Snímač rychlosti proti vodě

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Re: Snímač rychlosti proti vodě

Příspěvekod veselyroman » úte srp 01, 2017 6:55 am

err_ píše:Ale asi meri dobre. Ty dva uzly mohl byt proud. Proto to meridlo ma smysl i kdyz mas GPS. Podle GPS, tedy rychlost proti dnu muze byt 4 kn, pokud plujes v proudu 2kn stejnym smerem jako je proud, znamena to, ze rychlost lode vodou bude 2 kn, jak ti to spravne ukazovalo.

Pro tebe z toho plyne, ze bud nefouka nebo mas pekne spatne vystavene plachty a mohl bys v danem miste i s malou lodi plout treba 6 - 8 kn.

Totez plati obracene. Pokud poplujes proti proudu, na GPS bude jen 3 kn ale rychlost vodou bude 5.5 kn, vis, ze mas vse dobre a proste te zpomaluje proud.

Jinak se to samozrejme kalibruje take. Na rovne vode, treba i dle GPS. Staci to i jednou, pri vymene vrtulky nebo zapojeni sondy.

Zkusím se na to v září - až budeme zase na lodi - víc soustředit. Měl jsem ale dojem, že ten rozdíl byl tak nějak konstantní (při stejné rychlosti) - ať při cestě tam, nebo zpět. Jedině tedy, že bych plul zrovna vždycky s proudem...
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » úte srp 01, 2017 7:47 am

A což takhle třeba přidřenej bowden ?
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte srp 01, 2017 12:25 pm

david píše:A což takhle třeba přidřenej bowden ?

Aha, pokud je takové přidření možné, tak to asi klidně může být důvod. Jak jsem už psal, loď není naše, jen si ji jednou ročně půjčujeme. Tím, že kolegové výše zmiňovali, že vždy ukazuje přesně a já mám praktickou zkušenost jinou, nutilo mě to reagovat...

Zpět na