Poziční světla a ostatní
Moderátoři: vilma, Pepa, smike
- vendelinek
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Poziční světla a ostatní
Ahoj, nemáte někdo praktickou zkušenost s instalací vnějšího osvětlení plachtenice 7m? Mám pouze stěžňpvé-kotevní bílé světlo 360° a rád bych na loď dal i poziční. A teď řeším, jestli dát sdružené na příď nebo zvlášť červené a zelné na boky. A hlavně, kam a jakou technologií světla namontovat, aby nepřekážela.
Díky.
Díky.
- vendelinek
- návštěvník fóra
- vendelinek
- návštěvník fóra
To sdružené světlo na stěžni se prodává. I jej někteří jachtaři doporučují. Má to výhodu, že je všechno na jedom kabelu a i úspora žárovek, tj. nižší spotřeba v lodi. Já spíš těď vycházím z toho, že se s mojí lodičkou plácám v Čechách a jsem radši, když můžou kolemplující vidět příď i záď. To není moře, kde se moc nepočítají metry. Leda při manévrech na kotvištích.
- vendelinek
- návštěvník fóra
- Gargi
- návštěvník fóra
Nevim jestli je to zrovna praktická rada pro ostatní, ale já ted koupil 2 měděné lampy na aukru a pověsim je na stožár...
Uploaded with ImageShack.us

- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
No ale když ti rupne žárovka, a máš komplet světla nahoře na stěžni, tak musí stěžeň dolů, když to máš rozdělené na přídi a zádi, jen ji jednoduše vyměníš.
Jinak příďové sdružené jsem původně na lodi měl a bylo zavěšené na příďovém koši a aby nepřekáželo, bylo šoupé mimo osu. Ale když už byli držáky na bocích z výroby, tak jsem to předělal.
Jinak příďové sdružené jsem původně na lodi měl a bylo zavěšené na příďovém koši a aby nepřekáželo, bylo šoupé mimo osu. Ale když už byli držáky na bocích z výroby, tak jsem to předělal.
- IvoK
- návštěvník fóra
vendelinek píše:To sdružené světlo na stěžni se prodává. I jej někteří jachtaři doporučují. Má to výhodu, že je všechno na jedom kabelu a i úspora žárovek, tj. nižší spotřeba v lodi. Já spíš těď vycházím z toho, že se s mojí lodičkou plácám v Čechách a jsem radši, když můžou kolemplující vidět příď i záď. To není moře, kde se moc nepočítají metry. Leda při manévrech na kotvištích.
Problém ale vidím v tom, že sdružené světlo na stěžni je vidět lépe jen z velké vzdálenosti. Zatímco dělená světla u předního koše /či sdružená svítilna/ je lépe vidět na kratší vzdálenost. Aby vás pak někdo nepřehlídnul

- vendelinek
- návštěvník fóra
- vendelinek
- návštěvník fóra
- Felix
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
- Kontaktovat uživatele:
Pro vnitrozemí jsou světla definována ve vyhlášce o technické způsobilosti plavidel pro vnitrozemskou plavbu (v elektronické podobě najdeš na stránkách MD). Definováno je barevné spektrum a svítivost, kotevní světlo je slabší než plavební. Existují bílá kruhová stěžňová světla se dvěma žárovkami a možností přepínání podle potřebné intenzity svitu, existují také žárovky, které lze ztlumit na úroveň kotevního světla. Také některá ledková světla dovedou fungovat v režimech dvou intenzit svitu, projdi si katalogy.
-
- moderátor
- Reputace: 234
pokud si někdo nainstalujete jedno světlo 360° jako jediné poziční světlo, případně kotevní světlo, nezapomeňte si zkontrolovat, jestli je taky 360° skutečně vidět. např. pri nandaném perseniku, nebo plachtě na motoráku.
dneska v noci jsem málem jednoho mamlase potopil, světlo bylo vidět až zezadu, když jsme se minuli. měl ho na zádi vedle motoru a nandanou plachtu. přes ní nebylo vidět vůbec nic i když jsem cca 2,5m nad hladinou
nebejt měsíc v úplňku, a proto naštěstí byl vidět odraz na vlnách od lodě, mohlo to být zajímavé.

dneska v noci jsem málem jednoho mamlase potopil, světlo bylo vidět až zezadu, když jsme se minuli. měl ho na zádi vedle motoru a nandanou plachtu. přes ní nebylo vidět vůbec nic i když jsem cca 2,5m nad hladinou
nebejt měsíc v úplňku, a proto naštěstí byl vidět odraz na vlnách od lodě, mohlo to být zajímavé.

- geus
- zkušený harcovník
- Reputace: 40
Nevíte náhodou někdo o takovém halogenu? A hlavně kde do něj seženu žárovku nemáte někdo je tam 24v 100w. je tam, ta kulatá a vršek má stříbrný aby se to odráželo zpět do paraboly ještě mě napadlo použít tu druhou halogenku a otočit jí směrem do paraboly co vy na to,
Uploaded with ImageShack.us[url=http://imageshack.us/photo/m[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/846/238746.jpg/]
[/url]

Uploaded with ImageShack.us[url=http://imageshack.us/photo/m[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/846/238746.jpg/]

- maxik1958
- zkušený harcovník
- Reputace: 36
- Kontaktovat uživatele:
zkus dotaz tady: http://www.autolamp.cz/autozarovky/ jestli by to uměli sehnat, to stříbrný tam není nutný, svítí to moc hezky i bez toho!