mam na lodi domacky vyrobeny pantograf, ale mam pocit, ze to na muj problem nema ani moc vliv.
problem je ten, ze pri zarazeni zpatecky ma motor tendenci se zvedat (sklapet se), je potreba ho pri razeni trosku pridrzet.
Da se to nejak elegantne resit, aniz bych trvale prisel o moznost naklapeni (po vytazeni z vody motor jeste sklapim)?
predem diky moc za napady
zavesny motor / pantograf
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
pANTOGRAF
Ahoj Simone, předpokládám, že u toho pantografu to po sklopení napevno utáhneš, takže nejde ani dolů ani nahoru, tak to mám udělané u svého pantografu. Motor sice má snahu se při zpátečce zvedat, ale ani samotná západka na motoru ani pantograf ho samozřejmě nepustí, pokud ovšem nezapomenu dotáhnout na pantografu křídlaté matky, kteréžto ho drží v dané poloze.
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 0
mOTOR.
A tak to je jiná, mě při řazení zpátečky automaticky na motoru zaskočí (většinou) taková západka plechová, kterážto zabrání zvedání motoru z vody. To bude problém samotného motoru, západky na motoru, je to jen kousek plechu, nemáš to ohnuté? To chce vidět motor. Já mám Mercury 4 Sailpower. Poradili by Ti snad v Life a Boat ve Brně ve Slatině.
- simon
- aktívní jachtař

- Reputace: 1
Re: mOTOR.
Ferdinand píše:A tak to je jiná, mě při řazení zpátečky automaticky na motoru zaskočí (většinou) taková západka plechová, kterážto zabrání zvedání motoru z vody. To bude problém samotného motoru, západky na motoru, je to jen kousek plechu, nemáš to ohnuté? To chce vidět motor. Já mám Mercury 4 Sailpower. Poradili by Ti snad v Life a Boat ve Brně ve Slatině.
delala to stara yamaha 4AC a dela to i fungl nova honda BF5
- bobes
- aktívní jachtař

- Reputace: 6
Podívej se jestli se sklápí samotný motor nebo jesli se sklápí i s držákem. Pak uvidíš hned jestli je zavada na západce nebo na závěsu. Motor se trimuje na normální jízdu a při zpátečce to prostě nasčítá všechny vůle jak na západce u motoru tak na závěsu. Udělá to pak klidně 20 stupňů. Já měl držák na lodi pevný a když jsem tomu na zpátečku naložil taky se přizvedl. Jinak mezi námi pokud nemáš tramvaj, tak tam budeš mít spíše paralelogram než pantograf 

- simon
- aktívní jachtař

bobes píše:Podívej se jestli se sklápí samotný motor nebo jesli se sklápí i s držákem. Pak uvidíš hned jestli je zavada na západce nebo na závěsu. Motor se trimuje na normální jízdu a při zpátečce to prostě nasčítá všechny vůle jak na západce u motoru tak na závěsu. Udělá to pak klidně 20 stupňů. Já měl držák na lodi pevný a když jsem tomu na zpátečku naložil taky se přizvedl. Jinak mezi námi pokud nemáš tramvaj, tak tam budeš mít spíše paralelogram než pantograf
v souladu s avaryachtem (http://www.avaryacht.cz/motory-prisluse ... oru.k.aspx) tomu rikam pantograf .... jestli je to dobre nevim, ale hlavni je, ze si rozumime
...jeste to proverim, sem nemel cas s tim v nedelu prilis experimentovat

- tataS
- zkušený harcovník

- Reputace: 5
Tento problém vzniká když při sklonění motoru dolu, se neopře o tyčku trimu a potom nefunguje pojistka proti zvednutí při
zpátečce. Nejspíše má motor moc malý trim a něco mu brání v dosednutí na tu tyčku. Za tohoto stavu je velmi nebezpečné
přidat prudčeji plyn na zpátečku, mohl by vyskočit a někoho zranit. Osobně se mi to stalo při odjezdu, když se mě tam dostalo
lano od kotvy a motor nedosedl na tyčku. Málem mě shodil ze člunu.
zpátečce. Nejspíše má motor moc malý trim a něco mu brání v dosednutí na tu tyčku. Za tohoto stavu je velmi nebezpečné
přidat prudčeji plyn na zpátečku, mohl by vyskočit a někoho zranit. Osobně se mi to stalo při odjezdu, když se mě tam dostalo
- simon
- aktívní jachtař

tataS píše:Tento problém vzniká když při sklonění motoru dolu, se neopře o tyčku trimu a potom nefunguje pojistka proti zvednutí při
diky ... papirovym patranim jsem dospel k podobnemu zaveru, ted uz jen najit cas na praktickou zkousku. me prave prakvapilo, ze se tak zachovaly oba motory