chtěl bych poprosit o názory a trochu se poradit k výrobě bouřkového, druhého stěhu. Mám k lodi dvě náhradní přední plachty, jednu bouřkovku ( na obrázku ) ale jsou nacvakávací a tedy nyní kvůli tyčovému rolfocku nepoužitelné. Druhá plachta je malá gena.
Chtěl bych mít možnost hlavně tu bouřkovku využívat a proto jsem se uchýlil k výrobě druhého předního stěhu. Aby nepřekážel geně na rolfocku, tak se bude jednat o odepínací stěh. Dole mám již nachystané uchycovací oko, ale lámu si teď trochu hlavu jak na stěžni. Nejde mi ani tak o způsob uchycení, ten použiji tak jak má být, průchodkou do stěžně se zavěšeným lanem, ale řeším spíše v jakém místě jej uchytit.
Zatím se mi jako nejlepší varianta jeví vést druhý stěh rovnoběžně s prvním, tedy s rolfockem. Tím by byl i dodržen sklon pro který snad byly tyto plachty dělané.
Možná, klidně o něco níže na stěžni. Vede mě k tomu pocit, abych na otěžovém vozíku uměl spíše přitahovat spodní lík, než zadní lem bouřkovky a tím ji více zplošťoval v případě potřeby. Tedy pokud se to u bouřkovky vůbec dělá?
Místo horního uchycení vychází do míst druhého sálingu. Trochu se bojím vrtat do stěžně otvory pro kování stěhu a výtahové kladky v místě kde už je sáling, aby to nějak nezeslabovalo stěžeň v jednom bodě. Je to jedno, nebo mám vrtat spíše nad nebo pod?
díky