš fázi na kostře.. a třeba i smrťák...
V lodi musí být chránič, spoléhat že je někde na břehu je hazard i když třeba to předpisy dovolují, ale pochybuji o tom.
Na chránič musí být třívodičový rozvod a to starší instalace v Česku nemají. Jsou dvouvodičové s propojeným kolíkem na nulu v zásuvce a to je velmi nebezpečné. Při chybném zapojení zásuvky máš fázi na kostře.. a třeba i smrťák...
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne sob úno 13, 2016 1:43 pm, celkem upraveno 1 x.
Dobrá, nepochopil jsem že to je do lodě - omluva. Ale nerozumím smyslu. Dívám se jak to mají normální profesionálně vyrobené lodě.
Proč by měl kupovat zařízení které vyjde na 10-15 tisíc a které je součástí každého sloupku v maríně. A i kdyby, proudový chránič do lišty vyjde na pár stovek (třeba), sám jsem jej osazoval k bazénu. Zásuvku má. Stačí dokoupit odpojovač (500-1000) a stejně potřebuje nabíječ podle kapacity baterií (cca 10.000).
http://www.avaryacht.cz/elektro.k.aspx
Asi to co jsem napsal v EDITu minule. V Avar Yachtu by určitě poradili.
Proč by měl kupovat zařízení které vyjde na 10-15 tisíc a které je součástí každého sloupku v maríně. A i kdyby, proudový chránič do lišty vyjde na pár stovek (třeba), sám jsem jej osazoval k bazénu. Zásuvku má. Stačí dokoupit odpojovač (500-1000) a stejně potřebuje nabíječ podle kapacity baterií (cca 10.000).
http://www.avaryacht.cz/elektro.k.aspx
Asi to co jsem napsal v EDITu minule. V Avar Yachtu by určitě poradili.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
Pavel-Sulc píše:Baharisi, nevím jestli ten Pavel jsem já ale chápu že nerozumíš Švédsky ale je to do lodě a prodávájí to firmy s příslušenstvím na lodě.
u dvoužilového rozvodu v případě přerušení PEN, třeba v zásuvce, je mu chránič na dvě věci a stejně bude mít při zapojení spotřebiče na každé kostře fázi a ránu dostane
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Kapo v odkazu Baharise na avaryacht jsem nic takového co hledáš nenašel. Možná Libor má něco co hledáš.
Jistě můžeš si to sestavit z komponentů třeba z Bauhausu levněji, tak to je tady taky, jakmile to je na loď je to X krát draší.
Jistě můžeš si to sestavit z komponentů třeba z Bauhausu levněji, tak to je tady taky, jakmile to je na loď je to X krát draší.
david:
Proč by měl mít dvoužilový rozvod? Samotného mně to zajímá, protože to mám v lodi tak jak píšu.
Pokud popíšu průběh ze sloupku v maríně:
Jednofází, trojvodičem, prodlužka ze sloupku (s jističema a chráničem, ale to není podstatné) do rozvaděče v lodi. Zde hlavní jistič, jistič na zásuvky (mám v lodi jen 3, tak je jen jeden), chránič. Z lodního rozvaděče rozvod zase trojlinkou do salonu na svorkovnici. Zde přes 15A pojistku vstup do nabíječky a paralelně trojlinkou do zásuvek, které mám průběžně.
Co se ti na tom nezdá?
Proč by měl mít dvoužilový rozvod? Samotného mně to zajímá, protože to mám v lodi tak jak píšu.
Jednofází, trojvodičem, prodlužka ze sloupku (s jističema a chráničem, ale to není podstatné) do rozvaděče v lodi. Zde hlavní jistič, jistič na zásuvky (mám v lodi jen 3, tak je jen jeden), chránič. Z lodního rozvaděče rozvod zase trojlinkou do salonu na svorkovnici. Zde přes 15A pojistku vstup do nabíječky a paralelně trojlinkou do zásuvek, které mám průběžně.
Co se ti na tom nezdá?
- Zdenda12345
- zkušený harcovník

- Reputace: 73
I kdyby měl na břehu jen dvouvodičový rozvod, tak za chráničem na lodi je z toho třívodičovej.
Na to co je na břehu bych v žádném případě nespoléhal. Proudový chránič a vlastní jištění bych považoval za základ. Chránič je do tisícovky (třeba ty obyč z Hornbachu mají podle mého měření nadstandardně krátký vypínací časy a fungují spolehlivě a dlouhodobě). Jistič a rozvodnice jsou stokorunový položky. Zapojit to umí každej průměrnej elektrikář a pak samozřejmě revizi.
Problém bych viděl snad jen v případě, že by na břehu byla dvouvodičová soustava a nebyl by zemnící kolík spojen s nulou. Nejsem si jistej, jestli bys to test tlačítkem na chrániči poznal. To by se muselo zkusit.
Zapojení je pak jednoduchý. Roztaháš si 230V rozvod, na něj připojíš nabíječku, a v momentě, kdy se připojíš na břeh se ten rozvod oživí a začne to i nabíjet. Nabíječku samozřejmě přes vypínač, nebo lépe přes vlastní jistič.
Rozvody napájené z měniče se chovají jako rozvody s oddělovacím trafem. Tam se nerozlišuje fáze a nula. Takže ani chránič nemá význam.
Na to co je na břehu bych v žádném případě nespoléhal. Proudový chránič a vlastní jištění bych považoval za základ. Chránič je do tisícovky (třeba ty obyč z Hornbachu mají podle mého měření nadstandardně krátký vypínací časy a fungují spolehlivě a dlouhodobě). Jistič a rozvodnice jsou stokorunový položky. Zapojit to umí každej průměrnej elektrikář a pak samozřejmě revizi.
Problém bych viděl snad jen v případě, že by na břehu byla dvouvodičová soustava a nebyl by zemnící kolík spojen s nulou. Nejsem si jistej, jestli bys to test tlačítkem na chrániči poznal. To by se muselo zkusit.
Zapojení je pak jednoduchý. Roztaháš si 230V rozvod, na něj připojíš nabíječku, a v momentě, kdy se připojíš na břeh se ten rozvod oživí a začne to i nabíjet. Nabíječku samozřejmě přes vypínač, nebo lépe přes vlastní jistič.
Rozvody napájené z měniče se chovají jako rozvody s oddělovacím trafem. Tam se nerozlišuje fáze a nula. Takže ani chránič nemá význam.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Err souhlasím, máš správé zapojení v lodi.
15A na nabíječ se mi zdá hodně.
Vodič 1,5 mm2 můžeš jistit max. 10A, 2,5 mm2 můžeš jistit max 16A.
15A na nabíječ se mi zdá hodně.
Vodič 1,5 mm2 můžeš jistit max. 10A, 2,5 mm2 můžeš jistit max 16A.
Naposledy upravil(a) Pavel-Sulc dne sob úno 13, 2016 2:47 pm, celkem upraveno 1 x.
-
david
- moderátor
- Reputace: 234
err_ píše:david:
Co se ti na tom nezdá?
neměl by být dvoužilový, musí být třížilový. odpovídám na Pavlovu poznámku k připojení na starší dvoužilovou instalaci třeba v domě
mimochodem jsou jističochrániče - oboje v jednom kuse. netřeba jistič a chránič.
Pavel-Sulc:
Z výroby je dodávána s 15A, v dokumentaci je 15A, tak dostala 15A. Do nabíječky mám 3x2,5, stejně tak do zásuvek.
Z nabíječky už pak vedou měděný lana na baterie. To je ale zase už jiný rozvod.
Z výroby je dodávána s 15A, v dokumentaci je 15A, tak dostala 15A. Do nabíječky mám 3x2,5, stejně tak do zásuvek.
Z nabíječky už pak vedou měděný lana na baterie. To je ale zase už jiný rozvod.
-
Jura
- návštěvník fóra

- Reputace: 20
to kapo:
Petře, to na co se ptáš máš v podstatě "pod nosem" (pro ostatní: na Vranově totiž stojíme na stání vedle sebe). Je to tak jak píše Pavel a Err a navíc je to děláno za prvního majitele lodě ještě v Avaru. Kdykoliv se můžeš i s elektrikářem zastavit na to podívat včetně zapojení solaru, který si asi taky budeš dodělávat. Navíc to uvítám a ověřím si zda mám nějaké moje dodělávky provedeny správně.
ahoj Jura
Petře, to na co se ptáš máš v podstatě "pod nosem" (pro ostatní: na Vranově totiž stojíme na stání vedle sebe). Je to tak jak píše Pavel a Err a navíc je to děláno za prvního majitele lodě ještě v Avaru. Kdykoliv se můžeš i s elektrikářem zastavit na to podívat včetně zapojení solaru, který si asi taky budeš dodělávat. Navíc to uvítám a ověřím si zda mám nějaké moje dodělávky provedeny správně.
ahoj Jura
Prosím o vysvětlení Juro. Člověk se učí celý život.
Takže ty máš v lodi zabudované ono zařízení na něž odkazoval Pavel a které se v naprosto celém Mediterraneanu používá standardně na sloupky v marínách a přístavech?
Přiznám se že dole u mola jsem na Vranově nikdy nebyl, jaké tam tedy máte připojení pro lodě? Jenom nějakou prodlužku, zásuvky, či co?
Ještě doplním: Nebere mě to stále hlava. Pokud je někde u vody jakákoliv zásuvka, neexistuje kolaudace, která by dovolila zapojení bez fíčka. To vím nabeton. A pokud je pod fíčkem zásuvka, je pod ním logicky i celý silový přívod k zásuvkám a k dalšímu zařízení v lodi, což bude ten měnič a dobíječ baterií.
Takže ty máš v lodi zabudované ono zařízení na něž odkazoval Pavel a které se v naprosto celém Mediterraneanu používá standardně na sloupky v marínách a přístavech?
Přiznám se že dole u mola jsem na Vranově nikdy nebyl, jaké tam tedy máte připojení pro lodě? Jenom nějakou prodlužku, zásuvky, či co?
Ještě doplním: Nebere mě to stále hlava. Pokud je někde u vody jakákoliv zásuvka, neexistuje kolaudace, která by dovolila zapojení bez fíčka. To vím nabeton. A pokud je pod fíčkem zásuvka, je pod ním logicky i celý silový přívod k zásuvkám a k dalšímu zařízení v lodi, což bude ten měnič a dobíječ baterií.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Pánové, shrnu:
Ochrana proti nebezpečnému napětí - musí z bezpečnostních důvodů být v rozvodně v lodi hned za kontaktem, kam je napojen kabel z mola.
Pak je jedno co je mezi lodí a elektrárnou.
Pozor, i vlhko v zásuvce může ochranu vyhodit, tedy vypne. Ale tak to má být
Ochrana proti nebezpečnému napětí (<30 mA) nedevolí dlouhodobý proud tělem. Má vypnout do 30 ms při proudu 30 mA (milliAmpere)
Fíčko nevím co je, ale to asi nevadí
Ochrana proti nebezpečnému napětí - musí z bezpečnostních důvodů být v rozvodně v lodi hned za kontaktem, kam je napojen kabel z mola.
Pak je jedno co je mezi lodí a elektrárnou.
Pozor, i vlhko v zásuvce může ochranu vyhodit, tedy vypne. Ale tak to má být
Ochrana proti nebezpečnému napětí (<30 mA) nedevolí dlouhodobý proud tělem. Má vypnout do 30 ms při proudu 30 mA (milliAmpere)
Fíčko nevím co je, ale to asi nevadí
-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Fíčko je proudový chránič, který jsi zaměnil za napěťový. Viz udávat napětí v amperech. 30mA. Jinak samozřejmě musí být na straně břehu. Pokud si ho dá někdo do lodě tak nic nepokazí. Jak je loď vlastně uzeměna, když se země nijak nedotýká? Zkoušel někdo chytit fázu do ruky? Popřípadě olíznout
?
?Re: břehová přípojka
Vyloženě chytit ne, to bych si asi netroufnul. Ale jelikož jsem ten domácí kutil a zvyklý si dělat všechno sám, mnohokrát jsem se s fází potkal. Ať úmyslně že jsem o drát brnknul prstem abych zjistil že je pod proudem, nebo nechca když jsem byl líný vypínat jistič při výměně zásuvky a zlehka se třeba kloubem dotknul. A velice rychle uhnul.
Nic to není. Základ je být dobře odizolovaný, nestát bosky, nedejbože ve vlhku. Ničeho uzemněného se nedržet druhou rukou. V normálních papučích, pokud proud nemá kam procházet, to jenom tak lehce zabrní, zamravenčí.
To když člověk strčil prst do fajfky od zapalovací svíčky, to byly jiné prdy. To opravdu bolelo. Ale byl to nejjednodušší způsob jak zjistit, jestli je přívod ke svíčce v pořádku. Jó, 10.000 Volt
Nic to není. Základ je být dobře odizolovaný, nestát bosky, nedejbože ve vlhku. Ničeho uzemněného se nedržet druhou rukou. V normálních papučích, pokud proud nemá kam procházet, to jenom tak lehce zabrní, zamravenčí.

To když člověk strčil prst do fajfky od zapalovací svíčky, to byly jiné prdy. To opravdu bolelo. Ale byl to nejjednodušší způsob jak zjistit, jestli je přívod ke svíčce v pořádku. Jó, 10.000 Volt

- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Ptáčku nějak jsi to zamotal:
Proudový chránič je jistič, vypíná při určitém proudu
Ochrana proti nebezpečnému napětí - Jordfelsbrytare - přeloženo chyba v zemění - vypíná když nastane rozdíl mezi pracovní nulou - modrý vodič a fází. Část proudu jde jinou cestou do země, např. člověkem a ochrana vypíná.
Napěťové hladiny
Obecně platí, že čím vyšší je napětí, tím je nebezpečnější. Přítomnost napětí nevede sama o sobě k úrazu, nutným předpokladem je, že zdroj ohrožujícího napětí je schopný dodávat nebezpečný elektrický proud trvale nebo významně dlouho. Při velkém proudu a napětí může stačit k poškození zdraví nebo ke smrtelnému úrazu i zlomek sekundy. V praxi to znamená, že čím je vyšší napětí a výkon zdroje, nebo když zdroj obsahuje vysokou kapacitu (kondenzátor), čím vyšší je energie daného zdroje, tím je potenciálně nebezpečnější.
Proudový chránič je jistič, vypíná při určitém proudu
Ochrana proti nebezpečnému napětí - Jordfelsbrytare - přeloženo chyba v zemění - vypíná když nastane rozdíl mezi pracovní nulou - modrý vodič a fází. Část proudu jde jinou cestou do země, např. člověkem a ochrana vypíná.
Napěťové hladiny
Obecně platí, že čím vyšší je napětí, tím je nebezpečnější. Přítomnost napětí nevede sama o sobě k úrazu, nutným předpokladem je, že zdroj ohrožujícího napětí je schopný dodávat nebezpečný elektrický proud trvale nebo významně dlouho. Při velkém proudu a napětí může stačit k poškození zdraví nebo ke smrtelnému úrazu i zlomek sekundy. V praxi to znamená, že čím je vyšší napětí a výkon zdroje, nebo když zdroj obsahuje vysokou kapacitu (kondenzátor), čím vyšší je energie daného zdroje, tím je potenciálně nebezpečnější.
Zdá se mi, že se to už zbytečně rozmělňuje, což je škoda.
Pavel-Sulc:
No, z fyziky víme, že u střídavého proudu, proud předbíhá napětí. Asi o čtvrtinu periody. Na tom je proudový chránič založen. Ale v tomto vlákně to asi není podstatné.
Pavel-Sulc:
No, z fyziky víme, že u střídavého proudu, proud předbíhá napětí. Asi o čtvrtinu periody. Na tom je proudový chránič založen. Ale v tomto vlákně to asi není podstatné.
- copy
- zkušený harcovník

- Reputace: 28
- Kontaktovat uživatele:
martinptacek píše:Jak je loď vlastně uzeměna, když se země nijak nedotýká?
Ako ktorá. Ale mala by mať zemniacu platňu.
- DB2
- návštěvník fóra

- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
najjednoduchšie :
http://www.manual.philippi-online.de/LAE235.pdf
http://www.info.philippi-online.de/InfoLAE200.pdf
http://www.info.philippi-online.de/LAE.pdf
zásuvku máš ale je lepšie dať zásuvku s uzatvorením pri pripojení zástrčky
aby nevnikla vlhkosť keď sa pripojíš.
http://www.manual.philippi-online.de/LAE235.pdf
http://www.info.philippi-online.de/InfoLAE200.pdf
http://www.info.philippi-online.de/LAE.pdf
zásuvku máš ale je lepšie dať zásuvku s uzatvorením pri pripojení zástrčky
aby nevnikla vlhkosť keď sa pripojíš.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Kabel uzemnění přístrojů mám připojen na nerezový šroub M24 vnějšího kýlu, 2,5 tun olova.
Zapuštěný kontakt 220V:
http://www.seasea.se/UserFiles/Byggplas ... x/5340.jpg
Zapuštěný kontakt 220V:
http://www.seasea.se/UserFiles/Byggplas ... x/5340.jpg
-
martinptacek
- aktívní jachtař

- Reputace: 21
Pavlíku prosímtě, když mi tykáš, tak mi tykej na jméno. Kdybych tě oslovoval ty Šulcu, tak by mi to přišlo docela hanlivý.
Občas se v elektrice zamotám, to je pravda. Zrovna teď se to ale nestalo. Proudový chránič není proudový jistič.
Napěťový chránič reaguje na napětí v ochraném vodiči. Zmiňoval jsi odpojení do 30 ms a 30 mA, to je charakteristika proudového chrániče.
Proudový chránič funguje na rozdílu proudu mezi nulákem a fází. Pokud není stejnej tak se rozepne.
Proudový jistič pouze hlídá překročení maximální hodnoty proudu. Třeba 16 A.
Občas se v elektrice zamotám, to je pravda. Zrovna teď se to ale nestalo. Proudový chránič není proudový jistič.
Napěťový chránič reaguje na napětí v ochraném vodiči. Zmiňoval jsi odpojení do 30 ms a 30 mA, to je charakteristika proudového chrániče.
Proudový chránič funguje na rozdílu proudu mezi nulákem a fází. Pokud není stejnej tak se rozepne.
Proudový jistič pouze hlídá překročení maximální hodnoty proudu. Třeba 16 A.
- Pavel-Sulc
- zkušený harcovník

- Kontaktovat uživatele:
Jističe jsou s charakteristikou B - rychlá a C - pomalá.
Pomalá charakteristika se používá na jištění např. elektromotorů, kde startovací proud je větší než nominelní proud.
Na lodi by měla být většinou B - rychlá
Pomalá charakteristika se používá na jištění např. elektromotorů, kde startovací proud je větší než nominelní proud.
Na lodi by měla být většinou B - rychlá