Moje TOP pro loď

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Re: Moje TOP pro loď

Příspěvekod Beda » ned úno 21, 2016 1:14 am

Stanice mivaji dve menu. Jedno uzivatelske, druhe servisni pristupne pres heslo. To se v manualu nenajde. Tim se nastavujou i parametry stanice, tak neco menit kdyz nevim co to je muze uskodit.
Reset nastavi tovarni nastaveni, ale nebude problem aby to neresetovalo MMSI.

Muj TRX po pripojeni k PC umoznuje menit jen nastaveni pristupne manualne a jeste ne vsechny pametiti.

Berte to tak ze to MMSI je jako poznavaci znacka auta, obcansky prukaz, tak by to jednoduse menit nemelo jit. Je to identita a tu si sam zmenit nemuzes, tak to tak muze byt i u lode.

Namackas si MMSI nejake lode a spustis poplach......To je vazna vec a tak to budou mit osetrene.

MMSI 244630312 je WINDROSE
http://www.marinetraffic.com/photos/of/ ... :244630312
jsou tam i jeji fotky. Pekna lodicka.
err_
bez hodnocení
Reputace: 177

Příspěvekod err_ » ned úno 21, 2016 10:35 am

Ahoj Bedo,
Windrose to není, asi to tam někdo zadal nesprávně. Není to koneckonců oficiální web. Pokud si chcete ověřit své MMSI, případně dohledat někoho jiného, je potřeba využívat databázi uvolněnou pro záchranné složky. Databázi poskytuje vždy nejvyšší správní autorita daného státu. U nás by to bylo ČTÚ, v případě mé registrace např. Radiocommunications Agency Netherlands a pod.

Odkaz máte zde, ten Bedův je pšatně.

Vyhledání MMSI: http://www.itu.int/online/mms/mars/ship_search.sh

Mojí loď už jste vidět mohli v Tlachárně. Dodal jsem tam ale i volací znak, MMSI a ostatní a nelíbilo se mi, že to po změně v právech editace, po přenesení portálu na nový nešlo editovat, případně smazat. No teď již je to stejně jedno.

Tak tady:
DSCN2917.JPG

.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » ned úno 21, 2016 7:55 pm

Jasne, googl MMSI neprideluje, ale podle MMSI umi lod najit. Vypadlo 11 odkazu. je to z webu co sledujou pohyb lode po mori a ta lod to dava vcetne MMSI sama. Nejaka chyba v tom bude.

Jestli jsem neco prozradil, to jsem nechtel, jen ze zvadavosti jsem to cislo MMSI dal do googla.

Podle jmena co mas dbf v Holandsku, je takove jmeno lode i ve Finsku, jime MMSI i volaci znak.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » ned úno 21, 2016 8:07 pm

Beda:
Neprozradil jsi nic. Jen jsem tvůj příspěvek uváděl na pravou míru. Je samozřejmé, že lodí pod stejným názvem je na celé Zemi víc. Navíc, zde jsou jen ty registrované a ještě jen ty, které mají MMSI. Nepoužívej google, ale ten odkaz, co jsem napsal. Jednak můžeš napsat jméno, do kolonky Ship name, ale také můžeš napsat přímo MMSI nebo Call sign, které jsou již jedinečné po celém Světě. To už je absolutně jednoznačné. Navíc je tam uvedeno další vybavení lodi a záchranáři po kliku na kontakt vidí i moje mobily a mobil na kontaktní osobu. Také je tam barva, barva podponoru, max. počet posádky apod.

Pokud tedy vyšlu žádost o pomoc, záchranáři hned ví oč jde.

Edit:
Ale spíš než tohle povídání, bych mohl přidat zase nějaký ten top. Už od pohledu je vidět, kolik mi tam toho chybí a to naštěstí není vidět interiér :-) Teď ale doháním práci.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř kvě 18, 2016 5:42 pm

Tak jsem zrovna za poslední tři dny dorozchodil AIS vysílač/přijímač se spliterem a propojení s ploterem a vzájemnou zálohu GPS přes NMEA. Ještě dopojím rádio a něco vám k tomu připíšu. Má to různá úskalí.

Cestou na Helgoland jsem si ale ujasnil, že to je velmi důležitá pomůcka.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř pro 14, 2016 7:50 pm

Ahoj,
nechteli byste mi sem prosim nekdo uvest TOP celovku na lod (asi tedy vodevzdorna, dlouha vydrz, rozumny dosvit, cervene svetlo, ...)? Pokud by byla treba i v rozpeti 1500 - 2000,- Kc, tak bych si o ni napsal Jeziskovi. Na lodi mi vazne chybi a poslintana baterka mezi zuby asi neni to nejlepsi, tedy ten TOP :-)

Diky.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř pro 14, 2016 8:04 pm

zkus si vybrat tady: https://www.kronium.cz/led-svitilny-fen ... 7QodVIMFTw

třeba Fenix HL60R..
dhlavka
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod dhlavka » čtv pro 15, 2016 8:29 am

Ahoj,
ja do hor pouzivam Petzl Tikka plus, ale dobre jsou i od BlackDiamond. Outdorove celovky mivaji jen IP X4, zalezi jake mas naroky :) .
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » čtv pro 15, 2016 10:47 am

smike:
Ta celovka je pekna. Parada je IPX-8, tedy vodotesnost az do hloubky 2 metry. Cervene svetlo ma a vykonu vrchovate. Nabiji se microusb.
Mate nekdo zkusenosti, jak dlouho nabijeni trva? Alespon u nejakeho podobneho typu. A snese to i nabijecku do autozapalovace s 3.2A?

Edit:
Tak uz jsem si o ni napsal Jeziskovi :-)
PEPO
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 13

Příspěvekod PEPO » čtv pro 15, 2016 1:54 pm

err_ píše:smike:
Ta celovka je pekna. Parada je IPX-8, tedy vodotesnost az do hloubky 2 metry. Cervene svetlo ma a vykonu vrchovate. Nabiji se microusb.
Mate nekdo zkusenosti, jak dlouho nabijeni trva? Alespon u nejakeho podobneho typu. A snese to i nabijecku do autozapalovace s 3.2A?

Edit:
Tak uz jsem si o ni napsal Jeziskovi :-)

3,2 A je na zapalovač v pohode..
Ja mám 3 kusy tikka XP 2 a sú to fakt kvalitné čelovky 8)
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » stř úno 15, 2017 12:07 pm

Celovku jsem dostal. Presne - model HL60R. Nejprve jsem vahal nad intenzitou cerveneho svetla, ale pri pouziti to bylo naopak v pohode. Videt je dostatecne a nikoho to neoslnuje ani nebudi.

Bile svetlo na maximalni vykon, tedy pata poloha udela v lodi den a vypali to oci kazdemu, na koho se jen podivam. Ale na hledani mista k vyvazani hlidkou na spici lode to je asi perfektni.
err_
bez hodnocení

Příspěvekod err_ » sob črc 29, 2017 12:14 pm

Protoze vysel krasny test lezeni na stezen (i kdyz ne samostatne) na yacht.de, vracim se k tematu http://www.jachting.info/viewtopic.php?p=160906. Mnou popsanou cestu s 3x jumarem stale povazuji za nejlepsi. Na stezen lezu pomerne casto, nekolikrat za sezonu.

http://www.yacht.de/yacht_tv/test_technik/mit-eigener-kraft-den-mast-erklettern/a113273.html

V testu je vetsina udelatek jakousi osizenou variantou jumaru a i technika lezeni je dost podobna.
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Reputace: 82

Příspěvekod Richard » stř říj 18, 2017 9:07 pm

Nevím, zda jsem ve správném vláknu ... ale když budu popisovat pár zkušeností z letošní sezóny s vybavením své lodi ... tak je to o "mém TOP", co jsem byl schopen si pořídit ...

Bod první - přístroje NASA CLIPPER (nasamarine.com)
Tyto přístroje jsem volil ze dvou důvodů - ten první ... CENA, ten druhý je už z nouze ctnost - velký display, velké bukvy.
Mám čtyři - windmetr, log, depth a battery monitor (BM-1). Zkušenost je nedobrá. U hloubkoměru mi začalo protékat tělem sondy - je možné (a jiné vysvětlení nemám), že jsem při manipulaci s lodí nějakým způsobem narušil celistvost sondy. ta je umístěna skrze trup s originálním pouzdrem výrobce. Sama sonda včetně pouzdra značně vystupuje ze dna - na rozdíl od konkurenčních přístrojů. Sonda i při protékání zůstala funkční - protékání zastavil sikaflex. Pak odešel display unit ... to už je horší. Přes zimu se na něj podívám, pokusím se oslovit výrobce ... uvidím.
LOG - často vypadává - zřejmě problém sondy. Mám zkušenost se přístrojem SILVA - tam se nic takového neděje. Údaj logu je tedy nevěrohodný.
WINDMETR - občas ukazuje nesmysly. Venku fučí přes 30 kn a on hlásí laskavých 12 kn. Sonda sundat nejde - kabel je napevno a pokračuje skrz stěžeň až do kajuty. Novější provedení již má mezi sondou a svodem konektor ... pájet konektor 15m nad palubou plynovou pájkou asi není to pravé ořechové.
BATTERY MONITOR BM-1 - snímá jen servisní baterie (v mém případě 2x Hoeppecke 105 Ah). Nepodává tedy informaci o stavu startovací baterie (pro hnidopi/ychy - znám slovo akumulátor i jeho význam). Fungoval obstojně až do chvíle, kdy jsem demontoval baterie na zimu z lodi a zavadil jsem spojovacím můstkem o druhý pól ... je k nevíře, jak 100A bočník ochotně hoří - takže jsem doplnil seznam nákupů pro příští sezonu.

Bod druhý - navigace ap.
Koupil jsem VHF STANDARD HORIZON GX2200E - zabudované GPS, DSC, AIS. Používám mapy od NV Verlag (v papírové i elektronické podobě). Interní GPS od VHF v hliníkovém trupu nefunguje. Pořídil jsem marine GPS z Aliexpressu za 30 dolarů - napájení do 30V, rozhraní RS 232, protokol NMEA.
Přikoupil jsem NMEA multiplexer MiniPlex-3Wi-N2K. Navigační software mám OpenCPN (mám i od NV Verlagu, ale ten nepoužívám).
Shipmodul MiniPlex má galvanicky oddělené vstupy, umí NMEA, SeaTalk a zvládá i RS 232. Výstup hrne na Wifi - mám tedy na tabletu vše co je v PC. Parádní je přenos AIS z VHF do PC a tabletu. Informace o blížící se lodi, graficky znázorněná vektorem rychlosti společně s pozicí vlastní lodi a jí vlastním vektorem rychlosti je v TSS k nezaplacení. ještě neumí využít všechny vlastnosti, které mi systém nabízí ... mám přes zimu co studovat.
Budu muset koupit prodlužovací kabel pro anténu wifi Shipmodulu (ten je namontován za přístrojovým panelem u navigačního stolku) - hliníkový trup stíní a u kormidelního kola občas signál vypadne. Příští sezonu chci ještě propojit autokormidlo prostřednictvím SeaTalk protokolu se systémem ... je to sice proti mému staromilství navigovat co nejvíce bez kosmu ... ale když je to tak pohodlné ...

A ještě ... aktualizace map - mám vydání 2017 (papír i elektronické) a účastnící ČANY Cupu možná vědí - mezi Rujánou a Bornholmem je aktuálně ve výstavbě windpark Viking (myslím se tak jmenuje). Plul jsem na plachty, mlha, že nebylo na krok vidět, podle mapy bezpečně mimo oblast vymezenou kardinálními bójémi. A ejhle - z mlhy se vynořila velká loď (to jsem ještě neměl zprovozněno AIS) ... křičela na mne tlampačem a na 16 mne nutila k následování, že mne vyvede z DANGER ZONE ... Minulý týden jsem aktualizoval mapy ... ta oblast už tam je.
Beda
radioamatér
radioamatér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » stř říj 18, 2017 10:15 pm

Pri zkratu hori...dobra vlastni zkusenost. Udelat zkrat prstynkem, kovovym retizkem..asi vis co by se stalo. Radsi sundat i hodinky s kovovym paskem.

Zpět na