zavesny motor / pantograf

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

zavesny motor / pantograf

Příspěvekod simon » pon zář 15, 2008 9:45 am

mam na lodi domacky vyrobeny pantograf, ale mam pocit, ze to na muj problem nema ani moc vliv.
problem je ten, ze pri zarazeni zpatecky ma motor tendenci se zvedat (sklapet se), je potreba ho pri razeni trosku pridrzet.
Da se to nejak elegantne resit, aniz bych trvale prisel o moznost naklapeni (po vytazeni z vody motor jeste sklapim)?
predem diky moc za napady
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

pANTOGRAF

Příspěvekod Ferdinand » pon zář 15, 2008 10:45 am

Ahoj Simone, předpokládám, že u toho pantografu to po sklopení napevno utáhneš, takže nejde ani dolů ani nahoru, tak to mám udělané u svého pantografu. Motor sice má snahu se při zpátečce zvedat, ale ani samotná západka na motoru ani pantograf ho samozřejmě nepustí, pokud ovšem nezapomenu dotáhnout na pantografu křídlaté matky, kteréžto ho drží v dané poloze.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte zář 16, 2008 1:42 pm

nezveda se pantograf z vody, sklapi se(naklani) motor ..... stejne jako kdyz ho chces naklonit protoze chces (neni tam zadna pojistka, staci za to jen vzadu vzit a tahnout k sobe ... jsou tam pak tusim 3 pozice ve kterych to lze aretovat proti pohybu zpet)
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

mOTOR.

Příspěvekod Ferdinand » úte zář 16, 2008 2:48 pm

A tak to je jiná, mě při řazení zpátečky automaticky na motoru zaskočí (většinou) taková západka plechová, kterážto zabrání zvedání motoru z vody. To bude problém samotného motoru, západky na motoru, je to jen kousek plechu, nemáš to ohnuté? To chce vidět motor. Já mám Mercury 4 Sailpower. Poradili by Ti snad v Life a Boat ve Brně ve Slatině.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Re: mOTOR.

Příspěvekod simon » úte zář 16, 2008 4:03 pm

Ferdinand píše:A tak to je jiná, mě při řazení zpátečky automaticky na motoru zaskočí (většinou) taková západka plechová, kterážto zabrání zvedání motoru z vody. To bude problém samotného motoru, západky na motoru, je to jen kousek plechu, nemáš to ohnuté? To chce vidět motor. Já mám Mercury 4 Sailpower. Poradili by Ti snad v Life a Boat ve Brně ve Slatině.

delala to stara yamaha 4AC a dela to i fungl nova honda BF5
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » úte zář 16, 2008 4:29 pm

Podívej se jestli se sklápí samotný motor nebo jesli se sklápí i s držákem. Pak uvidíš hned jestli je zavada na západce nebo na závěsu. Motor se trimuje na normální jízdu a při zpátečce to prostě nasčítá všechny vůle jak na západce u motoru tak na závěsu. Udělá to pak klidně 20 stupňů. Já měl držák na lodi pevný a když jsem tomu na zpátečku naložil taky se přizvedl. Jinak mezi námi pokud nemáš tramvaj, tak tam budeš mít spíše paralelogram než pantograf :D
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte zář 16, 2008 4:35 pm

bobes píše:Podívej se jestli se sklápí samotný motor nebo jesli se sklápí i s držákem. Pak uvidíš hned jestli je zavada na západce nebo na závěsu. Motor se trimuje na normální jízdu a při zpátečce to prostě nasčítá všechny vůle jak na západce u motoru tak na závěsu. Udělá to pak klidně 20 stupňů. Já měl držák na lodi pevný a když jsem tomu na zpátečku naložil taky se přizvedl. Jinak mezi námi pokud nemáš tramvaj, tak tam budeš mít spíše paralelogram než pantograf :D

v souladu s avaryachtem (http://www.avaryacht.cz/motory-prisluse ... oru.k.aspx) tomu rikam pantograf .... jestli je to dobre nevim, ale hlavni je, ze si rozumime :)

...jeste to proverim, sem nemel cas s tim v nedelu prilis experimentovat :(
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » úte zář 16, 2008 8:41 pm

Tento problém vzniká když při sklonění motoru dolu, se neopře o tyčku trimu a potom nefunguje pojistka proti zvednutí při
zpátečce. Nejspíše má motor moc malý trim a něco mu brání v dosednutí na tu tyčku. Za tohoto stavu je velmi nebezpečné
přidat prudčeji plyn na zpátečku, mohl by vyskočit a někoho zranit. Osobně se mi to stalo při odjezdu, když se mě tam dostalo
lano od kotvy a motor nedosedl na tyčku. Málem mě shodil ze člunu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » úte zář 16, 2008 8:50 pm

tataS píše:Tento problém vzniká když při sklonění motoru dolu, se neopře o tyčku trimu a potom nefunguje pojistka proti zvednutí při
zpátečce. Nejspíše má motor moc malý trim a něco mu brání v dosednutí na tu tyčku. Za tohoto stavu je velmi nebezpečné
přidat prudčeji plyn na zpátečku, mohl by vyskočit a někoho zranit. Osobně se mi to stalo při odjezdu, když se mě tam dostalo
lano od kotvy a motor nedosedl na tyčku. Málem mě shodil ze člunu.

diky ... papirovym patranim jsem dospel k podobnemu zaveru, ted uz jen najit cas na praktickou zkousku. me prave prakvapilo, ze se tak zachovaly oba motory

Zpět na