Loď nemám zatím žádnou, psal jsem v úvodu, že teprve vybírám. Ale uvažuji cca 12-13 m, buďto stavba z AL (ale dodavatelsky a to je u nás trošku problém) nebo nákup hotové laminátky na severu, kde jsou loděnice ochotné, resp. zvyklé, v určité míře modifikovat interier i vybavení podle přání zákazníka. Proto tady poptávám rady a zkušenosti.
Hodlám se pohybovat spíš v teplejších vodách, takže by mi z hlediska funkce určitě stačilo a možná i díky rychlejšímu náběhu provozně více vyhovovalo, teplovzdušné topení. Většinou budu spíš přitápět než topit. Trochu se ale obávám hlučnosti (nikoli u čerpadla vodního systému, jak si asi interpretoval Sendvic), potencionální poruchovosti a samo spotřeby proudu. Na druhé straně jsem si vědom, že poněkud podporuje cirkulaci vzduchu, což není od věci. U Vetusů dokonce píšou, že je ho možné v létě využít i jako ventilační systém. Což mi ale vzhledem k umístění výdechů u podlahy přijde jen jako reklamní trik, protože studené nohy a horká hlava je přesný opak tzv. tepelné pohody.
Na teplovodním topení mě právě oslovila možnost společného "ohniště" pro topení i bojler a tichý provoz. A když už se má v topném systému něco točit, myslím, že čerpadla jsou proti ventilátorům přeci jenom spolehlivější.
Ohřívání vody chladící vodou z motoru (můj vytipovaný laminátový drahoušek má motor 140 PS, takže už něco ohřeje) a topným tělískem na 220V je snad možné u obou systémů.
Samotížný systém mi přišel nejjednodušší = nejspolehlivější, ale už jsem z příspěvků Davida a Senvice pochopil...Jednak nejsem přítelem experimentů a jednak by větší objem topného okruhu ještě více zpomalil náběh teplovodního systému, který už tak považuji pro svůj předpokládaný způsob používání za méně vhodný.
No, zatím jsem zralej na házení korunou
Ok, Denisi, beru to. On je tento způsob komunikace bez možnosti sledovat nonverbální projevy, jak už tu ostatně někdo dříve konstatoval, někdy zavádějící.
Wlady