Netradiční zdroje energie: "rotoped", radioizotopový termoelektrický generátor

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 84
Kontaktovat uživatele:

Netradiční zdroje energie: "rotoped", radioizotopový termoelektrický generátor

Příspěvekod vojtaharok » úte čer 26, 2018 4:04 pm

Napadly mě tyto potenciální generátory k použití na jachtě především při off shore turistických plavbách; existují v praxi, nemáte někdo s nimi zkušenost?

Ruční mechanický generátor ("rotoped", "reverzní elektrická vinšna" apod.)
----------------------------------------------------------------------------
Potenciální výhody:
- zároveň cvičební pomůcka proti atrofování svalstva
- mechanický příkon cca 100 až 150 W ("rotoped") není zanedbatelný
- víceméně stálé otáčky - možnost optimalizovat převod, stačí jen primitivní regulace dobíjení (výkonové diody)
- tichý (pokud námořník neskučí či nenadává)
- mechanismus by bylo možno použít také k přímému pohonu ruční ("nožní") rotační bilge pumy
Nevýhody:
- údržba a spolehlivost mechanismu a alternátoru, především při používání v kokpitu za těžších podmínek
- fixace na lodi a použití ve vlnách (nutná příprava, nejlépe na několika alternativních místech na lodi)
- hmotnost řádově desítky kg a nezanedbatelné rozměry ("krám")
- nejsou námořníci líní cvičit? Více než 1 hodinu denně asi nepojede....
Předpokládané parametry
- pokud vezmu účinnost alternátoru 60 % a převodovky 85%, dostanu celkovou účinnost cca 50%
- při 100 až 150 W mechanického příkonu dostávám výkon 50 až 75 W, což je cca 4 až 6 A dobíjecí proud 12 baterie, což má smysl

Radioizotopický termoelektrický generátor
-----------------------------------------------------
(jako je například na družicích)
Výhody
- žádné mechanické části
- stálý, bezúdžbový zdroj (24 hodin mnoho let, pouze čistit od nárůstů)
- možné s výhodou umístit do "torpéda", jedna strana termočlánku do vody
- možno i odstínit olovem torpéda
- pro špinavou bombu by to mělo snad být nedostatečné
Nevýhody
- šílená cena
- piráti a teroristi mohou být blbí nebo naopak moc chytří
- nebezpečí v případě vytažení z vody (přehřátí)
Voda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 14

Re: Netradiční zdroje energie: "rotoped", radioizotopový termoelektrický generátor

Příspěvekod Voda » úte čer 26, 2018 9:39 pm

Po přečtení tohoto příspěvku jsem si ihned vzpomenul na další netradiční, ale účinný zdroj elektrické energie.
EBOTYLO - ebonitová tyč a liščí ohon.
Výhody a pozitíva
- žádné složité mechanické části
- stálý, bezúdržbový zdroj (24 hodin mnoho let, pouze čistit od prachu a potu)
- skladné, lehké, laciné, snadno opravitelné
- liščí ohon je možné s výhodou při nenadálem poklesu okolní teploty situovat do svršků, anebo omotat okolo "torpéda", jednoduše tam kde to zrovna chladí nejvíc
(každý tomu zkrátka říkáme jinak) :lol:
- ve výrobě elektrické energie se posádka může prostřídat, zároveň se zahřeje na pracovní teplotu i bez kávy
- v případě nežádané návštěvy, ebonitová tyč poslouží jako tlumočník do všech, a to bych rád zdůraznil, nejen světových jazyků, že dnes hosty nepřijímáme.
- možnost zavzpomínat si při výrobě elektrické energie, na hodiny fyziky v ZDŠ
- pokud požadujeme jednofázový proud, postačí nám jedna souprava a můžeme začít leštit prakticky kdykoliv
- v případě vícečetné posádky, pořídíme tři soupravy a získáme trojfázový proud
- .....
Nevýhody
- nic mne nenapadá
- to neznamená že žádné nejsou
- možná mne někdo doplní ;)
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: Netradiční zdroje energie: "rotoped", radioizotopový termoelektrický generátor

Příspěvekod vojtaharok » stř čer 27, 2018 8:04 am

Říkal jsem si, že odpor k fyzické aktivitě na jachtě bude :-)

Jde mi o to, aby nebylo na plavbu přes oceán potřeba s sebou tahat spalovací elektrický generátor (hlučí, smrdí, je to "krám") nebo startovat motor každý den (spotřebuje se energie na start, hlučí, ve vlnách se může zavzdušnit). V případě plavby v pasátech na zaďák při dobrém počasí a mimo hromadné akce by měly energii spotřebovávat jen poziční světla (celou noc), osvětlení kajuty (večer, potom krátkodobě), VHF vysílačka (minimálně celou noc), případně elektronická čtečka (s elektronickým inkoustem). Ostatní přístroje by mohly být zapínané jen cca 2x denně (GPS, anemometr), případně jednou denně až jednou týdně (satelitní spojení, ...). Co se týče měření rychlosti, myslím, že klasický destičkový log bude spolehlivější, než elektronický vrtulkový, hlavně blíže Karibiku (rostliny) a protože severní rovníkový proud tam zrychluje, důležitější bude stejně rychlost vůči dnu (nutno GPS). A je možné používat astronavigaci.

S menším slunečním panelem (nefunguje v noci) a větrným generátorem (nefunguje při malém nebo příliš silném větru, hlučí) by měl "rotoped" stačit pokrýt tuto běžnou spotřebu.

Samozřejmě, v případě změn počasí zapnout anemometr, blíže civilizace či za horší viditelnosti zapínat postupně VHF nonstop, aktivní radarový odražeč, GPS, NAVTEX, AIS, atd.

Nota: Ve výpočtu mám drobnou chybu. Nabíjecí napětí 12 V baterie by mělo být nejméně 14 V, takže nabíjecí proud bude ve skutečnosti spíše 3 až 5 A místo 4 až 6 A.
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » stř čer 27, 2018 3:43 pm

Rotoped je naprosty nesmysl (zvlast pri cene 100W solaru), a kdyz je hnusne da se pouzit windgenerator - je sice trochu drazsi (ale asi i tak bude levnejsi nez ten rotoped), ale zas ma typicky nekolikrat vyssi vykon.

RTG ti nikdo neproda. A asi nikdo ani nepovoli provozovat. Nehlede na to, ze se u nich pohybuje elektricky vykon v radu desitek W pri hmotnosti stovek kg a cene v milionech.

LED pozicky 10W (to je popravde docela overkill), VHF ve standby 5W, tablet 5W. Celkem hezkych 20W. Rekneme ze to vsechno pojede nonstop. To je 480Wh denne. To by dle modelu na Azorech i v tech nejhorsich mesicich (prosinec, leden) melo pokryt asi 350Wp v solaru namontovanych "naplocho" (pocitano je tu s 25% celkovych ztrat). To je cca 2-3m^2 plochy. Pri optimalizaci naklonu a azimutu by mohlo stacit i 250Wp.

Po doplneni windgeneratorem (pro pripad kdy nesviti) asi neni duvod tohle resit.
copy
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod copy » stř čer 27, 2018 10:07 pm

super, Jára Cimrman ešte žije.
kedar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod kedar » stř čer 27, 2018 10:56 pm

Ahoj Cymrmani...,
v této souvislosti ještě nepadl hydrogenerátor.Pokud goglíte najdete spoustu odkazů. Myslím, že účinnost je dobrá.

Největší nevýhodou podle uživatelů, zdá se být manipulace. Což je u drahých konstrukcí řešeno elegantním mechanismem vyklápění.

Viděl jsem obyčejný alternátor, který měl na hřídeli zahradní hadici a na konci vrtuli. Jde o nastavení otáček které jsou optimální, což by nemuselo být tak těžké, protože samozřejmě plachetnice nemá danou rychlost, ale rozptyl v převažujících podmínkách není tak velký.
Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » úte zář 04, 2018 9:26 am

Rotoped s alternatorem jsem videl. Ale chtelo by to dost uprav. Ty otacky setrvacniku jsou male, tak by se asi musel postavit. Rucni pohon vysilacek pouzivali armady snad celeho sveta, mozna uz za WWII. Dneska to uz neni aktualni, agregaty jsou male, solarni panely dostupne.
Jen to nekdy trva.....treba amaricani zavedli solarka nedavno, spocitali si v Afganistanu kolik je stala doprava nafty v dobe kdyz jim kazdou druhou cisternu zapalili.
Dneska jsou videt solarka u dopravnich znacek, radaru i tam kde je elektrika.
Ten vetrnik ma asi malou zivotnost.
Urcite je zvrhlost poustet na jachte motor na nabijeni. Jine je to kdyz mate lod na tyden, jine kdyz je na mori mesice. To by se melo resit podle potreby.

Podivejte se na
https://www.i4wifi.cz/Solarni-panely-1/ ... T-18V.html
Je to velikost snad do krosny....Par jich koupit, dat je okolo lode na zabradli, zapojit paralelne. Za cenu vetrniku jich koupis snad 20 ks.
Dat je okolo lode svisle na zabradli.
Ma to Stanislav na Eternity.
Ten radioizotopový termoelektrický generátor by nejspis stal vic jak jachta a asi to do civilu nedaji.
vojtaharok
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vojtaharok » stř zář 05, 2018 10:02 am

Bedo, děkuji Ti za seriózní reakci. Jo, ten solár, ten bude potřeba mít v každém případě. Nejlépe mít na dlouhou plavbu všechny možné zdroje, pokud možno dvojitě (jako náhradní), včetně náhradních akumulátorů či nouzových baterií. Dnes existují starovací powerbanky, které nic neváží a dokážou udělat stovky ampér, ale jsou zatím pekelně drahé. Teď validuji použití "obyčejných" alkalických primárních článků (cca 10 Kč jeden AA 1,5 V článek 2,7 Ah, držák 8 ks baterií 29 Kč vč. DHP) jako náhradní zdroj pro poziční světla na lodi: Podle papírových předpokladů (kapacita vs spotřeba) by měla světla svítit cca 50 hodin, ale už mi svítí v kuse sedmý den (ale nehodí se na startování, jen jako trakční zdroj). Zpátky k šlapostroji: napadlo mě to, když jsem rehabilitoval po úrazu kolena; do konce života asi budu muset pořád cvičit. Prohlížel jsem různé šlapací generátory, ano, bude bohužel potřeba setrvačník a žádná komerčně nabízená konstrukce nevypadá uspokojivě.
jim.bim
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod jim.bim » úte led 07, 2020 8:28 pm

Netradiční je netradiční. Tedy dotaz. Používáte někdo na SVÉ lodi palivový článek? Tedy dobíjení baterií pomocí článku s chemickou reakcí? Není to žádná láce, ale provoz je za hubičku. Nehledě na splodiny a hluk. Běží trvale, resp. sám si hlídá stav baterií a podle potřeby "zasahuje". Není to žádný strhující výkon (u nejlevnější verze), ale přijde mi, že běžnou spotřebu 24ti hodinového provozu lodě zvládne. Tedy nějaké to svícení, autopilot apod.
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 08, 2020 3:29 pm

Já bych zvolil jako zdroj energie trakční autobaterii 160 Ah. Koupíš jí za pár tisícek a bude Ti po jednom nabití z "KONVENČNÍ" rozvodné sítě sloužit na ty Tvé pozičky a osvětlení kabiny celou sezónu ! Chceš-li jí ozvláštnit něčím "NETRADIČNÍM", zvolil bych k jejímu nabíjení právě to dynamo ze stacionárního byciklu, dieselagregát a nebo fotovoltaiku ze sousedovy lodě.

Můj druhý, "alternativnější" návrh je, použit to osvětlení z dynama na kličku - ve sportu mají baterky za cca. 100,- Kč. 5 minut točení dává 10 minut světla. Rusáci mívali i takovéhle elektrické holicí strojky...
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 418

Příspěvekod lynx » stř led 08, 2020 4:42 pm

jim.bim píše: Používáte někdo na SVÉ lodi palivový článek? Tedy dobíjení baterií pomocí článku s chemickou reakcí?

Ze zdejších jachtařů nejspíš nikdo. Přeci jen je to dost netradiční a většinou majitelé jdou cestou solárů nebo wind generátoru.

V téhle epizodě o použití na vlastní lodi autor mluví:
https://www.youtube.com/watch?v=N7VYsXuvWXs
Pro plavby s poměrně častým pobytem v marínách je to asi zbytečné. Ovšem pro delší přeplavby má článek spoustu výhod – žádný hluk, žádné zplodiny, úspora místa atd.

pan.fotograf píše:Já bych zvolil jako zdroj energie trakční autobaterii 160 Ah.

Kterému slovu ve výrazu „netradiční“ nerozumíš? A mimochodem, chtěl bych vidět, jak baterie 160 Ah vydrží celou sezónu na jedno nabití dodávat energii pro osvětlení a přístroje. Myslíš sezónu dlouhou jeden týden?
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř led 08, 2020 6:27 pm

Pokud je někdo ochotný celou noc napájet poziční světla točením kličky, s desetiminutovýma pauzama, je pro něj,zdá se, obyčejná trakční baterie netradiční zdroj... :whist: :lol: :lol:
pan.fotograf
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod pan.fotograf » stř led 08, 2020 6:37 pm

Se zdrojem energie ze šlapání je dokonce možno objet celý svět. Ovšem vezme si to 13 let života...
https://www.espn.com/espn/page2/story?p ... ger/071114

Kanálová verze pro domácí stavbu je Escargot od Phila Thiela
https://smallboatsmonthly.com/article/e ... l-cruiser/

Vítězslav Dostál objel svět sám za 3 roky, také silou svých nohou - ovšem na bicyklu
https://www.zivotnacestach.cz/rozhovor- ... ole-1-dil/

A nejskormnější verze je... ŠLAPADLO :P
Mrkva
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod Mrkva » sob led 11, 2020 5:06 am

Palivovy clanek mi prijde jako nesmyslne draha sranda. Ten clanek o kterym hovori na videu stoji asi 4 tisice liber. Denne vygeneruje cca 1.5kWh (a spotrebuje cca 1.5l MetOH). Originalni baleni paliva vyjde na cca 100 liber (2x "M10 cartridge") a vystaci na 22kWh. To je krasnych 130Kc na kWh. Popravde nevim o moc *drazsich* zpusobech, jak vyrabet elektrinu. Nehlede na to, ze methanol se bude shanet mnohem hur, nez napriklad propan, benzin, nebo nafta - a kdyz nebude dostatecne cisty, tak to ten clanek odnese.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » sob led 11, 2020 10:57 am

Ten tvuj jazyk si fotograf strc do pr.....e a hodne hluboko. Nikdo na nej neni zvefavej a ani to neni vtipny tva inteligence je uz kazdemu jasna a je nepochopitelne proc jsi toho smajla tam jako dal komu se tim vysmivas asi sam sobe
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob led 18, 2020 9:14 am

No, pokud ten palivový článek spotřebovává metanol (jestli se nepletu, tak CH3OH, neb C2H5OH je etanol), tak jsem zvědav, jak se kde bude shánět, myslím nejen u nás, ale někde na ostrovech a podobně. Metanol byl dřív běžně dostupný po kanystrech, ale za určitých omezení (organizace pod Svazarmem, jedové osvědčení a pod.), používal se jako základ pro palivo do leteckých motorků se žhavící svíčkou, možná ještě někde pár litrů mám ... . Ale jelikož proběhla metanolová aféra, kde nám pár vymytých mozků totálně zavařilo, tak dnes nevím.
Druhá věc je ekonomika provozu takového zdroje energie, pokud cena paliva je taková, jaká je. Pak mi vychází opravdu nejefektivnější klasický zdroj - solárko, regulátor a baterie. To se dá dnes pořídit za pár tisíc (cca panel 2, regulátor 2, baterie bude horší, ale tu má stejně každý).

Pavel.

Zpět na