Poziční světla a ostatní

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Poziční světla a ostatní

Příspěvekod vendelinek » pon bře 14, 2011 9:56 pm

Ahoj, nemáte někdo praktickou zkušenost s instalací vnějšího osvětlení plachtenice 7m? Mám pouze stěžňpvé-kotevní bílé světlo 360° a rád bych na loď dal i poziční. A teď řeším, jestli dát sdružené na příď nebo zvlášť červené a zelné na boky. A hlavně, kam a jakou technologií světla namontovat, aby nepřekážela.
Díky.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon bře 14, 2011 10:16 pm

V předu mám sdružené pod čelenem a vzadu bílé. Foto možná najdu později.
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » pon bře 14, 2011 10:18 pm

Moc díky, foto si rád prohlédnu :)
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon bře 14, 2011 10:41 pm

Já mám v předu po bocích lodi jedno červené, jedno zelené (jsou na to držáky na příďovým koši, jedno bílé vzadu, kotevní bílé nahoře na stěžni a motorové světlo na stěžni u sálingů.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » úte bře 15, 2011 6:09 am

Jestli se nepletu může být združené světlo na vrcholku stěžně a je také v katalogách některých obchodů.
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » úte bře 15, 2011 7:51 am

To sdružené světlo na stěžni se prodává. I jej někteří jachtaři doporučují. Má to výhodu, že je všechno na jedom kabelu a i úspora žárovek, tj. nižší spotřeba v lodi. Já spíš těď vycházím z toho, že se s mojí lodičkou plácám v Čechách a jsem radši, když můžou kolemplující vidět příď i záď. To není moře, kde se moc nepočítají metry. Leda při manévrech na kotvištích.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte bře 15, 2011 7:54 am

Já to volil tak proto, že v lodi jsem mohl lépe protáhnout kabel a zafixovat ho natrvalo.
Stěžeň je sklápěcí a pro přepravu to nebylo moc vhodné. Bílé kotevní světlo jsem dal solární, tedy bez kabelu.
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » úte bře 15, 2011 8:15 am

Takhle to mám teďka já na lodi. Mám trošku atyp kotevní světlo - nejdou sehnat výbojky (a úprava asi nepůjde...). Tak to chci řešit jiným světlem. Přemýšlím, kam zavěsit (nebo položit) to příďové světlo. Spíš asi zavěsit pod špičku. Ale abych ho nekřapnul při vytahování kotvy.

Obrázek
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte bře 15, 2011 8:29 am

Jedna hodně přiblížená fotka:
Obrázek

Vendelínku, prosím tě nechci ti do toho kecat, uděláš si to jak budeš chtít. Jen jedna otázečka. Často-li pluješ, nebo plánuješ plout v noci? Si myslím že kombinované světlo na stěžni je dobrá volba. I vzhledem ke spotřebě (1/3 žárovek)
Gargi
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Gargi » úte bře 15, 2011 11:11 am

Nevim jestli je to zrovna praktická rada pro ostatní, ale já ted koupil 2 měděné lampy na aukru a pověsim je na stožár... :P

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » úte bře 15, 2011 11:12 am

Ještě proč na stěžni. Loď je na boji na Orlíce bez dozoru takhle to nikoho nesvádí ukrást. Z hlediska viditelnosti jak na moři tak na přehradách to je asi také lepší.
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » úte bře 15, 2011 11:23 am

[quote="vendelinek"]Takhle to mám teďka já na lodi. Mám trošku atyp kotevní světlo - nejdou sehnat výbojky ,A co zkusit LEDky? minimální spotřeba, maximální svítivost,příznivá cena!
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte bře 15, 2011 11:52 am

No ale když ti rupne žárovka, a máš komplet světla nahoře na stěžni, tak musí stěžeň dolů, když to máš rozdělené na přídi a zádi, jen ji jednoduše vyměníš.

Jinak příďové sdružené jsem původně na lodi měl a bylo zavěšené na příďovém koši a aby nepřekáželo, bylo šoupé mimo osu. Ale když už byli držáky na bocích z výroby, tak jsem to předělal.
Standa
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa » úte bře 15, 2011 12:12 pm

U větší lodě je výměna na stěžni problém ale já mám překližkovou Sportinu, tak vytahnu kýl nahoru, ve dvou lidech za výtah položím na bok a bez problému vyměním.
IvoK
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod IvoK » úte bře 15, 2011 12:43 pm

vendelinek píše:To sdružené světlo na stěžni se prodává. I jej někteří jachtaři doporučují. Má to výhodu, že je všechno na jedom kabelu a i úspora žárovek, tj. nižší spotřeba v lodi. Já spíš těď vycházím z toho, že se s mojí lodičkou plácám v Čechách a jsem radši, když můžou kolemplující vidět příď i záď. To není moře, kde se moc nepočítají metry. Leda při manévrech na kotvištích.

Problém ale vidím v tom, že sdružené světlo na stěžni je vidět lépe jen z velké vzdálenosti. Zatímco dělená světla u předního koše /či sdružená svítilna/ je lépe vidět na kratší vzdálenost. Aby vás pak někdo nepřehlídnul :whist:
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » úte bře 15, 2011 1:28 pm

Díky za osobní názory a zkušenosti, ještě trochu popřemýšlím. Já bych s výměnou žárovky na stěžni neměl problém, stěžeň zvednu i položím vlastní silou, jen potřebuju asistenci = jistotu. No nechám to ještě chvilku uležet a pak se nějak rozhodnu :)
vendelinek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod vendelinek » úte bře 15, 2011 2:31 pm

Ještě dotaz, jak je to s výkonem světla? někde se používají 5W a někde 10W. Hýbe to pak i s cenou. Nařizuje tu svítivost nějaká vyhláška?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » úte bře 15, 2011 2:46 pm

U námořní plavby to definuje COLREG, příloha I., Rozmístění a charakteristika světel a znaků.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » úte bře 15, 2011 7:30 pm

[mod="Baharis"]Nelíbí se mě tvůj způsob vyjadřování. :x To si nechej do hospody, nebo na jiné fórum.

1. varování[/mod]
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » úte bře 15, 2011 7:35 pm

Pro vnitrozemí jsou světla definována ve vyhlášce o technické způsobilosti plavidel pro vnitrozemskou plavbu (v elektronické podobě najdeš na stránkách MD). Definováno je barevné spektrum a svítivost, kotevní světlo je slabší než plavební. Existují bílá kruhová stěžňová světla se dvěma žárovkami a možností přepínání podle potřebné intenzity svitu, existují také žárovky, které lze ztlumit na úroveň kotevního světla. Také některá ledková světla dovedou fungovat v režimech dvou intenzit svitu, projdi si katalogy.
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » ned říj 09, 2011 11:53 pm

pokud si někdo nainstalujete jedno světlo 360° jako jediné poziční světlo, případně kotevní světlo, nezapomeňte si zkontrolovat, jestli je taky 360° skutečně vidět. např. pri nandaném perseniku, nebo plachtě na motoráku.
dneska v noci jsem málem jednoho mamlase potopil, světlo bylo vidět až zezadu, když jsme se minuli. měl ho na zádi vedle motoru a nandanou plachtu. přes ní nebylo vidět vůbec nic i když jsem cca 2,5m nad hladinou
nebejt měsíc v úplňku, a proto naštěstí byl vidět odraz na vlnách od lodě, mohlo to být zajímavé. :gun: :gun: :gun:
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon říj 10, 2011 12:13 am

To myslim neni jedinej motorak, kterej to ma takhle debilne namontovany, spis bych rekl ze je vyjimka, kdyz to nekdo ma spravne videt odevsad, jak to ma bejt.
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv led 12, 2012 8:07 pm

Nevíte náhodou někdo o takovém halogenu? A hlavně kde do něj seženu žárovku nemáte někdo je tam 24v 100w. je tam, ta kulatá a vršek má stříbrný aby se to odráželo zpět do paraboly ještě mě napadlo použít tu druhou halogenku a otočit jí směrem do paraboly co vy na to,Obrázek

Uploaded with ImageShack.us[url=http://imageshack.us/photo/m[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/846/238746.jpg/]Obrázek[/url]

Uploaded with ImageShack.usObrázek
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » čtv led 12, 2012 8:59 pm

mám v podobným hledáčku 250W halogenžárovku, bez zrcátka, svítí 1A. jde o to jen vyladit žárovku do ohniska paraboly
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv led 12, 2012 9:01 pm

zkus dotaz tady: http://www.autolamp.cz/autozarovky/ jestli by to uměli sehnat, to stříbrný tam není nutný, svítí to moc hezky i bez toho! :)

Zpět na